Musse och Kallurs hjälper Fortum

Musse och Kallurs hjälper Fortum


Pressmeddelande från Fortum

Fortum har inom ramen för sitt samarbete med Svensk Friidrott genomfört energikartläggningar av Falu Tennis och Idrottscenter (Lugnethallen) i Falun. Dessutom har kartläggningar av Got Event Scandinavium och Friidrottens Hus i Göteborg och samt tidigare Våxnäshallen i Karlstad genomförts. Samtliga kartläggningar visar på att det genom enkla medel finns stora besparingar att göra. För Lugnethallen finns en årlig potential att minska kostnaderna med 220 000 kr.

– Fortum har en lång erfarenhet av att energieffektivisera byggnader. Idrottsanläggningar är stora ytor som både ska värmas och lysas upp. Många gånger har man inte lagt ned så mycket energi på just den energibesparande delen. Men det finns undantag som Scandinavium, säger Ann Lindell Saeby Kommunikationsdirektör Fortum Sverige.

Falu Tennis och Idrottscenter har störst energibesparningspotential av de fyra anläggningarna som har kartlagts. Den totala energibesparningspotentialen beräknas till 17% vilket motsvarar en kostnadsbesparning på 40%. Den största kostnaden är uppvärmningen som idag sker via direktverkande el. En konvertering av fastigheten till fjärrvärme, skulle minska CO2-utsläppen med 58%. En konvertering innebär en högre investeringskostnad på cirka 1,8 miljoner kronor – dock med en årlig kostnadsbesparning på 220 000 kronor.

Driftoptimering av ventilation och byte av den äldre fläkten och belysning ger också en minskad energianvändning. Investering i nytt luftbehandlingsaggregat samt drifttidsoptimering kostar totalt cirka 300 000 kr men ger direkt en besparning på cirka 140 000 kronor/år.

Vid energikartläggningen av Falu Tennis och Idrottcenter medverkade Team Fortum medlemmarna Magnus Arvidsson, Jenny och Susanna Kallur för att lära sig mer om vilka energisvinn man kan komma tillrätta med genom till synes ganska enkla åtgärder.

– Investeringen av nytt ventilationsaggregat kan ju svida men det minsta vi kan göra är att sätta tidsstyrning på befintligt aggregat. Ett veckotidur för cirka 5 000 kronor kommer att innebära en värmebesparning på cirka 24 000 kronor om året, säger Susanna Kallur.

Medlemmarna i Team Fortum har utbildats till klimatambassadörer och fått sina hem energibesiktade och deltagit på energikartläggning av idrottsarenor där de är aktiva. I rollen som klimatambassadör ingår att sprida kunskap om energieffektivisering, samt om hur man på ett enkelt sätt kan minska sin miljöpåverkan. Nu när fyra kartläggningar av friidrottshallar är genomförda kommer Team Fortum hjälpa till att sprida information om hur man enkelt kan hjälpas åt att sänka energianvändningen. Och därmed kan idrottshallarna också få pengar över till annat samtidigt som man gör en insats för miljön.

Team Fortum består av Mustafa Mohamed (löpning), Magnus Arvidsson (spjut), Stefan Holm (f d höjdhoppare), Yannick Tregaro (tränare), Jenny och Susanna Kallur (häck).

Fortum hjälper företag och offentlig sektor att minska sin energianvändning och klimatpåverkan. En energikartläggning sammanställer en överskådlig bild av anläggningens olika energisystem, fastställer den nuvarande energiprestandan samt ger förslag till eventuella energibesparingsåtgärder. För privatkunderna finns Energihjälpen som ger möjlighet att gå från ord till handling för att på ett smart sätt använda energin. Läs mer på fortum.se/energihjalpen

>> Läs mer på fortum.se/energihjalpen


Nr 12 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Nästa säsong börjar idag
  • Träningsprogram för milen, halvmaran, maraton
  • Därför ska du träna dina fötter
  • Ett bättre sätt att springa långpass
  • Årets bästa löparskor. 12 av våra favoriter från 2021
  • Gravid? Fortsätt springa!
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer