Lidingöloppet träningsprogram del 4

Lidingöloppet träningsprogram del 4


Jag försöker alltid bibehålla antalet träningspass veckorna före ett lopp och istället korta ner passens längd. Ibland har passen varit så korta (20-30 minuter) att det knappt känts lönt att byta om, men syftet är att underhålla träningsrutinen och den mentala styrkan som man byggt upp under den tuffare träningsfasen. Det har skänkt mig trygghet och säkerhet samtidigt som jag åstadkommit en lätt känsla i kroppen.

Två veckor före loppet ligger ett 20-kilometerspass i 2.15-programmet som ska löpas i snabbare fart. Den specificerade farten gäller platt underlag så kör du passet i kuperad terräng får du anpassa tiden något. Tanken är att tempot ska ligga nära ditt max på just den distansen.
Att springa lite längre och lite fortare än du har gjort tidigare under dina förberedelser ska ge dig en positiv känsla. Tiden är egentligen inte så intressant utan passet ska främst förbereda kroppen på att det nu är dags att springa på lite.

Inför mina Lidingölpp har jag förberett mig genom att springa de sista 23 kilometerna ute på Lidingöloppsbanan. Farten har varit god, men inte max, eftersom jag snarare siktat på att hitta den optimala känslan än att åstadkomma
en snabb tid. Nästan varje gång har jag snittat 3.30 minuter per kilometer, det vill säga ungefär 15 sekunder långsammare per kilometer än vad jag sedan presterat på själva loppet.

Ligg lågt de sista dagarna inför loppet. Byt om, jogga lätt och lägg eventuellt in några stegringslopp under passet för att känna på lättheten i benen, men inte mer än så. Med andra ord: Våga gå på sparlåga. Har du minsta lilla känning någonstans – till exempel en stel vad eller korta baklårsmuskler – lägg in en vilodag, massera lätt och stretcha försiktigt.
Om du inte lyckats genomföra träningen helt enligt planen den sista tiden så är den sista veckan helt fel tid att försöka träna ikapp. Spara energin till dagen D istället. Sänk ambitionerna och fokusera på att ha roligt.


(Klicka på bilderna för att förstora)

Till sist några tips under själva loppet. Underskatta inte behovet av vätska och energi. Det är svårt att dricka när man springer och du kan vinna tid på att stanna upp och dricka så att du verkligen får i dig den vätska kroppen behöver, i synnerhet om det är varmt.
De sista tio kilometrarna på Lidingöloppsbanan är klart utmanande. Även elitlöpare tappar värdefulla placeringar och varje år kan man beskåda ett flertal löpare som möter den berömda väggen i loppets slutskede.
Behåll alltså respekten för banan. Kroppen har arbetat länge och det kan till och med vara motiverat att promenera i de brantaste backarna om du inte följt 2.15-programmet. Den sista kilometern lutar lätt utför så här kan du kosta på dig att rulla på, och bara njuta av folkhavet som lyfter dig ända in i mål.

Äntligen! Det är så du ska känna på Grönsta Gärde den 25:e september minuterna innan startskottet ljuder. Dra in den höga och klara höstluften. Det här är en perfekt dag för löpning och dina förberedelser har fungerat optimalt, idag är det leverans!
Jag önskar dig all lycka i loppet och håller tummarna för att just du får uppleva känslan att gå i mål – nöjd med din prestation – i världens största terränglopp!

 

Magnus Bergman
Magnus har haft en otroligt imponerande löparkarriär. SM-medaljerna är många och det är framförallt i terrängdisciplinen som han har varit stark. Terrängspåret runt Lidingö är en av de banor där han trivts bäst. Magnus har en andra plats i Lidingöloppet som bästa resultat och hans personliga rekord i loppet är den näst bästa svenska tiden någonsin: 1.37.24! Bara Mustafa Mohammed har sprungit fortare. Nu kan du följa Bergmans träningsplan inför Lidingöloppet.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Starka startfält och Sjöström i Lidingöloppet

2022 års TCS Lidingölopp mönstrar starka startfält på klassiska tremilsdistansen. På damsidan är fjolårssegraren Sylvia...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fixa Lidingöloppets fantastiska – men tuffa – bana

TCS Lidingöloppet är en klassiker bland svenska lopp. Det som gör loppet unikt är dess...

Läs mer

Formtoppa med Anders Szalkai inför Lidingöloppet

Sista veckan handlar om att bli så fysiskt och mentalt positivt laddad som möjligt inför...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet

Årets TCS Lidingöloppet-program är komponerade av Malin Ewerlöf och Anders Szalkai med målet att peppa...

Läs mer
Programmen mot 2022 års TCS Lidingöloppet redo

Nu är träningsprogrammen mot 2022 års upplaga av TCS Lidingöloppet redo att peppa och guida löparna. Det 22 veckor långa...

Läs mer
Favoritsegrare på Lidingöloppets tremil

Förhandstippade Samuel Russom vann herrklassen och Sylvia Medugu vann damklassen på Lidingöloppets tremil.

Läs mer
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man...

Läs mer