Jag är löpare – Gordon Ramsay


Överallt där jag åker, springer jag. Det första jag packar är mina löparskor, inte mina knivar. Jag tycker så mycket om det, får så mycket energi av det, känner mig så otroligt vältränad. Jag har en aktiv kropp, det gör också hjärnan aktiv.

Det var min svärfar som fick mig att börja springa. Han tyckte jag var i dålig form och anmälde mig till London Marathon år 2000. Jag var verkligen i usel form, överviktig och överarbetad, men jag kände mig tvingad att springa. Min svärfar har sprungit 79 maror. Jag kunde bara inte vika ner mig.

Det var hemskt, jag fick stanna efter halva loppet. Det var mörkt när jag gick i mål. Det gjorde mig förbannad. Jag var helt slut, samtidigt var det som en uppenbarelse. Jag gillade det och beslöt mig för att göra om det.

Nu har jag sprungit tio London Marathon på rad. Bästa tiden är 3.30. Har också sprungit fem Comrades ultramaraton i Sydafrika (89 km). Första Comrades var tuff, då fick jag åka rullstol efter målgången.

I november ska jag springa New York Marathon för första gången. Och nu i januari ska jag göra min första Ironman, i Florida. Jag har också bokat in min första Sahara år 2011. Min svärfar har gjort två.

När jag började löpa, lärde jag mig också koppla av för första gången i livet. Det gav mig egentid. Annars har jag ett mycket hektiskt schema, har restauranger på många olika platser runt om i världen. Jag åker till L. A minst en gång i månaden. Det första jag gör när jag landar är att ge mig ut på en löprunda. Det enklaste sättet att komma över jetlag är att springa.

Man måste vara hård mot sig själv. Det är gammaldags, men jag mår så mycket bättre av det.

Det var middag i går på restaurang F12 här i Stockholm. Jag hade release för min nya kokbok, ”Frisk aptit” (Bokförlaget Max Ström). Det blev rätt sent, men jag var ändå uppe tidigt i morse och sprang i en timme och tjugo minuter.

Jag sprang ut på Djurgården, det var fantastiskt vackert. Underbar arkitektur längs vägen, vackra båtar på vattnen, fågelsång och grönskande träd. Det var helt underbart. Jag ska hit nästa år och springa Stockholm Marathon.

Jag springer nästan aldrig med musik. Bara när jag löper längre än två timmar. Kommer jag till en ny stad, gäller det att ha koll. Cyklar, bilar, och så måste man ju hitta hem också. Då kan man inte springa och drömma till musik.

Jag tränar löpning fyra dagar i veckan: måndag, onsdag, fredag, och ett långpass på minst två timmar på söndagen. Jag har ett löpband hemma där jag tränar intervaller. Jag har ett schema där som suger rätt bra, 400 meter sprint, 400 meter lugnt, och så upprepar jag det tio gånger. Och så springer jag alltid ett halvmaraton varannan månad. Min bästa tid på halvmaran är 1.27.

Och så har jag en Reebook viktjacka på drygt sexton kilo. Den har jag på mig när jag kör backträning.

Om jag har problem med knäna? Förhoppningsvis köper jag ett par nya om några år.

Jag äter massor av fisk och massor av biff tartar (råbiff), gjord på fint kött. Och frukt och grönsaker. Jag äter aldrig någon stekt mat. Protein är viktigt. Visst kan jag äta pasta, ris och potatis, men jag är inte särskilt förtjust i det.

Jag springer mest tidiga morgnar. Det är då jag har tid.

Varför Sahara, varför fem maraton på sju dagar? Det är för att min svärfar har gjort det. Ambitionen är att spöa hans tid. Mitt hopp är sedan att min son, när han sett mig göra det, en dag kommer att vilja spöa min.

 

Foto: Luca Mara

Nr 1 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Bästa träningsplanen!
  • Allt om löpband – Smarta tips &tricks
  • Så stärker löpningen immunförsvaret
  • Prestera Mera! Träna, är ocj vila vid rätt tidpunkt
  • 6 grymma träningsmetoder
  • Vägen mot Tokyo. Charlotta Fougberg är starkare än någonsin
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Den ultimata sportlovssoppan!

Den ultimata sportlovssoppan!


Recept av Dietistens Val: Det här är en mustig soppa som passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret. Soppan blir krämig av mandeldryck och linser och passar hela familjen. Ta med kryddorna som du säkert har hemma om du firar sportlov på annan ort så är den lätt fixad!

Ingredienser för 4–6 portioner:
2 schalottenlökar
6 cm ingefära
1,5 tsk spiskummin
1 tsk koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
2 krm kardemumma
2 krm kanel
ca 1 kg palsternacka
ca 2 dl röda linser
4–5 dl mandeldryck

Topping:
2 stora morötter
1 chilifrukt
1 dl rostad mandel
1 dl hackad koriander
0,5 tsk kummin

Att ha hemma: 2 klyftor vitlök, 3 msk grönsaksfond, salt, peppar olja, salt, peppar.

Gör så här: Skala och hacka schalottenlök, vitlök och ingefära och fräs i en kastrull med olja. Tillsätt alla kryddor och låt fräsa med två minuter. Skala och dela palsternackor och häll i kastrullen ihop med linser, fond, mandeldryck och 7 dl vatten. På med lock och låt koka ca 20 min.

Topping: Skölj morötter och riv grovt. Hacka chili och mandel. Blanda morötter, chili och mandel med koriander och kummin.

Mixa soppan slät. Späd eventuellt med lite mer mandeldryck eller vatten och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med morotssalladen på toppen – gärna med ett gott bröd till.

TIPS! Spara skalen från palsternackorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och salt och rosta i ugn ca 10 minuter på 175 grader. Servera som topping till soppan.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

  • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

  • 22 timmars speltid
  • Superb säker passform
  • Kraftfullt ljud
  • Långvarig komfort
  • Touch control
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C
  • 10 m trådlös räckvidd
  • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!


Under tio års tid har produktutvecklarna på New Balance successivt uppgraderat och förfinat den allsidiga, neutrala löparskon 1080. Nu presenterar man den elfte utgåvan.

Den mest markanta förändringen i New Balance Fresh Form 1080:s historia skedde förra året. Då lanserades version 10 med både en helt ny typ av ovandel och ett nytt, mer spänstigt mellansulematerial kallat Fresh Foam X. Skon fick då också en helt ny silhuett med en markant högre hälkappa, vars övre del riktas snett bakåt för att undvika tryck på hälsenan.

När nu New Balance presenterar den elfte utgåvan av 1080-modellen handlar det om en ansiktslyftning. Att sulplattformen lämnats oförändrad lär glädja alla löpare som blivit förtjusta i skons komfortabla stötdämpning. Såväl mellansulan i Fresh Foam X – med sin kvicka respons – som den mjuka, greppsäkra yttersulan är båda helt identiska med föregångarens.

Förändringarna hittar vi i ovandelen där den stickade Hypoknit-strukturen både blivit mjukare och fått bättre ventilationsegenskaper. Den höga hälkappan har också fått en mer strömlinjeformad utformning än tidigare. NB-logotyperna på sidorna av skon har också blivit större och integrerats med snörningen för att ge bättre stadga.

Version 11 av 1080 är alltså, precis som tidigare, framförallt en mycket komfortabel mängdträningssko för hårda underlag. Skons kvicka löpkänsla och relativt låga vikt gör den också användbar till snabbare tempopass.

Vikten på 1080 v11 anges till 272 gram i herr och 233 gram i dam, vilket är några gram lättare än vad föregångaren vägde. Häldroppet är oförändrat 8 millimeter – liksom det rekommenderade butikspriset på 1 900 kronor.

Värt att notera är att mellansulematerialet Fresh Foam X nu kommer på allt fler New Balance-modeller. Redan i fjol hittade vi en lite fastare variant av det på NB 880 v10, vilket även gäller för nya 880 v11. Även stabilitetsmodellen 860 v11 och trailskon Hierro v6 får detta mer energiåtergivande plastskum i mellansulorna på årets modeller. 

NB 1080 v11 hos Runners’ Store

NB 1080 v11 hos LÖPLABBET


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in