RedCord


Glenn Bilby kommer ursprungligen från Australien. Han är träningsfysiolog och sjukgymnast. En tid jobbade han i England med fotbollslaget Tottenham Spurs. Så träffade han en svenska och flyttade till Stockholm och där har han förblivit.
Här har han introducerat RedCord, en träningsoch rehabiliteringsmetod som ursprungligen kommer från Norge, där den praktiserats under snart två decennier, bland annat av norska skidlandslaget.
– Från början utvecklades metoden som ett sätt att rehabilitera svåra ryggskador som diskbråck och whiplashskador, berättar Glenn. RedCord var ett effektivt sätt att stärka musklerna omkring de skadade områdena. Men sedan upptäckte idrottarna att man också kunde öka prestationsförmågan med RedCord. Den förbättrade både biomekanik och styrka, man blev alltså både starkare och fick bättre kroppskontroll.

Enkelt uttryckt handlar det om att träna med (röda) rep uppspända i en fästanordning i taket. Repen kopplas till ben och armar, men även till nacke och rygg.
– Det är lite grann som att jobba med fria vikter, men där det är den egna kroppen som är vikten, säger Glenn.
RedCord är också ett analysinstrument för hur du använder din kropp, hur du balanserar den. Hur du kopplar höftrörelser ner till benen, och vidare ner till fötterna. Glenn kallar metodenför en aktiv behandlingsform när den används i rehabsyfte.
– Vi måste lära kroppen att rätta till sig själv. Vi har funnits i många år nu. Kroppen är smart. Den vet hur man reparerar sig själv, men den behöver stressas på rätt sätt.

Elitlöparen Lisa Blommé har tränat RedCord en tid. Hon har haft ont i baklåren, ryggen och i hälsenorna. Det är inte ovanligt bland elitlöpare, de har oftast lite ont överallt. Det kostar på att ligga på topp, men en del av smärtan är onödig. Glenn diagnostiserade Lisas problem till att hon tappat kontakten med glutus maximus, den stora rumpmuskeln.
– Vi behövde väcka Liz rumpa, säger Glenn på klingande svenskaustraliska. Hon använde sig bara av ryggen och baklåren när hon sprang.
Än är inte allt perfekt. När Lisa hänger i repen upptäcker Glenn att höger skinkmuskel är mjuk, och vänster hård som betong. Lisa ser aningen sammanbiten ut. Det verkar rätt tufft att hänga där.
– Lisa har fortfarande en del att rätta till, säger Glenn. Men hon har kommit en bra bit på vägen.
Med RedCord skapar Glenn spänningar i kroppen, som i sin tur skapar kroppsmedvetenhet, medvetenhet om smärtpunkter.
– Det är inte meningen att man ska svettas, säger Glenn. Det handlar om att försöka jobba upp signalerna mellan hjärnan och musklerna. Lisa måste bli lite mer medveten om hur hon springer, hon måste lära sig att använda alla muskler på rätt sätt. Då kommer hennes löpning bli effektivare. Hon kommer kunna springa fortare, med mindre kraft, och därigenom också minska risken för skador.
Men det är inte alldeles enkelt att byta invanda rörelsemönster.
– Det tar sex till åtta veckor för muskelminnet att förändras, säger Glenn. Två pass i veckan räcker bra. Och det räcker med sex till åtta repetitioner på varje rörelse. Det är inte meningen att man ska bli trött. Man ska vara fräsch och pigg när man gör övningarna. Några kilometer löpning kan vara en bra uppvärmning så man blir mjuk i kroppen. Är man trött när man gör övningarna börjar man fuska. Då förlorar träningen sin funktion.
Vad tycker Lisa då?
– Jag springer absolut annorlunda nu jämfört med när jag hade problem med baksidan av låren, säger Lisa. Jag har kommit upp i löpningen, fått bättre hållning. Jag känner att jag börjar få igång hela paketet, tar inte kraft bara från rygg och bakben.

Kattis Lindström prövar på RedCord för första gången. Hon tränar mycket core och har sprungit maran på 3.35, men sist hon sprang ett maraton trampade hon på en sten i början av loppet, och bröt ett ben i foten. Ändå sprang hon vidare, vilket straffade sig.
– Efteråt kunde jag överhuvud taget inte springa. Nu är jag bra i foten igen, men det känns som om kroppen kommit lite i obalans.
Kattis placeras i linorna, Glenn konstaterar att Kattis har mycket starka främre magmuskler (sixpack), men påpekar också att det är muskler som inte är särskilt behjälpliga för löpare.
– Löpare ska inte köra en massa situps, säger Glenn. Sidoplanka är mycket viktigare, det ger bättre balans i höftleden.
Kattis är starkare på den sidan av kroppen där foten inte varit skadad. Glenn visar hur hon kan bygga upp styrkan på den andra sidan.
– Det var bra det här, säger Kattis, de här övningarna gör att man blir mer uppmärksam på vad man gör för fel.
– Kroppen är som en Ferrari, förklarar Glenn. Ska man köra en Ferrari måste man också lära sig hur man kör den. Det tar tid att lära sig gasa på rätt sätt. Annars blir det bara ”dut dut dut” och så hoppar bilen fram. Detsamma gäller kroppen. Man måste lära sig använda den på rätt sätt för att få ut maximal effekt.

Glenn Bilby
Sjukgymnast och träningsfysiolog från Australien som specialiserat sig på konditionsträning och muskuloskelettmedicin. Han har också varit universitetslärare i biomekanik och idrottsfysiologi.

 

RedCords hemsida: http://www.redcord.se/

Se filmer på RedCordövningar: http://www.redcord.se/videolist



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så minskar du risken för smärta i stortån

Här är tre vanliga orsaker till att stortån kan börja smärta – och fyra övningar...

Läs mer

Så undviker du de vanligaste rehabfällorna

När löparskadan är läkt och livet som löpare återvänder gäller det att inte gå i...

Läs mer

Så styrketränar du höften

Här är fyra enkla och effektiva övningar, med instruktionsfilmer, för dig som vill stärka höften.

Läs mer

Ökad kunskap minskar risken för skador

Om friidrottande ungdomars föräldrar och tränare får bättre kunskap om hur växande kroppar påverkas av...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Vägen tillbaka från benhinneinflammation

Benhinneinflammation är ett inte helt ovanligt problem bland löpare. Så här kan en rehabiliteringsplan se...

Läs mer
En vanlig – men ganska okänd – orsak till smärta i smalbenet

Tibialis anterior är en muskel på underbenets framsida som kan orsaka smärta. Så här ger du den lite extra kärlek.

Läs mer
Så undviker du knäont på långpassen

Brukar dina långpass begränsas av knäont? Då kan du behöva bygga upp knästyrkan och tåligheten i dem. Här är sju...

Läs mer