Helgen är räddad! Supersnabb pasta med egen pesto och Serrano

Helgen är räddad! Supersnabb pasta med egen pesto och Serrano


Den här rätten innehåller bra med energi från både kolhydrater och fett, vilket du ser i näringsberäkningen nedan – en perfekt maträtt inför eller efter ditt träningspass, oavsett vad du har planerat. 

Jenny Tilegrim (som står för receptet) har valt att servera Serranoskinka till, men den kan givetvis bytas ut mot exempelvis kyckling eller fisk. Rätten innehåller en hel del energi i form av kolhydrater genom pastan och bra fett från mandeln, olivoljan och osten.

Sötmandeln är också rik på flera vitaminer, bland andra A och D, samt mineralerna fosfor, kalcium och kalium. Den innehåller rejält med fett, men mest de hälsosamma omättade fetterna som inte har någon negativ inverkan på kroppens kolesterolvärde. Vill du ha mer hetta så ökar du mängden chili i peston. Peston håller upp till en vecka i kylen.

Pasta med egen pesto och Serranoskinka
2 portioner

6 skivor Serranoskinka
200 g pasta, t ex rigatoni
40 g riven parmesanost
60 g hel skållad mandel
2 vitlöksklyftor
1-2 färska röda chilifrukter
2 krukor färsk basilika
4 sardellfiléer i olja
2 askar cocktailtomater
½ påse rucolasallad
Olivolja
Salt och peppar i kvarn

GÖR SÅ HÄR
Sätt på pastavattnet. Lägg parmesanost, mandel, vitlöksklyftor, chilifrukter (utan stjälkar) i en skål och mixa det grovt. Tillsätt 1,5 kruka basilika, sardellerna och två tredjedelar av körsbärstomaterna. Mixa detta grovt med en matberedare eller mixerstav, och tillsätt en skvätt olivolja. Smaka av och ställ åt sidan.

Skär resten av tomaterna i bitar. Koka pastan enligt anvisning på paketet och häll sedan av den, men spara lite kokvatten. Lägg tillbaka pastan i kastrullen, och blanda den med peston och eventuellt lite kokvatten för att få en bra konsistens. Lägg upp pastan och toppa med Serranoskinka, de skurna cocktailtomaterna och rucolasallad. Klart att servera!

ENERGIFÖRDELNING per portion enligt receptet (procent av totalt energiintag):
920 kcal, varav
81 gram kolhydrater (36 %)
50 gram protein (23 %)
42 gram fett (41 %) 

Recept: Jenny Tilegrim, kock på Allatidersmatlagare.se
 



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer

Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer
Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja Wolk på Karolinska institutet.

Läs mer
Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer