Stockholms Bästa Tjej som springer över bro

Flaten

Loppinfo
Datum: 15 april kl 15:00 – 24 april kl 21:00
Start: Skarpnäck, Korsningen Flatenvägen/Flygfältsgatan
Mål: Skarpnäck, Pilottorget 16
Distans: 7,35 km
Startavgift: 225 kr/lopp. Alla 6 lopp 895 kr.

TILL ANMÄLAN
Stockholms Bästa, Flaten,

Bankarta

Start GPS: 59.2637736926, 18.1436209616
Mål GPS: 59.2653789002, 18.1364825952
Underlag: 48% Grus, 21 % asfalt, 31% stig
GPX fil: Kan du ladda ner här:
Backighet: 1,7
Kurvighet: 0,21
Karta: Öppna vår interaktiva bankarta här:

Klicka här för att läsa mer om begreppen kurvighet och backighet.

Jämför loppen! Klicka här för att se protokollet som visar banornas karaktär på ett överskådligt sätt.

 

 

Tips från coachen
Anders Szalkai

De som bestämmer sträckningarna för loppen i Stockholms Bästa rankar den 7,35 kilometer långa banan runt Flatensjön som en av de finaste. Här bjuds du på härligt omväxlande underlag och kupering, med mycket grönska och sjönära löpning.

Starten går ute på gång- och cykelvägen i korsningen Flatenvägen/Flygfältsvägen, och sedan följer 200 meter svagt uppför på asfalt. Vill du springa fort från start gäller det därför att vara ordentligt uppvärmd så att du inte drar på dig onödig syra i denna korta ”slakmota”.

Banan viker sedan in höger ner mot Flatensjön, och samtidigt övergår underlaget till fin grusväg (totalt 48 procent av bansträckningen består av relativt lättsprunget grus). Det går lite svagt uppför här en bit innan en riktigt fin utförslöpa tar vid. Här kan man ofta skymta en och annan klättrare på klätterklipporna till vänster om vägen.

Precis innan den första kilometern är avverkad passerar du ett väghinder som ska stoppa större fordon. Har du bra hinderteknik kanske du kan ”klippa” räcket – vi som inte är så smidiga tar oss ändå enkelt förbi hindret och vidare längs parkvägen bort mot Flatenbadet, med sjön på vår högra sida.

Vid badet ska sandstranden rundas, vilket innebär att vägen först går lätt uppför mot badets entré och sedan nedför på andra sidan mot vattnet igen. Framför dig har du nu badets hopptorn en bit ut i vattnet.

Efter att du lämnat badet kommer några lite tuffare backar. Här består grusvägen bitvis av lite grövre stenar, så har du känsliga fötter är det klokt att söka dig mot kanterna där underlaget är jämnare. Backarna suger förstås lite kraft ur benen, men det böljar ju även lite utför. Under det här avsnittet i den härligt grönskande skogen ska du hela tiden hålla höger så att du har sjön på din högra sida – även när du svänger ut på den lite större grusvägen som går ned mot Flatensjöns spets. När du har passerat den efter knappt halva loppet, det vill säga efter 3,5 kilometer, öppnar terrängen upp sig och du kan blicka ut över sjön nedanför dig en kort stund.

Efter att du har passerat scoutstugan ”Örnboet” till vänster om grusvägen väntar en glad överraskning för alla asfaltsälskare. Nu följer en lätt böljande sträcka på riktigt fint asfaltunderlag, som bjuder på härlig fart i den fina utförslöpa som avslutar det här cirka 600 meter långa avsnittet. Men det gäller att inte springa på för fort här. Efter att du passerat 4,5 kilometer ska du nämligen ganska tvärt höger in på en lite mindre skogsstig ned mot Flatensjön igen – var uppmärksam så att du inte missar den.

Skogsstigen tar dig ned mot sjön igen. Först känns det som att man springer tillbaka, men om du bara tänker på att hålla riktningen mot sjön så kommer du rätt. Här flyter det på fint på den fina stigen till Listuddens kolonistuge-område. Sedan blir det åter gruslöpning på Affärsvägen som tar dig igenom det gemytliga stugområdet.

När du nästan är framme vid Tyresövägen svänger du tvärt vänster. Nu ser du gång- och cykelbron som du ska ta över den stora Tyresövägen. Knixen upp på bron kan kännas lite om man är trött, men nu är det inte långt kvar. Här springer du på asfalt (21 procent av banan består av asfalt) och från toppen av bron går det lätt utför på gång- och cykelvägen som i en svag högersväng tar dig till målet i närheten av Skarpnäcks skatepark.

Efter att ha provsprungit banan kan jag bara instämma i att banläggarna hittat en runda som definitivt är värd en resa för de i Stockholmsområdet som ännu inte utforskat löpningen i denna del av huvudstadens omgivningar. Banan är omväxlande men också riktigt utmanande – även om det ”bara” är 7,35 kilometer som ska avverkas. Flatensjön ligger också i topp när det gäller kuperingen i banläggare Micke Hills gradering av hur svåra banorna är. Men man får intala sig att det är roliga backar – om det nu skulle ta emot någonstans på varvet runt Flatensjön.

Arrangör & partners