Gör en Lasse Viren
Sverige är fullt av idrottskarriärer som aldrig blev av på grund av att allt växlade in på fel spår från början. Följden av en negativ syn på sig själv och sin förmåga kan prägla självbilden på ett sådant sätt att motion och idrott väljs bort för all framtid, helt i onödan.

Gör en Lasse Viren


Ibland är det trångt om saligheten. Till exempel i maror som Stockholm Marathon eller i vårliga terränglopp. I kritiska skeden av loppet som under startrusningen eller där banan plötsligt smalnar av eller vid någon vätskekontroll, där nervösa löpare plötsligt glömmer disciplinen och ändrar färdriktning, kan det hända att fötter och ben trasslar in sig i varandra. Plötsligt ligger man där på marken omskakad och med skrapat knä eller armbåge, och har man ytterligare otur så snubblar någon annan över en där man ligger som ett oförmodat väghinder. Så kommer man till sist på benen igen, fast övertygad om att loppet nu är kört, dvs fördärvat. Det är det nu inte. Gör en Viren! Lasse Viren från Finland vann olympiskt guld på 5000 och 10.000 meter i såväl München 1972 som i Montreal l976. Men den medalj som han skattar högst är säkert den första, dvs den som han vann på 10.000 meter i München. Halvvägs in i loppet fälldes han av ett oavsiktligt krokben, föll till marken och såg fältet med favoriten Dave Bedford i spetsen springa ifrån. Men han kom snabbt på fötterna igen, och inom mindre än en minut, hade han nått kontakt med tätgruppen igen. Ett varv från mål slog han så på en obetvinglig spurt som gav honom en överlägsen seger. Vi har alla varit i liknande situationer, vare sig det gällt idrott eller verkliga livet. Mer eller mindre oförskyllt har man drabbats av en oväntad motgång. Hur man handskas med den kritiska situationen kan vara helt avgörande. Därför kan man lära en hel del av Viren.

Var vaksam. För att undvika att över huvud taget falla, bör du ge dig själv gott om utrymme i loppet. Ställ dig inte bland de främsta i starten, utan välj en plats bland dina jämlikar. Annars finns det risk för både knuffar och slag, när ett antal löpare försöker springa förbi dig.
På samma sätt bör du, precis som vid bilkörning, kontrollera ”den döda vinkeln”, när du själv ändrar riktning under loppet, t ex när du passerar en medtävlare. Och var särskilt uppmärksam vid vätskekontrollerna eller när ni rundar ett gathörn.

Grips inte av panik. Om något går på tok i ett långlopp, har du vanligtvis tid att reparera skadan. Det sämsta du kan göra är att försöka ta igen det förlorade alltför snabbt, vilket är lätt gjort, när adrenalinet flödar. När German Silva svängde åt fel håll i 1994 års New York Marathon, förlorad han ledningen till sin landsman Benjamin Paredes. Eftersom Silva visste att det var nära en kilometer kvar till mål rusade han inte i kapp direkt utan höjde bara tempot ett snäpp, så att han nådde Paredes ett par hundra meter från mål. Sedan spurtade han utan svårighet ifrån.

Håll dig i rörelse. Stanna inte efter ett fall utan rör dig framåt. Att tycka synd om sig själv i mitten av ett lopp hjälper inte ett skvatt. Jag gjorde ett svanhopp på trottoaren vid en vätskestation i ett maratonlopp för en del år sedan. Den närmaste kilometern sprang jag och tänkte på hur ont jag hade samt planerade en gruvlig hämnd (en välplacerad armbåge) på den löpare som hade fällt mig. Men när jag väl glömt mitt sargade knä och sårade ego, fann jag rytmen igen, och det hela slutade med att jag slog mitt personliga rekord.

Var redo. Detta scout-motto gäller också löpning. Förbered dig mentalt på vad du ska göra om något går snett i ett lopp. Något så enkelt som att hålla reda på vilken sida av gatan vätskestationerna ligger eller att ta med sig en extra gel kan göra skillnaden mellan ett bra och ett dåligt lopp. Om något skulle gå dåligt är det bra att ha en plan att ta till i stället för att bara reagera.

Håll humöret uppe. Det elfte budet, ”du ska inte gnälla”, hjälper dig att komma igenom de flesta incidenter såväl i ett lopp som i livet i övrigt. Det ger en viss stolthet att veta att man inte är den som ger sig på grund av några motgångar. Om inte annat har du en bra historia att berätta för dina kompisar efter loppet.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så undviker du knäont på långpassen

Brukar dina långpass begränsas av knäont? Då kan du behöva bygga upp knästyrkan och tåligheten...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Sju "hacks" som håller skadorna borta

Strategierna som ökar din kropps tolerans för belastning – och minskar risken för skador.

Läs mer

Löparknä? Så gör du!

Plötslig smärta som känns som en spik i utsidan av knät kan vara ett symtom...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så rehabtränar du hälsenan

Rehabiliteringen av en smärtande hälsena tar tid, kräver mycket träning och en stor portion tålamod...

Läs mer
Så slipper du hälsenesmärta

Hälsenebesvär är en av de absolut vanligaste skadorna inom löpning – men det går att undvika.

Läs mer
Därför ska du träna höftböjarna (också)

Höftböjarna har större betydelse för ditt löpsteg än vad du kanske tror – så ge dem lite kärlek redan i...

Läs mer
Så bygger du en starkare rygg – och förebygger ryggont

Med dessa enkla övningar rustar du din rygg för den belastning som löpning innebär.

Läs mer