Allt om hur du hittar rätt våtdräkt för dig

Allt om hur du hittar rätt våtdräkt för dig


De som aldrig simmat i våtdräkt kanske tror att en dräkt funkar till allt. Tyvärr är det inte så enkelt. Det finns våtdräkter speciellt utvecklade för dykning, windsurfing, vågsurfing och simning i öppet vatten. När du simmar i öppet vatten, som Vansbrosimningen och triathlon handlar om, finns ett par viktiga par parametrar att ta hänsyn till när du står inför att välja dräkt. 

Materialet? 
Dräkten ska vara i neopren. Det är starkt, sluter tätt och sitter skönt mot huden. Enligt Vanssbrosimningens tävlingsbestämmelser får neoprenet inte vara tjockare än 5 mm. Men 5 mm är samtidigt på tok för tjockt om du ska simma i en dräkt. Dina armar kommer att krokna direkt. En tjocklek på cirka 2 mm över ben och armar och 3 mm över bröstet är perfekt. 

Kort eller lång?
Det finns våtdräkter för simning med både korta och långa armar. Låt ditt simsätt avgöra hur du väljer dräkt. Ska du frisimma (crawla) så välj en långärmad dräkt. Väljer du bröstsim som teknik, använd en kortärmad dräkt. Detta för att minska risken att få in för mycket vatten i dräkten när du tar dina simtag. Korta ben är också att föredra om du är en bröstsimmare eftersom risken finns att dina ben flyter får för mycket flytkraft med långa ben. Det i sin tur ger dig för högt läge i vattnet och sämre kraft i bentagen.  

Tajt passform? 
En våtdräkt ska sitta tajt. Du ska dock ha plats för badkläder under, korta tajta shorts eller baddräkt/bikini. Viktigt är också att öppningarna vid hals, ben och armar, sluter lagom tätt. Vatten ska komma in för att värma dig men inte för mycket. Smörj också gärna med lite vaselin på halsen och nacken där dräkten smiter åt, så slipper du skavsår! 

Detaljerna?
Våtdräkten ska ha så få dragkedjor som möjligt. Dragkedjornas plats är på ryggen. Sitter de framtill är de i vägen och extra vatten tränger lättare in. 

Pris?
En våtdräkt kan kosta från 500 kronor och uppåt. Försök att satsa på kvalitet när du lagt ned mycket träning på din simning. Det är roligare med ordentlig utrustning som håller och som både förenklar och förbättrar din prestation. 

När du skaffat din dräkt så ska lära känna din dräkt. Testa hur den är att ta på sig. Hur fungerar den i öppet vatten och hur bra flyter du i den? Om du skulle få kramp i en vad – testa hur det är att stretcha stående i vattnet. Framför allt, träna i den. Men aldrig ensam. Ha alltid med en kompis. I vattnet eller i en följebåt. 



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vinn plats i En Svensk Klassikers simning

Varje år ingår Vansbrosimningen som en av delmomenten i En Svensk Klassiker. Och har du...

Läs mer

Möt årets utmanare & följ deras träning!

Nu har vi valt ut de utmanare som kommer att tränas av våra coacher inför...

Läs mer

Tips för hur du gör en träningsplan för 2013

Att skaffa sig struktur på träningen hjälper dig inte bara att nå dina mål. Det...

Läs mer

Vår guide till Vansbrosimningen 2012

Att vara med i en tävling som Vansbrosimningen innebär nästan alltid lite extra nervositet. Då...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Se coachens fem bästa tips inför Vansbro

Att ta ett optimalt frisimsarmtag är inte så jämrans lätt. Vad som alltid gäller är...

Läs mer
Måste jag träna inför Vansbrosimningen?

”Vansbrosimningen är den enklaste av de fyra Klassiker-delarna”, är en ganska vanlig kommentar. Men stämmer det verkligen eller gäller det...

Läs mer
Lär dig simma frisim! Lektion: Armtag

Att ta ett optimalt frisimsarmtag är inte så jämrans lätt. Vad som alltid gäller är att framåtdrivande kraft minus motståndet...

Läs mer