Akut Lumbago


Apropå, det är inte roligt nu:

Ryggskott kallas det när du plötsligt eller gradvis får ont i
ländryggen. Det gör mer ont vid vissa rörelser, till exempel när du
försöker vrida dig eller böja dig framåt. Det är bra om du rör på dig
även om du har besvär. Det påskyndar läkningen. Kontakta din vårdcentral
om du inte blir bättre efter ett par veckor.


Illustration: Svenska Grafikbyrån

Ryggskott kan ibland bero på diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta eller slitna diskar, men oftast hittar man ingen orsak.

Åtta av tio personer får ont i ryggen någon gång. Ryggbesvär är ungefär lika vanligt i alla åldrar, till och med hos barn och tonåringar.

Symtom på ryggskott

Du får oftast ryggskott i nedre delen av ryggen, ländryggen. Värken
kan komma plötsligt med smärtor från muskler, kotleder, diskar och
ledband. Ibland strålar värken ned över skinkor och höfter och kallas då
ischias. Ryggen låser sig.

I början får du mer ont av alla rörelser. Vartefter du blir bättre är
det bara vissa rörelser som gör ont, till exempel att stå framåtböjd,
sitta eller vrida dig.

Förebygga ryggskott

Motion stärker dina rygg- och benmuskler. Välj den typ av motion som passar dig bäst. Det viktigaste är att du rör på dig regelbundet.

Lär känna din rygg, vad den kan och inte kan, för att slippa ryggskott i framtiden.

Egenvård vid ryggskott

Du blir fortare bra i ryggen om du håller igång som vanligt. Ligg
bara till sängs de första dagarna om du har mycket ont och svårt att
röra dig. Långvarig vila gör mer skada än nytta. Det kan leda till att
du blir stel i leder, muskler förtvinar, skelettet urkalkas och att du
får blodpropp.

Försök att arbeta om du kan. Undvik att sitta still. Var försiktig
med att vrida kroppen samtidigt som du lyfter något. När du lyfter
något, tänk på att hålla det nära kroppen.

Så snart det är möjligt kan du börja försiktigt med att promenera,
stavgå, åka skidor, cykla eller simma. Det är inte farligt om det gör
lite ont.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via
internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på
Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd,
ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om
på vilken vårdcentral du är listad.

På andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Julinumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Extra tidning, Smart Mat, 31 somriga recept
  • Alla fixar milen
  • 10 grymma sportbehåar i stor test
  • Tänk dig snabb
  • Luta rätt, kuta lätt
  • Soma Move, Rörlig & stark nu
  • Träna som en sprinter

 

Prenumerera

Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Njä, har sänkt alla ambitioner, målet just nu är att kunna springa igen … Lumbabo, vad är det för ett j-la ord egentligen ?


Kenneth Gysing

Alltså, lumbago ,,,, låter f ö som kalleankiska …Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Tröjan


 

Lite knackigt med bloggandet sista tiden. Lite för mycket att göra. Just nu också ryggskott. Om jag skriver med ryggen? Nä, men alltsomoftast med ryggmärgen. Skriver först, tänker sen. Ibland blir det bra. Ibland ryggar man tillbaka. Efteråt.

Här i alla fall en vacker orange trofé från Barcelona.

 

 

Nu hoppas jag kroppen läker ihop, så den orkar med Jerusalem Marathon 25 mars. Tanken på en ny mara känns i nuläget inte så där vansinnigt lockande. Känns faktiskt inte lockande alls. Men vad gör man inte för läsekretsen … det kallas ställföreträdande lidande.

Till det finns det ju en föregångare i Jerusalem. Han gick Golgata fram. Jag ska löpa där.

Inga jämförelser i övrigt, dock. Gud förbjude!

Barcelona Marathon


 

Ole´!

Hemma igen. Går som en strakbent, tja, sengångare. Vaderna tog ordentligt stryk. Dessutom ryggskott. Här kan man vara ärlig, eller frisera sanningen en smula. Ska vara någorlunda ärlig. Kan bara säga att på det spanska hotellrummet satt  toarullen alldeles för långt bort från där de ska sitta när en rådbråkad maratonlöpare sträcker sig efter en. En riktigt sit-com-scen, om man säger så.

Med andra ord, ingen direkt heroisk åkomma, detta ryggskott. Icke desto mindre gör det förbannat ont.

Men vad gör väl det. Han kom, han sågs, han segrade. 3.08.54. PB. Det mildrar alla krämpor, ålders som andra.

Längre rapport följer i RW nummer 4. En mycket längre rapport ….

Hasta la Vista!

(en slags målgångskänsla … på Placa Espanya ….)

 

Veckans Magasin


 

God morgon.

Tidig morgon. Ska fatta mig kort. I stolpar.

Vaknade. Dusch. Gröt. Rödbetsjos. Taxi. Chauffören hade käkat ett ton vitlök. Andades med munnen. 04.50. Ingen trafik mot Arlanda. På väg mot Barcelona. Barcelona Marathon. I morgon kl 0900. Morgontemp runt 5 C . Dagstemp runt 16C. Hoppas på sol.

