Sommar, träning & alkohol
Forskningsrapporter och tidningsartiklar vill ibland framhäva nyttan med att dricka ett par glas vin per dag för dess blodförtunnande effekt och för att motverka höga kolesterolvärden – ett glas vin för kvinnor och två glas vin för män.
Vad man glömmer att nämna i sammanhanget är att organ som vår lever samtidigt tar stryk och att risken för vissa cancerformer ökar.
En låg alkoholkonsumtion klarar de flesta kroppar av, men då helst i samband med en måltid eftersom alkoholen då tas upp långsammare.
Att träna bakfull kan rent av vara skadligt. Av hälsoskäl bör man inte träna det påföljande dygnet efter att man druckit mycket alkohol. Ett par, tre glas vin eller starköl räcker för att träningen ska vara bortkastad dagen därpå.
Men vad händer egentligen i kroppen när man tränar dagen efter en ”blöt” kväll?
Levern är kroppens reningsverk och det organ som förbränner det mesta av alkoholen. Det reservlager energi – glykogen, som musklerna hämtar energi ur när vi tränar, töms om levern samtidigt är upptagen med att bryta ner alkohol. Musklerna får då inte den energi som de behöver, vilket kan leda till ett rejält blodsockerfall och dåsighet. Dessutomfår man lättare mjölksyra.
Alkohol är vätskedrivande. När kroppen blir uttorkad tas vätska från musklerna, som då lättare drabbas av skador.
Vidare stimulerar alkohol ett särskilt hormon som bryter ner skelettet, vilket ökar risken för frakturer, men även för benskörhet. Alkohol hämmar också kroppens förmåga att ta upp vissa näringsämnen, till exempel vitamin B12 och folsyra, vilket på sikt kan leda till blodbrist. Salt och andra viktiga mineraler försvinner samtidigt ut med urinen.
Kvinnor tål ungefär 25 procent mindre alkohol än män. Dels för att de oftast har en mindre kroppsvolym och dels för att kvinnokroppen generellt innehåller mindre vatten.
Dessutom omsätts alkohol olika. Det giftiga ämnet acetaldehyd, som bildas i kroppen när alkohol bryts ner, kan orsaka hjärtklappning, andnöd, illamående och huvudvärk, och kvinnor som dricker alkohol får högre koncentration av acetaldehyd än män.
Ibland påverkas kvinnor även olika beroende på menstruationscykelns olika faser eller på hormontillskott, till exempel p-piller.
Vin i all ära, men bäst förebygger vi hjärtoch kärlsjukdomar genom att motionera och äta sunt, det vill säga minska på salt, socker, mättat fett och transfetter och istället äta mer frukt, grönsaker, rotfrukter och baljväxter.
Fysisk träning leder till ett allmänt ökat välbefinnande. Det ökar det goda kolesterolet i blodet och ger förbättrad insulinkänslighet.
Så njut ditt vin eller din öl för att du tycker att det är gott, inte i tron att det främjar din hälsa. Tre glas vin är faktiskt lika påfrestande för kroppen som 12 centiliter ren sprit. Något som vi inte alltid tänker på.
Träna inte dagen efter att du skålat till Bacchus ära. Din kropp är då fullt upptagen med att återhämta sig, och därför bryter träning ner kroppen istället för att bygga upp den.
Och glöm inte att man aldrig kan påskynda kroppens alkoholförbränning – vare sig med vatten, kaffe, ”vitamin/mineralcocktails” eller med träning.
(RW arkiv nr 7 2009)