Jag är löpare – Leif Silbersky


Jag springer regelbundet, det har jag gjort sedan tonåren. Men idag mer på löpband, än i skogen. Det är för att spara tid. Mitt yrke är mycket tidskrävande. En fördel med löpband är också att man inte blir beroende av vädret. Jag har bandet hemma i lägenheten på Östermalm.

Det blir sällan mer än två gånger i veckan på bandet. 10-15 minuter åt gången. Men i hög hastighet och bandet inställt på hög backe. Det händer dock att jag ger mig ut i skogen också. Då springer jag i Liljansskogen bakom Stockholm Stadion. Elljusspåret där har varit min hemmabana under många år.

Jag har sprungit Lidingöloppet, fem gånger i följd. Bästa tiden blev 2.47. Men jag springer inga lopp längre. Idag springer jag enbart för att uppehålla hälsan. Både den fysiska och psykiska. Jag använder joggingen, och motion över huvud taget, jag spelar också tennis regelbundet, som ett incitament för att rena kroppen.

När jag har haft ett stort och besvärligt mål, där jag psykiskt gett allt, då tycker jag om att fysiskt spänna bågen så långt det någonsin går. Och jag är fullkomligt medveten om att för att göra en intellektuellt god prestation, då måste jag också vara i psykisk balans.

Brukar ha TV:n på framför löpbandet. Det är en bra distraktion. Jag har aldrig varit en människa som tyckt om träningen som sådan. Däremot tycker jag om att uppnå ett visst mål med träningen. För mig är det psykologiskt nödvändigt. Ger jag mig ut och joggar måste jag ha en piska för att känna att jag gör någonting meningsfullt.

Jag tävlade i MAI i unga år. Där sprang jag medeldistans och 5000 meter. Som 18-åring gjorde jag 54,3 på 400 meter. 2.10 på 800 och 4.11 på 1500. Det är de tider jag kommer ihåg. Det var ju ganska bra resultat, på 50-talet. Löpningen var den stora hobbyn då. Och visst fanns drömmen om att bli en ny storlöpare. Viljan fanns definitivt där, men tyvärr upptäckte jag med tiden att förmågan saknades. Och då la jag av med tävlandet. Men jag slutade inte löpa. I stället blev jag motionär.

Jag hade absolut inga ambitioner att börja tävla långdistans. Däremot tyckte jag att Lidingöloppet kunde vara ett bra lopp att ha som målsättning. Ett sätt att se om träningen burit frukt.

Första gången jag sprang Lidingöloppet, det var i slutet av 70-talet, gick jag in i väggen efter två mil. Det var i den där djävulsbacken. Allt tog slut där. Men av det lärde jag mig att disponera loppet bättre följande år.

Jag unnar mig det mesta av livets goda, men jag är inte överdriven. Jag röker inte och jag snusar inte. Men gott vin till maten tackar jag inte nej till. Och som skåning är jag väldigt förtjust i god mat.

Men jag är ändå noga med vad jag äter. Jag väger mig varenda dag. Jag har fullkomlig kontroll på var jag befinner mig. Och slår vågen åt fel håll så blir det att rensa ut kroppen och jogga lite extra.

Jag får ofta mycket goda idéer när jag löper. Jag har också märkt att man rensar bort det oväsentliga genom fysisk ansträngning. Många av mina idéer till bokskrivande och pläderingar har kommit under fysiskt krävande joggingrundor.

Jag och författaren Olof Svedelid har skrivit detektivromaner ihop under många år, där advokaten Samuel Rosenbaum tillsammans med sin släkting Rhea Moser löser olika brottsmål. Bok tjugotvå kommer ut nu i sommar.

Springa ett maratonlopp har jag aldrig haft någon lust till. Jag skulle inte klara det fysiskt. Har haft en hel del problem med benhinnorna. Jag vägrar att springa på asfalt.

Jag är en utpräglad tävlingsmänniska, också när jag springer. Men den bästa motståndaren jag har, det är jag själv. Just i att kunna visa att det är jag som bestämmer. Kroppen får stå tillbaka för viljan, som tar över kroppen.

Det har ibland hänt att jag blivit omsprungen av tonårsflickor, som fullkomligt flugit förbi en. Då har gubbjäveln försökt hänga på, men märkt att han inte orkat. Det är klart att man blir besviken. Men så är livet. Det är bara att acceptera att man har blivit äldre. Och uppmuntra sig själv med att man kanske ändå står sig rätt väl i jämförelse med många jämnåriga.

Aktuella fall på min agenda just nu? Trustor ska upp snart. Systembolaget, och så kidnappningen av SIBA-direktören.

Jag är övertygad om att löpning gör mig till en bättre advokat.

Nr 1 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Bästa träningsplanen!
 • Allt om löpband – Smarta tips &tricks
 • Så stärker löpningen immunförsvaret
 • Prestera Mera! Träna, är ocj vila vid rätt tidpunkt
 • 6 grymma träningsmetoder
 • Vägen mot Tokyo. Charlotta Fougberg är starkare än någonsin
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Den ultimata sportlovssoppan!

Den ultimata sportlovssoppan!


Recept av Dietistens Val: Det här är en mustig soppa som passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret. Soppan blir krämig av mandeldryck och linser och passar hela familjen. Ta med kryddorna som du säkert har hemma om du firar sportlov på annan ort så är den lätt fixad!

Ingredienser för 4–6 portioner:
2 schalottenlökar
6 cm ingefära
1,5 tsk spiskummin
1 tsk koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
2 krm kardemumma
2 krm kanel
ca 1 kg palsternacka
ca 2 dl röda linser
4–5 dl mandeldryck

Topping:
2 stora morötter
1 chilifrukt
1 dl rostad mandel
1 dl hackad koriander
0,5 tsk kummin

Att ha hemma: 2 klyftor vitlök, 3 msk grönsaksfond, salt, peppar olja, salt, peppar.

Gör så här: Skala och hacka schalottenlök, vitlök och ingefära och fräs i en kastrull med olja. Tillsätt alla kryddor och låt fräsa med två minuter. Skala och dela palsternackor och häll i kastrullen ihop med linser, fond, mandeldryck och 7 dl vatten. På med lock och låt koka ca 20 min.

Topping: Skölj morötter och riv grovt. Hacka chili och mandel. Blanda morötter, chili och mandel med koriander och kummin.

Mixa soppan slät. Späd eventuellt med lite mer mandeldryck eller vatten och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med morotssalladen på toppen – gärna med ett gott bröd till.

TIPS! Spara skalen från palsternackorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och salt och rosta i ugn ca 10 minuter på 175 grader. Servera som topping till soppan.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!

New Balance Fresh Foam 1080 – nu ännu bättre!


Under tio års tid har produktutvecklarna på New Balance successivt uppgraderat och förfinat den allsidiga, neutrala löparskon 1080. Nu presenterar man den elfte utgåvan.

Den mest markanta förändringen i New Balance Fresh Form 1080:s historia skedde förra året. Då lanserades version 10 med både en helt ny typ av ovandel och ett nytt, mer spänstigt mellansulematerial kallat Fresh Foam X. Skon fick då också en helt ny silhuett med en markant högre hälkappa, vars övre del riktas snett bakåt för att undvika tryck på hälsenan.

När nu New Balance presenterar den elfte utgåvan av 1080-modellen handlar det om en ansiktslyftning. Att sulplattformen lämnats oförändrad lär glädja alla löpare som blivit förtjusta i skons komfortabla stötdämpning. Såväl mellansulan i Fresh Foam X – med sin kvicka respons – som den mjuka, greppsäkra yttersulan är båda helt identiska med föregångarens.

Förändringarna hittar vi i ovandelen där den stickade Hypoknit-strukturen både blivit mjukare och fått bättre ventilationsegenskaper. Den höga hälkappan har också fått en mer strömlinjeformad utformning än tidigare. NB-logotyperna på sidorna av skon har också blivit större och integrerats med snörningen för att ge bättre stadga.

Version 11 av 1080 är alltså, precis som tidigare, framförallt en mycket komfortabel mängdträningssko för hårda underlag. Skons kvicka löpkänsla och relativt låga vikt gör den också användbar till snabbare tempopass.

Vikten på 1080 v11 anges till 272 gram i herr och 233 gram i dam, vilket är några gram lättare än vad föregångaren vägde. Häldroppet är oförändrat 8 millimeter – liksom det rekommenderade butikspriset på 1 900 kronor.

Värt att notera är att mellansulematerialet Fresh Foam X nu kommer på allt fler New Balance-modeller. Redan i fjol hittade vi en lite fastare variant av det på NB 880 v10, vilket även gäller för nya 880 v11. Även stabilitetsmodellen 860 v11 och trailskon Hierro v6 får detta mer energiåtergivande plastskum i mellansulorna på årets modeller. 

NB 1080 v11 hos Runners’ Store

NB 1080 v11 hos LÖPLABBET


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in