LCHF-kost kan ge allvarliga biverkningar


Pressmeddelande från Dietisternas Riksförbund

De vanligaste biverkningarna av koster med lågt innehåll av
kolhydrater är oftast milda eller måttliga. De kan t ex ge matthet,
illamående, förstoppning och dålig andedräkt. Hos patienter med
allvarliga grundsjukdomar såsom fetma, diabetes och blodfettsrubbning
kan tillståndet förvärras betydligt. Kartläggningen visar på allvarliga
biverkningar som akut leversvikt, hjärtsvikt, njurpåverkan och extremt
höga kolesterolvärden.

– LCHF i den form som rekommenderas av kvällstidningar och
bloggforum är inte testad i vetenskapliga studier, menar Lena
Ljungkrona-Falk, vice ordförande i Dietisternas Riksförbund (DRF) som
gjort kartläggningen. Vi vet därför idag ingenting om
långtidseffekterna. De som prövar LCHF behöver alltid medicinsk
uppföljning och det sker sällan, eftersom rådgivningen sker på bloggar,
i böcker och tidningsartiklar. Hur många som av olika skäl hoppar av
LCHF känner vi inte heller till. Det som lyfts fram i media är bara de
positiva hälsoeffekterna som ofta följer när man går ned i vikt –
oavsett vilken metod som används.

De vetenskapliga studier som finns på lågkolhydratkost har oftast
haft en kostsammansättning med lägre andel fett, mer omättat fett och
högre andel fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler än den som
förespråkas här i Sverige. Enligt kartläggningen från DRF har t ex
kolesterolvärdena stigit betydligt, trots att patienterna gått ned i
vikt. Detta är anmärkningsvärt eftersom blodfetterna normalt sjunker
vid viktminskning.

– Mat- och motionsvanor är viktiga delar när det gäller att
förebygga och behandla våra vanligaste livsstilsrelaterade sjukdomar,
menar Lena Ljungkrona-Falk. Det är svårt att göra bestående
förändringar i sina matvanor, och extrema livsstilsförändringar, som
dessutom innebär begränsningar i det sociala livet, är svåra att följa.
Skall man göra långsiktiga förändringar bör de inte avvika för mycket
från hur man brukar äta. Även små förändringar kan på sikt ge stor
effekt.

– All behandling inom hälso- och sjukvården, inklusive
kostbehandling, måste ske på ett för patienten säkert sätt. Den skall
ges med noggrann uppföljning inklusive samtal, utvärdering och
provtagning av t ex blodfetter, njur- och levervärden, avslutar Lena
Ljungkrona-Falk.

Dietisternas Riksförbund (DRF) är en yrkesförening
inom Naturvetarna. Medlemmarna är legitimerade och har en
universitetsutbildning med huvudinriktning på näringslära och nutrition
omfattande 3-4 års högskolestudier.

Av DRF:s drygt 1200 medlemmar arbetar de flesta inom sluten- och
öppenvård samt kommunal äldreomsorg, med prevention och behandling av
nutritionsrelaterade problem samt undervisning
av personal. Dietister arbetar också inom folkhälsa och friskvård samt för olika
livsmedels- och läkemedelsföretag.

> www.drf.nu


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 4

Sofia Fischer

Läs min kommentar på http://lchfrunning.wordpress.com


Marion

Det stämmer säkert att vissa fått allvarliga problem av den här typen av kost.
Men hur många är det inte som får bukfetma, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, metabolt syndrom, äggstocksproblem m.m. av sin kolhydratrika fettfattiga kost?


M K

Javisst skulle det vara intressant med en långtidsstudie även för LCHF. Att vanlig mat på sikt ger fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, är väl ganska uppenbart med tanke på att det idag är en av de absolut vanligaste dödsorsakerna.
Karlshamnsstudien som hittills varat under närmare 6 år, visar på betydligt lägre frekvens av hjärt- och kärlsjukdomar, bestående viktnedgång och lägre långtidsblodsocker.
Tror att fler dietister skulle rekommendera den här kosten, om de sett de positiva följder som jag sett hos mina patienter som ändrat kost till LCHF. Med resultat som ett hälsosammare BMI, ett kraftigt minskat behov av insulinmedicinering (några har till och med kunnat sluta med medicineringen), bättre sexliv och så vidare, har jag svårt att kunna se att det skulle kunna vara dåligt, men säkra kan vi så klart inte vara förrän dessa studier finns. Men som läkare, skulle jag i de här fallen känna det djupt oetiskt att skriva ut mediciner, som alla har vetenskapligt säkerställda biverkningar av olika grader istället för att rekommendera ett kostbyte som ger fler positiva effekter än något preparat jag som finns att skriva ut.


MickeB

Hur kan en artikel som är skriven föröver 5,5 år sedan kallas en ny kartläggning, en artikel som dessutom är baserad på hörsägen och tyckande. Vill minnas att det var några s.k anekdoter som låg till grund för artikeln, ingen riktig undersökning.



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer
Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer