Fartfylld triathlonhelg i huvudstaden

Fartfylld triathlonhelg i huvudstaden


Helgens tävlingar inleddes under lördagen vid Riddarfjärden då det var dags när damer elit intog starten och VM-deltävlingen skulle avgöras. Många var på plats för att heja på. Landsmaninnorna Sarah True och Katie Zaferes, båda från USA, följdes åt under hela loppet och var väldigt jämna rakt igenom. True hade dock en något starkare löpning än Zaferes och kunde korsa mållinjen som segrande dam på sluttiden 2:01:05, 14 sekunder före Zaferes som tog andra platsen på tiden 02:01:19, jagandes av trean Andrea Hewitt (NZL) som sprang i mål på tiden 02:01:26.

True försvarade titeln från förra årets VM-deltävling i Stockholm. I och med vinsten tog hon sin första WTS seger för säsongen.

Tyvärr fick Lisa Nordén avstå tävlingen på grund av en ögoninflammation och ett virus. Hon kommer nu fokusera på ett antal World Cup tävlingar under hösten för att samla poäng inför OS i Rio.

Under söndagen var det dags för herrar elit och debut för 19-årige Gabriel Sandör. Distansen var liksom för damerna, olympisk. Gabriel visade direkt framfötterna när han endast var 1 minut efter täten i simningen. Under cyklingen bildades fyra större grupper och Gabriel hängde med fint i treans grupp som jobbade sig ikapp grupp nummer två. Farten under cykelmomentet var riktigt högt och under de nio varv som den tekniska banan deltagarna skulle ta sig igenom höll Gabriel i mycket bra. I en avslutande löpning sprang han in på en 35:e plats på tiden 01:53:33, fyra minuter efter segraren Javier Gomez Noya (ESP).

Du har gjort din VM-debut på hemmaplan, hur kändes det?
– Otroligt! Var ganska nervös innan start kan man säga, att vänta på simstarten tillsammans med namn som Javier Gomez gör att man undrar om jag verkligen ska starta samtidigt. Men utmed banan var det sjukt häftigt med allt folk som skrek och hejade! säger en glad Gabriel.

Hur kommer det sig att du ställde upp i loppet?
– Jag fick en plats ganska sent, ungefär en vecka innan tävling. Jag hade lite tur att jag kom med men för min del var det ju mest för att se och lära och göra mitt bästa för att försöka hänga med.

Berätta kort om tävlingen, vad kändes bäst/ mindre bra?
– Simning har länge varit min svaga gren och jag visste att den skulle bli väldigt betydelsefull för mitt lopp. Jag var ganska orolig att jag skulle tappa väldigt mycket då det blev simning utan våtdräkt, vilket gynnar de bästa simmarna. Men simningen gick över förväntan och jag växlade ut på cykeln under 1 min efter de första upp ur vattnet. Jag körde stenhårt första biten på cyklingen för att komma ifatt några framför och tillslut hamnade jag i det som blev en ganska stor andra klunga.

Jag försökte att spara så mycket krafter som möjligt på cyklingen men det gick väldigt fort, flera i gruppen fick släppa. Ut på löpningen så var det stela ben och lite magproblem första varvet på löpningen men andra halvan fick jag upp farten och kunde avancera! Sprang i mål som supernöjd 35:a!

Vad hade du för förväntningar på tävlingen?
– Inte mycket egentligen! Jag tänkte att kanske topp 50 var ett rimligt mål. Att bara slå några av de på startlistan skulle jag vara väldigt nöjd med! Så 35:a är jag sjukt nöjd med!

Hur har din säsong varit?
– Långt över förväntan, dubbla SM-guld, 6:a på JEM, flera bra race i tyska bundesliga och nu det här! Kan inte vara annat än väldigt nöjd.

Vad händer nu? Några planerade tävlingar?
– Nu blir det någon dag med lättare träning och sedan in i en bra träningsperiod mot en junior Europa cup i Slovenien och årets stora mål, JVM i Chicago om fyra veckor!

Resultat herrar, elit:
1. Javier Gomez Noya (ESP), tid: 01:49:33.
2. Joao Pereira (POR), tid: 01:50:18.
3. Aaron Royle (AUS), tid: 01:50:26.

Se hela resultatlistan här

Söndagen bjöd utöver WTS-tävlingen på motionstävlingar när det var dags för 4000 triathleter att tävla i motionsklasserna. Det var starter i olympisk distans, sprint, supersprint, ungdom och stafett.

Se en kort film från damernas tävling här: Glada deltagare från söndagen.

Foto: Göran Digné, Vattenfall World Triathlon Stockholm.

 
Gabriel Sandör på upploppet.

Foto: Ludwig Fleetwood. 


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Tre snabba millopp i sommar!

Oavsett om du ska springa ditt första lopp eller jagar ett nytt personbästa (det gör...

Läs mer

Gabriel Björlin ungt utropstecken i Ironman Kalmar

I helgen gick Kalmar Ironman, höjdpunkten för många i triathlonsverige. 15 svenskar fixade genom sin...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Herrproffs tävlar i IRONMAN Kalmar 2017

Man fortsätter att separera proffsen även i nästa års IRONMAN Kalmar och Köpenhamn. 2017 tävlar...

Läs mer
Så följer du Ironman World Championship

Ikväll kl 18.30 svensk tid går starten för årets Ironman World Championship på Hawaii. Så gör du för att följa...

Läs mer
Kona time - alla svenskar som tävlar i Ironman World Championship

Lördag 8 oktober avgörs Ironman World Championship på Hawaii. Åsa Lundström är med i proffsklassen och har goda chanser att...

Läs mer
Fin OS-debut av Sharhrzad Kiavash

I söndags avgjordes för första gången triathlon i OS i Paralympics. Svenska Shahrzad Kiavash debuterade och hon gjorde det med...

Läs mer