Dubbat och klart!
Etiopiskan Webalem Ayele visade upp fin form när hon vann den 32:a upplagan av Tjejmilen.

Dubbat och klart!


Asics Gel-Arctic 4 G-TX 

Cirkapris 1 500 kr

Vikt 397 g  (stl. 43)

Dubbar 10 st (skruvas fast i gängor)

Medeltid på isbanan 53 sek

Grepp på is 2

Med de monstruösa dubbarna inger denna sko en falsk trygghet. I själva verket ger skorna ett dåligt grepp på is och känns väldigt ostabila att springa i. Skorna känns dessutom  hårda och stela. Dubbarna slits ganska snabbt ner, men kan  bytas ut.

www.asics.se

Betyg 4/10


Icebug Anima BUGrip

Cirkapris 1 600 kr

Vikt 313 g (stl. 43)

Dubbar 19 st

Medeltid på isbanan 36 sek

Grepp på is 9

Anima Bugrip är en mycket lätt vinterlöparsko med suveränt grepp och härlig löpkänsla. De många och smart placerade dubbarna gör att du inte ens kommer att märka att du springer på blankis. Däremot har skorna  inte så mycket dämpning.

www.icebug.se

Betyg 9/10 – Bäst i test!


Icebug Spirit2 OLX

Cirkapris 1 600 kr

Vikt 328 g (stl. 43)

Dubbar 14 st

Medeltid på isbanan 35 sek

Grepp på is 10

Löpkänslan i orienteringsskon OLX är bra och geppet mot svåra underlag suveränt . Även om det är marginellt har OLX det vassaste greppet  i testet.  Skorna är gjorda för  löppass i riktigt hög fart och passar därmed perfekt för intervallpassen i vinter. Däremot har skon inte så mycket dämpning, vilket gör den mindre lämplig för vinterns långpass.

www.icebug.se

Betyg 8/10 – Bäst grepp!


Inov-8 Oroc 280

Cirkapris 1 300 kr

Vikt 282 g (stl. 43)

Dubbar 9 st

Medeltid på isbanan 56 sek

Grepp på is 3

Dubbarna är i minsta  och kortaste laget. Dessutom sitter de för centralt placerade under foten, vilket minskar greppet mot isen i svängarna. Skorna känns i övrigt mycket snabba och har bra grepp både  på mjuka  och skrovliga underlag som snö respektive stenhällar.

www.inov-8.com

Betyg 5/10


Inov-8 Oroc 340

Cirkapris 1 300 kr

Vikt 328 g (stl. 43)

Dubbar 9 st

Medeltid på isbanan 56 sek

Grepp på is 2

Oroc 340 har likadana dubbar och mönstring som Oroc 280 och därmed lika dåligt grepp på blankis. Däremot är greppet okej på blöta stenhällar och blött trä. Skon är något mer uppbyggd och  lite högre i hälen än Oroc 280. 

www.inov-8.com

Betyg 5/10


LaSportiva Crosslite 2.0 + BestGrip 3030

Cirkapris 1350 kr + 290 kr

Vikt 328 g (stl. 43)

Dubbar 8 st 

Medeltid på isbanan 43 sek

Grepp på is 7

”Wow, vad sköna!” var första känslan när vi provade skorna, men det visade sig att greppet inte var optimalt, en följd av att  dubbarna sitter för centralt  placerade under foten. Skornas sula är lämpliga för BestGrips dubbar som du kan köpa separat. Skons ovandel skyddar snörningen från snö och den mjuka vadderingen hjälper till att hålla värmen.

www.lasportiva.com

Betyg 7/10


Salomon Spike Cross 3 CS

Cirkapris 1 700 kr

Vikt 336 g (stl. 43)

Dubbar 9 st

Medeltid på isbanan 48 sek

Grepp på is 5

Spike Cross 3 CS bygger på Salomons Speedcross som  försetts med dubbar. Dock är dubbarna placerade lite för långt från sidorna, vilket gör att  ingen av dubbarna får kontakt med underlaget när skon vinklas i löpsteget. Skorna är i övrigt riktigt mjuka och sköna och har ett praktiskt snabbsnörningssystem.

www.salomonrunning.com

Betyg 6/10


VJ Sarva Xero

Cirkapris 1 200 kr

Vikt 317 g (stl. 43)

Dubbar 15 st

Medeltid på isbanan 39 sek

Grepp på is 8

Sarva Xero är en lätt men ändå rejäl  och stabil sko som är uppbyggd för långa löppass.  Med  dubbar långt ut på sidorna ger  skorna ett mycket bra grepp. Sulorna är däremot inte så grovt mönstrade, vilket ger ett sämre grepp på mjuka underlag som snö och slask. 

www.vjsport.fi

Betyg 7/10


 


Har du själv testat någon av modellerna eller provat att dubba dina egna skor? Dela gärna med dig av vad du tyckte om det i kommentarsfältet.

Septembernumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Kickstart i höst, roligaste passen, hetaste prylarna
  • Lidingöspecial
  • Plogga, svensk idé blev internationell succé
  • Höstens nya skor, Vi har testat 13 modeller
  • Forskning: Hjärnan älskar löpning
  • Träning: Hoppa dig i form
  • Smart mat

 

Prenumerera

Antal kommentarer: 22

Jens Lönn

Hej!!
Varför testade ni inte ”Icebug Attla BUGrip” också? Den är stabilare och har bättre dämpning jämfört med Icebug Anima BUGrip. Något som vore önskvärt att få testat för oss långdistansare. Efter att själv ha jämfört mellan dessa två par löpskor valde jag Attla före Anima då den senare kändes mer ostabil/sladdrig på foten. Attla har 15 dubbar. Har dock ej fått tillfälle att prova skon på blankis ännu. Återkommer med kommentar så fort det blivit is och snö ute för då ska det springas halvmara som test :D.
Någon annan som har erfarenhet av denna sko?


Manuel Ek

Jag har inför kommande säsong själv dubbat mina skor. Jag valde (för säkerhets skull) att dubba ett par äldre av mina löparskor, Asics GT-2110.
Vill mest testa hur det fungerar med själv-dubbat innan jag kör på att dubba lite av mina nyare skor.
Nu sitter jag bara och väntar på att vintern ska nå Skåne.


Jonas Lund

Hej Jens.
Tyvärr är det ju så att man måste välja bort ett antal modeller. Var själv inte med i urvalsprocessen den här gången men tycker det är toppen att du (och förhoppningsvis många andra) tar er tid och delar med er av egna erfarenheter om olika skor.
Ser fram emot att höra hur det gick i de ishala halvmarorna…
Jonas Lund, Webbredaktör


Fredrik Ivansson

Dubbade själv ett par gamla NB 872 förra vintern med självborrande plåtskruvar. Satte 8st per sko.
Halvvägs in i sulan strök jag på lite liquisole för att få lite extra fäste för skruvarna.
Sprang bla W-R-T trail marathon i dessa skor och hade kanon grepp alla 43km ( blankis större delen av banan)
Skruvar, 39:- för 100st : http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=164589661
Ett annat tips för snölöpning är att ta en bit tygg (gärna elastiskt) och limma över snörningen, på så viss slipper man få in snö och annat i skon. Själv offrade jag ett par gamla tights och limmade över.


William Jansson

Har ni vägt skorna själva?
vikterna stämmer inte helt överens med vad hemsidorna säger.
Vart fall inte icebugs, tvivlar på att det skiljer 48 gram på 1 storlek. (anima i detta fall)


Jonas Lund

Hej William,
vi har vägt skorna själva (däremot var jag inte med vid själva testet) och ser att det skiljer en hel del mot de uppgifter Icebug själva har på hemsidan.
Råkade däremot av en slump ha ett helt par nya Anima Bugrip i US 8,5/41,5 på redaktionen och de vägde faktiskt 294 gram vilket låter rimligt i jämförelse med den 43:a som var med i testet.
Tyvärr kan jag inte säga mer om hur Icebug själva har vägt sin sko (kanske utan innersula eller liknande) men tycker den vikten verkar låg utifrån min egen kontroll.
Jonas Lund, Webbredaktör


Fredrik Holmquist

Jens Lönn@
Införskaffade ett par Attla BuGrip inför förra vintern och har utan problem sprungit långpass på snö och is med dem. En stabil sko, som kan uppfattas som tung. Men helt klart supergrepp. Mycket varm, sprang i en tunn sommarsocka i -15 grader förra vintern och kom hem med svettiga fötter, ej frusna.
Dock lite låg hälkappa, som gör att jag måste tejpa hälen vid långpass.


Christine Skog

Hejsan, en undran..känner man inte den vassa delen av skruven i foten vid nertramp?
Mvh
Christine Skog


Jonas Lund

Hej Christine,
som Jojje säger i filmen gäller det att känna efter när man skruvar in skruven i sulan så att den inte känns igenom. Om den gör det gäller det att helt enkelt skruva ur den lite och pröva sig fram tills det känns bra…
Jonas Lund, Webbredaktör


David B

Tack för intressant läsning och bra input inför ett eventuellt köp. Men jag tycker nog att kommentaren ”Däremot har skon inte så mycket dämpning, vilket gör den mindre lämplig för vinterns långpass.” känns lite daterad?
/Minimalist


sofiakling

Kan man ta bort dubbarna och använda skorna utan dubb till våren igen?


Maria Havskog

Om man har en löparsko som passar perfekt och som har den dämpning man vill ha så är mitt råd att använda sig av halkskyddet Cross Country. Sitter säkert på skon och ger ett mycket bra grepp. Lämpar sig väl för både intervall och långlöp. Ca 200 kr


Richard J.

Jag köpte lösa dubbar från best-grip.se
Här kan ni kolla hur jag gjorde.
http://rundtramp.blogspot.com/2011/10/dubstep.html
Funkar kanon, och ingen risk att man ”sticker sig” i foten.
Ok, kostar några kronor mer än Jojjes metod, men…
/Richard


Lena

Jag har också själv dubbat mina skor med vanliga bildubb i flera vintersäsonger, Asics jag också, faktiskt!
Själv-dubbat är helt ok, MEN icebug, som jag köpte i fjol slår det stort, trodde inte det men jag kommer aldrig dubba själv mera.


Anja Lundin

Hej!Jag har läst reportaget om dubbade löparskor, det är så att jag inte kan springa pga att jag har ont i en höft, men jag promenerar väldigt mycket.
Jag undrar om det finns några dubbade skor för just promenader eller kan jag använda några av dessa skor?
Jag kan förstå att dubbarnas plats har stor betydelse när det gäller löpning i kurvor, blank-is eller om det är snö och slask, men har det någon betydelse hur dubbarna sitter när det gäller promenad skor?
Tacksam för svar


Jonas Lund

Hej Anja,
kan tänka mig att det inte ställs samma krav på skorna vid promenad som vi löpning. Mitt spontana förslag är att du testar löstagbara broddar på dina vanliga promenadskor, finns till exempel att köpa på apoteket (http://tinyurl.com/7wcep6g) och i de flesta skobutiker.
Samma lösning fungerar tyvärr inte lika bra vid löpning på grund av att den här typen av broddar ofta inte klarar av den extra påfrestning som löpning innebär.
Jonas Lund, Webbredaktör


Jonas Lundquist

Jag har lasportiva-skorna och dubbade dem med bestgrip. Men för att itne få dubbarna så centralt placerade så satte jag i några fler än här i testet och placerade dem även mer utåt kanterna för bättre grepp i svängarna.
Lite mindre fästpunkter på sidorna men hoppas attt det håller ihop och att dubbarna stannar kvar.


MalinKalin

Skitsmart ju! Det ska jag testa! 🙂


Christian KJ

Funkade extra dubbningen av La SPortiva skorna i ytterkanterna? höl dubbarna ? Jag använder skrona i huvudsak på våta stenhällar, spångar och generell offtrail löpning i bartiden.
Tänkte köpa sådan skor själv och på samma sätt dubba upp!
mvh
christian


Johan Färemo

Hej,
Tack för bra tips angående egen dubbning – ni har räddat min vinterträning.
I torsdag dubbade jag min gamla avlagda Saucony Omni 8 med vanlig skruv och i fredags sprang jag 2,4 mil på omväxlande snöiga, isiga och slaskiga vägar. Löprundan gick bl.a. under Öresundsbron, en kuperad, hal och vindpinad terräng. Perfekt grepp hela rundan!
Mina nya Saucony Hurricane 14 får nu vila fram till islossningen.
Än en gång TACK!
/ Johan


björn sonesson

köpte icebug anima,fantastiskt bra på isiga vägar,stigar såsom bar asfalt jag är mycket nöjd över detta/björn


Jonas Mentzer

Hej! Har använt Salomon Spike Cross 3 ca 50 mil och är jättenöjd. Fästet är toppen tex på blöta berg med mossa och i fria terrängen. På ren is är fästet ok men inte helt säkert. Det jag gillar bäst är den bekväma stoppningen som håller foten i perfekt position i skon och som skyddar foten mot slag. Snabbsnörningen där lösa ändarna stoppas in i en ficka är toppen när man springer bland grenar och ris.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Möt Josefine Swärm

Möt Josefine Swärm


I serien ”Runner´s World möter” i samarbete med Saucony får vi hänga med intressanta löparprofiler och deras favoritskor på ett löppass. Här får vi hänga med Josefine Swärm, som skriver om prylar och mode i Runner´s World och som via sina sociala medier inspirerar tusentals löpare. Det blir ett härligt pass hemstaden Motala.

Josefine Swärms motiverande träningsbilder och inlägg inspirerar idag över 121.000 följare. Under några år bodde Josefine med sin familj i Palma på Mallorca men nu är hon tillbaks i hemstaden Motala där hon sprang sitt första lopp som 7 åring.
Vi får hänga med på en härlig distanstur och ett aktiverande backpass. Distansen springer Josefine i sin absoluta favoritsko, Saucony Ride ISO och på backlöpningsinslaget är det Switchback som gäller för bra grepp och löpkänsla.
Kolla in filmen och mer om favoritskorna hittar du nedan.

SAUCONY RIDE ISO 2


Ride är en klassisk modellserie från Saucony och Ride ISO 2 är en neutral träningssko för både drivna löpare och motionärer. Låg vikt, flexibilitet, grundstabilitet och responsiv stötdämpning gör Ride till en väldigt löpglad sko.
Sauconys uppdaterade ISOFIT omsluter foten som en socka och ger samtidigt komfort, stöd och följsamhet. ISOFIT-designen skapar ett dynamiskt system genom att anpassa sig till fotens form och rörelse. Ovandelen består av uppdaterad engineered mesh som bidrar ytterligare till den dynamiska passformen.
Mellansulan ger suverän dämpning och energiåtergivning, från häl till tå, via  E:V.A baserade Powerfoam och Everun(TPU) i toppsulan.
Hälkappa är med skålad jämfört med föregångaren och Formfit inslaget ger bra passform i hälen och riktigt bra stöd i fotvalvet.
Tri-Flex-mönster i yttersulan ger bra markkontakt, god flexibilitet och fin känsla i frånskjutet

PRIS:
ca 1.600:-
HÄL TILL TÅ DROP: 8 mm
VIKT: Herr 270 gram i storlek us 9 (42,5). Dam 231 gram i storlek us 7 (38)

SAUCONY SWITCHBACK ISO


Saucony nya terrängsko Switchback har BOA snörning som tillsammans med ISO-fit ger en snörning som både är snabb att dra åt och håller fast foten perfekt.
Switchback har låg profil och den rundade full-längds Everun mellansulan är väldigt flexibel och skyddande samtidigt som den ger en ordentligt ”studsig” känsla.
Yttersulan i PWRTRAC har två olika hårdheter, ett lite fastare parti i mitten av sulan och ett mjukare och klibbigare längre ut mot kanterna vilket ger bra grepp på olika underlag.

PRIS: ca 1.700:-
HÄL TILL TÅ DROP: 4 mm
VIKT: Herr 278 gram i storlek us 9 (42,5). Dam 227 gram i storlek us 7 (38)

Passa på! Just nu 60% rabatt!

Passa på! Just nu 60% rabatt!


Just nu! Mer än halva priset på prenumeration, endast 39 kronor per tidning! Ordinarie pris 99 kronor.

Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 11 gånger (helår) för bara 437 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och på webben. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!

Ge bort en prenumeration!

Nordenpremiär för Under Armour i Mall of Scandinavia

Nordenpremiär för Under Armour i Mall of Scandinavia


Det populära varumärket Under Armour, som under senaste åren presenterat flera ny modeller inom Running, öppnar i höst sin första nordiska butik i Mall of Scandinavia. Med starka tillväxtsiffror i Norden de senaste åren ser Under Armour etableringen av ett Brand House i Nordens bästa köpcentrum som ett naturligt nästa steg och självklart kommer löparsegmentet finnas med.

I september kommer Mall of Scandinavias sportsegment ytterligare stärkas när Under Armour öppnar sin första butik i Norden. Den nya butiken på ca 205 kvm får en optimal placering vid Mall of Scandinavias fontän på plan 0. Det blir det 18e varumärket som lanserar sin första butik i Sverige eller Norden i Mall of Scandinavia och för Nordens främsta shopping destination blir denna öppning en markering för den viktiga internationella utvecklingen som står inför dörren.

”Det är fantastiskt kul att ännu ett av världens mest välkända och uppskattade varumärken väljer att etablera sig i Mall of Scandinavia, säger Sofia Rundström, centrumchef i Mall of Scandinavia. Vi har stora ambitioner för Mall of Scandinavias utveckling under kommande månader och denna etableringen är en perfekt start.

Under Armour har sedan etableringen 1996, av amerikanske fotbollsspelaren Kevin Plank, haft oerhörd succé och tillväxt; 2018 hade företaget en omsättning på 5,2 miljarder USD. Med den nuvarande satsningen utanför Nordamerika ser Under Armour enorm potential på den nordiska marknaden där stort fokus på träning, löpning och välmående har resulterat i starka tillväxtsiffror de senaste åren. Det är företagen Nordic Retail & Sports (NRS) och MNO som står bakom etableringen av varumärkets första butik i Mall of Scandinavia

”Mall of Scandinavia är outstanding med sin mix av internationella och exklusiva varumärken, restauranger, unika upplevelser och faciliteter. Etableringen där känns som ett självklart val med ett så starkt varumärke som Under Armour och det sätt vi jobbar på, säger NRS VD Peter Lindståhl. ”Vi känner den otroliga kraften i varumärket och vi känner också våra kunder. Vi tror att framtidens shopping är beroende av fysiska mötesplatser, där man kan skapa relationer och berätta historier. Det är just möten mellan människor som kan lyfta ett varumärke. Den anonyma näthandeln kan aldrig konkurrera med den upplevelse vi erbjuder våra kunder.”

Med sina funktionella och tekniska kläder samt starka samarbeten med sportprofiler, kommer Under Armours brand house i Mall of Scandinavia erbjuda kollektioner och upplevelser utöver det som tidigare erbjudits på den nordiska marknaden.

”Det har varit vår vision under en längre tid att äntligen få visa upp hela bredden av Under Armour. Med ett Brand House har vi inte bara möjlighet att visa bredden, utan även visa vad Under Armour står för, säger Andreas Runemark, försäljningschef UA Norden MNO. Det är en väldigt speciell känsla i varumärket. Det kommer också finnas produkter som enbart kommer finnas tillgängliga i våra brand houses.”

Under Armour jobbar i dagsläget med ett antal världsatleter och stjärnor som Dwayne ”The Rock” Johnson, NFL-spelaren Tom Brady, NBA:s Steph Curry, tungviktsmästaren i boxning Anthony Joshua, den mest framgångsrike olympiern genom tiderna, simmaren Michael Phelps, skidåkaren Lindsey Vonn, och världsklättraren Mathilda Söderlund.

 

 

Runner´s World möter Tony Hatefnejad

Runner´s World möter Tony Hatefnejad


I serien ”Runner´s World möter” i samarbete med Saucony träffar vi intressanta löparprofiler som berättar om ett bra träningspass och känslan favoritskorna ger. Här är det löparen, coachen och inspiratören Tony Hatefnejad som bjuder in till ett tufft 400 meters intervallpass på bana.

Tony berättar om upplägget och känslan på passet. Favoritskorna Saucony Kinvara har Tony på uppvärmningen och sen på intervallerna byter han om till sina ”snabba” Type A. Här berättar han kort om det som han upplever som det bästa med just dessa favoritmodeller.

– Tony kör passet som ett led i sin toppning mot 2019 års Stockholm Marathon, men självklart går passet att köra när som helst, oavsett målbild och fartkapacitet, för att pusha kondition och fart.

Upplägget på passet som genomfördes på banan var var 3 x 5 x 400 meter, med 2 minuters serievila efter var 5:e intervall. Mellan intervallerna ökade vilan per serie för att kunna öka farten under passet trots ansamlande trötthet. Vilan var stående 40” i första serien, 50” i andra serien och 60” i sista serien.

 

SAUCONY KINVARA 10

För tio år sedan såg kom den första Kinvara-skon och blev direkt mycket poulär bland många löpare på grund av sin lätta vikt, goda dämpning och responsiva egenskaper.
Kinvara i version nr 10 har uppdaterats med ännu mer komfort och flexibilitet än sina föregångare samtidigt som skon på det hela taget fortfarande känns som en Kinvara.

Ovandelen i engineered mesh har en mycket god ventilationsförmåga och har förbättrats för en ännu bättre passform. Ovandelen ger en härlig känsla mot foten och något som kallas Flex Film ger färre lager på skon vilket ger mindre vikt (och spill av material) utan att den tappar i support. Ovandelen har även ett vävt hälsupport för extra stabilitet och komfort. Från tidigare modellar har även kuddar i hälkappan som gör att hälgreppet förbättras kommit tillbaks.

Mellansulan är till största del gjord i EVA+ vilket är ett mellansulematerial som ger lättviktig komfort, respons och hållbarhet. Närmast foten har mellansulan en toppsula i EVERUN, vilket ger ytterligare ett lager med responsiv dämpning för att öka energiåtergivningen i frånskjutet. Toppsulan är gjord genom att smälta samman flera tusen fjädrande skumpärlor med ånga, vilket ger en pigg och flexibel sula. Formfit som är en nerskålad form på fotbädden som ger bättre passform i hälen och även mer stöd i fotvalvet.

Sauconys Strategy Rubber i yttersulan, vilka är strategiska placeringar av gummimaterial i framfot och häl, ger öka hållbarheten på sårbara områden utan att öka skons vikt. Designen med Tri-Flex, flexskåror, ger ökad flexibilitet och anpassningsförmåga för att ditt löpsteg ska kännas otvunget. Tillsammans med det låga droppet upplevs ditt löpsteg som mer naturligt.

Skons lätthet och responsivitet gör att den passar mycket bra för snabbare pass där man ändå vill ha support. Dämpningen är tillräcklig även för längre distanser om man är en van löpare och det gör Kinvara till en löpglad sko som passar många löpare!

PRIS: ca 1.500:-

HÄL TILL TÅ DROP: 4 mm

VIKT: Herr 221 gram i storlek us 9 (42,5). Dam 190 gram i storlek us 7 (38)

 

SAUCONY TYPE A 8

Type A (8) är en tunn och väldigt lätt sko som ger oerhört mycket känsla. Skon lämpar sig främst för korta, snabba pass upp till 5 km men för den erfarne löparen kan skon även användas för längre distanser som marathon. Vill man ha support och ändå få ”barfotakänsla” funkar Type A riktigt bra även för det.

Ovandelen har gjorts om från föregående modell. Skon fått mer ventilation jämfört med föregångaren genom ny engineered mesh och mindre yta av integrerade Flex Film förstärkningar. Detta gör att ovandelen smidigt följer fotens rörelser.

Även yttersulan har uppdaterats men utan att tumma på greppet. Gummimaterialet XT-900 finns genom hela yttersulan och ger slitstarkt grepp. I framfoten finns materialet IBR+ vilket är ett lätt och extra flexibelt material som ger både extra dämpning och mer respons i frånskjutet.

Mellansulan är gjord av SSL EVA, vilket är ett hållbart och flexibelt material. På grund av sin flexibilitet blir skon inte så vridstyv men tillåter dig att springa mer naturligt. SSL EVA är Sauconys mest högkvalitativa dämpningsmaterial och är lätt, responsivt och hållbart med en mjukare känsla.

Passformen smalnar av framtill i tårna och tåboxen är ganska låg för att ge en tight känsla runt foten. Hälkappan är något mjukare än tidigare då den hårdare plastbiten har tagits bort och ersatts av ett kemiskt behandlat ark för att ändå ge nödvändig stabilitet.

PRIS: ca 1.500:-

HÄL TILL TÅ DROP: 4 mm

VIKT: Herr 169 gram i storlek us 9 (42,5). Dam 144 gram i storlek us 7 (38)

 

 

Brooks löparskor: Testlöparnas favoriter!

Brooks löparskor: Testlöparnas favoriter!


