15 tips till bättre matvanor!

15 tips till bättre matvanor!


Nu när många är hemma mer än vanligt kan det vara ett bra tillfälle att tänka till på sina matvanor. Små förändringar kan göra stor nytta så det är kanske dags att lägga till, ta bort justera och ändra.

 1. Ökar du tränings- eller aktivitetsmängden under sommaren eller under hemmajobbstider så behöver du även äta mera. Gör du däremot tvärtom tränar mindre, så kanske intaget måste justeras åt andra hållet.
 2. Hoppa inte över måltider vilket är lätt när man jobbar hemma/semestrar. Äter man sina måltider minskar risken för småätande.
 3. Öka intaget av frukt och grönt! Prova nya frukter/grönsaker.
 4. Engagera hela familjen/kompisgänget i matlagningen. Laga mat olika dagar.
 5. Har du mera tid? Prova nya recept. Fyll frysen med bra picknickmat – jag tror sommaren kommer fyllas med picknickar och utefester.
 6. Under en regnig dag – städa kyl/frys och skafferi. Har du mat som legat länge i frysen? Då kanske det är dags att äta den eller om den är förstörd så är det bättre att kasta så får du mera plats för nya rätter.
 7. Istället för bokcirkel, starta en receptbytarklubb. Engagera kompisgänget, så får alla dela sina favoriter.
 8. Variation är A och O när det kommer till mat. Försök att variera ditt intag. Då är chansen större att du får i dig alla näringsämnen.
 9. Använd vatten som törstsläckare och främsta måltidsdryck.
 10. Kontrollera färgen på ditt kiss, lätt ljusgult = vätskebalans. Mörkgult = drick mer!
 11. Ät alltid efter träningen! Detta hjälper återhämtning och immunförsvar.
 12. Nu när det inte är några tävlingar så får du chansen att öva på ditt matupplägg inför tävling. Prova hur långt innan start det fungerar bäst att äta samt olika matupplägg.
 13. Fyll på med kolhydrater och vätska för att optimera ditt långpass.
 14. Många ökar sitt alkoholintag under sommaren. Prova alkoholfria drinkar som alternativ på sommarfesten.
 15. Åk till självplock och fyll på med frukt, bär och grönsaker. Det man plockat själv smakar oftast bättre.

Att äta bra behöver inte vara krångligt, svårt och trassligt men du måste hitta det som passar dig bäst.

Lycka till!

”I dessa tider” av småätande, picknick och uteträning

”I dessa tider” av småätande, picknick och uteträning


Börjar ni som jag bli trött på ”i dessa tider” jag vill ha tillbaka det normala livet. Jag har som många andra jobbat hemma sen mitten av mars. Jag satt på ett nästan tomt tåg från Härnösand när jag fick veta att vi på RF inte fick resa mer. Jag tänkte … ”det kan ju inte gälla mig eftersom jag reser så mycket”, eller så är det precis mig det gäller. Så nu har jag varit hemma mer än jag någonsin varit. Bosön (som är min arbetsplats i Stockholm) är öppet för våra idrottare men vi har ett begränsat antal idrottare och personal på plats så där har jag bara varit ett fåtal gånger för att träffa idrottare.

Så vad händer när man är hemma mycket, jag har …:

 • …levande blommor hemma (!) och har hållit en Hortensia vid liv – och det är inte så lätt ska jag meddela för er som inte provat.
 • …bytt min Nespressomaskin till en kaffemaskin
 • …köpt (och använt) en pastamaskin
 • …sorterat och funderat på om jag har någon hobby.
 • … lagat mat varje kväll hemma.
 • …har möten/föreläsningar på face time/teams/zoom i massor.
 • …träffat folk utomhus på distans i ur och skur
 • …insett att utegymmen i innerstan (Stockholm) är fullbefolkade så vi som använde dem innan Corona får inte plats.

Jag tror många känner igen sig. Jag bor i lägenhet men alla som har hus ligger bra till med trädgården, alla projekt prickas av, tapeter byts och många åker några extra turer till återvinningen.

Så har vi naturligtvis dem i sjukvården som jobbar mer än någonsin och drömmer om en ledig dag. Jag hoppas att sjukvårdspersonal som har mycket nu ser någon form av ljus i tunneln.

Så vad har jag hört angående mat /träning/livet under de senaste veckorna:

”jag småäter mycket mer när jag jobbar hemma”

”lunchen blir det lite si och så med man måste ju planera på ett annat sätt”

”min kaffekonsumtion har ökat markant”

”jag tränar mer” eller ”jag kommer mig inte för att träna”

”jag har börjat att baka”

”vi har picknick i alla väder”

”hur blir det med semestern om man inte får resa?”

Jag tror att ni alla känner igen dessa påståenden och det är inte toppen men vi får göra det bästa av situationen. Ta hand om sånt som du inte hunnit, justera dina vanor så de blir bättre. Ta tid till att återhämta dig eller ta hand om en eventuell skada/känning- nu när tävlingssäsongen försvann. Ta tillvara på dessa annorlunda månader och försök vända dem till något bra.

Så angående …

Småätande – om du äter ordentligt på dina måltider är risken för att småäta mindre. Kan du inte låta bli godiset i kylen, kanske du ska undvika att köpa hem.

Lunch – planering, planering, planering! Gör extra mat till middag så det även räcker till lunch för alla som är hemma.

Kaffe – kan öka prestationsförmågan oavsett om man är vanedrickare eller inte (man behöver alltså inte avstå från kaffe innan prestation). I en ny studie visar det att kaffe gör att söta smaker känns sötare, vilket kanske leder till att du äter mindre sötsaker. Kaffe ska inte vara en törstsläckare och tänk till innan du tar koppen, är du sugen eller vill du bara ha något att göra?

Träning – löpning, skogspromenader och utestyrka är perfekta träningsformer nu när du kanske vill hålla dig borta från gymmen. Tänk på att 2 meter räcker inte om du svettas när du springer eller cyklar då krävs längre distans för att undvika droppsmitta.

Baka och picknick är ju toppen, och man KAN äta sötsaker och bakverk ibland men inte jämt, så fyll frysen till sommarens picknickar.

Ja och så har vi semestern, det är ju tråkigt om vi inte får åka dit vi vill … jag hade tänkt att åka till mina kompisar i USA. Det kommer ju inte att hända. Vi får helt enkelt tänka utanför boxen gällande semester vilket kommer betyda att alla kommer vara i skärgården, vandra, tälta, hyra husvagn/husbil och panikleta sommarstuga. Vi får helt enkelt semestra på hemmaplan, kanske inte vad många tänkt men vi får ”take one for the team” helt enkelt. I det här fallet är laget lite större än i normalläget.

Hoppas ni orkar med ett tag till med ett annorlunda liv så hoppas vi på att vi kan få en lite friare sommar. Vissa delar av pandemitänket kan vi behålla även när detta lugnar ned sig som att tvätta händer och stanna hemma när man är sjuk. Detta kommer hjälpa många även i framtiden.

Löpning, Alter G, Hypervolt, skador – lite av varje helt enkelt.

Löpning, Alter G, Hypervolt, skador – lite av varje helt enkelt.


Då har vi lite annorlunda veckor framför oss, i alla fall i Stockholm. I stort sett all idrott är inställd och vi som jobbar på Riksidrottsförbundet har som många andra reseförbud. Jag är inte van med att vara hemma flera veckor i sträck men man hinner med ganska mycket när man inte spenderar flera timmar på tåg.

Elitidrottarna är vana med att tvätta händer, vara i karantän vid sjukdom och social distansering. Nu får resten av världen känna av lite idrottsrädsla när någon hostar. Självklart är detta mycket allvarligare än missade tävlingar! Vi får försöka vända detta till något positivt och göra saker som vi  vanligtvis inte hinner.

På Bosön har vi (RF) fått ett nytt labb så under dessa veckor när landslagen inte kommer till oss lägger vi extra krut på att få ordning på nya rutiner. Så vi kan hjälpa eliten på ett ännu bättre sätt.

Elitidrottare som tränar i vårt klimatrum på Bosön ca 30 grader varmt och 75% luftfuktighet.

Jag har fått en del frågor om min häl som har varit en stress under 5–6 år nu, en följetång helt enkelt. Snabb recap; massa rehab, antagligen stressreaktion, slemsäcksoperation 2016, kortison, massa rehab, Haglunds (hyvla ner hälbenet) + slemsäcksoperation nov. 2018.

Foten några veckor efter operation (alltså över ett år sen, den är snyggare nu).

Första året efter den senaste operationen var väldigt fram och tillbaka. Det kändes ganska bra och återhämtningen gick ok fram till sommaren 2019 då sprang jag upp till 5–6 km men sen fick jag ett bakslag och var tvungen att sluta springa. Ganska precis ett år efter op. började jag få en helt annan känsla i foten och den började kännas starkare.

Nu i mars springer jag ca 3 ggr/v, ett intervallpass i veckan (t. ex. 10*1000 m, 1 min vila/ igår körde jag 4*2km, 500m löpvila) på AlterG och 6–10 km distans ute på mjukt underlag. Foten känns bra efter Alter G men kan kännas lite när jag springer ute. Jag är fortfarande väldigt försiktig och ”lyssnar” på foten.

Alter G kör jag på Access Rehab nära Odenplan.

Jag har även köpt en Hypervolt massagepistol som jag använder ofta (min högerfot är min absolut dyraste kroppsdel). Jag kan rekommendera den, även några av mina kompisar i USA som springer mycket har använt den länge och är nöjda. Jag går även fortfarande till IMK Bosön för sjukgymnastik ungefär en gång i månaden.

Nu blir det många Teams möten under dagen, skönt att allt fungerar så bra digitalt!

Hoppas alla får en bra onsdag!

Hypervolt

Hjälp ditt immunförsvar – Coronavirus, förkylning, influensa och kräksjuka.

Hjälp ditt immunförsvar – Coronavirus, förkylning, influensa och kräksjuka.


Nu är det många som är rädda, osäkerhet är alltid stressigt. Det nya Coronaviruset skapar befogad oro i världen. Alla vill ha ett ja eller nej svar men det går inte att få. Hur ska man förhålla sig? Ska man avboka sin resa? Bör man stanna hemma? Vad är symptomerna? Hur farligt är det egentligen? Så många frågor och mycket oro.

