Sthlm Marathon träningsprogram del 3

Sthlm Marathon träningsprogram del 3


April börjar med en välbehövlig lätt period, men den 11:e till 24:e infaller den tuffaste träningsperioden i hela programmet. Det är bara under dessa två veckor jag har lagt in fyra träningspass i veckan.
Intervallträningen på 3-4 x 4 kilometer kan utförs så att man joggar 0,5-1 kilometer lätt medan den fjärde kilometern ska löpas lite snabbare än din planerade maratonfart. Den totala mängden löpning under passet, inklusive uppvärmning, hårdkörning, joggpauser och nerjoggning, ska vara cirka 20 kilometer.
Mot slutet av den andra hårda veckan kommer du antagligen att börja känna dig rejält trött. Den 24:e april har jag skrivit 35 kilometer, och den siffran måste betraktas som en absolut maxgräns. Börja passet mycket försiktigt och öka sedan en aning. Om du ”går in i väggen” och börjar tappa fart, kan du korta av passet, men försök löpa åtminstone 30 kilometer.
Därefter följer en lätt period innan det den 5:e maj är dags att påbörja en ny hård träningsperiod. Kom ihåg att följa de råd om stretching och snabbare löpning i slutet av träningspassen, som jag skrev om i träningsprogrammet för februari. Nästa träningsprogram blir det sista, och när du klarat av aprilprogrammet är det tyngsta arbetet inför maran redan över.


Program För 2.45, 3.15, 3.45

 

Program för 4.15, 4.45 och 5.15

(Klicka på bilderna för att förstora)

Janne Holmén

Janne, som kommer från Åland, har precis avslutat sin elitsatsning på löpningen. hans framgångar är många både på 5000 meter och 10 000 meter, men de största meriterna är hans maratonlopp. Jannes personliga rekord på maran är 2.10.46 och 2002 sprang han till sig en guldmedalj vid Europamästerskapen i München.

> Ladda ner artikeln som publicerades i Runner’s WorldLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Etiopiskt i topp – och mycket starka svenska insatser i Stockholm Marathon

I ASICS Stockholm Marathon var de svenska löparna inte långt efter vinnarna. Carolina Wikström vann...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS...

Läs mer
Marathongruppen ställer in

På grund av det rådande läget med Coronapandemin har friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK idag tvingats ta beslutet att...

Läs mer