Sveriges bästa löpare


Generationer av löpare har ersatts av nya generationer, förutsättningar har förändrats och barriärer har brutits. Sverige har haft många fantastiska löpare och de har inte kunnat tävla mot varandra eftersom de sprungit olika sträckor och under olika tidsåldrar.

Gunder Hägg
Den förste svensken som kan vara epitetet ”Sveriges bäste löpare någonsin” värdig är Gunder Hägg. Han satte 15 världsrekord på distanser mellan 1500 meter och 5000 meter under åren 1941 till 1945. Som mest härjade han i rekordtabellerna 1942, då han på 80 dagar slog tio världsrekord. Under tio av dessa dagar var han sjuk, vilket innebar att han i genomsnitt slog ett nytt världsrekord varje vecka. Även om flera av rekorden kom på mera sällan löpta distanser, som 2000 meter och sträckor i det engelska måttsystemet miles, var hans bragd enorm. Man ska också ta i beaktande att Gunder reste kors och tvärs genom Sverige, till tävling efter tävling. Tågen gick inte lika fort för 70 år sedan och det kan vara svårt att fatta hur han orkade så mycket utan att få riktig vila. Det hade kanske blivit fler världsrekord under karriären om Gunder inte mitt under andra världskriget skickats på en lejdbåt till USA för att tävla mot de bästa amerikanska löparna. Det var kärva tider även i Sverige och idrottsmän av hans kaliber tjänade landets psykologiska försvar genom att ge folket stolthet och något att enas kring. När kriget var slut behövdes inte idrottsstjärnorna längre och då diskades Gunder Hägg, Arne Andersson och Henry Kälarne för brott mot amatörbestämmelserna. Gunder brydde sig föga om detta eftersom han hade tröttnat på löpandet vid det laget. I historiens ljus räknas Häggs storhet i alla världsrekord han slog. Någon olympisk guldmedalj kunde han inte lägga till sin meritlista eftersom kriget satte stopp för det mesta av internationellt idrottsutbyte under hans korta storhetstid.

Anders Gärderud
Anders Gärderud kunde däremot kämpa sig till såväl olympiskt guld som ett världsrekord på 3000 meter hinder i Montreal 1976. Hans mångsidighet som löpare var imponerande. 1968 satte han svenskt rekord på 800 meter med 1.47,2. På 1500 meter ligger Anders idag trea på sverigebästalistan och han har fortfarande rekorden på engelska milen med 3.54,75, på 2000 meter med 5.02,09, och på 5000 meter med 13.17,59. Lägg därtill att han var en orienterare av elitklass och den gärderudska bredden som löpare bekräftas ytterligare.

Kjell-Erik Ståhl
En annan elitorienterare som sprungit fort i vanliga löpartävlingar är Kjell-Erik Ståhl. Även han var en meriterad hinderlöpare och representerade Sverige i två landskamper. Dessutom gjorde han 12 landslagsuppdrag som orienterare. Som bäst blev han tvåa på SM i långdistansorientering och i nattorientering. 1979, vid 33 års ålder, sprang han sitt första maratonlopp och blev svensk mästare med en tid på 2.16,49. Det var början på en veritabel massproduktion av högklassiga maratonresultat. Under en period på 12 månader i början av 1980-talet sprang han 14 lopp bättre än 2.20, med en genomsnittstid på 2.16,11. Det var ett världsrekord som slog de flesta sansade bedömare med häpnad eftersom maratonlöpning på den nivån är oerhört krävande, men också för att löpare behöver lång återhämtningstid efter varje tävling. Mellan 1979 och 1995 sprang Kjell-Erik 70 maratonlopp under 2.20. Det var också ett världsrekord. Lägg där till att han blev fyra på VM 1983 och att resultatet i den tävlingen, 2.10,38, står sig som svenskt rekord än idag. En annan styrka hos Kjell-Erik Ståhl var att han presterade på hög nivå upp i veteranåldern. Som 49-åring sprang han 2.19,45 på maraton. Som 50-åring sprang han maraton på 2.24,26 och 10 000 meter på 31.42.

Evy Palm
När amerikanska upplagan av Runner’s World för 20 år sedan gjorde en lista över världens bästa maratonprestationer genom tiderna kom en annan svensk löpare, Evy Palm, på första plats. Hennes 2.31,05 vid 47 års ålder förpassade Carlos Lopez världsrekord – på 2.07,12 i Rotterdam Marathon vid 38 års ålder – till andraplatsen. Lopez vann för övrigt olympiskt guld på maraton som 37-åring. Inte heller den bragden räckte till att passera Evy Palm när ålder, kön och resultat vägdes samman.
Evy började sin karriär vid den ålder då andra elitlöpare slutar sin. Ändå fick hon många fantastiska år i toppen och sprang till exempel halvmaraton på 1.11,18 som 46-åring, och på 1.25,08 som 55-åring. Även hennes 3.04,27 på maraton som 56-åring är ett resultat i världsklass.

