Gbgsvarvet träningsprogram del 2

Gbgsvarvet träningsprogram del 2


Det har inte varit helt lätt att vara löpare den här vintern; isiga och moddiga vägar är inte löparnas idealunderlag. Men har man GöteborgsVarvet som mål så får man försöka göra det bästa för att hålla igång. Du kan till exempel springa på välplogade industrivägar på helger och kvällar när vägarna är tomma på trafik, investera i dobbar att trä över löparskorna, köpa löparskor med flexibla dobbar, eller ersätta löpningen med längdskidåkning.
I mars tränar vi vidare med tre hårda veckor följt av en lätt vecka. Observera att fredagar är vilodagar i samtliga program. Veckorna följer ungefär samma mönster som tidigare, men för att få variation och utveckling har jag gjort vissa ändringar i minut-intervallerna och förlängt en del av distanspassen. Tänk på att du måste se långsiktigt på träningen. Vila vid minsta tecken på sjukdom och börja sedan med lättare joggpass de närmaste dagarna efter vilan, innan du hoppar på programmet igen. Många önskar sig snabba framsteg, men glöm inte att det tar flera år att bli en bra löpare. Lycka till!


Tabellförklaringar

200 Meter backe
Backträning är löparnas styrketräning. om du inte har tillgång till en 200-metersbacke , välj en kortare och gör fler upprepningar. sträck på kroppen, landa med foten under kroppen och skjut ifrån.

Stegringslopp 5 x 100 meter
Stegringslopp ökar din stegfrekvens och gör dig snabbare. Du startar varje intervall långsamt, löper snabbt i slutet och joggar tillbaka.

Joggtempo
Lugn jogg ger snabbare återhämtning i musklerna.

Prattempo
Du ska inte springa snabbare än att du kan prata med dina löparkompisar utan att flåsa.

Tröskeltempo
– innebär att du löper på gränsen till din mjölksyratröskel. Du ska alltså köra hårt, men inte hårdare än att du kan hålla samma fart under hela sessionen.

Intervaller
Varje intervall ska köras i tävlingsfart (dvs på 90 procent av ditt max) med en minuts joggvila mellan varje intervall i ett set. Om passet känns lätt kan du öka farten i de sista fyra intervallerna. Det viktiga är att du löper i en fart som du orkar hålla genom hela intervallen.
(Klicka på bilderna för att förstora)

> Ladda ner artikeln som publicerades i Runner’s WorldLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nu startar träningsprogrammen mot Varvet!

Häng med och hitta träningsmotivation med Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Häng med på träningsprogrammen mot Varvet!

Nu är Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders ”Szacke” Szalkais träningsprogram inför Göteborgsvarvet 2022...

Läs mer

Göteborgsvarvet backar – arrangerar nytt lopp i november

Efter kritiken mot beslutet att ställa in erbjuder Göteborgsvarvet nu i stället ett helt nytt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ordinarie Göteborgsvarvet och Höstveckan 2021 ställs in

Den fysiska versionen av Göteborgsvarvet, som skulle gått 11 september, ställs in.

Läs mer
Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara just sitt mål i världens...

Läs mer
Göteborgsvarvet 2021 flyttar till hösten

Världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet arrangeras den 11 september 2021. Flytten har beslutats av Göteborgs Friidrottsförbunds styrelse och görs för att...

Läs mer