Vilket GöteborgsVarv!


Under kvällen kommer också dokumentären från loppet upp här på runnersworld.se

SENASTE NYTT

* Saucony presenterar ny sko på mässan
* Bildspel från mässbygget
* Mässans öppettider
* Göteborgsvarvet på Facebook.
* Pressmeddelande från GBGvarvet: 2010-05-17 Isabellah Andersson utmanar världslöpare
* Pressmeddelande från GBGvarvet: 2010-05-19 Mässan GöteborgsVarvet Sport & Hälsa mot nya rekord


GT.SE
Göteborgs Tidning är en storsponsor till ”Varvet”. Läs mer på deras fullspäckade sajt
*http://gt.expressen.se/nyheter/goteborgsvarvet


STARTTIDER
Då 58 000 människor springer är starten uppdelad i olika grupper och tider. Första start är klockan 13.30 den 22 maj.
Sista startgruppen startar klockan 16.00. För att hitta din startgrupp och tid klicka här.


UTTALANDEN

Claes Runheim: Chefredaktörens erfarenhet av GöteborgsVarvet 2009 i Runner’s Worlds ledare nr 6 2009 kan du läsa här.
Jojje Karlsson:
RW’s marknadschef och bloggare säger sitt om GöteborgsVarvets bana här.

FAKTA

Historik: Göteborgsvarvet gick första gången 1980 och hade då cirka 1800 anmälda. 
Antal anmälda:
Idag är Göteborgsvarvet världens största halvmara med drygt 58 000 anmälda. 
Arrangörer: GöteborgsVarvet arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen.
Siffror:
All information du kan tänka dig i siffror hittar du här.

TRANSPORTMEDELMed bil:
Området vid start och mål är avstängt för biltrafik. En nyhet i år är att GöteborgsVarvet erbjuder fri parkering vid Åby Travbana. Från Åby går pendelbussar mellan kl. 09 och kl. 20, var 5:e minut, som tar dig ända fram till start/målområdet (Marklandsgatan) och tillbaka till Åby efter ditt lopp. Deltagare åker gratis på startbevis och nummerlapp och medföljande familj åker med utan kostnad. Åby är även den parkering vi erbjuder för husbilar och bussar.

Det går också bra att parkera i city: p-hus Nordstan, på Heden eller i p-husen i Gårda, Ullevi eller Sahlgrenska till ordinarie P-taxa. Åk sedan gratis med kollektivtrafiken på din nummerlapp eller ditt startbevis.

Var ute i god tid!

Kollektivtrafik: Information om kollektivtrafik hittar du här.


BANAN

Karta:

Banbeskrivning: GöteborgsVarvet mäter en halv marathon (21.097,5 meter). Banan löps genom Slottsskogen, genom Majorna, över Älvsborgsbron, längs vattenlinjen och ett expansivt Norra Älvstranden, tillbaka över Göta Älvbron, passerar Nordstan, löper sedan upp och ner längs paradgatan Avenyn, genom Vasastan och tillbaka till målet på anrika Slottsskogsvallen.

Vätskestationer: Elva vätskestationer finns utplacerade runt banan. Vid de första borden serveras Enervit sportdryck, därefter vatten. Står borden på båda sidor om gatan finns vatten till höger och sportdryck till vänster. Fortsätt framåt vid borden så får du bättre service och slipper trängas.

Vätska serveras vid: 4.3, 6.7, 8.1, 9.3, 10.8, 12.2, 13.3, 14.9, 15.8, 18.1 och 19.1 km, samt efter målgång.

Vid Götaplatsen efter 16,5 km, kan du svalka dig vid GT:s svampstation.

I anslutning till vätskestationen vid Storan på Avenyn, efter cirka 16 km, bjuder Göteborg Energi DinEl på extra energi inför sista halvmilen, i form av en energitablett från Enervit.

Med reservation för ändringar.

