Psykosomatisk trötthet

Psykosomatisk trötthet


Någon har alltså gjort en skylt av trä, snidat in bokstäverna, målat dem svarta och fernissat skylten så den ska hålla i flera decennier. Vilket himla jobb bara för att psyka motionärer!
Egentligen är backen inte särskilt jobbig. Stigningen är bara 20 meter och den är inte brutalt brant. Ändå har jag känt hur trötthetsgifterna bränt i lårmusklerna så gott som varje gång jag sprungit uppför den och när jag har tagit motlutet på skidor har det varit oförklarligt bakhalt just där.

Jag tror att trötthet kan vara en effekt av våra förväntningar och attityder. Om jag kallar ett motlut för Kräkbacken förväntar jag mig att det ska bli en plågsam kamp mot gravitationen. Blir jag dessutom varnad för backen torde gravitationskonstanten på just den platsen öka från 9,82 till det dubbla. Naturligtvis är det helt mot naturlagarna eftersom jordens dragningskraft inte ändrar sig, men det är inte de lagar som styr våra psyken. I Boston Marathon finns en serie backar efter drygt tre mil. De kallas Heartbreak Hill. Namnet leder tankarna till en katastrof i thoraxregionen, där hjärtat spricker på grund av ansträngningen, eller krossas av besvikelsen som grundläggs just där motlutet blir så stort att drömmarna om ett bra resultat ödeläggs.
Innan jag skulle springa Boston Marathon hade jag en doktorand i idrottspsykologi som mental tränare. Jag studerade i USA och Howard, som han heter, var uppvuxen i Boston och kände väl till Heartbreak Hill. Han märkte att jag fruktade de ökända backarna och tog till en psykologisk fint.
– Du kommer inte att ha några problem med Heartbreak Hill. Ditt problem ligger istället vid Wellsley College. Det är ett flickcollege och en massa brudar kommer att skrika på dig och de andra löparna så ni får en testosteronchock och springer alldeles för fort där. Vi ska sätta in all mental träning på att du ska kunna behärska dig när tjejerna skriker. Så vi körde mental träning med fo kus på Wellsley College flera gånger och struntade totalt i Heartbreak Hill. Under tävlingen hade jag roligt på sträckan där tusen tjejer stod och skrek och jag märkte aldrig av några uppförsbackar. Den dagen satte jag mitt personliga rekord på maraton. Samtidigt fick jag ännu en gång bekräftat att förväntningarna och attityden som vi har till en påfrestning avgör hur vi kommer att uppleva den.
när Jag var barn och tränade med en orienteringsklubb hade vi en åttakilometersrunda med ett brant motlut efter en dryg halvmil. I omklädningsrummet efter ett träningspass muttrade en av dem som sprungit rundan något om att den där backen var ett förbaskat slit. Då tog en gammal kämpe som jag respekterade högt till orda.
– Den backen är inte ett slit – den är själva kryddan på hela anrättningen. Det är där du får den bästa träningseffekten.
Visdomsorden gick rakt in i mitt sinne och därefter kändes backen aldrig jobbig. När jag sprungit upp för den backen kunde det hända att jag vände på krönet och tog den en gång till. Det har jag aldrig gjort med Kräkbacken.
Jag är övertygad om att sättet vi betraktar löpning på, påverkar prestationsförmågan och styr de val vi gör.
I en löparklubb bör vi prata väl om träning? Vi ska älska avståndet mellan start och mål, och backar ska vara landskapets gåvor som hjälper oss att bli starkare. Trötthet ska vara ett högre sinnestillstånd som bara den mentalt starke kan försätta sig i.
Skylten som varnar för Kräkbacken hänger nu bara i en spik. Hoppas att den också rostar sönder snart så att nästa generation löpare och skidåkare får trippa uppför utan att släpa på ett mentalt drivankare.

 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 5

Peter Andersson

Jag tycker du skall ersätta den föraktliga skylten med en egen som döper om backen till något bättre – förslagsvis något i stil med ”Formtoppen”…


Joan Larsson

Stefan Zouagui

Anonym

Per Sloberg


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Full fart framåt med skidstjärnan Frida Karlsson

Att hon kan åka skidor fort har Frida Karlsson visat flera gånger. Men visste du...

Läs mer
Därför springer Augustprisvinnaren Lydia Sandgren

Jag är löpare: Lydia Sandgren, Augustprisvinnare 2020 med debutromanen Samlade verk.

Läs mer
Så blev Wilson Kipketer snabbast i världen

Wilson Kipketer är en av de allra främsta löparna genom tiderna på 800 meter. Vi har pratat med honom om...

Läs mer
Jessica satte PB med 56 km när hon vann RM 24 timmars

I helgen avgjordes Riksmästerskap i 24-timmarslöpning i Skövde och förhandsfavoriternaJessica Svärd och Martin Scharp vann dam respektive herrklassen. Martin nådde...

Läs mer