Magelungen

Loppinfo
Datum: 7-9/10 tors-lör och  15-17/10 fre-sön
Start: Farsta Gård, Farstaängsvägen 18
Mål: Farsta Gård, Farstaängsvägen 18
Distans: ca 17,34 km
Startavgift: 225 kr/lopp. Alla 6 lopp 895 kr.

Till anmälan

Bankarta

Start GPS: 59.2391414644, 18.0818961456
Mål GPS: 59.2382190756, 18.0812113061
Underlag: Asfalt 76%, grus 16%, motionspår 5% ,träbro 3%, gräs 2% .
Backighet: 1,13
Kurvighet: 0,26
GPX fil: Laddar du ner här
Klicka här för att öppna den interaktiva kartan i helskärmsläge

Här kan du att läsa mer om ”backighet och kurvighet”

För att få en översikt över loppseriens lopp klicka här: 

 

Tips från coachen
Anders Szalkai

Rundan runt sjön Magelungen är riktigt omväxlande – inte minst när det gäller allt man passerar. Starten går i den tilltagande grönskan strax nedanför Farsta Gård. Inledningen på motionsspåret bjuder direkt på lätt kupering där man får växla steg. Just kuperingen, med lite lätt uppför eller utför, är genomgående karaktäriserande för de 17,3 kilometer som banan mäter runt Magelungen.

Efter inledningen på motionsspåret växlar underlaget över till asfalt. Jag hade nog själv trott att motionsspår och grusunderlag skulle dominera, men faktum är att hela 76 procent av banan består av asfalt. Bara 16 procent går på grus, och utöver det får man springa lite på träbro och en kort bit på gräs. Asfaltsträckorna består mestadels av  mindre vägar eller cykelvägar.

Redan efter drygt 1 kilometer touchar man Fagersjös bostadsområde, och strax innan 3 kilometer har man en kort bits löpning längs den större Magelungsvägen innan man vänder ner mot spetsen på sjön Magelungen. Därefter kommer man in i Rågsveds nationalpark. I Snösätra industriområde kan man – om man har tid – stanna till kolla in de berömda graffitimålningarna.

Vi springer vidare. Ungefär vid 5 kilometer kommer den första lite längre och tuffare stigningen. Det har varit småkuperat som sagt hittills, men här kommer ett lite större motlut. Omgivningarna växlar mellan grönska och natur och vi passerar både idylliska gamla villor och nybyggen.

Först runt 7 kilometer kommer man nära vattnet igen och kan se ut över Magelungen. Därefter passerar vi Ågesta Broväg, och har därmed precis avverkat lite mer än halva loppet. Nu blir det mer löpning i skog och natur igen, bitvis i kontakt med vattnet. Fram mot 10 kilometer kommer ännu ett lite mer markant motlut, som följs av ännu ett parti med lätt kupering.

Löpningen tar oss vidare till andra änden av sjön, som vi passerar efter cirka 12 kilometer. Strax därefter blir det lite ny miljö igen då vi ska passera stora Nynäsvägen och kan blicka upp mot Trångsund. Men vi tar oss tillbaka till Magelungen igen efter en bit löpning längs lite större vägar. De sista 2,5 kilometerna springer vi riktigt nära vattnet igen. Här bjuds det in till snabb löpning om man har krafter kvar fram till målet. Det ligger, precis som starten, relativt nära Farsta gård – där man också kan ta en fin och välförtjänt fika efter genomfört lopp.

Om vi ska summera så är det här en tuff men riktigt fin bana. Enligt definitionen av kurvor/backar är det Stockholms Bästas hittills backigaste runda, så om du springer den i din snabbaste fart känns det säkert klart tuffare än vad det gjorde när jag provsprang den fina rundan i min joggfart. Tänk på att det finns några ställen där man kan springa fel så var noga med att kolla in både bankartan i förväg och skyltarna där det finns vägval, så du slipper ”avstickare” in i någon återvändsgränd!

Arrangör & partners