Jag kan inte ge er råd om hur man ska hantera Coronaviruset, däremot tycket jag det är klokt att följa Folkhälsomyndigheten och UD:s råd.

Jag kan däremot ge lite tips om hur man kan hjälpa och stärka immunförsvaret:

 • C-vitamin hjälper innan sjukdomssymptom, ladda med citrusfrukter, kiwi, paprika eller andra C-vitaminrika produkter. Jag rekommenderar alltid frukt och grönt som innehåller vitaminer framför kosttillskott.
 • Prioritera sömn! Sov lite extra, sömn hjälper det mesta.
 • Du är extra infektionskänslig 6 timmar efter ett tufft träningspass eller tävling. Ät något direkt efter träning/tävling samt försök att undvika sjuka människor.
 • Att äta kolhydrater under ett längre och/eller tuffare pass hjälper immunförsvaret.
 • Slarva inte med dina måltider.
 • Ät minst 500 gram frukt och grönt om dagen.
 • Tvätta händerna med tvål regelbundet.
 • Ta med handsprit och använd.
 • Drick/ät inte från andras tallrik/glas/flaskor.
 • Håll avstånd till sjuka människor.
 • Se till att du får frisk luft.´
 • Känner du dig hängig/sliten, ta en extra vilodag samt gå och lägg dig tidigt.

Var inte rädd, var smart och gör ditt bästa att ta hand om dig själv. Så hoppas vi att du klarar dig från bakterier och virus!

Högt och lågt inom idrotten.

Högt och lågt inom idrotten.


Vilken härlig idrottsvecka vi har haft; äntligen en VM medalj för Hanna Öberg i skidskytte och ingen har väl missat Armand Duplantis fantastiska världsrekord x 2.

Jag är också grymt imponerad av Musses svenska rekord på maraton 2.10.03 och han klarade OS kvaltiden. Musse är snart 41 år (1 mars får vi gratta honom) vilket visar att maraton kostar massa träningstimmar och erfarenhet. Så dubbelt grattis till Musse!

En annan idrottare som hade en fantastik helg var Andreas Almgren som sprang på 7.48.34 svenskt inomhus rekord på 3000 m. Gå in och titta på hans Instagram när han inser att det är svenskt rekord – lycka! Ett sånt ögonblick som gör det värt det! Efter skadetrassel så är det ett sånt härligt kvitto för en idrottare att kunna vara på topp igen. Även Thobias Montler tangerade personbästa med 8.22 i längd.

Nyckeln till framgång:

Idrott kostar massa tid, svett, tårar, blod, skador och prioriteringar. De här gänget har gjort många bra och nödvändiga val under det senaste året/åren för att få dessa resultat. Stort grattis och mycket respekt till er och alla andra som gör jobbet.

Så till det mindre positiva – det finns inga bra genvägar.

Det som tyvärr är oerhört tråkigt inom idrotten är de senaste tidens dopingfall som tagit mycket mediatid och funderingar. Oavsett vilken idrott det gäller så hör det inte till idrotten och vi hoppas på att det inte kommer att hända igen. Det är alltid idrottarens ansvar om vad hen stoppar i sig. Man ska inte vara rädd men smart. Var noga med din rapportering om du är idrottare på den nivån och var noga med att göra informerade, välutbildade val.

Lite användbara länkar:

Röd – gröna listan (man kan se om mediciner etc. är godkända, den visar dock ej kontamineringar).

http://www.antidoping.se/rodgronalistan/index.asp

Misstagsdopning sker ofta med kosttillskott, behöver du verkligen kosttillskottet? Är det värt risken? Vill du veta mer? Rekommenderar jag att läsa denna artikel av Antidopings chef Christine Helle

https://www.rf.se/Arbetsrum/SvenskAntidoping/Nyheter/Studieomkosttillskott

Vill du utöka dina kunskaper i detta område gör utbildningen Ren Vinnare:

https://www.rf.se/Arbetsrum/SvenskAntidoping/utbildningfakta/Utbildning/Renvinnare

The Game Changer; Hur presterar man bäst? Veg. eller blandkost?

The Game Changer; Hur presterar man bäst? Veg. eller blandkost?


Jag har haft ett långt break från bloggandet, men nu är jag tillbaka så här mitt i vintern eller vad det är vi har. Jag hörde precis på nyheterna att helgens regn trasslar till det för Vasaloppsarrangörerna. Snöbristen har nog även minskat träningen för många Vasaloppsdeltagare, däremot så har de flesta haft bra löpunderlag hela vintern. Ingen is eller svårigheter att hitta bra löpvägar och inte heller någon kyla som man måste anpassa sig till. Jag ser till och med löpare i shorts – i februari (!). Jag tror att vi kommer få massa snö till påsk när alla börjar hoppas på vår, men förhoppningsvis har jag fel. Jag är en sommarperson men jag förstår alla som saknar härliga vinterdagar och aktiviteter.

(Den här bilden är eventuellt åt fel håll  om du tittar på en dator, på telefonen borde den vara rätt… detta är ett problem jag har i detta bloggverktyg, vissa bilder hamnar åt fel håll och jag kan inte justera, jag ska prata med någon om detta ;/).

Höstens stora snackis har varit Netflix dokumentären ”The Game Changers”, en dokumentär som pratar om prestation och vegansk kost. Jag tror att många har förstått att det kanske inte är så enkelt. Låter något för bra för att vara sant…så är det oftast för bra för att vara sant.

Som många vet är mat/kosthållning varken svart eller vitt och det finns mycket grå zoner och ”det beror på situationer”.

Lite att tänka på:

 • Man kan prestera på vegansk kost.
 • Man kan prestera på vegetarisk kost.
 • Man kan prestera på en blandkost som innehåller animalier.

(Ingen av dessa är bättre eller sämre för prestationen om man har kunskap!)

 • Alla bör äta frukt och grönt.
 • Alla bör äta kolhydrater.
 • All bör äta något proteinrikt vid varje måltid.
 • Alla bör äta vegetariskt ibland och de flesta bör minska sitt köttintag.
 • Det är svårare att äta vegansk mat, men inte omöjligt.
 • Det krävs mer kunskap om man byter kosthållning från blandkost till vegetariskt/veganskt.
 • Alla bör tänka på miljö och klimat oavsett om det gäller matval eller annat.

Vad som absolut kommer att hjälpa din prestation är om du börjar tänka till och gör bra matval; skapa rutiner, planera måltider, handla hem bra val. Det behöver inte vara krångligt.

Försök göra bra val så ofta som möjligt både för dig, miljön och klimatet!

Polenta med kikärtsröra (ovan)

Pad Thai med räkor (nedan)

Lax med potatis och palsternacksmos + grönkålssallad med mandel och granatäpple.

Hösttecken – Lidingöloppet.

Hösttecken – Lidingöloppet.


Ett säkert hösttecken är att Lidingöloppet närmar sig med stormsteg. Jag hoppas att alla löpare är taggade för ett härligt lopp och en fantastisk löpmiljö. Jag jobbar ofta från Bosön som ligger på Lidingö och är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Just nu bygger vi om på Bosön så om några månader kommer vi ha ett helt nytt labb med klimatkammare och mycket annat som kommer hjälpa våra elitidrottare att nå sina mål. Redan nu är Framgångshallen (friidrottsbana och gym) öppen så man kan komma och träna.

Bosön är den absolut finaste arbetsplats man kan ha och jag älskar att jobba där; fantastisk miljö, bästa träningsmöjligheterna och underbara kollegor. Eliten som jag blygsamt kallar dem/oss, vår avdelning på RF heter Elitidrottsstöd. Den uppmärksamme läsaren ser att vi har ELIT i vårt avdelningsnamn, vilket är helt i sin ordning enligt mig. Nu tror jag det egentligen syftar på att vi jobbar med landslagsidrottare men vi tolkar namnet lite annorlunda…

Senaste veckorna har jag inte varit så mycket på Bosön utan spenderat min tid med den riktiga eliten. Några dagar i Torsby med utvecklingslandslaget i längsskidor samt varit i Uppsala med innebandylandslaget, jag har även jobbat mycket med tennis. Längdgänget har träningsläger en vecka i månaden och innebandy damerna laddar inför VM i december. Tennisspelarna är nog de idrottare som reser mest, även i ung ålder vilket ställer extra krav på dem att klara sig själva.

Så vad bör man tänka på inför Lidingöloppet.

 • Sov ordentligt och hoppa inte över måltider.
 • Ät något C-vitaminrikt varje dag fram till loppet,  c-vitamin kan förhindra sjukdom innan symptom.
 • Kontrollera ditt kiss så det är genomskinligt/lätt ljusgult dagarna innan start (detta tyder på vätskebalans).
 • Ät inget som ger eftersmak i munnen (typ rå lök) dagen innan loppet.
 • Kom i tid så du inte missar starten, det brukar vara köer.
 • Åk kommunalt så du slipper parkera.
 • Ta med något att äta innan start om du kommer tidigt.
 • Prova inget nytt dagen innan och race day.
 • Håll rätt fart från början, det är lätt att börja för snabbt när man är taggad.
 • Fyll på med energi/vätska under loppet.
 • Minska fiberintaget (inte kolhydratsintaget utan fibermängden) dagarna innan loppet, detta kan ge en ”lättare” känsla i kroppen.
 • Springer du 30 km är det bra att lägga till kolhydratrika mellis/kvällsmål dagarna innan loppet.
 • Håll lite koll på var du sätter fötterna, vissa partier är ojämna (vilket de flesta förhoppningsvis räknar med på ett terränglopp).
 • Njut av loppet!

LYCKA TILL !

Jämtlandstriangeln och fotuppdatering.

Jämtlandstriangeln och fotuppdatering.


Förra helgen vandrade jag Jämtlandstriangeln med mitt tjejgäng. Vi vandrade mellan fjällstugorna och åt middag på deras restaurang (alltså inget frystorkat eller stormkök). Vi är inte hardcore på det viset. Fjällstugorna är fina och maten god. Vi hade även frukostbuffé och vi köpte lunchpaket vilket man plockade från frukosten. Vi åkte hem med nattåget, vilket också fungerar bra.

Jag kan verkligen rekommendera detta, det är även perfekt att springa mellan stugorna. Vi såg en hel del löpare, trailskor är att rekommendera. Det är inte svår terräng men det är mycket spång.

