Salomon Trailrunning Åre

Salomon Trailrunning Åre


Pressmeddelande

Erik Ahlström, upphovsman och erfaren tävlingsarrangör med ett 40-tal arrangemang i bakfickan svarar på frågan varför just i år:
Jo det är många orsaker:
– Trailrunning, eller terränglöpning är riktigt hett just nu och vi i Åre kan bjuda på de allra bästa förutsättningarna.

– I år firar Åre Bergbana 100 år och självklart ska vi använda bergbanan som transport till starten. I ett ännu mer historiskt perspektiv så stannade redan på 1100-talet tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim.

– I år invigdes 20 nya vandrings- och löplederna i Åredalen. Det har kommit upp nya ledmarkering och stigarna är på många håll upprustade. Numera finns ett tydligt välmarkerat ledsystem och rykande färska uppdaterade kartor.

-Salomon kör i år en Trailrunning Tour i hela landet, med totalt 12 deltävlingar och vi fick möjlighet att hoppa på tåget i sista stund.

– Vi har valt att lägga ”tävlingen” under Höstmarknaden, en helg som lockar till sig tusentals besökare från hela landet och Norge.

Klasser
5 km, 10 km tävlingsklass trailrunning, med tidtagning
5 km, 10 km motion promenad, utan tidtagning.
Alla fyra klasser är på tydliga vältrampade och välmarkerade stigar. Vi kommer även att stärka upp med markeringsband
Start: Fjällgården 586 möh , Mål: Åre torg 394 möh
Ca höjdskillnad:
5 km upp 50 m, ned 240 m.
10 km upp 200 m, ned 380 m

Bantänk
Vi har med omsorg valt de bästa stigarna i området för vandring/löpning, ofta 1000 åriga leder från vikingatiden. Leder som under andra världskriget terrasserades och nu är rena paradiset att springa/vandra på. Ett exempel är på norra sidan av Totthummel (även kallad Burmaleden) den leden förstärktes så att det var möjligt att dra upp stridsmateriel och bygga luftvärn på Totthummel, (rester finns än i dag kvar) Lederna går ofta genom tät granskog, och dessa frodiga sydvästbranter är kända för sin artrikedom med en drös olika biotoper. De som väljer den längre sträckan 10 km kommer även att springa genom tät fjällbjörk och på mjuka mosshedar.

Banorna
Samling på torget i myllret av alla stånden. Vi åker gemensamt upp i Bergbanan till starten utanför Fjällgården. På så sätt ”vinner” vi nästa 200 höjdmeter.
De två tävlingsklasserna startar först, riktning österut och går inledningsvis förbi Tottliften, parallellt med Tottbacken. 5 km fortsätter längs den anrika och terrasserade Solstigen ca 2 km bort i östlig riktning. Sedan nedför, förbi stridsvagnsskydden från andra världskriget och ner mot de läckra nybyggda villorna vid Totthyllan. Väl där vänder vi västerut och springer genom vackra och pittoreska Tottens by. Passerar nyrenoverade Tott hotell, genom och nerför tottskogen, under E14 genom kotunneln och ut till målet på Åre torg.
10 km startar på samma sätt som 5:an men precis när Tottbacken slutar och övergår i skog och Solstigen tar vid är det brant uppåt, förbi Nalleklippan och fortsatt upp till Sadel. Väl uppe på Sadeln är det ner på andra sidan Totthummeln, med utsikt över Björnen och utflödet av Åresjön. Vi följer stigar bort mot Björnen och vänder 180 gradetr och kommer in på 5.ans led och passerar Totthyllan, Tottens by, Tott hotell, kotunneln och ner på målet på Åre torg.

Målgrupp
– Vi hoppas att redan detta första år få runt ca 350 deltagage eftersom vi vänder oss till en väldigt bred målgrupp säger Erik Ahlström. Hela spännvidden av människor, i åldrarna från barn till pensionär och inom bredden, motionär till elit, på samma sätt ,som vi gör inom Korpen, (Svenska Motionsidrottsförbundet) Anledningen till att man väljer att bo eller besöka Åre är väl att man gillar att vara ute och röra på sig, så valet är ditt, välj mellan att gå eller springa avslutar Erik med att säga och hälsar alla välkomna till premiärloppet Salomon Trailrunning i Åre den 2 oktober!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

SVENSKT REKORD av David Nilsson

I 36 år har Kjell-Erik Ståhls svenska rekord från VM i Helsingfors 1983 stått sig....

Läs mer

Jepkosgei och Kamworor vinner New York City Marathon – Mustafa ”Musse” Mohamed 25:a

Den 3 november sprang några av världens snabbaste långdistanslöpare den 49:e upplagan av New York...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Carolina rusade in i Sverigetoppen på maran

När Frankfurt Maraton avgjordes i söndags fick vi en ny löpare på den svenska tio...

Läs mer
Kipchoge redo skriva historia - kolla livestreamen på RW

LÖRDAG 12/10 med start klockan 08:15 kan det skrivas löparhistoria om Eliud Kipchoge blir förste man att springa maraton-sträckan under...

Läs mer
David om superloppet i Berlin

I 2019 års Berlin Marathon sprang David Nilsson på den snabbaste svenska maratontiden på 29 år. Här berättar David med...

Läs mer