Stilfel


När du drämt stortån i en rot eller halkat på en isfläck är det lätt att förstå hur din skada uppstått. Men ibland är det knepigare. Om du skadat dig eller känner smärta i största allmänhet, kan orsaken helt enkelt ligga i ditt löpsätt. En sådan liten förändring som att du i slutet av ett lopp eller träningspass lutar dig framåt eller att du i en utförslöpa förlänger ditt steg med några centimeter kan leda till en ”oförklarlig” skada. Genom att förstå och korrigera sådana misstag kan du reducera skaderisken och påskynda tillfrisknandet. Du är mest benägen att göra sådana misstag i slutet av ett långpass eller långlopp, eller i spurten eller under ett snabbdistanspass, under utförslöpning eller i början av ett lopp om du har slarvat med uppvärmningen. Här är sex vanliga besvär som du med lite extra uppmärksamhet kan eliminera.

RYGGSMÄRTOR
Springer du mera framåtlutad än din vanliga löpstil, riskerar du att bli trött och till sist skadad i ryggen. En upprätt löpställning frestar mindre på ryggmuskelaturen, medan en framåtlutad överkropp ger en ökad belastning. När muskelaturen i fötter och vader tröttas, kompenserar många löpare detta genom att luta kroppen framåt. Detta fungerar under några meters löpning, men leder nästan omgående till en tempoförlust beroende på trötthet i rygg- och sätesmuskelaturen. En betydligt bättre lösning är att bibehålla den upprätta kroppshållningen, förkorta stegen och löpa så avspänt som möjligt, så att musklerna får en möjlighet att återhämta sig.

NACK- OCH AXELSMÄRTOR
Löpare som springer med framåtlutning anstränger ofta sina nackmuskler för att hålla upp huvudet. Somliga löpare drar också upp axlarna för att motverka effekten av framåtlutningen. Dessa reaktioner åstadkommer ofta trötthet och ibland nervirritation i nacke och skuldror.
Med en upprätt kroppshållning hålls huvudet i sitt naturliga läge. Har du en benägenhet att dra upp axlarna, ska du koncentrera dig på att löpa med sänkta axlar och lösa armmuskler.

SMÄRTA OCH STELHET I HAMSTRINGS
Den ledande orsaken till smärtor och skador i de bakre lårmusklerna är ett överlångt löpsteg med en fotisättning framför kroppens tyngdpunkt. Det kan räcka med att du i starten av ett lopp drar iväg med alltför kraftiga steg eller att du på motsvarande sätt ökar steglängden i spurten. Undvik därför om möjligt sådana fartexplosioner.

SMÄRTOR BAKOM KNÄT
Överlånga steg kan även leda till en annan typ av skador. När hela kroppsvikten kommer ner på ett underben som är alltför framåtsträckt, överbelastas senan bakom knät. Därför bör det främre benet landa rakt under kroppens tyngdpunkt. Förutom att du i mesta möjliga mån eliminerar verkningarna av stötchocken, ger detta också det optimala löpsteget. (Om du tittar ner under löpningen och inte kan se dina strumpor, vet du att din fotisättning är riktig).

SMÄRTOR I FRÄMRE LÅRMUSKLERNA
När du springer för fort eller för länge, kortas ditt steg till följd av uttröttade vadmuskler. Om du försöker kompensera detta genom att lyfta benen högre, kommer du att ha träningsvärk i dina främre lårmuskler i flera dagar, något som de flesta maratonlöpare kan intyga. På samma sätt kan löpning i långa och branta utförslöpor ge samma form av träningsvärk, om man springer med felaktig teknik, dvs med bakåtlutad överkropp. Vid utförslöpning gäller det i stället att springa framåtlutad så att fötterna landar just under kroppens tyngdpunkt och inte framför den.

SPRING MED LÄTTA STEG
Om du i början av ett lopp eller ett träningspass öppnar alltför hårt, tröttnar dina muskler tidigt, vilket får till följd att du inte kan bibehålla ditt naturliga löpsätt. En försiktigare öppningsfart är alltså viktig om du vill undvika skador, liksom ett lätt och ledigt löpsteg – föreställ dig gärna att du springer på tunn is eller på glödande kol.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så undviker du knäont på långpassen

Brukar dina långpass begränsas av knäont? Då kan du behöva bygga upp knästyrkan och tåligheten...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Sju "hacks" som håller skadorna borta

Strategierna som ökar din kropps tolerans för belastning – och minskar risken för skador.

Läs mer

Löparknä? Så gör du!

Plötslig smärta som känns som en spik i utsidan av knät kan vara ett symtom...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så rehabtränar du hälsenan

Rehabiliteringen av en smärtande hälsena tar tid, kräver mycket träning och en stor portion tålamod...

Läs mer
Så slipper du hälsenesmärta

Hälsenebesvär är en av de absolut vanligaste skadorna inom löpning – men det går att undvika.

Läs mer
Därför ska du träna höftböjarna (också)

Höftböjarna har större betydelse för ditt löpsteg än vad du kanske tror – så ge dem lite kärlek redan i...

Läs mer
Så bygger du en starkare rygg – och förebygger ryggont

Med dessa enkla övningar rustar du din rygg för den belastning som löpning innebär.

Läs mer