Vi gick Storulvån – Blåhammar (12,58 km) 4.14 tim. (1 längre stopp)

Blåhammar – Sylarna (19,43 km) 5.45 tim. (2 längre stopp)

Sylarna – Storulvån (16,96 km) 5.12 tim. (2 längre stopp)

Det blev även en del ta av och på kläder stopp, fotostopp etc. man kan lätt göra dessa sträckor mycket fortare om det är målet. Vårt mål var att umgås, samtidigt som vi gör något aktivt.

(Mina km stämmer inte riktigt med hemsidans anvisningar men det här är exakta Garmin distanser, vilket löpare ofta uppskattar).

Bastufönstret från Blåhammars fjällstation.

Bästa gänget!

 

Ett tips för dessa resor är att ha med en adapter (heter det så?) så man kan ladda flera grejer samtidigt (klocka/telefon/powerbank etc.). Visst, vi är ute och njuter av naturen men det är stressigt när Garmin kommer ner på 7% och man har flera kilometrar kvar.

Boka även boende tidigt eftersom det blir fullt snabbt under högsäsong … vandring är ju trendigt just nu. Vi är helt rätt i tiden med våra vandringsresor, vilket känns bra. Som jag skrivit förut så är vandring mycket trendigare än en vanlig promenad. Skillnaden mellan dessa är lite oklar men som stockholmare så tror jag att man vandrar när man har vandringsbyxor, vandrarkängor, vandringsryggsäck och termos. Promenad är alla andra gånger man går.

Jag vandrade 5 dagar,  jag hade jobb i Vålådalen dagarna innan våran planerade 3 dagars resa. Min största oro var som vanligt min häl. Den är numera inte nyopererad längre, det är snart 10 månader sedan jag opererade den (Haglunds och bursit) men den är inte helt bra.

Vandringen gick förvånansvärt bra, jag åt Naproxen några av kvällarna när jag kände att den var irriterad. Jag äter endast smärtstillande när det är absolut nödvändigt. Efter första dagens provvandring, innan gänget kom, använde jag även stavar som avlastning.

Min alltid lika snygga syster Johanna som höll stilen även på fjällen. Macka i ena handen, läppglans i den andra samt Gucci glasögon:). Min syster har även tyllkjol och spets på hockeyträningen (när hon är på isen är hon tack och lov klädd i träningskläder). Hon har även spetslinne vid flytt, så alltid snygg men inte alltid rätt klädd för tillfället. Här har hon däremot praktiska vandringskläder.

Jag blev väldigt sugen på att springa Jämtlandstriangeln men eftersom foten inte klarar löpning så är det väldigt långt fram i tiden. Så till fotuppdateringen, rehaben gick ganska bra och jag kunde springa 5 km i slutet av maj, sedan fick jag ett återfall och hälen började göra ont igen.  Jag var även svullen på insidan av hälen normalt har jag bara problem mitt på hälen och utsidan, efter en träff med min läkare Lotta Willberg så fick jag antiinflammatoriskt och var tvungen att backa med träningen. Hon sa att det är vanligt att man får någon form av ”set back”.

Jag slutade springa och just nu kan jag göra det mesta förutom att springa. Jag gör min rehab på Idrottsmedicinska kliniken på Bosön eftersom jag anser att de är absolut bäst på idrottsskador. Just nu går jag hos Britta eftersom Frida som jag vanligtvis går till har fått barn. Britta anser att min fot är för svag för löpning och jag kan inte annat än att hålla med eftersom jag märker att jag inte briljerar på vissa övningar. Så med andra ord; bara att ha TÅLAMOD!

Lotta säger att man inte vet om operationen varit lyckad förrän ett år efter. Jag litar på henne, så 6 november 2019 räknar jag med att kunna springa igen. Läkare ”älskar” när man vill ha exakta datum på när en skada ska vara läkt, har ni också observerat det?

Hoppas alla får en härlig helg! Jag ska till en kompis landställe och njuta av sista sommardagarna. På måndag ska jag till Torsby med utvecklingslandslaget i längdskidor och slutet av veckan tillbringar jag i Uppsala med innebandylandslaget (dam och U19 dam).

Trevlig helg!

 

Dags att komma tillbaka till verkligheten och sommarens husbilssemester.

Dags att komma tillbaka till verkligheten och sommarens husbilssemester.


Nu tror jag de flesta är tillbaka i vardagen och jag bloggar efter ett långt sommarbreak. I kommande Runner’s World skriver jag om att komma tillbaka och skaffa sig bra rutiner inför hösten, vilket kanske är välbehövligt för vissa.

Just nu sitter jag vid Storulvåns fjällstation och skriver. Jag har många fina bilder men internet är för segt för att jag ska kunna ladda upp dem. Jag hade ett uppdrag i Vålådalen tisdag/onsdag  och det sammanföll med höstens vandringshelg, så jag kombinerar nytta med nöje. Jag vandrade i Vålådalen till Blanktjärn igår efter min föreläsning för 55 unga idrottare som var på läger med We & Sports. Idag tog jag en tur uppför Getryggen som uppvärmning inför Jämtlandstriangeln i helgen.

Jag har haft en bra sommar och har för ovanlighetens skull hållit mig i närheten; skärgården, Danmark, husbil i Norge och Gotland.

