Jobb och träning för Alsgaard
Mats är en av Sveriges bästa långdistanslöpare genom tiderna. Under 80och 90-talet presterade han mängder av fantastiska resultat. Mats har sprungit OS-final på 5000 meter och VM-final på 10 000 meter. Han har otaliga SM-medaljer och personliga rekord, till exempel 7.48 på 3000 meter, 13.24 på 5000 meter, 27.56 på 10 000 meter och 1.03 på halvmaran.

Jobb och träning för Alsgaard


Pressmeddelande från Vasaloppet

– Jag har haft svårt att kombinera mina jobb med den träning som jag önskat. Vinterns skidträning kunde gått bättre. Samtidigt vill jag betona att jag kommer att ställa upp i Vasaloppet och njuta varje meter av loppet. Dessutom hoppas jag naturligtvis på en så bra placering som möjligt.

Det har gått många rykten om Thomas Alsgaard i vinter. De flesta spekulationerna har handlat om att Thomas Alsgaard har tränat mycket bra och att han kommer att bli ett extremt farligt namn i Vasaloppet. Det resonemanget tog också fart i samband med att Thomas kom tvåa i tjeckiska långloppet Jizerská Padesátka, knappt spurtbesegrad av Oskar Svärd.
– Jag har också hört av andra att jag tränat hårt. Det stämmer inte riktigt. Vem som helst kan gå in på vår hemsida www.teamalsgaard.com och där ta del av min träningsdagbok. Där kan alla se hur mycket jag tränat. När det sedan gäller min andraplats i Jizerská Padesátka hade jag fördelen att åka på riktigt bra vallade skidor.

Sent på plats
Den här intervjun gjordes sent på fredagskvällen före Marcialonga. Thomas Alsgaard har just landat i München och är på väg i bil till Cavalese – målplatsen för det klassiska långloppet.

De flesta konkurrenterna har redan varit på plats i flera dagar. Även Thomas Alsgaards eget serviceteam (Team Alsgaard) fanns där och förbereder. Men Thomas ankomst dröjer.
– Detta har varit problemet för mig i vinter. De senaste tre veckorna har jag haft alltför mycket arbete som inneburit att jag inte kunnat träna och förbereda mig på bästa sätt. Det är inte bra att jag nu kommer fram först klockan två på natten till lördagen. Bara en dag innan loppet, säger Thomas.

Klockan 11 på lördagsförmiddagen kunde man sedan se Alsgaard köra stakryck längsmed delar av tävlingsbanan. På söndagen kom han i mål på nionde plats, en minut och 32 sekunder efter segrande Oskar Svärd.

Inte rätt fokus

När Thomas Alsgaard pratar om jobb handlar det bland annat om hans uppdrag som expertkommentator i norska NRK, samt arbete med ledarskapsutveckling åt olika företag.
– Dessa jobb, som är viktiga för mig, har också inneburit att jag visserligen kunnat träna många timmar i vinter, men jag har inte haft rätt fokus. Träningspassen har ofta blivit en form av nödlösning. Exempelvis när man varit kommentator på dagarna och gjort en skidtur först på kvällen.

Den 10 februari åker Thomas till Vancouver för att kommentera skidtävlingarna i OS. Han kommer hem den 28 februari, bara sju dagar före Vasaloppet.
– Jag blir deprimerad bara jag tänker på hur det kommer att fungera med träningen i Vancouver. Hoppas att man får tillräckligt med fritid mellan loppen för träning och att det finns mycket snö där, säger Thomas och tillägger att de sju dagarna från hemkonsten till Vasaloppet räcker för att han ska komma in i rätt dygnsrytm.

Varningsflagg
Samtidigt är det viktigt att inte räkna bort Alsgaard inför Vasaloppet. Thomas har flera gånger under sin karriär visat att han är farlig i tävlingssammanhang. Flera av hans konkurrenter i Vasaloppet hissar också varningsflagg för den merittyngde norrmannen.

När Thomas 2003 bestämde sig för att sluta med skidor på toppnivå innebar det inte att han slutade träna. Han har behållit formen och har under den här perioden gjort flera bra resultat på olika långlopp. Det var också när Thomas kände att han kunde hänga med täten under långa perioder i samband med loppen som han bestämde sig för att göra en satsning. Han ville se om det var möjligt att vara med i toppstriden ända fram till mål.
– Det var också motiverande att få vara med om de fina arrangemangen på långloppen, säger Thomas som i det här sammanhanget liknar sin skidåkning med livskvalité. Dessutom drömmer han om att få vinna Vasaloppet. En seger som han saknar. Hans tidigare bästa placeringar är en femte och en 14:e plats från åren 2008 respektive 2009.

– Jag kommer verkligen att göra mitt bästa mellan Sälen och Mora. Det ska mycket till för att jag ska ge mig. Samtidigt kommer jag att njuta varje meter av loppet. Detta är ett speciellt evenemang, säger Thomas som blir imponerad när han får höra att Vasaloppsveckan har sprängt drömgränsen 50 000 anmälda.

– Det är fantastiskt kul att så många vill komma till Mora för att åka skidor, säger Thomas Alsgaard.

Fakta Thomas Alsgaard

Född: 1972 i Lørenskog, öster om Oslo.
Medaljskörd i stora mästerskap:
Guld: OS i Lillehammer 1994:  30 km fristil.
VM i Thunder Bay 1995: 4 x 10 km.
VM i Trondheim 1997: 4 x 10 km.
OS i Nagano 1998: 4 x 10 km och 15 km jaktstart.
VM i Ramsau 1999, Jaktstart.
VM i Lahtis 2001: 4 x 10 km.
OS i Salt Lake City 2002, 4×10 km och Jaktstart.
VM i Val di Fiemme 2003: 30 km klassisk och 4 x 10 km
Silver: OS i Lillehammer 1994: 4 x 10 km.
VM i Ramsau 1999: 30 km fristil och 4×10 km
Brons: VM i Trondheim 1997: 30 km fristil
Tiden efter 2003:
År 2003 slutade Thomas som aktiv. Var assisterande tränare för svenska skidlandslaget från 2005, till halva säsongen 2007. Har flera uppdrag inom ledarskapsutveckling och är expertkommentator i NRK.
Aktuell i dag: Gör en satsning på långloppen.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer
Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström är uttagen till sommar-OS i...

Läs mer