Vad vill du?
På jobbet sitter jag mest på möten eller står upp och skriver på en dator. Vissa dagar åker jag hem full av energi, andra dagar är jag helt utmattad. Att fingra på en dator är ju inte särskilt krävande, ändå suger det kraft vissa dagar. När jag var yngre hade jag mer fysiska jobb, men jag var alltid pigg när jag kom hem. Visserligen var jag yngre, men det kan inte vara hela förklaringen. De jobben var varierade. Jag har mycket variation idag också, men vissa dagar kanske jag har ett tre timmar långt pass med möten – det är minst lika mentalt utmattande som en löptur på tre timmar.

Viljestyrka
Det finns två hypoteser om vad som orsaker mental trötthet. Den första hypotesen hävdar att du blir trött för att energin tar slut. Du har en begränsad mängd med energi. Du är fulltankade med viljestyrka på morgonen, sedan töms denna tank allt eftersom. Denna hypotes kallas för ego-utarmning och utvecklades av psykologen Roy Baumeister i en serie listiga experiment. När hjärnans glukos tar slut efter flera beslut orkar du inte fatta fler beslut. Det är en hypotes som stämmer med vardagliga observationer.
Tyvärr har andra forskare inte lyckats reproducera Baumeisters resultat. Man har inte hittat något mätbart fenomen som kan kallas viljestyrka. Dessutom jobbar hjärnan hela tiden. Den förbrukar i stort sett lika mycket glukos när du tittar på Netflix som när du löser en ekvation eller fattar ett svårt beslut. De flesta kalorierna går åt till att hålla igång hjärnan. Därmed borde vi överge Baumeisters variant av hypotesen om att mental trötthet orsakas av brist på energi.
Motivation
Den andra hypotesen, som bland annat framförs av psykologen Michael Inzlicht, handlar om motivation. När du jobbar med en uppgift tappar du intresset efter ett tag. Du blir lockad av Facebook eller något annat som känns trevligare just då. Ur ett biologisk perspektiv verkar det vettigt att du hela tiden är uppmärksam på alternativ. Det kan vara farligt att snöa in på en uppgift. Det är viktigt att sträva efter flera mål och eftersom dessa mål förbrukar en gemensam resurs – tid – krävs det en mekanism som hanterar denna resurs och det är mental trötthet.
Som fysiologen Samuele Marcora har visat kan man påverka motivationen och därmed passera det man trodde var de fysiska gränserna, vilket det står mycket om i Alex Hutchinsons bok Uthållighet. Men redan på 1980-talet kunde franska forskare visa att personer som belönades med pengar orkade mycket mer.
Identitet
Vad betyder det för löpare? Tidernas främsta ultralöpare Yiannis Kourus sa att motivationen var det viktigaste. Han ägnade mycket tid till att skapa motivation. Var kommer motivationen ifrån? Kommer den utifrån eller inifrån? Det tycks som riktig, glödande motivation kommer från det inre. Men jag tror inte det är något du hittar. Jag tror du måste skapa denna motivation. Du måste fundera på djupet vad det är du vill. Vilka hinder finns det? Ta tag i dem. När du vet din riktning och följer den, stärker ditt beteende din identitet.
Idag vräkte snön ner. Jag springer ändå. Jag kan inte påverka vädret, inte ens genom att välja olika väderappar. Det är bara att acceptera snön och mycket annat som faller över en. Jag springer inte för att det är nyttigt eller för att jag måste. Jag springer för jag har lärt mig se mig själv som en person som springer oavsett väder.