Husbilssemestern var spontan, vi fick möjligheten att hyra en husbil och tog chansen. Vi blev något stressade när vi såg hur stor den var (8,5 m). Jag fick inte köra den (krävdes C-körkort) vilket jag är ganska tacksam över eftersom jag aldrig kör bil förutom när jag är i USA och när landslagen har läger på ställen som man inte kan ta sig till utan bil. En husbuss kändes utanför comfort zone.

Husbilen hade många knappar, luckor och funktioner, vi fick en 15 minuters genomgång (vi var fulla av självförtroende när vi åkte och senare mindes vi inte ens hälften…). Vi började på norska östkusten eftersom vi inte vågade oss upp i bergen som vi hade tänkt. Vi använde östkusten som en ”lära sig köra husbuss” tid. Sedan, när vi var lite tuffare, fortsatte vi till Rjukan och Gaustatoppen.

Norges östkust

Resan var toppen och vi hade verkligen kul, husbil kan rekommenderas. Lätt och smidigt att ha allt nära hela tiden. Vi hade endast 3 stressiga situationer.

Drammen (Norge)

Stressmoment 1: Första natten hade vi inte full koll på våra 8,5 m bil och stannade ganska sent utefter en mindre väg. Runt kl. 4 vaknade jag av att jag hörde vatten som rann…jag ignorerade det ett tag men sedan smög jag upp för att kolla läget … jag fick för mig att det luktade gasol och att vi eventuellt skulle sprängas i luften, det hade verkligen inte varit optimalt. Så illa var det inte men det rann vatten från något under bilen. Min kompis vaknade och vi försökte styra upp problemet … det gick sådär. Det som fungerade var att starta bilen och köra, vilket vi gjorde i 90 minuter och hamnade på en fin ställplats vid en sjö. Nästa morgon ringde vi ägaren och HAN hade glömt att stänga en ventil till vattentanken … det var alltså inte vårt fel. Vilket vi firade.

En av våra spontana ställplatser.

Stressmoment 2: När vi nämnde för ägaren att vi skulle till Norge fick vi rådet ”om ni kör småvägar uppför bergen får ni inte vara rädda; ni måste gasa och köra på låg växel, bilen kommer skrika och ni kan inte stanna för då kommer ni inte iväg igen”. Vi tackade för rådet och åkte alltså till kusten istället. Efter några dagar bestämde vi oss ändå för att prova bergen. När vi kom till uppfarten till Gaustatoppen, stannade vi och diskuterade om vi skulle våga köra serpentinväg. Vi satsade … ett tag. Efter några kilometer körde vi till slut full gas på ettan (för att bilen skulle orka) och den lät inte ok och börjad osa bränt (inte helt otippat). Vi körde av vid en liten ficka vilket ledde till att vi fastnade. Vi hade bergsvägg på ena sidan, stup på andra, uppför och serpentin – inte helt optimala förutsättningar. Efter pepp och att jag stoppade bilar lyckades vi, eller min chaufför att vända (som är en stjärna när det kommer till 3 punktsvändningar med buss på serpentinväg). Vi var lite skakiga när vi kom ner och tog sedan taxi till startplatsen för vandringen upp till toppen nästa dag.

Från Gaustatoppen

Stressmoment 3: På vägen hem åkte en av sidoluckorna upp efter motorvägen och den gick inte att stänga. Eftersom detta hände på hemvägen och vi var numera rutinerade husbilsemestrare så tog jag fram idrottstape (som jag alltid har i väskan) och tejpade luckan. Lätt och snyggt fixat!

Förutom dessa mindre incidenter så var det väldigt praktiskt att alltid ha huset med sig. Vi fick ju även rum med träningsgrejer, utemöbler, på tok för mycket kläder och allt sånt som man eventuellt skulle kunna behöva fast man inte använder på en semester. Man skulle kunna säga att det var en Stockholms innerstads lägenhet på hjul, lika stor men med tomt. Vi hann se mycket,  vandra, sola, shoppa och eftersom man inte behöver betala boende och kan välja att laga mat så blir det relativt billigt (sedan beror det ju på hur mycket man måste betala om man hyr husbilen).

Många har nämnt att det funderat på att hyra husbil – jag rekommenderar det. Så lätt att ha allt inom räckhåll i stort sett jämt.

Lite att tänka på.

 1. Filma genomgången av bilen om det inte finns en manual.
 2. Se till att den får plats i en parkeringsruta, vi behövde 2 så det var svårt att hitta ställplatser.
 3. Se till att den har en stark motor så du kommer uppför backar, men med en mindre husbil så fungerar det säkert.
 4. Man kan ladda ner en ställplats app. men bästa ställena att parkera över natten är de spontana som inte fanns på någon karta (allt i husbilen fungerar t. ex kyl, spis, dusch, toalett utan el undantag är tv och mikro).
 5. Man hejar på alla andra med husbil och jämför i smyg om man har större bil än dem.
 6. Man får en viss status när man dundrar in med en 8,5 meters husbil på en camping eftersom man alltid är störst (och camparna hoppas att man inte ska förstöra deras vy genom att ställa sig bredvid dem).
 7. Det tar en evighet att fylla och tömma vattnet.
 8. I Norge är det ganska svårt att hitta spontana platser, trots allemansrätt så är det skyltar på nästa alla parkering att husbilar (eller bobil) inte får parkera.

Nästa blogginlägg blir antagligen om helgens vandring samt en fotuppdatering. Ha en bra helg!

10 tips inför Stockholm Marathon

10 tips inför Stockholm Marathon


 • Ta det lugnt i veckan. Nu har du gjort det som ska göras, dags att ta det lugnt. Jag vet, detta kan vara stressigt att dra ned på träningen men jobbet är gjort. Nu är det bara att ”vila” dig i form.
 • Stick to your plan! Ändra inget i sista sekund, ät det du övat på under dina löpturer samt försök att behålla dina vanliga matrutiner (det du övat på) innan tävlingsstart. Har du inte provat ett matupplägg, ät det som du brukar innan ett långpass. Reser du till loppet? Se till att ditt boende har bra frukost och har det du är van att äta (måste du ta med något?).
 • Minska fiberintaget dagarna innan loppet. Du ska inte dra ned på kolhydraterna utan minska de fiberrika alternativen (fiberberikad pasta/råris/grovt bröd/fiberrika grönsaker/rotfrukter, frön och nötter). Låg fiberhalt i kosten kan leda till en ”lättare” känsla i kroppen under loppet.
 • Hoppa inte över måltider.
 • Lägg till några extra mellis/kvällsmål dagarna innan loppet för att ladda med extra energi.
 • Se till att ditt kiss är klart till lätt ljusgult och inte mörk gult dagarna innan loppet. Håll koll på vädret, blir det riktigt varmt är det viktigt att dricka mera samt tillföra elektrolyter/salter, gör en plan. alternativt drick vid varje station.
 • Ta med extra gel eller annan kolhydratkälla så du har om energin börja tryta.
 • Undvik alkohol dagarna innan loppet.
 • Undvik sjuka personer så gott det går fram till starten.
 • Sov ordentligt.

Det viktigaste av allt – ha roligt och njut av loppet. Kom ihåg att det jobbiga går över när du kommer i mål.

Lycka till!

Vandring i Luxemburg

Vandring i Luxemburg


Jag har spenderat helgen med att vandra, klättra och ätit god mat i Luxemburg tillsammans med några av mina bästa kompisar. Det är sällan man hör att folk åker på en weekendresa till detta lilla land men det är värt en resa. Tyvärr finns inga direktflyg, vi åkte över Amsterdam.

 

Luxemburg överraskade mig, jag har varit där en gång för många år sedan men jag minns inte så mycket. Det finns väldigt mycket fin natur och bra vandrings/löpar/mountainbike/klättringsleder. Det här är ett av få ställen man lätt kan springa mellan olika länder, det finns även många traillopp. Tröttnar man på naturen är även Luxemburg stad värt ett besök.

 

Jag har turen att kunna bo hos en av mina kompisar, så vi hade bästa möjliga boende men det finns även många hotell/vandrarhem. Jag vandrade, som sagt, vilket är ett bra sätt att umgås men det går alldeles utmärkt att springa dessa leder.

Enligt ledkartan är vandringslederna ”svåra” men det håller inte vi med om. Det fanns en hel del trappor på vissa leder men absolut inte svår terräng.

Vi vandrar tillsammans några gånger om året och vi är definitivt inget tävlingsgäng utan vandrar, tar en långlunch och sedan fortsätter. På den här resan gjorde vi dagsutflykter och åt lunch på restauranger i byarna längs vägen. Vi är helt enkelt inte hard core, vi bär så lite som möjligt, lagar ingen mat, bor bra och hetsar inte.

(Tyvärr kan man tydligen inte rotera bilder, så nu blir det lite olika vinklar iaf på webben tittar du på telefonen verkar det fungera…konstigt det här med teknik:)

Resan avlöpte utan trassel. I höstas var vi på Irland, då började första dagen med att vi spenderade 30 minuter med att hitta själv leden, efter det gick allt enligt plan. Den här gången var lederna väl utmärkta och vi gick inte fel någon gång. Vi hade även en utmärkt guide som har bott i området i många år men tyvärr har absolut obefintligt lokalsinne. Däremot kan hon prata i stort sett alla språk vilket är bra eftersom Luxemburg är ett väldigt mångkulturellt land, där man pratar luxemburska, franska, tyska, nederländska, och engelska.

Tjejen som bor i Luxemburg är även en fantastisk klättrare, så vi fick klättra några av hennes favoritleder. Det finns många fina klättringsleder med olika svårighetsgrad.

(tyvärr kan man alltså inte rotera bilder, jag klättrar uppåt…)

 

Vi i gruppen (4 personer) försökte även bestämma vad skillnaden mellan att vandra och promenera är och vi kom fram till att det är helt olika saker. Efter lite fram och tillbaka bestämde vi oss för att när man har vandringskläder + kängor och är på någon form av led är det vandring. Så vi vandrade 2 dagar, och promenerade första och sista dagen när vi  hade träningsskor, vanliga kläder och gick omkring i Luxemburg stad. När man vandrar är det även ok att vara smutsig och svettig vilket inte riktigt är fallet om man promenerar. Som ni förstår så var det ganska djupa samtal som avhandlades.