När Brooks skulle lanseras på bred front igen i Sverige tog man hjälp av Runner’s World för att hitta testlöpare. Nu är sju av märkets mest populära modeller testade – och flera av testlöparna har hittat nya favoritskor. Så här tyckte de.

Det amerikanska skomärket Brooks har en över hundra år lång historia, och i dag är Brooks USA:s största löpskomärke. En anledning till det är filosofin bakom den senaste löparkollektionen från Brooks, som kallas för ”Run Happy”. Den handlar om att alla kan hitta glädjen i löpning och att man ska springa för att det är kul – inte för att man måste. I Run Happy-andan vill Brooks förstås också vara ett relevant val för löpare på alla nivåer, från nybörjaren till elitlöparen. Bland de utvalda testlöparna fanns därför både erfarna löpare och löpare som definierar sig själva som nybörjare.

Brooks Shoe Finder
När de utvalda testlöparna skulle välja modell att utvärdera fick de ta hjälp av det webbaserade verktyget Brooks Shoe Finder. Genom Shoe Finder fick alla sedan en rekommendation på en skomodell baserat på önskemål och personliga förutsättningar.

Shoe Finder är ett bra och enkelt verktyg som i slutändan gav en väldigt bra rekommendation för mig. Jag tycker att jag fick fram rätt modell baserat på vad jag var ute efter” sa en testlöpare om Brooks Shoe Finder. En annan testlöpares omdöme löd: ”Det kändes professionellt och samtidigt lite lekfullt. Jag testade skon som hemsidan rekommenderade och allt kändes bra, vilket gjorde att jag fick förtroende för Brooks Shoe Finder.”
En testlöpare rekommenderades en modell som ännu inte finns tillgänglig på den svenska marknaden, men då gick Brooks Nordics in och föreslog en annan lämplig modell. Flera av testlöparna ville däremot gärna även stämma av med kunnig personal i en specialiserad löpskobutik.

DE TESTADE MODELLERNA

Brooks Adrenaline GTS 19

1 600 kronor
Brooks: Den 19:e upplagan av klassikern Brooks Adrenaline GTS har suverän stötdämpning, komfort och stabilitet men i en något uppdaterad version jämfört med föregångarna. BioMogo DNA i mellansulan ger dämpning som utgår från din egen belastning, du får alltså dämpning där du behöver det. DNALoft Crash Pads i häldelen gör att löpningen blir mjukare och övergången mellan häl och framfot smidigare. En ny ovandel ger en stabil men ändå väldigt följsam passform och en mjuk känsla mot foten. Guiderails 2.0 ger support utan att överstyra och utan att kompromissa med komforten. Även häldelen är uppdaterad och ger en säkrare och bekvämare passform än tidigare versioner.

Vikt: 310 gram (herr 42,5) 272 gram (dam 38)

Häl till tå-dropp: 12 mm

Några testlöpares omdömen om Brooks Adrenaline GTS 19:

”Kan varmt rekommendera skon för de som behöver en stabil sko och som har ett pronerande löpsteg.”

”Den är perfekt som mängdsko, och funkar framför allt bra för distans- och långpass.”

”Storlekarna är lite små – jag behövde gå upp ½-storlek mot vad jag brukar ha på löparskor.”

”Mycket bekväm och bra respons, trots att det är en stabil och väldämpad sko.”

 

Brooks Bedlam

1 900 kronor
Runner’s World: Brooks Bedlam är en mängdträningssko med stabilitetsegenskaper, tack vare stabilitetssystemet Guide Rails. Det är en stödjande sarg längs mellansulans övre kant som styr foten i en önskad rörelsebana – utan att ditt naturliga rörelsemönster korrigeras. Systemet aktiveras bara om kroppen behöver det. Mellansulan i Brooks nya DNA Amp-material och den sockliknande ovandelen gör att Bedlam liknar den neutrala Levitate 2 till utseendet, och i praktiken har Bedlam också jämförbar stötdämpning med Levitate 2. Enligt Runner’s Worlds tester ger Bedlam en stödjande löpkänsla utan att skon känns stel och platt, vilket ofta blir resultatet av mer traditionella stabilitetsmodeller.

Vikt: 315 gram (herr 42,5), 261 gram (dam 38)

Häl till tå-dropp: 8 mm

Några testlöpares omdömen om Brooks Bedlam:

”Första känslan är jätteviktig för mig och skon motsvarade absolut det första intrycket – den var riktigt skön.”

”En bra, väldigt stabil sko. Har alltid sprungit med ilägg i mina skor men har inte känt att jag behöver det med dessa.”

”Jag springer på grusväg samt i skogen, och jag tycker att de presterar bäst på grusvägar.”

”Jag skulle föredra en lite mer diskret färg.”

 

Brooks Caldera 3

1 600 kronor
Runner’s World: Uppdateringen på version tre av Caldera handlar främst om en ny utformning av ovandelen. Det relativt följsamma och mjuka materialet i föregångarens ovandel har ersatts av ett formfast finmaskigt material, vilket ger skon en mer åtsmitande passform. Man har också minskat tjockleken på den stoppade kanten runt ankelpartiet och avlägsnat merparten av påsydda förstärkningar. Resultatet är en något lättare, mer strömlinjeformad konstruktion där löpkänslan och greppegenskaperna från föregångaren ändå är intakta. TrailTrack-yttersulan har ett smart utformat mönster som ger fint grepp på olika typer av underlag och det mjuka BioMoGo DNA-materialet i mellansulan gör att skon också klarar avsnitt med hårda underlag. Caldera 3 är ett utmärkt val för den som löper mycket på blandade underlag.

