Knuff med liten dvärg


”Va fan gör du?” Nu är det fjärde gången du knuffar mig din jävla idiot! Citatet kommer alltså från världens största halvmara som det heter numera. En halvmara som sägs vara ett av bevisen på att ”feel good-löpningen” har slagit igenom med full kraft. Numera handlar det ju inte om att göra resultat och bra tider som ni vet, utan nu är det viktigaste bara att må bra. Feel Good! Eller?
”Va fan gör du? Nu är det fjärde gången du knuffar mig din jävla idiot!”
Citatet var alltså riktat till mig. Först blev jag aningen paff där vi låg sida vid sida i 3.45-fart. Jag kunde inte påminna mig att jag hade knuffat denna pyttelilla man tidigare i loppet och hade jag gjort det så hade det naturligtvis inte varit med mening, men ändå var han helt klart riktigt förbannad. För ett ögonblick härsknade även jag till och var ytterst nära att kontra med något i stil med att jag tyvärr inte riktigt såg honom eftersom han var så rysligt kort till växten. Dvärgattacker brukar ju alltid bita bra, men jag avstod faktiskt. Istället sade jag bara ”sorry” och lät dvärgen lufsa vidare. Efter det såg jag honom aldrig mer i loppet.
Även om det var en onödig kommentar från denna löpare, så smålog jag en smula åt hans utspel under någon kilometer fortsatt löpning. Till slut kom jag fram till att det faktiskt var ganska kul och framförallt ett bevis på att det minsann finns de som vill springa fort och göra bra personliga resultat. Det finns folk med en djävulsk tävlingsinstinkt därute och det är något som jag onekligen gillar.
Jag ser absolut inte ner på alla de som bara vill jogga lugnt och må bra. Tvärtom, jag tycker att alla som rör på sig och motionerar regelbundet är värda respekt. Däremot kan jag inte låta bli att beundra de som försöker bli så bra som möjligt på det de sysslar med. Ni vet, de som alltid vill ge det de testar chansen fullt ut. De som vill tävla och som vill veta hur långt det verkligen kan bära. Det är därför som jag någonstans har överseende med och förståelse för attacken mot min person under årets GöteborgsVarv.
”Va fan gör du? Nu är det fjärde gången du knuffar mig din jävla idiot.”
Jag skriver det FYRA gånger för säkerhets skull.
Löpningen är glödhet för närvarande. Fler och fler springer kontinuerligt. Fler och fler inser fördelarna och det handlar alltså om ”feel good” framförallt. Till skillnad mot 80-talets joggingvåg då motionärer gjorde grymma resultat och sprang tills de spydde så är det viktigaste nuförtiden att ha roligt och må prima i kropp och själ.
Jag har funderat lite kring just detta och jag är inte helt säker på att det stämmer. Det kanske överensstämmer med verkligheten just i detta nu, men det skulle inte förvåna mig om andelen löpare som vill göra resultat kommer öka under de närmaste åren. Jag tror nämligen att de allra flesta som börjar med löpning och blir bitna, ganska snabbt känner att det skulle vara roligt att springa lite fortare. Att det skulle var roligt att göra en lite bättre tid.
Min uppfattning är att flertalet faktiskt tänker så. De börjar träna lite mer och blir därmed bättre. Det blir nytt personligt rekord och så är snöbollen i rullning. Det skulle alltså inte förvåna mig om vi om några år får se fler riktigt bra motionärstider i alla våra lopp än vad vi ser nu.
Tillbaka till GöteborgsVarvet. Eftersom det är så oerhört många som både före och efter årets tävling har frågat mig om min prestation så ska jag kort redogöra för mitt varv på Göteborgs gator.
Siktet var inställt på strax under en timme och 20 minuter och öppningen var perfekt. 3.37 på första kilometern. Efter det cirka 3.45-fart. Så långt allt gott. Precis enligt planen. Jag hade ett grymt flyt fram till 11-12 kilometer. Efter det kände jag av lite magstrul och blev något orolig. Jag hade nämligen ingen större lust att göra en ny ”bajsmannen”. Istället för att ösa på i löpningen blev jag tvungen att ta det lite piano och hastigheten blev då något mer beskedlig. Kom i mål på 1.22.50. En tid som givetvis ska putsas. Snart. Vad gäller Stockholm Marathon körde jag ett annat upplägg. Att heja och sippa på en öl i solgasset är ju också en form av njutning som kan vara trivsam. Grattis alla ni som tog er i mål.

För övrigt kan jag berätta att detta nya nummer av Runners World innehåller massor av ny god läsning. På vårt omslag och ny kolumnist, Lisa Blommé. Det blir mer om GöteborgsVarvet och naturligtvis om Stockholmsmaran. Ewerlöf-Krepp serverar er ett unikt träningsupplägg inför Lidingöloppet. Ni möter Paula Radcliffe i en exklusiv intervju. Bogges lär dig hur du lyckas med konststycket att toppa formen. Vi bjuder på en granskning av Löpargymnasiet i Sollentuna. Ölmqvist skriver om sin upplevelse av Marathon des Sables. Dessutom kost, rehab, alla våra kolumnister och så en hel del annat. Ni vet, sådant som ingen borde få tillåtelse att vara utan. Läs, njut, begrunda och reflektera. Lycka till med träningen.
Allra sist. Jag kan inte låta bli att kommentera RF:s beslut om välja in sällskapsspelet Dart i sitt förbund. Det blir aningen löjeväckande när man på sportnytt får höra en glad pilkastare som enligt egen utsaga nu ÄNTLIGEN kan kalla sig för elitidrottare. Snacka om så kallad pilsnerhumor!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför...

Läs mer
Bästa sista minuten-tipsen inför Ramboll Stockholm Halvmarathon

Vi ger dig våra bästa sista minuten-tips inför lördagens Ramboll Stockholm Halvmarathon. Lycka till!

Läs mer
Din guide till ett perfekt halvmaraton

Frågorna kan vara många för den som ska springa sitt första halvmaraton – och här är svaren!

Läs mer