Benen? Okänd status. Blir ett spännande lopp. Kan man springa en mara på grundkondition? Som sagt, blir en spännande mara. Fortsättning följer.

På Arlanda. En vacker syn:

 

 

Hepp! Boarding! Hasta la Vista!

Hard Core


 

Kanske inte något nytt. Men brukar ju heller aldrig komma först. Mer i mitten av fältet. Eller kanske aningens i framkant.

Detta apropå en liten kulturblänkare i Aftonbladet. Om Berlusconi, och kvinnorna. Och Cllinton. Och att Ovala rummet i Vita huset efter Clinton kallas för Orala rummet. Lite Götelabörg i Washington. Kul.

Vi Ska Äta Ni Ska Laga Viagra … nygammal skolramsa …

Löpa är förstås en sak, löpning en annan.

Det börjar dra ihop sig till Barcelona. Och man är illa förberedd. Överlevnadsstrategi, springa rullband med inslag av långa backpass. I förrgår 18 km, med 3×1 km backe i 6 procent, i fart 11. Tre km mellan varje backe. Mellanlöpning i 4.30. Tog bra. Kändes bra. Ett par sådana, och kroppen vaknar till liv igen. Är tanken.

Här sitter två verbala i Orala. Vad de pratar om? Löpning, förstås.

– When I was running for President …..

Dödskyss


 

Nåja, där tog man kanske i lite (har ju också ett förflutet i kvällspressen). Men fick en puss av en närstående ung dam, och den tog hårt. Den unga damen hade varit hemma ett par dagar från dagis med, för att citera en närliggande blogg, ”ebolahosta”,  och floder av snor. Snor, har jag f ö lärt mig i senaste numret av Illustrerad Vetenskap, är ett slags kroppsligt försvar och inte bara något naturen har skapat för att stämma människorna till ödmjukhet. Snoret är den flod av slem som kroppen producerar för att skölja bort bakterier och annan skit som bosatt sig näsgångarna. Ungefär som regnen i Queensland i Australien. Där Queensländarna då nyligen for iväg med störtfloden till andra delstater som vore de ett gäng bakterier i mina näsgångar. Inga jämförelser i övrigt. Sa jag att jag har feber också?

Det var egentligen inget märkvärdigt. Kom bara hem efter ett långpass och så kom den unga damen och ville ge en godnattpuss, och man är ju inte den som är den. Även om kroppen väl var just i det där skeedet då den borde lassa in en massa näring omedelbart, ja  just precis i det där ögonblicket då immunförsvaret saggade till för ett ögonblick och ställde sig aningens lite på glänt. Liksom pustade ut. Just då pustade dottern in.

Det var för fem dagar sedan. I helgen tyckte jag det räckte. Tänkte, nu gör jag en ”Claes”. Återigen efter exempel från närliggande blogg. Alltså, nu räcker det med hosta och slem. Nu springer jag bort skiten. Inget ont i halsen i alla fall. Kusten fri.

Så ut och  sprang lugnt och stilla, solen sken och fåglarna kvittrade och snart är det banne mig vår, och satte då och då ett finger mot ena näsborren och tröck ut i den andra för en formidabel ”queensland” … nu då alltså ett nymyntat uttryck för grov slemflod … och benen kändes helt ok och lungorna med och det var väl bara den där isvinden över Gärdet som tog ner humöret lite …. klockade in på 17 km … och sen snabbt ner på Ömalms IP för skridskoåkning med fyraårig snart femårig son som börjat skära is lite grann som Foppa … han körde rakt in i klubba och välte en sjuåring .. gjorde sen själv piruett och föll som en (liten) fura … kolla pappa han ramla … high five naturligtvis … och sen kycklingkorv på grillen … vet inte riktigt vad den där kycklingkorven smakade men inte var det kyckling … mer som något man sopat upp från kycklingkyckleriets golv … som sonen så träffande utryckte det ”vågar kycklingarna verkligen bli uppätna pappa” … kanske läge bli vegeterian … hur som helst och i alla fall … nästa dag kliade det i halsen igen och snoken droppade vidare och kanske blir man klokare med åren … även om jag inte sett några tecken på det än, och det kan man ju tycka att jag borde vid det här laget … men nu vilar jag i alla fall till 100 procent och har väldigt modesta ambitioner vad gäller kommande mara i Barcelona 5 mars … det blir turistlöpning … Corriere de la Turistico … bryna i solen och softa på cityplayan efteråt och begrunda löparlivet över en paella … och aldrig mera kycklingkorv och aldrig mera springa förkyld … i alla fall aldrig mera kycklingkorv … förkylning på spanska heter f ö Resfriado … om vi av en tillfällighet ses i Barca och näsan fortfarande droppar … så kan det ju vara kul att veta,

Salud! … prosit, på spanska, kan ju också vara nyttig vetskap …

Bild, blöta i Queensland … har i alla fall ingen orm i näsan… (positivt!)