Musik: Ett av GöteborgsVarvets kännetecken är stämningen och folkfesten runt banan. Mycket publik och mycket musik. Totalt kommer 50 orkestrar, band eller DJ:s hålla takten runt banan i år. Det är som tidigare en stor blandning på musikstilar, gammalt och nytt. En trend i år är möjligen att det kommer att bli mer samba, bland annat kommer Samba S:t Olof från Sigtuna. Årets mest annorlunda inslag är nog den amerikanska manskören Yale AlyCats, som kommer att hålla till vid Övre Husargatan.

Bandlistan hittar du här.

MÄSSAN

Mässan erbjuder många intressanta utställare från olika branscher med
produkter relaterade till löpning och hälsa; kläder, skor,
kosttillskott, sportmagasin, arrangörer mm.

Löpare, publik, utställare och övriga besökare är varmt
välkomna.

Öppetider: Mässan har öppet torsdag till söndag 20-23 maj
2010.

Utställare:
Acaiplanet AB
adidas
Amer sports (Salomon)
Asics Sverige AB
Atletus
Bauerfeind Nordic AB,
Beautyline de Lux (Aloe Vera)
Craft
Dalblads
Dobsom
Ecco Sverige AB
Eichels Event GMBH
Energikakan/Vitargo
Enervit
Fot i Form
Garmin Sweden AB
GeriSale
Glenn Strömberg
GoCoCo
GT
GöteborgsVarvets Souvenirer
Hagabadet
Hälsoteket
Lidingöloppet
Life Europa
Löplabbet
Marathon Event
MarathonFoto
Medikus AB
MedStop
Midnight Sun Marathon
Midnattsloppet
MyLaps
New Balance
New Line
Nike Sweden AB
Perfekta Vätskebälten
Personbästa Förlag
Prema Spabad
Puma
Rubor Rehab
Runners Store
Runners World
Röhnisch Sportswear
SATS
Simplus
Springtime Travel
Stadium
Stimulans Lidingö
Stockholm Marathon
Team Sportia
The Body Shop
Ullmax AB
Vann
Värmlands Idrottsförbund

Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Ditt Bästa år! Ny start 2020, Nybörjarprogram, Smarta tips
  • Spring i skogen, därför blir du lycklig av naturen
  • 15 grymma vinterskor i stort test
  • 30-20-10 metoden – Träningen som gör dig friskare och snabbare
  • Vår nästa skidstjärna Moa Lundgren är en grym löpare
  • Prylar: Redo för vintern!
  • Forskning: 80/20 – regeln – bevisat bra

Bli plusmedlem nu

Antal kommentarer: 1

Smurfen

Vad kul det hade varit om ni, högst upp på sidan, hade skrivit ut vilken dag och tid loppet går.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Rekordintresse för 50 års jubilerande New York

Rekordintresse för 50 års jubilerande New York


Världens största maraton, TCS New York City Marathon, firar 50 år söndag den 1 november 2020 vilket har inneburit att intresset för att delta i årets upplaga är rekordstort. 185 000 löpare har ansökt om en startplats i det lotteriupplägg loppet har för att tilldela några av åtråvärda nummerlapparna.

New York Road Runners (NYRR), som är världens största löparorganisation, arrangerade loppet för första gången 1970. Då hade loppet 127 startande varar 55 stycken som tog sig i mål på den dåvarande banan som bestod av 4 varv i Central Park. Femtio år senare har över 1,2 miljoner löpare passerat tävlingens legendariska mållinje och loppet springs numera genom stadens 5 olika stadsdelar med start på Verrazano bron och målgång i Central Park. I 2019 års upplaga startade 53.640 löpare vilket är ”världsrekord” i antal löpare i ett maraton.

