Löparmat: 3 gröna rätter för långa och energifyllda semesterdagar

Löparmat: 3 gröna rätter för långa och energifyllda semesterdagar


1. Tofugryta med kokosmjölk och röd curry
4 portioner 

250 gram naturell tofu
2 morötter i slantar
200 gram broccoli
2 schalottenlökar, hackade (kan bytas mot 1 gul lök)
1 röd chili, urkärnad och hackad
4 dl kokosmjölk
ca 2 msk röd currypasta, testa dig fram till en smak som passar dig
1 msk lantbuljong (Renée Voltaire), vilket motsvarar 1 grönsaksbuljongtärning
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar

Gör så här
1. Koka morötterna och broccolin i lättsaltat vatten.
2. Bryn löken i några minuter.
3. Tillsätt tärnad tofu, hackad chili och paprikapulver och stek ytterligare ett par minuter.
4. Slå på kokosmjölk. Blanda ner currypasta och buljongpulver. 
5. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra i cirka 5 minuter.
6. Lägg i morötterna och broccolin när de är nästan mjuka och låt dem koka med i grytan de sista minuterna.
7. Servera med råris eller quinoa.

2. Spenat- och squaschpaj med fetaost  
4 portioner 

Pajdeg
4 deciliter mandelmjöl
0,5 deciliter mixade sesamfrön
75 gram smör
1 ägg
Salt

Fyllningen
Spenat, hackad och fryst
2 vitlöksklyftor 
2 ägg
2 deciliter matgrädde 
1-2 schalottenlök
1 squash/zucchini
ca 75 gram fetaost 
Salt
Peppar 

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Förgrädda i 10 minuter.
2. Tina den frysta, hackade spenat i en stekpanna med en skvätt vatten, salt och pressad vitlök.
3. Blanda spenaten med en äggstanning på 2 ägg, 2 deciliter matgrädde, salt och peppar.
4. Stek hackad schalottenlök och tunna skivor squash/zucchini. Fördela squashen och löken i pajskalet och häll på spenat- och äggstanningen. Toppa med smulad fetaost och sätt in pajen i ugnen på 175 grader i drygt 20 minuter.

3. Svampomelett med koriander
1 portion

2 ägg
ca 0,5 dl matgrädde
ca 100 gram champinjoner
ca 1/4 gul lök lök
ca 1/4 röd chili
1 tomat
0,5-1 dl chèvre
Färsk koriander (efter egen smak)
Salt
Peppar 

Gör så här
1. Hacka upp champinjoner, lök, chili, tomat och den färska koriandern.
2. Stek svampen i några minuter och lägg åt sidan.
3. Stek löken och chilin. När de börjar bli mjuka, häll tillbaka svampen i pannan och ta med tomaterna.
4. Vispa äggen och blanda med matgrädden (eller annan vätska), salt och peppar.
5. Häll äggsmeten över ingredienserna i pannan. Smula över chèvre och strö över koriandern. När omeletten ”stannat”, vik den dubbel och stjälp upp på en tallrik.

Sugen på mer mat? I RW nummer 7 (i butik 30 juni) träffar vi kockar som springer och pratar om hur löpartrenden har spridit sig även till restaurangbranschen. 


Antal kommentarer: 1

Tess

Härligt att se gröna recept!! 🙂



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer

Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer
Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja Wolk på Karolinska institutet.

Läs mer
Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer