Jonas Colting vs Axa – Kolhydratsbluffen


Jag syftar givetvis på kolhydratlobbyns gemensamma ansträngningar att förleda oss i vår syn på mat, näring och energi så att vi från späd ålder fastnar i ett näst intill oåterkalleligt beroendebeteende. Det handlar om det fanatiska ätandet av flingor, gryn, bröd, pasta och andra raffinerade produkter av i bästa fall tveksam, i värsta fall usel kvalitet.
I bräschen för denna kampanj går marknadsledande AXA som också haft vänligheten att ta fram en informationsfolder som heter ”Uppladdningen”, vilken i princip varje barn- och ungdomsidrottare under de senaste 25 åren blivit pådyvlad, inklusive jag själv.
Som intet ont anande och ambitiös knattesimmare följde jag lydigt de råd som angavs. Vad jag kunde läsa var att matens primära funktion är att fylla på musklernas energidepåer. Så jag tog en bit bröd till. Därtill extra mycket gröt på morgonen och flingor så att tänderna värkte. Att den påföljande tioårsperioden bjöd på viss idrottslig framgång, men också ständiga infektioner, frekventa blodsockerfall och långt ifrån optimal uthållighet betraktade jag som normalt. Andra idrottare satt ju i samma båt, i alla fall i vårt land. Svenska skidåkare gjorde det närmast till norm att vara mer sjuka än friska, vilket blivit tydligare år för år.
Inte förrän jag i mitten 90-talet kom i kontakt med utländska influenser och nya rön så gjorde jag förändringar som hittills givit fyra EM- och VM-medaljer samt två segrar i Ultraman-VM.
Vad jag lärde mig var att hälsa och fysisk förmåga är två helt olika saker och att bara för att man har sju liter i syreupptagning och lungor som en häst så betyder det inte att man är frisk eller har en hälsosam livsstil. För vad är den syreupptagningen värd om man ligger till sängs med halsfluss för hundrade gången? Kort sagt: Vad spelar det för roll om man har väl så energifyllda muskler om man inte har en tillfredsställande hälsa?
Och där har vi den springande punkten i mitt anbefallna paradigmskifte: Matens huvudsakliga uppgift är att fylla på våra hälsodepåer och inte musklernas inbillat tomma energidepåer!
För om energi till musklerna är matens primära funktion så kan vi lika effektivt fylla på energi med ett halvt kilo lösgodis, som med en kastrull sönderkokta makaroner.
Våra hälsodepåer kräver dock långt mer omsorgsfullt ätande än så. De kräver ett ätande baserat på oraffinerade livsmedel utan näringsfattiga kolhydrater – livsmedel som människan konsumerat i alla tider. Kött, fisk, ägg, grönsaker, nötter, frukt, oljor, bladväxter och annat som i regel inte ryms på tallriken när mjölmaffian ockuperat hela måltiden med kladdig pasta.
Och varför skulle våra så kallade energidepåer vara tomma? Hur kan vår rörelseenergi vara förbrukad när vi som regel har åtminstone 100 000 kalorier tillgängliga för förbränning i våra fettdepåer? Varför inte istället äta och träna så att vi maximerar fettförbränning och hälsa istället för att bygga vårt ätande och tränande på de i bästa fall 2000 kalorier som finns lagrade som muskelglykogen? Prata om att gräva en grop för att ställa stegen i så att man kan tvätta fönstret på bottenvåningen.
Och man kan ju fundera på hur våra förfäder som bevisligen var nomader, jägare och samlare klarade sina dagliga vedermödor när inte dagens livsmedelsindustri fanns där med sina sockrade flingor.
Till sin hjälp har kolhydratmaffian en mängd dietister och kostrådgivare som helt ogenerat förmedlar kolhydratsmaffians köpta information som om vore den fakta huggen i sten och levererad av Moses själv. Matens och näringens tio budord enligt pastaguden. Uppenbarligen har dessa så kallade experter aldrig sprungit ett steg själva, annars skulle de inte rekommendera folk att äta en stor pastaportion två timmar före ett lopp. Dietisten som lobbyist förmedlar budskapet att fett är farligt, protein ett nödvändigt ont och att allt med prefixen lättlight-, mini och diet är att föredra, så länge man orkar äta en makaron till! Detta är ju en skrattretande paradox då fett (även mättat), och protein alltid varit människans basföda, medan det vita sockret funnits att tillgå i endast 200 år. Det är uppenbart vad som är sämst och mest genetiskt främmande för oss.
I tider där det inte går att blunda för modern forskning, empiri och sunt förnuft och där till och med Livsmedelsverket tvingas ändra sina rekommendationer till förmån för mer fett och protein på kolhydraternas bekostnad, så ägnar sig svensk idrott i stort åt att stoppa huvudet i sanden och fortsätter att dela ut ”Uppladdningen” i parti och minut.
Fett och protein i naturlig form, liksom oförädlade kolhydratkällor, gör oss friska och starka och uthålliga. Det typiska mjöl-, gryn- och sockerprodukterna som varje svensk förknippar med Vasalopp, maraton och andra kraftprov gör oss i längden feta, sjuka och trötta. Det är paradoxalt att se alla dessa motionärer, framförallt skidåkare och cyklister, som är långt mer aktiva än medelsvensken, men som ändå bär på en ansenlig övervikt runt mage och rumpa. Visst cyklas det 10 mil på söndagen, men då laddas det med pastamiddag och grötfrukost. Sedan äter man tre energikakor på cykeln. Efter uträttat värv blir det något sött som belöning och det blir en enda cirkel av socker in och socker ut. Insulinet går på högvarv medan kärlekshandtagen växer, så man köper det nya lättmargarinet, det vill säga minskar fettet istället för de snabba kolhydraterna.
Socker och raffinerade kolhydrater har en uppgift under längre tävlingar då kroppen använder både fettoch kolhydratsdepåerna. Detta kallas ”train lowrace high” och är vad jag personligen tillämpar och det har ingen likhet med det konstanta frossandet av undermåliga kolhydrater till varje måltid som annars är norm i Sverige. Idrott och motion syftar till hälsa och då måste maten också vara hälsosam.
Och den som fortfarande tror att Gunde figurerade i reklamfilm för att gröt var så förbannat gott, önskar jag fortsatt sköna drömmar.

Jonas Colting

 

Axas Replik:
Jag träffar hundratals idrottare varje år och ingen hade varit gladare än jag om de ätit mer frukt, bär, grönsaker, fisk och nötter. Detta tar jag upp varenda gång jag träffar dem. Det är dock viktigt att inse att inte alla brinner, har tid eller ork, för matlagning. Kan du lära 17-åriga fotbollsspelare att, när de kommer hem efter en dag på fotbollsgymnasiet och kvällens klubbträning, svänga ihop en quinoa med lax är jag den första att gratulera.
Tyvärr är verkligheten en annan. Studier visar att ungdomar slarvar med frukosten (1), att endast hälften äter grönsaker varje dag och att 20-25 % av deras dagliga energiintag kommer från godis, chips, läsk (2). Det är där vi måste börja när det gäller den största delen av befolkningen.
Både jag och mina kollegor är väl medvetna om den senaste utvecklingen och informerar gärna om Train LowCompete High då vi träffar uthållighetsidrottare. Men vi går inte ut med att det är den enda sanningen. Fortfarande är relativt få studier gjorda och den jag tror du syftar till (Saltin et al. J Appl Physiol 98:93-99, 2005) är gjord på 7 försökspersoner som gör benspark i ett laboratorium. Ganska långt ifrån verkligheten alltså, men det är upp till var och en om man vill testa!
Såväl IOKs och SOKs kostrekommendationer samt mängder av kollegor som jobbar med elitidrottare i övriga världen förespråkar samma budskap som vi. Senast i höstas var vi på konferens i Birmingham och träffade flera av Europas mest framstående nutritionister som till vardags jobbar med allt från framstående olympier till Chelseas fotbollslag. Tror du på fullt allvar att vi skulle ha lyckats påverka dessa människor att gå ut med vårt budskap eller att Uppladdningen är den enda kurslitteraturen på de universitet runtom i världen som utbildar nutritionister och dietister? I så fall har du högre tankar om oss än vi själva har.
Du skriver att oförädlade kolhydratkällor (samt fett och protein) gör oss friska, starka och uthålliga. Jag kan inte annat än att hålla med dig och därför förespråkar jag just detta. Vet inte varifrån du har fått att dietister och nutritionister skulle säga att fett är farligt och protein ett nödvändigt ont samt att vi rekommenderar light- och lättprodukter till idrottare, men hursomhelst så stämmer det inte. Sockriga frukostflingor och vitt bröd är inget jag rekommenderar (annat än i återhämtningssyfte).
Men hur du kan kalla gryner som rågflingor och havregryn för raffinerade kolhydrater av usel kvalitet kan jag inte begripa. Menar du på fullt allvar att du anser en tallrik naturell yoghurt med havregryn eller müsli tillsammans med blåbär, linfrön och pumpakärnor, är en dålig frukost? Vad gäller pasta antar jag att du är medveten om att pastan innehåller långsamma kolhydrater och alltså inte gör så att insulinet åker berg- och dalbana. Men för den som, oavsett anledning, inte vill äta pasta, finns många fina alternativ, quinoa, matgryn och bulgur till exempel.
Exemplet du nämner om medelsvensken som cyklar 10 mil på söndagen, men för övrigt inte rör på sig, har naturligtvis inget utrymme för gigantiska pastaportioner, utan behöver som många andra lära sig vad en normalportion är och dessutom välja fullkornspasta. Än viktigare är att han troligen bör öka mängden grönsaker, bär och frukt, dricka mindre läsk och äta färre bullar. Och viktigast av allt, inte röra på sig en dag i veckan, utan sju.
Beteendeförändringar tar tid och måste få ta tid. Har du hittat ett kostupplägg som passar dig så fortsätt med det. Jag tycker dock det blir farligt om man efter att själv ha provat något går ut med detta som en allmän sanning och förkastar allt annat.
Att en person som är så kritisk till raffinerade kolhydrater kritiserar Gundes reklam för en naturlig och osötad produkt som gröt samtidigt som han själv är sponsrad av Red Bull får mig osökt att tänka på stenar och glashus.

Karin Magnusson, leg. dietist, AXA Sports Club

_______________________________

1. A Sjöberg et al. (2003): Meal pattern, food choice, nutrient intake and
lifestyle factors in The Göteborg Adolescence Study, Eur. J of Clin Nutr. 57,
1569-1578 

2. H Enghardt et al. (1998): Kostvanor hos ungdomar i Trollhättan och
Uppsala: ”Ungdom mot år 2000” Scand. J of Nutr. 42, 21-24.

 

Diskutera: Kolhydratsbluffen

 


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 14

Martin Adawi

Vem ska man tro på, tro på, tro på när… 🙂
Jag tror på en mycket enklare filosofi. Ät naturliga produkter i lagom stora portioner, motionera i övrigt och må gott!


Christian Örum

Hahaha, sjukt kul att Colting är sponsrad av Red Bull, jag håller till viss del med båda två men Karin slog nog knock out på Colting…


Jonny P.

Sponsrad av Red Bull är han. Men Karin, tror du att Jonas dricker Red Bull morgon middag och kväll?
Själv slutade jag med socker och vetemjöl för någon månad sedan och har inte saknat det.
För övrigt är det en lögn att beteendeförändringar tar tid, de sker direkt.
Till sist. Vegetarisk mat i skolorna, det handlar om pengar i första hand, spara spara spara…


Jonas Colting

Detta ämne är så avgjort att det knappt är debatterbart, domen från den samlade upplysta och moderna forskningen är inne och det vstår utom ALLT tvivel att den överväldigande majoriteten av världens välfärdssjukdomar kommer ifrån metabola syndrom som triggas av socker, raffinerade kolhydrater och spannmål som ju äts i abnorma mängder relativt vår evolutionära ritning.
Att ställa sig tveksam till vem man ska tro på är som att ifrågasätta om jorden verkligen är rund bara för att man inte sett det med egna ögon.
Jag tycker att Axa-Karin har noll koll och hon svarar med goddag yxskaft o saknar förmåga att både resonera kring mina sakargument eller att ens föra en filosofisk diskussion kring ämnet.
Hon är liksom de flesta svenska dietister lindade kring Livsmedelsverkets finger, ett finger som varit så långt upp i röven på lobbyister, producenter och den spannmålsproducerande bondemaffian som det bara går och där det földaktligen rådit ett totalt mörker!
Livsmedelsverkets studier och så kallade experter har under det senaste fullständigt dömts ut, på ett osedvanligt hårt sätt för att vara akademiska sammanhang, och där man överhuvudtaget ifrågasatt Livsmedelsverkets roll att styra svenska folkets kosthållning när de är så uppenbart inkompetenta att tolka studier eller att tillgodogöra sig modern forskning.
Att som Karin-Axa och hennes gelikar rekommendera hårdtränande elitidrottare att äta upp till 10 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt (840 g för mig!) innebär rent giftiga nivåer och en sjuklig belastning på bukspottskörtel och andra system. GL-värdet (glycemic load) är med den kosthållningen enastående hög!
I en replik (som blev opublicerad) till hennes patetiska replik skrev jag följande;
”Jag hävdar fortfarande att er agenda bygger på ett för konsumenten ohälsosamt och oproportionerligt ätande. I motsats till dig så betraktar jag pasta som ett näringsfattigt och i högsta grad raffinerat livsmedel som påverkar insulin och uthållighet negativt. Pasta, bröd, gryn, gröt och flingor är livsmedel som många tyvärr äter vid varje måltid året runt medan jag använder några klunkar Red Bull vid tävling eller i slutet av långa distanspass där det i sammanhanget är en ypperlig produkt vilket är raka motsatsen till vardagsätandet av sockrade produkter.”


Matte Gson

Jag har inte gått på någon kolhydratsbluff, för det är ingen bluff.
Jag tränar ca 7 timmar/vecka, har mycket få förkylningar och skador än så länge. Jag mår bra och känner att jag utvecklas. Jag tränar löpning och längdskidåkning och åker några långlopp per säsong.
Äter ganska mycket gör jag och äter en blandkost med det mesta.
Försöker äta bra fetter bla olivolja men visst händer det någon gång att jag steker i smör. Äter så mycket frukt och grönt jag hinner men nån dag kanske för lite. Gärna fisk, kyckling även kött, men försöker minska på köttet och öka på grönsaksrätter tex alternativ lasagne. Äter också mer och mer fullkornsprodukter, pasta, ris, bullgur och försöker minska de snabbare kolhydraterna även om vi givetvis äter vanlig pasta, ris och potatis. Vi äter det mesta och mår bra och jag känner dock att jag fått en bättre återhämtning och uthållighet när jag äter mer fullkornsalternativ, men att utelämna kolhydrater? Aldrig. Däremot undviker jag läsk och många sorters godis. Äter gärna nötter, naturgodis.
Det är mixen och att välja de rätta alternativen och att hitta det som passar både individen och familjen praktiskt som jag försöker göra.
Att gå ut med att en kost som funkade på stenåldern ska vara det bästa även för oss idag i det moderna samhället tycker jag är fel. På stenåldern skulle människan framför allt överleva och åt det man kom över. Man åt givetvis kött, frukt, bär men även rötter och annat. Idag har vi andra kunskaper om kroppen givetvis. En sak är bla att vår hjärna är beroende av kolhydrater för att fungera optimalt. Den använder inte fettet i huvudsak som energi. Fett omvandlas men tar mycket längre tid att omsätta.
Att skriva att längdskidåkare är mer sjuka än andra är också mycket förenklat och inte helt sant. De tränar mycket i kyla och anstränger sina luftrör mer än de flesta andra idrottare. Skidåkare på traditionella distanser och sprint tränar mycket intervaller och tempoträning och då använder kroppen mer av kolhydraterna som bränsle än av fettet vi har. På långpass i lägre pulszoner använder kroppen större del av fettet.
Det är vissa individer som är lite mer sjuk än andra.
Tror dock att medelsvensson som äter betydligt mer skräpmat och tränar bristfälligt eller aldrig är sjuk betydligt oftare.
Tror att man ska vara lite försiktig med att påföra dieter som utelämnar vissa näringsämnen helt och hållet.
Det är inte farligt att äta kolhydrater, det är rätt mängd, sort och i proportion till hur mycket man rör på sig och tränar som är mer väsentligt. Annars är det nog lätt att bygga upp övervikt, fetma och risk för mer folksjukdommar.


Torsten Vikingson

Tja. Man blir ju lite nyfiken på att testa Train LowCompete High ”metoden”. Men frågan är om det spelar någon roll för mig? Jag är ingen elitidrottare. Jag vet att jag äter fel, (fast nu kanske det visat sig att jag ätiti rätt)å jag försöker att kompensera det med att springa lite. Jag tror att man skall äta det man känner för. I allafall om man som jag, bara är motionär.


Hanna

Haha! Fint svar…. ”Sockriga frukostflingor och vitt bröd är inget jag rekommenderar (annat än i återhämtningssyfte)”
nä just det… för om man rekommenderar det i enbart ett syfte då innebär ju inte det att man rekommenderar det? Colting vinner både på sin kunskap och intelligens, bra där.


Shrinkin David

Det är skrämmande att dietister forfarande rekommenderar en kost som gjort 60% av amerikanerna överviktiga på 30 år!
Leta på YouTube efter ”Sugar – The Bitter Truth” så kommer du ALDRIG att rekommendera sockerflingor någonsin!
” Jag tycker dock det blir farligt om man efter att själv ha provat något går ut med detta som en allmän sanning och förkastar allt annat.”
Läste du inte Demoskops undersökning häromdagen?
Varför tror du så många provar LCHF?
FÖR DET FUNKAR!


Karin Peterson

Karin, du har så fel i det du skriver. ”Långsamma kolhydrater” som pasta, havregryn och annat du nämner höjer visst blodsockret och därigenom även insulinpåslaget. Efter en tallrik gröt gjord på en dl fiberhavregryn är mitt blodsocker uppe på 14 mmol… Efter en frukost på tre skivor bacon och äggröra gjord på två ägg och en skvätt grädde har mitt blodsocker inte höjts alls. Gissa om jag undviker Axas proukter?


emma dietiststudent

Jag har lyssnat på din föreläsning Jonas och det du pratade om den gången var inte JÄTTEolikt vad jag som dietist skulle säga om jag fick en klient/patient som frågade hur man ska äta. Så jag tror din fantasi inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Men, du vill sälja böcker.. då är smutskastning nog ett jättebra sätt.
Sen så tror jag inte att vi alla är stöpta i samma form. Jag tror inte mitt sätt passar dig och ditt sätt passar inte alla. Jag kan inte säga att stenålderskost/LCHF/lågfettkost är fel. För det är kanske inte fel för alla.


Morgan

Som kost och hälso-intresserad i många år har jag både studerat i ämnet och provat olika varianter av kost. Forsknings studierna är ofta begränsade i område och tid och de flesta har slutsatser att fler studier behövs. Dessa tar ej hänsyn till helheten. Det finns massor av rekommendationer som lätt blir lag. Jag kan bara säga att prova på och lyssna på din kropp och anpassa behovet efter din egen kropp. För mig har framför allt hälsa varit av intresse även om jag alltid varit intresserad av resultat. Lyssna på dig själv och iaktta försiktighetsprincipen när det gäller obeprövade medel och substanser. Min egen erfarenhet säger att det finns begränsad data i den senaste 100 åren av industrialisering. Att vara maximal istället för optimal kan vara det som ger upphov till våra problem. Att försöka återhämta glykogendepåerna så snabbt som möjligt, att träna för maximal syreupptagning kan ge upphov till andra problem som ex problem med blodsocker eller skador. Försök inte köra bilen i 230km/h bara för att den går det. Då är risken för olycka ganska stor.


Mannen från de stora vidderna

Vilken debatt!!!
Jonas Colting skriver så här:
Jag tycker att Axa-Karin har noll koll och hon svarar med goddag yxskaft o saknar förmåga att både resonera kring mina sakargument eller att ens föra en filosofisk diskussion kring ämnet.
Undrar vem som saknar förmåga att resonera!


bergfalken

Men Karin……..kohydrater i form av vad de månne vara äro icke bra ……för många. Är du kännslig frö kolhydrater sak du inte äta det eller socker som är i princip samma sak. Vad är det som säger att man måste krångla till det vid matlagning ? Det går alldeles utmärkt att bränna på ett par ägg och lite bacon som är väldigt bra om man vill hålla sockret på låg nivå och åter hämta sig snabbt ,det måste vilken 17 åring som helst klara av som kan koka gröt ?
mvh
långdistanslöparn


Hans Blomberg

DET PRATAS SKRÄMMANDE LITE OM MILJÖPÅVERKAN MED ÖKAT KÖTTÄTANDE i kolhydratdebatten! Jag har själv ökat köttintagen och minskat på kolhydraterna, men inte utan att skämmas lite… LCHF måste väl egentligen inte innebära högre intag av animalisk föda(?) men i praktiken förefaller det tyvärr vara så! Ursäkta om jag uttrycker mig grovt, men ska vi verkligen begå våldtäkt på naturen för att undvika kolhydrater? Ska vi verkligen vräka i oss alltmer kött, mjölk och ägg med gott samvete? Tänka på sin hälsa ska man självklart göra, men till vilket pris? Sedan kan man ju fundera på om stenålderskost verkligen är så bra, människorna blev ju inte särskilt gamla på den tiden 😉



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löparmat: Frukt- och valnötslimpa

Planerar du för helgens löppass? Här är vår kostexpert Emma Lindbloms goda frukt- och valnötslimpa,...

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Fräsch vintersallad – fullproppad med goda smaker!

Denna fräscha vintersallad är perfekt i lunchlådan – eller på middagsbordet!

Läs mer
Sötpotatis- och kokosgryta

Recept av Dietistens Val: Här har vi inte snålat på smak! Sötpotatisens sötma ihop med den heta curryn blir en...

Läs mer