Eftersom loppet har så stark attraktionskraft finns det olika möjligheter att få en startplats. Dels finns det researrangörer världen över som tilldelats platser och i Sverige är det Springtime Travel som har de flesta svenska startplatserna. Även Springtime Travel har ett extra tryck till platserna just i år och har haft en lång väntelista av intresserade löpare, även om loppet alltid är populärt.
– Sen finns det även en väg in att kunna anmäla sig själv som internationell löpare om man klarat någon av de kvaltider loppet satt upp. Löpare från USA och New York har också en andel i loppet och sen finns då möjligheten att komma med i det lotteri arrangörerna genomför. 185.000 löpare anmälde sig under de två veckor i februari till detta lotteri där 4.200 lyckliga löpare kommer få en plats. Det var en 50 % ökning genomfört med hur många som deltog i lotteriet 2019.

Andra vägar in är att löparen genomfört loppet 15 gånger eller fler har en startplats, och sen finns det även en stor pott startplatser för de som vill springa för välgörenhet vilket blivit en oerhört viktig del av loppet. I årets upplaga siktar arrangörerna att samla in 50 miljoner dollar ( ca 500 miljoner kronor) till välgörande ändamål genom att löpare springer för någon av de 450 välgörenhetspartners som finns till loppet. Totalt är det runt 11.000 löpare som springer för välgörenhet.
NYRR Team for Kids är loppets största välgörenhetsorganisation och dom samlar in pengar till för att barn och ungdomar utan kostnad ska fått tillgång till hälsofrämjande aktiviteter. Sedan Team for Kids startade har dom samlat ihop 74 miljoner dollar som i sin tur i någon form kommit mer än 250 000 barn och ungdomar tillgodo över hela USA.

Totalt kommer runt 53.000 löpare från runt 140 nationer finnas med på startlinjen första söndagen i november 2020.

Intresserad av att springa 2021?
Här hittar du in till Springtime Travels New York Marathon resa


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Passa på! Just nu 60% rabatt!

Passa på! Just nu 60% rabatt!


Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 11 gånger (helår) för bara 437 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och på webben. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!

Ge bort en prenumeration!

Nu startar 12 veckors Varvet-programmet!

Nu startar 12 veckors Varvet-programmet!


På måndag 24 februari drar Göteborgsvarvsprogrammet igång. Det är coacherna Musse, Hanna & Szacke som vill motivera och inspirera alla Varvetlöpare att klara just sitt mål i världens största halvmaraton.

Tidigare har ett 18 veckors program startat upp men nu är det 12 veckors programmet som kör igång. Coacherna guidare i träningen och räknar ner och puffar upp löparnas form till Göteborgsvarvet som avgörs den 16 maj 2020.

För att klara av Göteborgsvarvet på ett optimalt sätt, oavsett mål, är det bra att ha en tidsperiod med regelbunden löpträning. För att få kontinuiteten kan det vara bra att ha något att följa som både inspirerar och guidar i träningen. Just att inspirera och motivera är coacherna Mustafa ”Musse” Mohamed, Hanna Karlsson och Anders Szalkai´s mål när dom komponerat helt nya träningsprogram riktade just mot Göteborgsvarvet. (Mer om coacherna längst ned i artikeln)

Programmen är och ska vara enkla att följa genom tre huvudträningspass i veckan. Träningsupplägget anpassas efter just ditt tidsmål eller nivå. Träningen är varierad och du som hänger på kommer få testa på många inspirerande upplägg.

I träningsprogrammen ingår ett komplett upplägg, med inspirerande träningstexter för varje träningsdag och träningsvecka. Till flera av momenten så som styrka, löpskolning och rörlighet finns det även instruktionsfilmer.

Programmen kan följas fullt ut men självklart även modifieras så att det passar din vardag. Genom att följa den röda tråden i programmet kan du kunna njuta fullt ut av den folkfest Göteborgsvarvet är och nå just ditt mål!

Programmet kommer i tre versioner och nu är det alltså dags starta 12 veckors programmet med start 24 februari.

Varje program har 6 nivåer som utgår från olika tidsmål eller att klara av den utmanande sträckan på ett sätt som gör att man kan upplevelse folkfesten loppet innebär.

PROGRAMMEN HITTAR DU HÄR

Så häng på, det blir kul, inspirerande men såklart även utmanande hälsar Musse, Hanna och Szacke!

OM COACHERNA:

Hanna Karlsson har varit löpare på elitnivå och har segrar på SM och Finnkamp. Hon arbetar nu mera som lärare, men löpintresset är fortfarande stort. Hon springer dagligen och leder en del löpgrupper och PT. Hanna brinner för att hjälpa och coacha människor att nå sina mål oavsett nivå.

Mustafa Mohamed eller ”Musse” som han oftast kallas är elitlöpare sen drygt 20 år tillbaka. Han har flera OS- och VM-finaler på hans meritlista och har även vunnit Göteborgsvarvet två gånger. Musse har fortfarande stor passion för löpning och vid sidan om sin elitsatsning leder han företagsträning och PT. Han har under flera år varit en av löpledarna på Springtimes träningsresor till Portugal.

Anders Szalkai är en av Sveriges bästa maratonlöpare genom tidigare och den senaste svenske vinnaren av Stockholm Marathon.
Numera är Anders Chefredaktör på Runner´s World och både under och efter elitkarriären har Anders verkat som coach för både elit och motionslöpare. Anders träningsprogram har hjälp många löpare att nå sina mål på lopp runt om i Sverige på allt från 10 km till Ultralopp. Kunskapen att anpassa program till olika nivåer anser Anders är hans styrka. Genom att coacha stora motionsgrupper, under 15 års tid, har han kunnat ta del av vilka upplägg som får flest löpare uppleva variationen och glädjen som finns i löpningen.

Musse, Hanna och Szacke har alla tre sprungit Göteborgsvarvet ett flertal gånger och vet vad som krävs. De har även coachat andra löpare till att nå sina mål på Varvet.
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Rekord Musse – 2:10:04!!

Rekord Musse – 2:10:04!!


Runner´s World medarbetaren Mustafa ”Musse” Mohamed gjorde idag sitt livs maratonlopp när han sprang i mål på 2:10:03 i Sevilla Marathon. Det var inte bara personbästa med över två minuter utan Musse underskred dessutom David Nilssons relativt nysatta svenska rekord med 6 sekunder.

Hällelöparen som fyller 41 år den 1 mars, verkar inte alls bry sig om ålder utan förbättrade sitt sju år gamla personliga rekord med drygt två minuter och sprang dessutom under SOK:s nomineringskrav till OS i Tokyo med 56 sekunder.

2005 gjorde Mustafa Musse Mohammed sin maratondebut just i Sevilla Marathon. Då avgjordes loppet i kraftigt regn, kyliga temperaturer och mycket blåst. Då kom ”Musse” in på 2:32, men idag fick han grym revansch på samma lopp och trots att han numera är ”veteran” fick Musse äntligen ut lite av den kapacitet många trott han haft just på maratonsträckan.

Inför Sevilla Marathon har Musse legat på läger i Etiopien och tränat riktigt bra. Inledningsvis var han dock förkyld några dagar, något han berättar om i Runner´s Worlds andra nummer 2020. Där beskriver Musse hur han hanterar förkylningar och hur man startar upp träningen igen optimalt. Något Musse onekligen gjorde bra, för resultatet är nästintill ofattbart bra om man väger in Musses långa karriär och att han passerat 40 år.

Här berättar Musse själv om sitt rekordlopp

Efter rekordloppet framhöll Musse att dom tuffa långpassen på hög höjd i Etiopien gett resultat. Även om han själv efter loppet uppgav att han hade en lite svacka efter 17-18 km var känslan under loppet grymt bra. Trots 3.05 minuter per kilometer i fart, kändes det lättare än på de 30-35 km långpass han genomfört i runt 3.25 minuter per kilometer på den höga höjden i Etiopien.

Loppet avgjordes under bra förhållande med runt 13 grader, men löparna hade bitivs lite vind att jobba mot. Musse kom 21:a i loppet och bakom honom förbättrade Huddinges Ebba Tulu Chala sitt personliga rekord med drygt två minuter till 2:11:18 och Strömstads Mikael Ekvall sitt med en halvminut 2:11:37. Inledningsvis var det dock en annan svensk som låg främst i herrloppet genom Eskilstunas Adhanom Abraha som gick med täten och passerade halvmaran på 1:02:34. Den öppningen var dock för tuff och efter 35 verkade det som Abraha tvingades bryta.

Musse sprang loppet med så kallad negativ split, dvs att andra halvan gick snabbare. 10 km passerades på 30:50 och halvvägs hade Musse 1:05:25 och då låg han i samma klunga som Chala och Ekvall. Efter 35 km gled Musse ifrån övriga svenskarna och avslutade riktigt starkt då han visste att han hade en liten chans slå det svenska rekordet.

Men det var inte bara Mohamed, Ekval och Tulu Chala som gjorde superbra lopp, utan även på damsidan fick Sverige en mycket gångbar tid internationellt genom Huddinges Hanna Lindholm som blev 11:a på imponerande 2:28:59. Hanna sänkte sitt personliga rekord med drygt en halv minut och med den tiden förstärkte Hanna sin andraplats på den svenska genom-tiderna-listan.

På damsidan är SOK:s nomineringsgräns 2:28:00 till Tokyo OS, så det återstår att se om tiden räcker till OS för Hanna. Genomförandet av loppet visar dock på otrolig styrka och Hanna plockade placeringar hela vägen, vilket SOK borde ta med i beräkningen.

Hanna Lindholm

Vinnare i Sevilla Marathon blev Josephine Chepkoech på damsidan med 2:24:14 och på herrsidan vann Workneh Tesfa Tiruneh på 2:06:27

FOTO: Deca Text & bild


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Coronaviruset stoppar Tokyo Marathon

Coronaviruset stoppar Tokyo Marathon


Coronaviruset har stoppat en hel del idrottsevenemang den senaste tiden och nu drabbar det även maratonlöparna. Det är SVT som uppger att Tokyo Marathon, som är Asiens största mara, ställs in för motionslöparna. Det är bara elitfältet som kommer att få springa loppet.  

Tokyo Marathon är ett av sex Marathon Majors-lopp i världen och är oerhört populärt. Över 100 000 löpare brukar anmäla sig till lotteriet om att få en startplats. Runt 38 000 löpare är anmälda till årets lopp, och nu uppger arrangörerna enligt SVT att loppet bestämt sig för stryka alla allmänna anmälningar till loppet. Endast elitlöpare som fått personliga inbjudningar får springa.
I skrivande stund har ingen mer info nått ut om att loppet är inställt. Springtime Travel, som är den svenska officiella researrangören, har inte heller nåtts av någon information om att loppet är inställt.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

TCS New York Marathon 50 år – Nu öppnar lotteriet!

TCS New York Marathon 50 år – Nu öppnar lotteriet!


Om du vill vara med så kan man få en plats genom att delta i det lotteri som arrangörerna anordnar.

Årets New York Marathon blir det 50:e loppet och detta kommer att firas ordentligt.

Ansökningstiden är från den 30 januari kl. 18.00 svensk tid och sista dagen är den 13 februari.

Eftersom trycket är hårt så är proceduren så att man får en kötid när man kan göra sin ansökan. Det är inte viktigt att vara först utan alla som gjort sin ansökan senast den 13 februari har samma chans.

Här kan du få svar på vanliga frågor om ansökningsprocessen.

Det finns flera andra sätt att få en plats i New York Marathon vilka du kan läsa om här.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in