Det sitter i huvudet – lika mycket som i benen!


Under min tid som fotbollspelare var det alltid en mardröm att behöva springa mer än nöden krävde. Fram till 2003 hade jag aldrig sprungit mer än 10 kilometer i ett sträck och det kändes långt! Att springa ett maraton, cykla Vätternrundan eller åka ett Vasalopp fanns inte på kartan. Med livskriser i form av skilsmässa, byte av jobb och sjukdom hamnade jag så småningom i en väldigt negativ spiral under många år. Att hjälpa andra människor med goda råd om hur man ska leva ett friskt och bra liv kändes nästan patetiskt. Jag levde ett stressat liv, åt fel, gick upp i vikt och hade sömnproblem. En dag ställde min äldsta dotter en fråga till mig efter att hon lyssnat på en av mina föreläsningar: ”Pappa, varför lever du inte som du lär?”
Det kom som ett slag i ansiktet. Jag insåg hur rätt hon hade och att jag var tvungen att ta tag i mitt liv. Jag började se över min egen situation, tog en del drastiska beslut, ändrade min kosthållning och började löpträna regelbundet. Dessutom gick jag en coachutbildning utomlands, som också bidrog till att få mig på rätt spår.
Löpträningen i kombination med mental träning blev för mig det absolut optimala sättet att må så bra som möjligt. Jag sprang således min första halvmara våren 2003 följt av ytterligare några lopp. Därefter satte jag upp nya tändande mål och utmaningar, däribland mitt första maratonlopp, Stockholm Maraton 2005. Idag är löpningen en naturlig del i mitt liv och den har blivit en slags inre meditation. Vart jag än reser i världen har jag alltid mina löparskor med mig.

Vad är då mental träning? Varför behövs det och vilka effekter ger det att förbereda sig mentalt inför ett maraton, men även för livet i stort?
Jag tänkte först förklara begreppet mental träning. Mental träning är en vetenskaplig och systematiskt utarbetad träningsmetod, som liksom all träning ska genomföras regelbundet för att ge bästa effekt. Träningen syftar till att stärka och utveckla ditt sätt att tänka, känna och reagera i olika situationer. I ett avspänt, så kallat alternativt medvetandetillstånd, skapar man sig ett mentalt rum ”- en inre plats, där man tränar sig på att visualisera sina självoch målbilder. Målet behöver givetvis inte vara att klara ett maratonlopp utan kan gälla vad som helst i livet, till exempel att hålla ett tal, en företagspresentation eller ett mer allomfattande mål som att må och fungera ännu bättre som människa. Att må och fungera bra som människa är ju som alla vet en förutsättning för att prestera bra resultat, vilka kan bli ännu bättre med hjälp av mental träning.
Mental träning delas upp i två delar: Mental grundträning, där man
lär sig avslappning/avspänning dels för stressreducering och återhämtning, men även för att lättare bli mottaglig för positiv självoch målbildspåverkan.
Mental styrketräning är den mer målinriktade träningen där du aktivt arbetar med ditt självförtroende, målbilder, koncentration, motivation, attityd, inställning etc. Du tränar in och förankrar känslan av ökad mental styrka.

Hos alla människor pågår ett ständigt tankeflöde. Den stora skillnaden i resultat av dessa tankar är VAD och HUR vi tänker i olika situationer. Med tydliga och väl förankrade självoch målbilder kommer du märka att resultaten kommer fortare än någonsin. Har du tänkt på vilka tankar som uppstår när det börjar kännas lätt, respektive tungt i benen? Hur tänker du när benen stumnar och hela din kropp skriker: SLUTA SPRING! STANNA! GÅ! Vad gör du då?
Hur du tänker och agerar är avgörande för hur du upplever loppet och inte minst för resultatet. Därför är det viktigt att träna in de rätta bilderna och känslorna så att du står riktigt bra rustad för att hantera maratonloppets psykiska och fysiska utmaning. Träning ger färdighet och det samma gäller för hjärnan. Tänk vad skönt att både innan och under loppet känna sig mentalt stark, uthållig och lätt i både kropp och knopp för att du förberett dig på alla plan. Här följer ett exempel på ett mentalt träningspass som du kan köra 20 minuter per dag.

Mentalt träningspass
1 Börja med att titta på hur banprofilen ser ut så att du har en inre
bild av hur banan går.
2 Lägg dig ner, blunda och andas långsamt och lugnt.
3 Skapa nu din tändande målbild av loppet. Bestäm dig först för
hur nöjd, stark och lycklig du ser ut när du sträcker upp armarna mot skyn, passerar mållinjen på stadion och skriker: yeeesss!
4 Dela sedan upp loppet i tre stora delmål: 21 km, 30 km och 42 km. Visualisera och använd alla dina sinnen när du nu ”hör” startskottet. klockan är 14.00. Du ser dig själv springa iväg i ditt tempo tillsammans med 18 000 andra entusiastiska löpare. Du hör hur du andas lugnt, känner hur lätt det går och vilket härligt stöd du får av publiken längs gatorna.
5 Se den första halvmaran som en skön och avspänd uppvärmning.
Dela gärna in den första halvan i fyra 5-kilometersrundor. trigga dig själv med ord som ”lätt!”, ”stark!” och ”studsar!”
6
Nu när du sprungit hälften så är det lättare att tänka: 9 kilometer kvar till 30 kilometer, yeeess!
7 Känn och se hur du passerar 30-kilometersskylten vid slottet och att du nu endast har tre korta 4-kilometersdistanser kvar! Känn hur du flyter på och låt benen gå.
8 Se hur galant du klarar Västerbron en andra gång och börjar närma dig slutet. Nu är din mentala styrka det som verkligen är skillnaden som gör skillnaden. Du fokuserar på andningen, känner din viljestyrka i varje steg. snart är det målgång!
9 Se nu hur du närmar dig Valhallavägen, svänger in mot stadion och hur du ger det sista på upploppet för att lycklig och nöjd höja armarna i skyn, passera mållinjen och skrika ut ett välförtjänt: YEESSS!
10 Avsluta med att ta ett djupt andetag, slå upp ögonen och ta med dig alla de positiva tankar, bilder och känslor som du nu har skapat till ditt kommande löppass.

När loppet går av stapeln är det givetvis viktigt att du också lyssnar på kroppen, att du bestämmer ditt tempo, går om du behöver, och dricker och äter lagom mycket. Lycka till på årets stora löparfest!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför...

Läs mer
Bästa sista minuten-tipsen inför Ramboll Stockholm Halvmarathon

Vi ger dig våra bästa sista minuten-tips inför lördagens Ramboll Stockholm Halvmarathon. Lycka till!

Läs mer
Din guide till ett perfekt halvmaraton

Frågorna kan vara många för den som ska springa sitt första halvmaraton – och här är svaren!

Läs mer