Nackareservatet

Loppinfo
Datum: 27/8 kl 14:00 -1/9 kl 20:00
Start: Hammarbyhöjdens T-bana
Mål: Hammarbybackens botten
Distans: 8,40 km
Startavgift: 225 kr/lopp. Alla 6 lopp 895 kr.

Till anmälan

Bankarta

Start GPS: 59.2945112334, 18.1066443607
Mål GPS: Fastställs närmare loppstart
Underlag: 38% asfalt, 56% grus, 5% gräs, 1% träbro.
GPX fil: Ladder du ner här!
Karta: Klicka här för att öppna interaktiv karta i fullskärm.
Backighet: Visas här närmare loppet
Kurvighet: 0,22
Här kan du läsa mer om ”backighet och kurvighet”

För att få en översikt över loppseriens lopp klicka här: 

Tips från coachen
Anders Szalkai

Den här texten kommer uppdateras något inför höstens upplaga. Vi tar bort Backen och inleder serien med ett supersnabbt lopp. Här kan man verkligen få bra tider.

Sista loppet i Stockholms Bästa går mestadels i det natursköna Nackareservatet, därav namnet Nackareservatet 8,7 km. Första delen av banan går dock i lite mer stadslik miljö, och utgår från starten vid Hammarbyhöjdens T-banestation.

Inledningen är lättlöpt. Vi följer Ulricehamnsvägen en kort bit innan vi viker av och följer området vid Björkhagen på vår vänstra sida. Redan här är det grönt och fint då Nytorps gärde ligger på vår högra sida. Det är inga större höjdskillnader att tala om här och underlaget är asfalt. Av banans totala sträcka är 38 procent  asfalt, resten består i princip av fint grusunderlag.

Efter 2-kilometerspasseringen börjar vi ta oss in mot Nackareservatet. Nu följer vi den fint slingrande grusstigen, som nästan är en grusväg, bort mot Söderbysjön där vi rundar Björkhagens Golfklubbs bana. Det här avsnittet är inte helt flackt, men vi möter inte heller några riktigt tuffa backar – man kan flyta på bra.

En lättlöpt del på Sörmlandsleden tar oss vidare genom Nackareservatet, till vi når Dammtorpsjöns spets uppe vid Ältavägen. Nu har vi sprungit drygt 5 kilometer.  Här kommer en riktigt fin utförslöpa på asfalt längs vägen ner mot Järlasjön som vi kan blicka ut över. Här kan man tjäna tid, men utförslöpningen kan också sätta sig lite i låren om man inte är van vid snabb löpning utför på asfalt.

Vägen vi springer på övergår till Nackavägen i riktning mot Sickla, men strax innan vi når fram till Sicklas skola och Sickla köpkvarter tar vi vänster mot Sicklasjön. Nu har vi avverkat 7 kilometer.

Sträckan längs sjön är lättlöpt och består av fint grusunderlag, men här kommer säkert några av oss att ta det lugnt – för vi vet vad som väntar. Snart har vi sprungit 8 kilometer, så sett till distans är det inte långt kvar till mål. Men låt dig inte luras. Nu väntar den del av banan som gör det här loppet till det tuffaste i serien när det gäller kupering.

När vi tar oss över bron är vi snart inne på Hammarbybackens område. Det är här det gäller att ha lite krafter sparade, för de sista 200 meterna går rakt uppför längs liftspåret till toppen av skidbacken. Lägligt nog kommer det att finnas en tidtagningsportal här, så den som vill kan utmana sig själv på en riktig ”Hill Sprint” upp till målet.

Faktum är att denna korta, men sjukt tuffa avslutning, också är en liten tävling i tävlingen. Stockholms Bästa kallar utmaningen för Hammarby Hill Trophy. Det innebär att en mellantid tas mellan starten på backen och målet på toppen. För de snabbaste löparna på denna mellantidssträcka finns det sex presentkort från Stadium att tävla om, där de snabbaste tre männen respektive kvinnorna kommer att premieras. Självklart måste man även ha passerat samtliga tidtagningspunkter ute på banan för att kunna vinna Hammarby Hill Trophy, men ska man ha en chans att vinna just backtävlingen behöver man nog dels ta det lite lugnt ute på banan, dels tåla mjölksyra bra – för den kommer ovillkorligen om du springer uppför!

Arrangör & partners