Rekordloppet no.1 – 42195 m


Männen i all är, men Stockholm Marathons mest lysande svensk var en svenska från Kenya. Isabella Andersson, Hässelby SK, som blev svensk medborgare för en dryg månad sedan, blev både totalsegrare i damklassen och svensk mästare och slog dessutom personligt rekord med tiden 2.33.52 i högsommarvärmen.
Oerhört imponerande i sig, och än mer imponerande med tanke på att hon födde en dotter 25 februari och började träningen igen den 11 mars.

– Jag har cyklat mycket och sprungit en hel del i vatten, berättar Isabella Andersson, som kunde konstatera att hon också var publikens favorit. Det jublades och hejades på ordentligt överallt längs banan när Isabellah kom löpande. Sluttiden 2.33.52 är dessutom åtta sekunder snabbare än kvaltiden till Berlin i augusti. Men i nuläget är det ingenting Isabellah tänker på.
– Nej, det är inte aktuellt. Jag har fortfarande mycket att ta igen i träningen.
Tvåa bland kvinnorna blev Lena Gavelin, Trångsviken IF, som distanserades av Isabellah med sju minuter.

Paul Kipkemei Kogo från Kenya var överlägsen segrare i herrklassen. Med tiden 2.15. 35 var han över sju minuter snabbare än loppets tvåa, Benjamin Serem, också han från Kenya. Hässelbylöparen Said Regragui, blev bäste svensk och tog dessutom tredjeplatsen med 2.22.57. Jonas Buud, IFK Mora, blev fyra med 2.24.37. Maratonveteranen Anders Szalkai hade siktet inställt på sub 2.30 innan loppet, men passerade till slut mållinjen på 2.37.59.

– Det är lite tungt just nu, berättade Szalkai efter loppet, även om det inte alls är som på elittiden när man missade sina målsättningar. Då var det alltid väldigt ”tomt”, nu vet jag att besvikelsen släpper och snart är de dags för nya träningspass och säkert även något nytt mål.
Den regerande mästaren Willy Korir, från Kenya, tog ut sig fullständigt, stapplade av banan vid tre mil, och fick dropp. Svensk högsommarvärme är inte att leka med – ens för afrikaner.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Felspringningen i adidas Stockholm Marathon – en snackis

Under lördagens adidas Stockholm Marathon hände det som är en mardröm för en lopparrangör –...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar