Kosttillskott – behövs dom?

Kosttillskott – behövs dom?


Lite hårddraget kan man säga att vi lika gärna kan spola ned tabletterna i toaletten, eller kasta dem i sopnedkastet. Och Leif vet vad han talar om. Han är nämligen professor i näringslära. Följande är visserligen bara en gissning, men ändå: förmodligen är det så att just du som läser Runners World mer än andra kan trippa förbi hälsokostbutikerna och bränna dina pengar på något annat än A, C, D-vitaminer, selen, antioxidanter och allt vad det heter. För de flesta av oss rör oss nog rätt mycket, och dessutom äter vi sannolikt bättre än snittet. Därmed är behovet av piller litet.

Egentligen gäller det en stor del av landets befolkning. De flesta i Sverige äter nämligen så balanserat och bra att vi får i oss vad vi behöver. Och just konsumenter av hälsokostbutikens piller är, paradoxalt nog, de som har minst behov. De är oftast medvetna om sin hälsa, de äter rätt mat och motionerar. Egentligen är det, säger Leif Hambraeus bara vissa åldringar som bör äta vitaminer och mineraler, nämligen de som har problem med magtarmkanalen och inte äter tillräckligt mycket färsk frukt och färska grönsaker. Och för de flesta är det egentligen värre än att vi oftast inte behöver pillren utan bara kissar ut dem till ingen nytta. Det finns nämligen vissa vitaminer som rent av kan vara farliga i för stora mängder. Ett par exempel är vitaminerna A och D. Ät för mycket av dem och du löper risk att få skador på lever, skelett eller njurar. Ytterligare en fara är att skadorna smyger sig på, de märks inte först. Det är bland annat därför som myndigheterna är vaksamma mot att inte alltför många tillverkare av livsmedel berikar just med A och D-vitaminer, för då blir det risk för överkonsumtion. Att det går mode i kavajer och klänningar, det vet vi nog alla. Men faktum är att det finns motsvarande innelistor inom hälsokosten. Just nu ligger Omega 3 och Omega 6 bra till. De sägs bland annat motverka det skadliga kolesterolet i kroppen.

Professor Hambraeus är ingen man av starka ord, han nöjer sig med att säga att det finns en viss övertro på Omega-tabletterna. Men det kan faktiskt finnas en del faror med dem, de kan nämligen störa kroppens eget skydd av antioxidanter, dessutom kan de bilda transfettsyror (vilket ord!), som inte är så nyttiga. Men den som håller sig till den rekommenderade dosen kan vara lugn, säger professor Hambraeus och lägger till det han säger ofta under vår intervju:
– Ät balanserat och rör pa dig och kroppen mår bra. Utan dyra piller.

En person som rör på sig mycket har till och med råd att äta lite sämre än andra. Den höga energiomsättningen gör att vikten ändå inte blir något problem, och till och med skräpmat innehåller en del nyttigheter, så det går. Samtidigt har motionen en positiv effekt på kroppens allmänna förbränning av kolhydrater och fett, vilket minskar risken för hjärtkärlsjukdomar och diabetes. C-vitaminer är en annan storsäljare, inte minst under vinterhalvåret. Men, tyvärr, även här är budskapet lite trist för oss som är starka i tron. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle ge färre förkylningar, möjligen blir man frisk lite snabbare. Antioxidanter är en annan storsäljare. För några månader sedan kom en undersökning som sade att de inte gör någon större nytta. Visserligen behöver kroppen antioxidanter. Och så vis är naturen att just därför har vi också antioxidanter i oss. Den som äter de här pillren riskerar att rubba kroppens egna lager av antioxidanter.
Men joggare kan ändå ha glädje av antioxidanterna. För vi springer ju ofta i avgaser, och just det ökar behovet av antioxidanter. Men det finns en annan sida av det här med att stoppa i sig vitaminer och andra piller. Nämligen att man mår bra därför att man tror på tabletterna. Placeboeffekt heter det på expertspråk.

Kan det inte vara värt att äta vitaminer av den anledningen?
Jo, och det är förmodligen här som den främsta effekten av alla hälsoprodukter finns. Så om man vill vara lite cynisk kan man säga: visst, käka på och må bättre. Även om du inte gör det av några biokemiska orsaker, säger professor Hambraeus. Men det kostar pengar i onödan.

En given, sista fråga till professorn: äter han själv några vitaminer?
Svaret lär göra hälsokostbranschens företrädare besvikna, för det blir ett kategoriskt nej. Däremot äter Leif Hambraeus mycket frukt, på det sättet får han i sig vitaminer. Över huvud taget tänker han på vad han äter. Och så motionerar professorn ganska mycket för att må bra.

Hatar hälsokostbranschen dig?

– Nja, en del tycker väl inte om vad jag säger, men bilden är inte entydig.
För med hälsokostvågen följer en hel del reklam för att leva sunt, och det är nog så viktigt för vällevnad. Jag reagerar främst på att många slänger ut så mycket pengar på onödiga produkter som de inte behöver.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Redo för maraton!

Ska du springa ett maraton eller något annat långlopp? Grattis till en inspirerande utmaning! Här...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Löparens bästa lifehacks

Med dessa 21 tips och tricks blir livet som löpare enklare, snabbare – och hälsosammare!

Läs mer

Gluten och löpning – så funkar det

Emma Lindblom förklarar hur du tar reda på om gluten kan vara ett problem för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Prioritet protein!

Protein är viktigt för kroppens förmåga att bygga upp sig efter träningen – men det...

Läs mer
Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen – och mycket mer. Häng...

Läs mer