Jag är löpare – Leif Silbersky


Jag springer regelbundet, det har jag gjort sedan tonåren. Men idag mer på löpband, än i skogen. Det är för att spara tid. Mitt yrke är mycket tidskrävande. En fördel med löpband är också att man inte blir beroende av vädret. Jag har bandet hemma i lägenheten på Östermalm.

Det blir sällan mer än två gånger i veckan på bandet. 10-15 minuter åt gången. Men i hög hastighet och bandet inställt på hög backe. Det händer dock att jag ger mig ut i skogen också. Då springer jag i Liljansskogen bakom Stockholm Stadion. Elljusspåret där har varit min hemmabana under många år.

Jag har sprungit Lidingöloppet, fem gånger i följd. Bästa tiden blev 2.47. Men jag springer inga lopp längre. Idag springer jag enbart för att uppehålla hälsan. Både den fysiska och psykiska. Jag använder joggingen, och motion över huvud taget, jag spelar också tennis regelbundet, som ett incitament för att rena kroppen.

När jag har haft ett stort och besvärligt mål, där jag psykiskt gett allt, då tycker jag om att fysiskt spänna bågen så långt det någonsin går. Och jag är fullkomligt medveten om att för att göra en intellektuellt god prestation, då måste jag också vara i psykisk balans.

Brukar ha TV:n på framför löpbandet. Det är en bra distraktion. Jag har aldrig varit en människa som tyckt om träningen som sådan. Däremot tycker jag om att uppnå ett visst mål med träningen. För mig är det psykologiskt nödvändigt. Ger jag mig ut och joggar måste jag ha en piska för att känna att jag gör någonting meningsfullt.

Jag tävlade i MAI i unga år. Där sprang jag medeldistans och 5000 meter. Som 18-åring gjorde jag 54,3 på 400 meter. 2.10 på 800 och 4.11 på 1500. Det är de tider jag kommer ihåg. Det var ju ganska bra resultat, på 50-talet. Löpningen var den stora hobbyn då. Och visst fanns drömmen om att bli en ny storlöpare. Viljan fanns definitivt där, men tyvärr upptäckte jag med tiden att förmågan saknades. Och då la jag av med tävlandet. Men jag slutade inte löpa. I stället blev jag motionär.

Jag hade absolut inga ambitioner att börja tävla långdistans. Däremot tyckte jag att Lidingöloppet kunde vara ett bra lopp att ha som målsättning. Ett sätt att se om träningen burit frukt.

Första gången jag sprang Lidingöloppet, det var i slutet av 70-talet, gick jag in i väggen efter två mil. Det var i den där djävulsbacken. Allt tog slut där. Men av det lärde jag mig att disponera loppet bättre följande år.

Jag unnar mig det mesta av livets goda, men jag är inte överdriven. Jag röker inte och jag snusar inte. Men gott vin till maten tackar jag inte nej till. Och som skåning är jag väldigt förtjust i god mat.

Men jag är ändå noga med vad jag äter. Jag väger mig varenda dag. Jag har fullkomlig kontroll på var jag befinner mig. Och slår vågen åt fel håll så blir det att rensa ut kroppen och jogga lite extra.

Jag får ofta mycket goda idéer när jag löper. Jag har också märkt att man rensar bort det oväsentliga genom fysisk ansträngning. Många av mina idéer till bokskrivande och pläderingar har kommit under fysiskt krävande joggingrundor.

Jag och författaren Olof Svedelid har skrivit detektivromaner ihop under många år, där advokaten Samuel Rosenbaum tillsammans med sin släkting Rhea Moser löser olika brottsmål. Bok tjugotvå kommer ut nu i sommar.

Springa ett maratonlopp har jag aldrig haft någon lust till. Jag skulle inte klara det fysiskt. Har haft en hel del problem med benhinnorna. Jag vägrar att springa på asfalt.

Jag är en utpräglad tävlingsmänniska, också när jag springer. Men den bästa motståndaren jag har, det är jag själv. Just i att kunna visa att det är jag som bestämmer. Kroppen får stå tillbaka för viljan, som tar över kroppen.

Det har ibland hänt att jag blivit omsprungen av tonårsflickor, som fullkomligt flugit förbi en. Då har gubbjäveln försökt hänga på, men märkt att han inte orkat. Det är klart att man blir besviken. Men så är livet. Det är bara att acceptera att man har blivit äldre. Och uppmuntra sig själv med att man kanske ändå står sig rätt väl i jämförelse med många jämnåriga.

Aktuella fall på min agenda just nu? Trustor ska upp snart. Systembolaget, och så kidnappningen av SIBA-direktören.

Jag är övertygad om att löpning gör mig till en bättre advokat.

Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Håll farten uppe! Träningen som gör dig snabbare
 • Test! 21 nya löparskor
 • Dags för nystart. 2021 – nu kör vi!
 • 20 svar på frågor som du inte ställt
 • Ont i höften? Slipp vanligt höftproblem
 • Lura döden!Därför är löpning en föryngringskur
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Känslan av att vara oslagbar

Känslan av att vara oslagbar


Förra året valde nästan 2 000 löpare att springa Salming Idre Fjällmaraton. Ett lopp med ett syfte. – Vi startade Salming Idre Fjällmaraton för att vi vill förmedla en speciell känsla – känslan av att vara oslagbar, säger tävlingsledaren Elisabeth Hansson.

– Vi tycker att det är allas rätt att någon gång få känna sig oslagbar! Oslagbar enligt vår definition handlar inte om att springa snabbast, det handlar om att känna sig oslagbar i förhållande till sig själv. För att du uppnått något du inte trodde att du kunde, för att du vågade och vann över den där fåniga ”jag kan inte”-rösten, förklarar Elisabeth Hansson, tävlingsledare för Salming Idre Fjällmaraton.

Men känslan av att vara oslagbar är så klart olika för olika personer. – För mig kan det vara den där känslan av eufori när jag är så himla trött, har kämpat länge och vet att jag kommer att fixa det här! När tårar av lycka samlas i ögonen, när jag knyter näven och bara är så stolt över mig själv, säger Elisabeth.

Löparna har fjället Städjan i blickfånget under stora delar av loppet
– väl medvetna om att de ska upp på det.

Vulkantopp och renar

Naturen kring Idre Fjäll är en viktig del i upplevelsen. Med fjället Städjan som juvelen i kronan. Toppen har en mycket speciell form, den ser ut som en vulkan. Löparna har den 1 131 meter höga Städjan i blickfånget under stora delar av loppet – med vetskapen att de ska upp dit.
– Det är så vackert här, de vida vyerna över fjället ger verkligen energi. Vilket kan behövas för det är ganska tuffa banor som möter löparna. Långa backar, tunga myrar och bitvis riktigt mycket sten kräver koncentration och fokus.
Idre är också Sveriges sydligaste renbetesområde och sameby.
– Renarna betar runt om på kalfjället och i skogen, det är alltid mycket uppskattat av löparna att få en skymt av de vackra djuren.

Fjällkänsla på alla distanser

Loppets distanser är 45 km, 28 km, 12 km och 84 km. – För oss är det viktigt att alla deltagare får uppleva fjällöpning, med vyer, branta backar och myrar – oavsett distans. Den längsta distansen, 84 km, är ny för 2021 och vi kan utlova en rejäl uppgift för de som tar sig an Järvens stig som den heter. Starten går i Grövelsjön tidigt på morgonen och löparna har 15 timmar på sig, flera mil är obanade och inte minst myrarna kommer att suga musten ur benen.

Så, kommer vi att känna oss oslagbara den 28 augusti nästa år? – Jag tror det. Alla har som sagt sin definition av känslan att vara oslagbar, men många vittnar om att de hittar den under loppet. Det är häftigt för jag tror att löparna förstår hur vi tänker och känner igen sig. När vi lanserade loppet och vår #blioslagbar fanns det ingen sådan på Instagram. Nu har över 12 000 använt den. Det är vi verkligen stolta över – vi vill ju att alla ska få uppleva den – känslan av att vara oslagbar!

Läs mer: Salming Idre Fjällmaraton 28 augusti 2021

Oslagbar utsikt.