Jag är löpare – Gordon Ramsay


Överallt där jag åker, springer jag. Det första jag packar är mina löparskor, inte mina knivar. Jag tycker så mycket om det, får så mycket energi av det, känner mig så otroligt vältränad. Jag har en aktiv kropp, det gör också hjärnan aktiv.

Det var min svärfar som fick mig att börja springa. Han tyckte jag var i dålig form och anmälde mig till London Marathon år 2000. Jag var verkligen i usel form, överviktig och överarbetad, men jag kände mig tvingad att springa. Min svärfar har sprungit 79 maror. Jag kunde bara inte vika ner mig.

Det var hemskt, jag fick stanna efter halva loppet. Det var mörkt när jag gick i mål. Det gjorde mig förbannad. Jag var helt slut, samtidigt var det som en uppenbarelse. Jag gillade det och beslöt mig för att göra om det.

Nu har jag sprungit tio London Marathon på rad. Bästa tiden är 3.30. Har också sprungit fem Comrades ultramaraton i Sydafrika (89 km). Första Comrades var tuff, då fick jag åka rullstol efter målgången.

I november ska jag springa New York Marathon för första gången. Och nu i januari ska jag göra min första Ironman, i Florida. Jag har också bokat in min första Sahara år 2011. Min svärfar har gjort två.

När jag började löpa, lärde jag mig också koppla av för första gången i livet. Det gav mig egentid. Annars har jag ett mycket hektiskt schema, har restauranger på många olika platser runt om i världen. Jag åker till L. A minst en gång i månaden. Det första jag gör när jag landar är att ge mig ut på en löprunda. Det enklaste sättet att komma över jetlag är att springa.

Man måste vara hård mot sig själv. Det är gammaldags, men jag mår så mycket bättre av det.

Det var middag i går på restaurang F12 här i Stockholm. Jag hade release för min nya kokbok, ”Frisk aptit” (Bokförlaget Max Ström). Det blev rätt sent, men jag var ändå uppe tidigt i morse och sprang i en timme och tjugo minuter.

Jag sprang ut på Djurgården, det var fantastiskt vackert. Underbar arkitektur längs vägen, vackra båtar på vattnen, fågelsång och grönskande träd. Det var helt underbart. Jag ska hit nästa år och springa Stockholm Marathon.

Jag springer nästan aldrig med musik. Bara när jag löper längre än två timmar. Kommer jag till en ny stad, gäller det att ha koll. Cyklar, bilar, och så måste man ju hitta hem också. Då kan man inte springa och drömma till musik.

Jag tränar löpning fyra dagar i veckan: måndag, onsdag, fredag, och ett långpass på minst två timmar på söndagen. Jag har ett löpband hemma där jag tränar intervaller. Jag har ett schema där som suger rätt bra, 400 meter sprint, 400 meter lugnt, och så upprepar jag det tio gånger. Och så springer jag alltid ett halvmaraton varannan månad. Min bästa tid på halvmaran är 1.27.

Och så har jag en Reebook viktjacka på drygt sexton kilo. Den har jag på mig när jag kör backträning.

Om jag har problem med knäna? Förhoppningsvis köper jag ett par nya om några år.

Jag äter massor av fisk och massor av biff tartar (råbiff), gjord på fint kött. Och frukt och grönsaker. Jag äter aldrig någon stekt mat. Protein är viktigt. Visst kan jag äta pasta, ris och potatis, men jag är inte särskilt förtjust i det.

Jag springer mest tidiga morgnar. Det är då jag har tid.

Varför Sahara, varför fem maraton på sju dagar? Det är för att min svärfar har gjort det. Ambitionen är att spöa hans tid. Mitt hopp är sedan att min son, när han sett mig göra det, en dag kommer att vilja spöa min.

 

Foto: Luca Mara


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent...

Läs mer
Havregrynsgröt Deluxe

Recept av Dietistens Val: En supergod havregrynsgröt som passar alla – vi lovar!

Läs mer
Chiafrutti

Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit...

Läs mer