Dubbat och klart!
Etiopiskan Webalem Ayele visade upp fin form när hon vann den 32:a upplagan av Tjejmilen.

Dubbat och klart!


Asics Gel-Arctic 4 G-TX 

Cirkapris 1 500 kr

Vikt 397 g  (stl. 43)

Dubbar 10 st (skruvas fast i gängor)

Medeltid på isbanan 53 sek

Grepp på is 2

Med de monstruösa dubbarna inger denna sko en falsk trygghet. I själva verket ger skorna ett dåligt grepp på is och känns väldigt ostabila att springa i. Skorna känns dessutom  hårda och stela. Dubbarna slits ganska snabbt ner, men kan  bytas ut.

www.asics.se

Betyg 4/10


Icebug Anima BUGrip

Cirkapris 1 600 kr

Vikt 313 g (stl. 43)

Dubbar 19 st

Medeltid på isbanan 36 sek

Grepp på is 9

Anima Bugrip är en mycket lätt vinterlöparsko med suveränt grepp och härlig löpkänsla. De många och smart placerade dubbarna gör att du inte ens kommer att märka att du springer på blankis. Däremot har skorna  inte så mycket dämpning.

www.icebug.se

Betyg 9/10 – Bäst i test!


Icebug Spirit2 OLX

Cirkapris 1 600 kr

Vikt 328 g (stl. 43)

Dubbar 14 st

Medeltid på isbanan 35 sek

Grepp på is 10

Löpkänslan i orienteringsskon OLX är bra och geppet mot svåra underlag suveränt . Även om det är marginellt har OLX det vassaste greppet  i testet.  Skorna är gjorda för  löppass i riktigt hög fart och passar därmed perfekt för intervallpassen i vinter. Däremot har skon inte så mycket dämpning, vilket gör den mindre lämplig för vinterns långpass.

www.icebug.se

Betyg 8/10 – Bäst grepp!


Inov-8 Oroc 280

Cirkapris 1 300 kr

Vikt 282 g (stl. 43)

Dubbar 9 st

Medeltid på isbanan 56 sek

Grepp på is 3

Dubbarna är i minsta  och kortaste laget. Dessutom sitter de för centralt placerade under foten, vilket minskar greppet mot isen i svängarna. Skorna känns i övrigt mycket snabba och har bra grepp både  på mjuka  och skrovliga underlag som snö respektive stenhällar.

www.inov-8.com

Betyg 5/10


Inov-8 Oroc 340

Cirkapris 1 300 kr

Vikt 328 g (stl. 43)

Dubbar 9 st

Medeltid på isbanan 56 sek

Grepp på is 2

Oroc 340 har likadana dubbar och mönstring som Oroc 280 och därmed lika dåligt grepp på blankis. Däremot är greppet okej på blöta stenhällar och blött trä. Skon är något mer uppbyggd och  lite högre i hälen än Oroc 280. 

www.inov-8.com

Betyg 5/10


LaSportiva Crosslite 2.0 + BestGrip 3030

Cirkapris 1350 kr + 290 kr

Vikt 328 g (stl. 43)

Dubbar 8 st 

Medeltid på isbanan 43 sek

Grepp på is 7

”Wow, vad sköna!” var första känslan när vi provade skorna, men det visade sig att greppet inte var optimalt, en följd av att  dubbarna sitter för centralt  placerade under foten. Skornas sula är lämpliga för BestGrips dubbar som du kan köpa separat. Skons ovandel skyddar snörningen från snö och den mjuka vadderingen hjälper till att hålla värmen.

www.lasportiva.com

Betyg 7/10


Salomon Spike Cross 3 CS

Cirkapris 1 700 kr

Vikt 336 g (stl. 43)

Dubbar 9 st

Medeltid på isbanan 48 sek

Grepp på is 5

Spike Cross 3 CS bygger på Salomons Speedcross som  försetts med dubbar. Dock är dubbarna placerade lite för långt från sidorna, vilket gör att  ingen av dubbarna får kontakt med underlaget när skon vinklas i löpsteget. Skorna är i övrigt riktigt mjuka och sköna och har ett praktiskt snabbsnörningssystem.

www.salomonrunning.com

Betyg 6/10


VJ Sarva Xero

Cirkapris 1 200 kr

Vikt 317 g (stl. 43)

Dubbar 15 st

Medeltid på isbanan 39 sek

Grepp på is 8

Sarva Xero är en lätt men ändå rejäl  och stabil sko som är uppbyggd för långa löppass.  Med  dubbar långt ut på sidorna ger  skorna ett mycket bra grepp. Sulorna är däremot inte så grovt mönstrade, vilket ger ett sämre grepp på mjuka underlag som snö och slask. 

www.vjsport.fi

Betyg 7/10


 


Har du själv testat någon av modellerna eller provat att dubba dina egna skor? Dela gärna med dig av vad du tyckte om det i kommentarsfältet.

Novembernumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Kom i form nu! Bästa tipsen för dig som vill bli snabb, stark och skadefri i vinter
 • Vi har testat 10 smarta träningsklockor
 • Run streak med RW: Spring lite varje dag och förändra ditt liv
 • Benhård träning: Övningarna som ger dig kraft i benen
 • Heta julklappstips
 • Forskning: Farväl inflammation
 • Smart mat: Stärk immunförsvaret

 

Prenumerera

Antal kommentarer: 22

Jens Lönn

Hej!!
Varför testade ni inte ”Icebug Attla BUGrip” också? Den är stabilare och har bättre dämpning jämfört med Icebug Anima BUGrip. Något som vore önskvärt att få testat för oss långdistansare. Efter att själv ha jämfört mellan dessa två par löpskor valde jag Attla före Anima då den senare kändes mer ostabil/sladdrig på foten. Attla har 15 dubbar. Har dock ej fått tillfälle att prova skon på blankis ännu. Återkommer med kommentar så fort det blivit is och snö ute för då ska det springas halvmara som test :D.
Någon annan som har erfarenhet av denna sko?


Manuel Ek

Jag har inför kommande säsong själv dubbat mina skor. Jag valde (för säkerhets skull) att dubba ett par äldre av mina löparskor, Asics GT-2110.
Vill mest testa hur det fungerar med själv-dubbat innan jag kör på att dubba lite av mina nyare skor.
Nu sitter jag bara och väntar på att vintern ska nå Skåne.


Jonas Lund

Hej Jens.
Tyvärr är det ju så att man måste välja bort ett antal modeller. Var själv inte med i urvalsprocessen den här gången men tycker det är toppen att du (och förhoppningsvis många andra) tar er tid och delar med er av egna erfarenheter om olika skor.
Ser fram emot att höra hur det gick i de ishala halvmarorna…
Jonas Lund, Webbredaktör


Fredrik Ivansson

Dubbade själv ett par gamla NB 872 förra vintern med självborrande plåtskruvar. Satte 8st per sko.
Halvvägs in i sulan strök jag på lite liquisole för att få lite extra fäste för skruvarna.
Sprang bla W-R-T trail marathon i dessa skor och hade kanon grepp alla 43km ( blankis större delen av banan)
Skruvar, 39:- för 100st : http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=164589661
Ett annat tips för snölöpning är att ta en bit tygg (gärna elastiskt) och limma över snörningen, på så viss slipper man få in snö och annat i skon. Själv offrade jag ett par gamla tights och limmade över.


William Jansson

Har ni vägt skorna själva?
vikterna stämmer inte helt överens med vad hemsidorna säger.
Vart fall inte icebugs, tvivlar på att det skiljer 48 gram på 1 storlek. (anima i detta fall)


Jonas Lund

Hej William,
vi har vägt skorna själva (däremot var jag inte med vid själva testet) och ser att det skiljer en hel del mot de uppgifter Icebug själva har på hemsidan.
Råkade däremot av en slump ha ett helt par nya Anima Bugrip i US 8,5/41,5 på redaktionen och de vägde faktiskt 294 gram vilket låter rimligt i jämförelse med den 43:a som var med i testet.
Tyvärr kan jag inte säga mer om hur Icebug själva har vägt sin sko (kanske utan innersula eller liknande) men tycker den vikten verkar låg utifrån min egen kontroll.
Jonas Lund, Webbredaktör


Fredrik Holmquist

Jens Lönn@
Införskaffade ett par Attla BuGrip inför förra vintern och har utan problem sprungit långpass på snö och is med dem. En stabil sko, som kan uppfattas som tung. Men helt klart supergrepp. Mycket varm, sprang i en tunn sommarsocka i -15 grader förra vintern och kom hem med svettiga fötter, ej frusna.
Dock lite låg hälkappa, som gör att jag måste tejpa hälen vid långpass.


Christine Skog

Hejsan, en undran..känner man inte den vassa delen av skruven i foten vid nertramp?
Mvh
Christine Skog


Jonas Lund

Hej Christine,
som Jojje säger i filmen gäller det att känna efter när man skruvar in skruven i sulan så att den inte känns igenom. Om den gör det gäller det att helt enkelt skruva ur den lite och pröva sig fram tills det känns bra…
Jonas Lund, Webbredaktör


David B

Tack för intressant läsning och bra input inför ett eventuellt köp. Men jag tycker nog att kommentaren ”Däremot har skon inte så mycket dämpning, vilket gör den mindre lämplig för vinterns långpass.” känns lite daterad?
/Minimalist


sofiakling

Kan man ta bort dubbarna och använda skorna utan dubb till våren igen?


Maria Havskog

Om man har en löparsko som passar perfekt och som har den dämpning man vill ha så är mitt råd att använda sig av halkskyddet Cross Country. Sitter säkert på skon och ger ett mycket bra grepp. Lämpar sig väl för både intervall och långlöp. Ca 200 kr


Richard J.

Jag köpte lösa dubbar från best-grip.se
Här kan ni kolla hur jag gjorde.
http://rundtramp.blogspot.com/2011/10/dubstep.html
Funkar kanon, och ingen risk att man ”sticker sig” i foten.
Ok, kostar några kronor mer än Jojjes metod, men…
/Richard


Lena

Jag har också själv dubbat mina skor med vanliga bildubb i flera vintersäsonger, Asics jag också, faktiskt!
Själv-dubbat är helt ok, MEN icebug, som jag köpte i fjol slår det stort, trodde inte det men jag kommer aldrig dubba själv mera.


Anja Lundin

Hej!Jag har läst reportaget om dubbade löparskor, det är så att jag inte kan springa pga att jag har ont i en höft, men jag promenerar väldigt mycket.
Jag undrar om det finns några dubbade skor för just promenader eller kan jag använda några av dessa skor?
Jag kan förstå att dubbarnas plats har stor betydelse när det gäller löpning i kurvor, blank-is eller om det är snö och slask, men har det någon betydelse hur dubbarna sitter när det gäller promenad skor?
Tacksam för svar


Jonas Lund

Hej Anja,
kan tänka mig att det inte ställs samma krav på skorna vid promenad som vi löpning. Mitt spontana förslag är att du testar löstagbara broddar på dina vanliga promenadskor, finns till exempel att köpa på apoteket (http://tinyurl.com/7wcep6g) och i de flesta skobutiker.
Samma lösning fungerar tyvärr inte lika bra vid löpning på grund av att den här typen av broddar ofta inte klarar av den extra påfrestning som löpning innebär.
Jonas Lund, Webbredaktör


Jonas Lundquist

Jag har lasportiva-skorna och dubbade dem med bestgrip. Men för att itne få dubbarna så centralt placerade så satte jag i några fler än här i testet och placerade dem även mer utåt kanterna för bättre grepp i svängarna.
Lite mindre fästpunkter på sidorna men hoppas attt det håller ihop och att dubbarna stannar kvar.


MalinKalin

Skitsmart ju! Det ska jag testa! 🙂


Christian KJ

Funkade extra dubbningen av La SPortiva skorna i ytterkanterna? höl dubbarna ? Jag använder skrona i huvudsak på våta stenhällar, spångar och generell offtrail löpning i bartiden.
Tänkte köpa sådan skor själv och på samma sätt dubba upp!
mvh
christian


Johan Färemo

Hej,
Tack för bra tips angående egen dubbning – ni har räddat min vinterträning.
I torsdag dubbade jag min gamla avlagda Saucony Omni 8 med vanlig skruv och i fredags sprang jag 2,4 mil på omväxlande snöiga, isiga och slaskiga vägar. Löprundan gick bl.a. under Öresundsbron, en kuperad, hal och vindpinad terräng. Perfekt grepp hela rundan!
Mina nya Saucony Hurricane 14 får nu vila fram till islossningen.
Än en gång TACK!
/ Johan


björn sonesson

köpte icebug anima,fantastiskt bra på isiga vägar,stigar såsom bar asfalt jag är mycket nöjd över detta/björn


Jonas Mentzer

Hej! Har använt Salomon Spike Cross 3 ca 50 mil och är jättenöjd. Fästet är toppen tex på blöta berg med mossa och i fria terrängen. På ren is är fästet ok men inte helt säkert. Det jag gillar bäst är den bekväma stoppningen som håller foten i perfekt position i skon och som skyddar foten mot slag. Snabbsnörningen där lösa ändarna stoppas in i en ficka är toppen när man springer bland grenar och ris.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

New Balance Fresh Foam 1080 v10 – lättare, mjukare, snabbare!

New Balance Fresh Foam 1080 v10 – lättare, mjukare, snabbare!


Den tionde versionen av New Balance Fresh Foam 1080 är lättare och känns kvickare i löpsteget. Trots det ger den ännu bättre dämpning än föregångaren. Här är allt du behöver veta om nya Fresh Foam 1080.

Den tionde versionen av den klassiska 1080-modellen från New Balance är precis som tidigare en lätt, neutral träningsmodell med god grundstabilitet. Samtidigt har den här nya upplagan uppdaterats radikalt när det gäller såväl design som vissa tekniska lösningar.

Mellansulan, en löparskos ”själ och hjärta”, är tillverkad i New Balances senaste typ av Fresh Foam-material. Tilläggsbeteckningen X innebär att den både är fem procent lättare, har en mjukare markkontakt och ger en kvickare respons än föregångaren.

Den relativt breda sulplattformen ger 1080 god kontakt med underlaget och en stadig löpkänsla. Häldelen har en mjukt rundad form och en hälkappa vars övre del är uppdragen snett bakåt. Tanken är att detta ska minska trycket på hälsenan. Lösningen ger också skon en karaktäristisk siluett.

Ovandelen består av en sömlös stickad konstruktion. Tack vare sin elasticitet formar den sig väl efter foten. Genom att tätheten i stickningen varieras kan den goda passformen kombineras med stabilitet i sidled där det behövs.

Tionde generationen av New Balance 1080 har en väl tilltagen stötdämpning. Det gör att den fungerar bra som träningssko för långa distanspass på hårda underlag. Samtidigt gör skons kvicka löpkänsla och relativt låga vikt att den också passar bra för snabbare tempopass. New Balance 1080 är med andra ord en utmärkt allroundsko för löpträning.

Vikt: Herr 280 gram. Dam 238 gram.
Häldropp: 8 mm
Pris: 1 900 kr

New Balance Fresh Foam 1080 v10 finns bland annat hos Runners Store från 11 november 2019.

Passa på! Just nu 60% rabatt!

Passa på! Just nu 60% rabatt!


Just nu! Mer än halva priset på prenumeration, endast 39 kronor per tidning! Ordinarie pris 99 kronor.

Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 11 gånger (helår) för bara 437 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och på webben. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!

Ge bort en prenumeration!

Saucony Triumph 17 – en klassiker i ny skepnad

Saucony Triumph 17 – en klassiker i ny skepnad


Den uppdaterade versionen av Saucony Triumph har fått en rejäl ansiktslyftning och blivit både lättare och spänstigare. Detta tack vare ett helt nytt material i mellansulan: PWRRUN+.

Saucony släpper nu en uppdaterad version av den smått ikoniska Triumph-modellen. Denna sjuttonde upplaga har fått en ordentlig ansiktslyftning. Tack vare ett helt nytt mellansulematerial kallat PWRRUN+ har man lyckats konstruera en uppseendeväckande lätt mängdträningssko. Triumph 17 kombinerar god stötdämpning med kvick respons på ett imponerande sätt.

PWRRUN+ har en lägre densitet än Sauconys etablerade EVERUN-material, vilket gör att det kan användas i hela mellansulan utan att skon blir tung och klumpig. Faktum är att Triumph 17 är hela 26 procent lättare än sin föregångare. Trots det visar tester att den nya mellansulan ändå har 5 procent bättre stötupptagning.

Den nya, avfasade häldelen ska reducera rotationskrafterna vid landning vilket ger en mer stabil och kontrollerad markkontakt. Triumph 17 är även konturformad i häldelen och hålfotspartiet invändigt för att ge ökat stöd och bättre komfort. Ovandelen är tillverkad i ett mjukt, sömlöst mesh-material. Ett 3D-printat plastskikt har laminerats mot ovandelens utsida för att ge foten mer stöd.

Resultatet av det nya materialet i mellansulan och alla uppdateringar är en lätt och komfortabel träningssko, som har en optimal avvägning mellan mjuk stötdämpning och kvick energiåtergivning. PWRRUN+, det nya spänstiga materialet i mellansulan, ger Triumph 17 en skyddande stötdämpning som är perfekt för långa träningspass.

FAKTA SAUCONY TRIUMPH 17

 • Vikt: Herr 305 gram. Dam 261 gram.
 • Häldropp: 8 mm
 • Cirkapris: 1 800 kronor

HOS LÖPLABBET HITTAR DU MER INFO OCH KAN KÖPA TRIUMPH 17

Test: Höstens tre bästa skonyheter

Test: Höstens tre bästa skonyheter


I vår stora guide till höstens nya löparskor testade vi 13 heta nyheter. Här är de tre vinnarna som fick våra utmärkelser ”bästa uppdatering”, ”bästa debut” och ”redaktörernas val”.

Text: Christer Wernhult Foto: Luca Mara

För bara något år sedan lanserades nya löparskor ganska strikt bundet till en tydlig vår- respektive höstsäsong. Plus att vinteranpassade modeller presenterades separat i november. På senare tid har många tillverkare valt att i stället sprida ut sina nyheter under årets gång. Det betyder att de successivt förändrar sina sortiment och att det traditionella säsongstänkandet har börjat luckras upp.

På Runner’s World har vi som ambition att hålla dig som läsare så uppdaterad som möjligt genom att regelbundet presentera de mest intressanta skomodellerna i våra skoguider. På så sätt vill vi ge dig en överblick av vad som erbjuds på marknaden och underlätta ett bra skoval anpassat till din träningsbakgrund, dina personliga förutsättningar och preferenser.  

Tillverkarna har under några år haft ett tydligt fokus på att uppgradera sina mellansulematerial så att de förutom skyddande stötupptagning och komfort även ger kvickare respons/energiåtervinning. Men nu kan vi i stället se att man satsar på nya sätt att åstadkomma stabilitet. Tillverkarna försöker helt enkelt kombinera stötdämpning och energiåtergivning i mellansulorna med just detta – stabilitet. 

Flera av de stora producenterna tonar ned den gängse kategoriindelningen i neutrala och stabila skomodeller. I stället försöker de nu konstruera skor som erbjuder både och. En bakomliggande orsak är säkert tveksamheten till om extra stabila skor verkligen kan förebygga skadeproblem hos löpare med överrörliga fotleder, det vill säga överpronation. (Vilket under många år har varit den utbredda uppfattningen i sportskobranschen.)

Ett flertal biomekanikexperter har på senare tid uttryckt sin skepsis till att hårda kilar och plastbryggor skulle vara den bästa lösningen för att kontrollera fotens rörelse. Som följd kan vi nu se flera exempel på nya tekniska lösningar för att öka skornas stabiliserande egenskaper – utan att de nödvändigtvis måste ha ett hårt material på medialsidan av mellansulan.

Till höstens skoguide, som publicerades i septembernumret av Runner’s World, valde vi ut 13 nya (eller uppdaterade) modeller. De är alla typiska exempel på respektive tillverkares skofilosofi och har samtliga nyligen introducerats på marknaden. Här är de tre som utmärkte sig mest i fältet.

Redaktörernas val: Brooks Ghost 12

Brooks Ghost 12
Vikt: 295 g (herr), 264 g (dam) Häldropp: 12 mm Rekommenderat butikspris: 1 600 kr 

Ghost har efterhand blivit en storsäljare för Brooks, mycket tack vare skons allsidighet och bekväma passform. Den här 12:e upplagan är ett klassiskt exempel på att man inte bör ändra på ett vinnande koncept. 

Uppdateringen från föregångaren inskränker sig till en mer följsam utformning av ovandelsmaterialet, ett lätt modifierat sulmönster och en viss viktreduktion (cirka 14 gram i herrstorlek US 9). Hela skon utstrålar komfort med sitt bekvämt stoppade hälparti och en påtagligt mjuk stötdämpning i en tvåkomponenters-mellansula. 

En fin detalj är snörningens utformning, där ovalt rundade snören lätt kan justeras genom plastförstärkta snörhål till en perfekt passform över vristen. Ghost 12 ger en skön löpupplevelse – oavsett distans och fart.

Bästa debut: Adidas Pulseboost HD

Adidas Pulseboost HD
Vikt: 340 g (herr), 305 g (dam) Häldropp: 8 mm Rekommenderat butikspris: 1 400 kr 

Denna helt nya träningsmodell riktar sig i första hand till löpare som tränar i stadsmiljö, där kraven är höga på såväl stötdämpning som god kontakt med underlaget och säkert stöd vid riktningsförändringar.

HD står för high density och betyder att Pulseboost HD ger en något fastare känsla mot underlaget jämfört med exempelvis Ultraboost 19, som introducerades i våras. Just detta lovordades av våra testlöpare, som har lättare Adidas-modeller som Adizero Tempo eller Boston som favoriter för sina tempopass.

Ovandelen är konstruerad med hjälp av en sofistikerad stickteknik med olika täthet och mönster i olika partier. Framfotsstödet är på detta sätt elegant integrerat och eliminerar helt behovet av påsydda förstärkningar. Foten vilar tryggt nedsänkt i en fördjupning i mellansulans övre del och får därmed utmärkt stöd i sidled, vilket förstärks ytterligare av skons breda sulbas.

Yttersulan, som är framtagen i samarbete med däcktillverkaren Continental, har ett lågprofilsmönster som ger säkert grepp på både torra och våta underlag.     


Bästa uppdatering: Saucony Ride ISO 2

Saucony Ride ISO 2
Vikt: 278 g (herr), 231 g (dam) Häldropp: 8 mm Rekommenderat butikspris: 1 600 kr

Små men långt ifrån betydelselösa justeringar gör andra versionen av Ride med ISO-konstruktion till en ännu mer komfortabel träningssko. Ovandelen har fått ett smidigare meshmaterial, som bättre anpassar sig till fotens form, medan hälkappan är tydligare avrundad och har fått en mer stoppad kant. Yttersulans mönster har också finjusterats för säkrare grepp. 

Mellansulan med en kombination av mjukt Powerfoam och spänstigt energiåtergivande Everun finns kvar från föregångaren. Det gör även det stödjande yttre ISO-skiktet i ovandelen i kombination med ett elastiskt sockliknande inre skikt. 

Ride ISO i sin andra utgåva är – precis som föregångaren – en allsidig, lätt, komfortabel och väl stötdämpande löpträningsko. Detaljjusteringarna från föregångaren får tummen upp från våra testlöpare.   

Allt vi vet om Eliud Kipchoges hemliga rekordskor

Allt vi vet om Eliud Kipchoges hemliga rekordskor


Den kenyanska superlöparen sprang maratondistansen på 1.59.40 i ett par Nike-skor som inte finns att köpa ännu. Men som tur är ligger ritningarna uppe på det amerikanska patentverkets site. Här är det vi vet.

Nike Vaporfly Next% heter den senaste skon från Nike med inbyggd kolfiberplatta (som du också kunde läsa om i #9-2019 av Runner’s World). Skon är designad för att kunna förbättra löpekonomin med minst fyra procent, vilket den också har visat sig kunna göra i oberoende tester.

Givetvis satt den därför på flera av hararna i det delvis Nike-sponsrade sub 2-rekordförsöket Ineos 1:59 Challenge i Wien den 12 oktober, då Eliud Kipchoge blev första människa att springa 42,2 kilometer under två timmar. Men Kipchoge bar dem inte själv. I stället verkar han ha sprungit i en ny, ännu inte lanserad version av Next%. Och frågan är förstås om de var nyckeln till hans fantastiska sub 2-tid?

Jämför vi bilderna på Kipchoges skor från rekordloppet med det patent som Nike lämnade in 2018, och som siten Believe in the Run först upptäckte, ser konstruktionerna ut att överensstämma. Ritningarna avslöjar en konstruktion med en segmenterad sula, tre plattor (troligtvis i kolfiber) och vad som ser ut att vara upp till fyra vätskefyllda hålrum.

De sistnämnda syns på utsidan av mellansulan – de buktar ut under framfoten på bilderna från Wien. Enligt patentet är de konstruerade av TPU – en termoplastisk polyuretanbaserad elastomer – och innehåller en sorts trådar. När de här hålrummen fylls med vätska till ett tryck mellan 15 och 30 psi, leder trycket till att trådarna spänns och att hålrummet återfår sin form, enligt Nikes patent. Det är däremot oklart om detta syftar till att förbättra dämpningen, stabiliteten, energireturen eller något helt annat.

På @protosofthegram på instagram kan du kolla in skorna

Hålrummen finns på båda sidorna av skorna, och är enligt ritningarna ordnade i ett 2×2-mönster. Men Nike har också öppnat för möjligheten att ersätta hålrummen med block av skummaterial. På bilderna på Kipchoges skor ser vi att bara de två nedre hålrummen är synliga, så skorna kan antingen rymma två hålrum och två skumblock – eller så är de två övre hålrummen dolda under mellansulans material.

Och så var det frågan om kolfiberplattorna. Vi kan förstås inte med säkerhet säga att de är gjorda av kolfiber, men det är högst troligt – och Nike har slängt in inte bara en utan tre stycken i den här hemliga skon. Den undre plattan ligger mellan yttersulan och de två nedre hålrummen med vätska, den mellersta ligger mellan hålrummen och den övre plattan är placerad direkt under foten.

Nike förklarar konstruktionen så här: När skon tar mark fördelar den nedre plattan stötkrafterna över det första lagret med stötdämpning, som alltså består av vätske- eller luftfyllda hålrum. Kraften förs sedan över till den mellersta plattan, som fördelar den vidare över det övre lagret av hålrum/skumblock innan den når den övre plattan.

Designen innehåller alltså två lager som kan komprimeras. Plattornas fördelning av stötkraften minskar risken för ”hot spots”, det vill säga att kraften koncentreras till vissa punkter av foten. Hälpartiet verkar bestå av samma Zoom X-mellansulematerial som sitter i Next%.

Utan någon officiell information från Nike har vi förstås många frågor. På vilket sätt är systemet med hålrum under framfoten bättre än ZoomX? På vilket sätt och hur mycket kan det förbättra löpekonomin? Kommer vi att få se den här skon på fler Nike-löpare inom den närmaste framtiden? Och kommer den att finnas att köpa? Tills vi får svaren på de här frågorna får vi fortsätta att spekulera kring patentritningarna och bilderna på Kipchoges superhemliga skor.

Uppkopplad löpning

Uppkopplad löpning


På Under Armours senaste löparskor lagrar en inbyggd sensor all träningsdata under rundan – så att du kan koncentrera dig på löpningen. Runner’s World har testat den unika funktionen Digitally Connected i toppmodellen Hovr Infinite.

Det är lätt att bli en uppkopplad löpare med Under Armours Hovr-skor. Instruktionerna i skokartongen till Hovr Infinite är enkla och tydliga. Inom några minuter har jag laddat ner appen MapMyRun, registrerat ett konto och kopplat upp skons inbyggda sensor Digitally Connected via Bluetooth mot mobilen och appen. Innan jag kan ge mig ut på testrundan återstår bara att göra några personliga inställningar i MapMyRun-appen.

På schemat står ett återhämtningspass på en kontrollmätt 7-kilometersrunda. Jag har inte med någon annan elektronisk utrustning än löparskorna där det lilla chipet sitter – inte ens mobilen. Därför kan jag inte göra annat än att springa helt på känsla. Det blir ett lugnt och fint pass, utan att behöva vänta på satelliter eller känna stress över kilometertider från någon gps-klocka eller mobilapp. Det enda jag behöver göra är att dra på mig skorna och börja springa – sensorn sköter all registrering helt automatiskt.