Vi åt även god mat. En av restaurangerna vi var till; Come a La Maison är absolut värt ett besök. En oerhört cool italiensk restaurang som jag absolut kommer gå tillbaka till nästa gång jag är där.

Aktiva semestrar är det bästa som finns och det behöver inte vara så svårt och definitivt inte stressigt. Det är bara att välja rätt resesällskap, så man kan röra sig på sin nivå. Våran regel är att den mest otränade eller skadade får välja fart. Den här helgen vara alla utan skador även min fot (som är mitt ständiga orosmoment) skötte sig relativt bra.

 

Ha en bra vecka!

Restips – så mycket vishet som samlats under många restimmar.

Restips – så mycket vishet som samlats under många restimmar.


Det känns som våren är här lagom till påsk, vissa har hela veckan ledig medan andra förhoppningsvis får en långhelg. I veckan har jag varit i Sävsjö med skytte, Lidköping med gymnastik och på torsdag åker jag till Köping med parabordtennis. Kul att träffa många olika idrottare men det blir även mycket restid.

När jag reser blir jag väldigt fundersam över mina medresenärer, hur krångligt kan det vara att sätta sig? Det är väldigt underhållande att se när vissa styr upp sig själva inför en kanske 50 minuters flygresa…

Några klassiker:

 • Personen går in ett steg för vara ”ur vägen” men har ryggsäck som tar upp hela gången.
 • Personen går in ett steg för vara ”ur vägen” men böjer sig fram så gången är blockad + att den som sitter på andra sidan gången får en rumpa lite för nära ansiktet.
 • Personen går förbi sin plats och ska sedan gå mot folket.
 • Personen sätter sig ned för att nån minut senare ställa sig för att lägga undan jackan… sen hämta boken … sen ta av sig kavajen.
 • Personen inser att väskan inte får plats ovanför men trycker ändå …
 • Personen inser att väskan inte får plats ovanför men trycker ändå … sedan flyttar någon annans väska och tittar sig lite frågande runtomkring som att ägaren kanske kan ta sin väska.
 • Personen har lite för stort handbagage och blir irriterad att den inte passar.
 • Personen har bråttom vid landning och ställer sig innan man får och rusar fram, här kan det hända att någon som står i vägen nästan blir nedslagen … det blir alltid lite tråkig stämning om man sedan måste åka buss in till terminalen.

Det här är några exempel som ni alla säkert känner igen. Så jag är lösningsorienterad, vad gör man åt detta?

 • Förhoppningsvis visste du när du anländer till flygplatsen att detta är på grund av en flygresa, vilket betyder att du antagligen kommer att sitta på ett plan. Var förbered, ha en liten påse med det du behöver på resan. Ta ut denna ur ditt handbagage innan du går på planet, lägg den på sätet och lägg sedan snabbt upp din väska. Sitt sedan ner, behöver du något mera? Vänta tills alla sitter.
 • Att du drar in magen behöver inte betyda att det går att passera.
 • Ta en mjuk väska som passar under sättet… är det ett fullt plan så kommer inte alla resväskor få plats, en mjuk väska får alltid plats någonstans.
 • Ta av dig jacka etc. innan du boardar … var redo.
 • Framförallt, de som jobbar på flygplanet packade inte din väska så bli inte arg på dem om din väska inte får plats.
 • Tänk på dina medresenärer.

Sedan kan jag även ge lite andra tips som underlättar resandet … (man skulle kunna säga att en kompis varit med om detta men jag står för mina felval).

Ha INTE jumpsuit/byxdress när du flyger, jag provade detta för några veckor sedan. Min klädsel: jumpsuit (med dragkedja bak), stickad tröja, jacka och ett ganska stort handbagage för att min systemkamera skulle få plats.

Denna trendiga klädsel skapade en del problem vid toalettbesök;

Steg 1: Jag fick hänga upp min relativt tunga väska på en liten krok så den inte skulle stå på toalettgolvet (som alltid är äckligt!), sedan försöka få fast jacka + stickad tröja på samma krok -det fanns bara en. Här fanns det en viss oro att något skulle hamna på det äckliga golvet, kroken var inte anpassad för min packning.

Steg 2: Försöka nå dragkedjan på min byxdress, sedan hade jag fullt sjå att hålla ordning på överdelen av min klädsel som nu samlades i knävecken … om någon hade overall som barn och lyckades kissa på den när man var ute i skogen så var det något sådant jag försökte undvika.

Steg 3: Försöka få ordning på mig själv innan boarding, det blev inte så många toalettbesök på resan.

Ni inser säker att detta ska helst stanna utanför the public eye … inget stolt ögonblick! Men jag är övertygad om att alla andra resenärer tittade på mig och tänkte:

”Hon reser i jumpsuit, vad trendigt OCH framförallt behöver hon inte oroa sig för att det blir en obehaglig glipa mellan tröja och byxor”.

Istället för…

”Hur tänkte hon nu? Har hon inte utvecklat konsekvenstänk än?”

Ja, vad ska man säga…vissa kan inte sätta sig ner på flyg medan andra kämpar med mer basala grejer som att klä sig rätt.

Ha en bra dag! Hoppas påskresandet går smidigt!