Vikt: 275 gram (herr 42,5), 227 gram (dam 38)

Häl till tå-dropp: 5,5 mm (herr), 4,5 mm (dam)

Några testlöpares omdömen om Brooks Caldera 3:

”De kändes bra från början. Skorna kändes lite snabbare än förväntat. Jag invigde skorna med ett långpass som kändes väldigt bra.”

”De känns trygga att springa i, jag får bra grepp och kan ta mig fram snabbt på stigarna i skogen. Yttersulan ger ett bra grepp och kontakt med marken.”

”Den känns lätt och smidig samtidigt som den ger lagom med stöd och support. Jag uppskattar även att den fungerar bra på asfalt så att jag kan ta mig till och från skogen utan problem. Dessutom upplever jag att de till viss del står emot en del vatten – trots löpturer på lite blöta stigar så höll sig fötterna ganska torra.”

”Skorna är sköna att springa med på asfalt och fungerar även bra på små skogsstigar med mycket rötter och stenar. De är bekväma på längre rundor upp emot 20 kilometer, och fungerar även bra för backintervaller över stock och sten.”

 

Brooks Ghost 11

1 600 kronor
Brooks: Mängdträningsskon som är en av Brooks mest sålda modeller och som kan användas till dom flesta träningspassen.
Ghost är neutral med en väldigt mjuk och följsam ovandel. Nu med mjukare mellansulamaterial i häldelen än tidigare version vilket ger en mjuk övergång från häl till framfot.

Engineered Mesh i ovandelen ger en bra passform och minimerar risk för skav. Plösen har vaddering med E.V.A foam för att minimera tryck över vristen.

Vikt: 309 gram (herr 42,5), 264 gram (dam 38)

Häl till tå-dropp: 12 mm

Några testlöpares omdömen om Brooks Ghost 11:

”Passformen kändes perfekt från första löpturen.”

Jag glömmer nästan bort skon emellanåt eftersom den har en passform som är nästintill anpassat efter min fot.”

 

Brooks Glycerin 16

1 800 kronor
Brooks: Glycerin är en mängdträningsko med mycket bra stötdämpning och komfort för löparen som springer mycket. Glycerin 16 har en ny, uppdaterad ovandel med 3D fit print engineered mesh som ger en stabil men ändå väldigt följsam och mjuk känsla mot foten. Mellansulan har en funktion som kallas DNA Loft, vilket ger en väldigt mjuk och samtidigt responsiv stötdämpning. TPU Stretch Saddle håller mellanfoten i ett bra grepp och ger bra passform.

Vikt: 300 gram (herr 42,5) 261 gram (dam 38)

Häl till tå-dropp: 10 mm

Några testlöpares omdömen om Brooks Glycerin 16:

”Mycket sköna och mjuka skor. Jag behövde inte gå in dem utan sprang på löpband som uppvärmning inför ett PT-pass redan samma kväll. Normalt tycker jag att det tar ett tag innan en sko blir mjuk och inte klämmer någonstans.”

”Jag sprang intervaller där underlaget emellanåt var lite ojämnt och då upptäckte jag att skorna var lite för breda framtill. Jag har ilägg i skorna och det kändes som att jag sprang på kanten av inläggen när det blev ojämnt.”

”De kom mer till sin rätt på långpassen än på intervallpassen.”

”De är mjuka och sköna att springa i, inga tecken på att klämma någonstans. Jag gillar verkligen de mjuka och töjbara skosnörena, de gjorde att det inte blev obekvämt och spänt över foten.”

 

Brooks Launch 6

1 400 kronor
Brooks: Launch har som mål att kombinera farten från en tävlingssko och stötdämpningen från en distanssko, vilket gör att den fungerar lika bra till de snabba passen som till längre distanspass. Det nya på version 6 av Brooks Launch är en smidigare ovandel som smiter åt runt foten och knappt känns. En elastisk resår vid plösen bidrar också till den strumpliknande känslan. En ny design på mellansulan gör också att skon nu ser ännu snabbare ut.

Vikt: 256 gram (herr 42,5), 227 gram (dam 38)

Häl till tå-dropp: 10 mm

Några testlöpares omdömen om Brooks Launch 6:

”Den sitter som gjuten på foten. Passar perfekt.”

”Skon passar mycket bra för intervallpass och långpass på grusväg eller asfalt.”

”Den känns lätt och följsam. Du känner underlaget men har ändå en skön dämpning. Bra passform. Men sulan har lite dåligt grepp vid vått underlag.”

 

Books Levitate 2

1 800 kronor
Runner’s World: Den neutrala mängdträningsskon Levitate har fått ett nytt utseende, men löpkänslan är välbekant. Den största förändringen är den stickade ovandelen, där det elastiska resårpartiet runt ankeln ska förhindra skavsårsproblem. Skons karaktär präglas i högsta grad av mellansulan DNA Amp. Resultatet är en sko som ger en tydlig respons mot underlaget och en ”studsig” löpkänsla. Yttersulan ger gott grepp och underlättar ett aktivt frånskjut. Flera av Runner’s Worlds testlöpare menade att skons påtagliga stötdämpningsförmåga skonade benen på långa träningspass, och de bedömde också att mellansulan behöll sina egenskaper trots många mils löpning.

Vikt: 320 gram (herr 42,5), 252 gram (dam 38)

Häl till tå-dropp: 8 mm

Några testlöpares omdömen om Brooks Levitate 2:

”Mjuk och mycket bekväm sko. Jag kände direkt att utrymmet i skon och formen passar bra för mina fötter.”

”Underbara för vanlig löpning på landsväg, bra dämpning men ändå bra känsla. Jag har även kört löpning på idrottsplats och de funkade hur bra som helst där också.”

”Den är snygg. Utseendet är kanske inte allt, men det är roligare att springa i en snygg sko. Jag gillar också resårlösningen. Det är lätt att sätta på sig skon och den skaver ingenstans.”

”Bra passform för mig som har en bredare fot och har problem med hallux valgus – skon kändes skön, följsam och mjuk tack vare den strumpliknande ovandelen.”

”Denna sko växer med antal gjorda löppass!”

Mer info om Brooks löparskor hittar du här

Runner´s World möter John Kingstedt – i samarbete med Saucony

Runner´s World möter John Kingstedt – i samarbete med Saucony


I serien ”Runner´s World möter” i samarbete med Saucony träffar vi intressanta löparprofiler som berättar om ett bra träningspass och tips kring några av deras favoritskor. I detta avsnitt får Runner´s Worlds Anders Szalkai hänga med Huddingelöparen John Kingstedt som kör ett inspirerande pass på löpbandet.

John är en av de löparprofiler som ingår i Sauconys team. Johan har under våren varit i ropet genom att han satte världsrekord över 10 km med barnvagn när han och dottern Nancy avverkade Startmilen i Örebro på 32:20. (Kolla in filmen om rekordet här)

John springer dock inte bara med barnvagn även om en ganska stor andel löpkilometer just nu av praktiska skäl avverkas med barnvagn.

Passet vi får hänga med på genomförs dock på löpband, eftersom det är full pollensäsong ute och då genomför John som är pollenallergiker passen bättre inne på bandet.
20 x 400 meter står på schemat och översatt i tid innebär passet runt 20 x 70 sekunder med 45 sekunders vila. Utifrån att John även utan barnvagn är en av Sveriges bästa millöpare är det snabba farter trots att han räknar passet som ett lättare kvalitativt pass. Runt 20 km i timmen på bandet med ett svagt motlut inledningsvis vilket motsvarar 3:00 minuter per kilometer i fart. Efterhand skärper han farten så att det i slutet närmar sig ”2.40-tempo”.

På bandet springer John i sin favorit lättviktsko Saucony Fastwitch som du kan läsa om nedan och i klippet berättare John om sin känsla för skon. Under uppvärmningen och vid distanslöpning där John ”vill spara benen” är favoriten klassikern och mycket uppskattade Saucony Triumph. I filmklippet berättar han om vad han gillar mest med Triumph.

 

FAKTA OM JOHN´s FAVORITSKOR:

 

SAUCONY TRIUMPH ISO 5

Löpare som söker en trogen arbetshäst för långa distanspass bör definitivt överväga den femte versionen av Triumph ISO. Förutom den väl tilltagna mellansulan i Everun-material har skon fått ett extra, 2 millimeter tjockt stötdämpande skikt direkt under innersulan. FormFit innebär att fotbädden är något skålad, så att fotens undersida får bättre stöd mot sulplattformen. Snörsystemet ISO-Fit kombinerar en mjuk inre sockliknande ovandel med ett yttre stödjande skal, vilket ger goda möjligheter att justera skons passform. Framfoten har ett generöst utrymme vilket gör att skon även klarar breda fötter.
Skons bastanta uppbyggnad och väl tilltagna stötdämpning betyder att den tillhör de tyngre i denna skoguide, men också att den kan hantera mer välväxta löpare.

Vikt: 331 gram (herr US 9), 276 gram (dam US 7)
Häldropp: 8 mm
Pris: 1 800 kronor

SAUCONY GRID FASTWITCH 9
Fastwitch är en lätt tävlingsko från Saucony som har en liten fastare del av mellansulan medialt under hålfoten för bättre stabilitet än vad som är standard på en sko i den här viktklassen.
Den lätta SSL mellansulan ger dig bra dämpning och respons och med PWRTRAC yttersulan erbjuder skon riktigt bra grepp mot underlaget. Ovandelen med engineered mesh ger skön komfort och passform. Passar bäst för distanser från 5 km upp till halvmarathon, och är perfekt för snabbare intervallpass där löparen både vill ha känsla och support.

Vikt: 171 gram (herr US 9), 159 gram (dam US 7)
Häldropp: 4 mm
Pris: 1 800 kronor