Väl hemma igen laddas all träningsdata från rundan blixtsnabbt upp mot MapMyRun-appen så fort sensorn får kontakt med min mobil. Jag kan se både distans, tid och fart – och får dessutom några löptekniska detaljer och tips kring mitt löpsteg. Synkningen är sömlös och min träningsdata är tydlig och lättöverskådligt presenterad. Det hela känns väldigt enkelt.

Förvånande nog anger sensorn dessutom nästan exakt rätt distans: 7,02 kilometer. Tiden, 36 minuter och 31 sekunder stämmer också den, vilket innebär att den angivna snittfarten på 5.11 minuter per kilometer är korrekt.

Även vid efterföljande tester anger sensorn i skon rätt löpdistans. Det gör den även på löpbandet inomhus, jämfört med det kalibrerade bandets distansangivelser. Här imponeras jag av hur mycket mer exakt skosensorn är än löparklockor som uppskattar löpbandsdistans baserat på armrörelser.

Efter premiärturen får jag veta att min steglängd låg på i snitt 236,5 centimeter med en stegfrekvens på 160 steg per minut – klart under målbilden för passet enligt appen. Jag erkänner att det inte var någon högre frekvens under rundan. Var steget för släpigt och möjligen bromsande för att passet skulle bli så återhämtande som det var tänkt?

Den personliga rekommendationen blir därför att jobba med frekvensen på nästa runda. Ett, av flera, tips är att lägga in några 2–3 minuter långa avsnitt under rundan där jag medvetet jobbar med en högre stegfrekvens. Syftet är att undvika risken för ett utsträckt, bromsande steg. Just den punkten är viktig både när det gäller att minska belastningen och därmed skaderisken och för att kunna hålla fart. I bästa fall blir rundan dessutom både lättare och snabbare.

Den första testrundan sprang jag som sagt helt utan andra elektroniska hjälpmedel än skorna. Men Digitally Connected och MapMyRun-appen har även en funktion där man kan få direkt feedback i sina hörlurar på fart och distans via sin mobil. Då använder appen mobilens gps, vilket gör att man även kan se rundan på en karta efteråt.

Det går även att anpassa flera funktioner utifrån vad löparen tycker är viktigt. ”Delay Start Timer” innebär till exempel att man hinner stoppa ner mobilen innan tidtagningen startar så man inte tappar värdefulla sekunder. Autopaus-funktionen stoppar tidtagningen om du till exempel behöver stanna för rött ljus under rundan.

Under Armour planerar att utveckla ännu fler funktioner i framtiden. Just nu ligger fokus på återkoppling och råd efter passen gällande steglängd, stegfrekvens, fart och mellantider. På sikt ska man även kunna få coaching under själva passet gällande flera parametrar i löpsteget.

Andra fina detaljer i MapMyRun är dels de träningsplaner man kan ta del av för den som har målsättningar på olika distanser, dels förslagen på hur en träningsvecka kan se ut baserat på vilka träningsdagar man vill ha.

Som medlem i MapMyRun är man också en del av en stor löparcommunity. Du kan dela dina träningspass och se vad dina vänner gör, samt följa och inspireras av tiotusentals löpare världen över. I appen finns även olika utmaningar att hänga på. För att höja motivationen belönas du på olika sätt när du klarat av dem.

Skomodellen Hovr Infinite är en av tre Hovr-modeller från Under Armour som har sensorn Let’s Connect. Infinite är framtagen för att ge maximal stötdämpning och komfort – en neutral träningssko för långa pass på hårda underlag. Det är i samarbete med kemiföretaget Dow Chemical som Under Armour har utvecklat mellansulematerialet som utgör grunden i stötdämpningskonceptet UA Hovr.

Några funktioner hos Under Armours Digitally Connected-sensor och MapMyRun:

 • Distans: löpt sträcka per pass
 • Stoppur: passets tidsåtgång
 • Snittfart: minuter per kilometer
 • Mellantider: per kilometer
 • Stegfrekvens: steg per minut
 • Steglängd: sträcka per steg per fot
 • Coachingtips: baserade på registrerad träningsdata och personliga parametrar

KOLLA IN Under Armours löparskor här

Inlägger presenteras i samarbete med Under Armour Nordics