Så påverkar underlaget din löpning

Så påverkar underlaget din löpning


Grusvägar – Ett perfekt allroundunderlag
Grusvägar är ett bra alternativ för dig som nyligen börjat löpträna. Det jämna underlaget minimerar risken för att man ska trampa snett, vilket lätt kan hända i mer varierad terräng.

Skogsterräng – Skonar och stärker
Den mjuka skogsterrängen ger en mildare stötverkan på fötter och ben samtidigt som det ojämna underlaget ökar styrkan och smidigheten. En mer tekniskt krävande terräng ökar förvisso risken att vricka en fot eller att sträcka en stel muskel, så håll koncentrationen och gå istället för att springa under de svåraste passagerna.

Gräs – Lite barfotalöpninging stärker fotmuskulaturen
Inget går upp mot att trippa fram med lätta löpsteg på en kortklippt, smaragdgrön gräsmatta. Tio minuter lugn barfotajogg på mjukt gräs ger bra fotstyrka och en oslagbar löpkänsla.

Asfalt – Ett måste för maratonlöpare
För många löpare är asfalt i stort sett det enda underlag som man har tillgång till, men med bra löparskor utgör asfaltslöpning ingen större skaderisk. Undvik löpturer som överskrider en och en halv timme. Undantaget är om du ska springa en mara eftersom maratonlopp ofta går på asfalt. Då kan det vara bra att genomföra några få träningspass på ett par timmar för att vänja kroppen inför vad som komma skall. För den som vill springa ett stads-millopp, som Midnattsloppet eller en halvmara som GöteborgsVarvet är det en fördel att med jämna mellanrum löpa korta, snabba asfaltspass.

Sand – Stärkande semesterlöpning
Precis som när man springer på gräs blir man ett med underlaget när man springer på sand. Men den mjuka sandlöpning medför också stora påfrestningar på hälsenor och vader. Stegra denna typ av träning långsamt och spring aldrig längre än 30 minuter innan kroppen vant sig vid underlaget. Försök att undvika den allra mjukaste sanden, spring istället nära vattnet där sanden är hårdare. Det sluttar en aning, men det glömmer man snart vid åsynen av solen som glittrar i det böljande blå.

Löparbana – Utmärkt för intervallträning
Förbannat tråkigt och monotont, säger vissa. Fantastiska möjligheter för kontrollerad intervallträning, säger andra. Under det mörka vinterhalvåret då gatorna är hala är det skönt med inomhushallens värme och torra underlag. Men att bara nöta varv efter varv i ett lugnt tempo är lite trist. Använd istället träningstillfällena på löparbana till att träna intervaller, det vill säga korta, snabba ruscher.Sträckorna är exakt uppmätta så det är lätt att kontrollera och jämföradina varvtider, och på så sätt mäta dina framsteg.

Snö och is – Pulshöjare, på varsitt sätt
Löpning i djupsnö är riktigt jobbigt och får pulsen att stiga ordentligt. Löpning på is kan också få pulsen att skjuta i höjden, ialla fall varje gång man är på väg att göra en dubbel saltomortal med högst osäker landning. Löparskor med metalldubbar gör löpningen mer effektiv – och lugnare.

Löpband – Bra under kalla vintrar med halt underlag
Att springa på löpband kan bli montont. Även här går tiden fortare med intervallträning. De bättre löpbanden är bra dämpade och har en stark drivmotor, vilket gör att träningsredskapet lämpar sig för alla löpare, från nybörjare till elit. Bra musik, eller en spännande film får dig att skruva upp hastigeheten.


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 5

Marwar

Läser din webb-artikel om olika underlag….och bara häpnar över formuleringen ” …att träna intervaller, det vill säga korta, snabba ruscher.”
Hur kan en sån formulering halka in i en av världens äldsta löparpublikationer, om än i en svensk webb-version ?
Formuleringen är ju en sån monumental förenkling, eller to m förvanskning av begreppet – och inte användbar ens på en grundläggande lektion i Idrott och hälsa på mellanstadiet.
Jag märker sen Larsens tillträde att RW är, av kommersiella skäl, är på väg fullt in i nybörjarnas löparvärld. Men med en i huvudsak folkbildande ambition så ställs ändå fortsatta krav på fakta och begreppsbeskrivningar.
Gör om, gör rätt


Nina Nyström

Hej Marwar.
Texten är en återpublicering från en tidigare utgåva av Runner’s World. Och eftersom texten består av korta stycken används av utrymmesskäl förenklade förklaringar. Men du är hjärligt välkommen av bidra med vad du tycker är en passande formulering av mer avancerad sort här i kommentarsfältet!
Runner’s World’s ambition är att nå ut till och inspirera både erfarna löpare och nybörjare.
God Jul!


Umebo

Bra påpekande att det behövs en stark drivmotor på bandet. Billigare löpband (dvs under 20 000 kr) kan ibland variera hastigheten så att det blir jobbigt att springa. Provspring bandet med 3-4% lutning i 13-14 km per timmes hastighet och lyssna på om motorljudet är jämnt eller varierar.


Per Eriksson

Belastningen på leder och kropp skiljer sig åt beroende på vilket underlag man springer på. Jag har tumregeln att grusväg medför ca 2 – 4 gånger mindre belastning än asfalt, samt att asfalt i sin tur ger ca 2 – 4 gånger mindre belastning än betong. graden av dämpning eller stumheten påverkar ju hur hårt det tar på kroppens alla delar. kommer dock inte ihåg referens, men kan vara intressant om RW kunde ta upp även den delen.
Lucia på er alla


Tips för nybörjarlöparen - NAMK

[…] i sig kan spela en stor roll när det kommer till löpning. De flesta har säkert en hel del asfaltsvägar nära hemmet och det […]Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så maxar du sommarträningen

Här är tre smarta och tidseffektiva strategier för dig som vill springa längre, snabbare och...

Läs mer

Våra bästa tips för sommarträningen!

Bygg din semesterträning med de här tre byggstenarna – det är ett säkert recept för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer
Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer
Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt kan snegla på den nästa...

Läs mer