Erik Östbye
56 år gammal var också Erik Östbye när han vann Göteborgs maraton på 2.27,05. Ett veteran-världsrekord som stått ohotat i 33 år nu, trots att många försökt slå det.
Men detta var bara ett av flera rekord som Östbye satte. Han vann SM i maraton 1961 på 2.18,32. Därmed blev han den förste svensk som gjorde under 2.20 på den klassiska distansen. Eftersom han aldrig kommit under 32 minuter på 10 000 meter ströks hans resultat ur statistiken med argumentet att en så långsam löpare inte kan springa maraton så fort. Detta trots att tvåan i loppet, Evert Nyberg, tre gånger sprungit maraton i OS och hade ett personbästa på 29.23,4 på milen. Banmätning var inte en lika exakt vetenskap på den tiden som det är idag, men sträckan var mätt med en polisbil som hade en kalibrerad hastighetsoch trippmätare så prestationen kan inte avfärdas lättvindigt. Östbyes karriär som elitlöpare sträckte sig över flera decennier och resultatet 3.15,57 som 70-åring är ytterligare en bekräftelse på att han är värdig att nämnas bland Sveriges bästa löpare någonsin.

Ludmila Engqvist
Kort karriär, i alla fall som svensk löpare av världsklass, hade Ludmila Engqvist. Som ryska blev hon världsmästarinna på 100 meter häcklöpning under namnet Ludmila Narozjilenko. Ett par år senare fälldes hon för dopingbrott, men hennes ex-man tog på sig skulden för att ha dopat henne mot hennes medgivande och vetande, så hon friades från anklagelsen och avstängningen upphävdes. Hon gifte sig med en svensk man och blev svensk medborgare nästan direkt för att kunna representera Sverige i olympiska spelen i Atlanta 1996. Där vann hon guldmedaljen. Guld blev det också i Världsmästerskapen året efter.
1999 diagnostiserades Ludmila med bröstcancer, men kom efter en tuff cancerbehandling tillbaka i världseliten igen. Skador stoppade hennes karriär som löpare och hon sadlade om och började tävla i bob. På hösten 2001 fälldes hon ännu en gång för dopingbrott. Som svensk löpare testades Ludmila för doping flera gånger, men man fann aldrig spår av otillåtna medel i henne. Om Ludmila Engqvist inte hade åkt fast för doping efter friidrottskarriären hade hon säkert värderats högre som löpare idag.

Arne Andersson
Om inte detta ”om” hade varit! Det har funnits några svenska löpare som kanske aldrig fick blomma ut för fullt, beroende på att de helt enkelt var offer för sin tid.
Arne Andersson, samtida med Gunder Hägg, slog fem världsrekord på medeldistans. När han diskades för att ha tagit emot pengar av arrangörer för att sätta rekord brann han, till skillnad från Hägg, av tävlingslust.
Vad hade hänt om han fått fortsätta och hur hade vi värderat honom idag om han vunnit 1500 meter i EM 1946, eller i OS 1948, och om han hunnit före Bannister under fyra minuter på Engelska milen? Det är visserligen flera ”om”, men ändå fullt sannolikt. Arne Andersson var ju trots allt bara en dryg sekund från drömmilen när han diskades.

Dan Waern
Ödet att bli diskad för brott mot amatörbestämmelserna drabbade även Dan Waern. Han slog världsrekord på 1000 meter tre gånger och hans 2.17,8 på distansen står som svenskt rekord än idag, 51 år senare.
Även Dan blev ett offer för regeln att idrottsmän inte tilläts få någon del av de pengar deras insatser på arenan genererade.

Idag kan vi förvånas över, eller skratta åt, de absurda bestämmelser som sannolikt berövade några av våra bästa löpare deras största stunder som idrottsmän. Men för dem var det svåra personliga motgångar och resonemanget om vem som varit bäst genom tiderna hade kunnat se något annorlunda ut.

Anna Larsson
Även Anna ”Nora-Anna” Larsson var ett offer för sin tid, men på ett annat sätt än de manliga löparna. Under en kort karriär, 1944 till 1945, var hon obesegrad och satte tre världsrekord på 800 meter och ett på 880 yards.
Som bonddotter i Bergslagen mötte Anna en kultur som inte värderade kvinnliga idrottsprestationer särskilt högt. Anna näst intill skämdes för att hon idrottade och ville inte att andra skulle se att hon tränade. Man skulle arbeta sig trött istället. Om hon haft sin krafts dagar 60 år senare skulle hon varit en hyllad stjärna i klass med Carolina Klüft, systrarna Kallur och Kajsa Bergqvist. Då hade hon haft råd att anställa en dräng som mjölkade korna på gården medan hon själv hämtade Jerringpriset på Idrottsgalan.

Så vem är då Sveriges bäste löpare genom tiderna? Är det Gunder Hägg, som under en kort men intensiv karriär slog 15 världsrekord? Eller Anders Gärderud som vann olympiskt guld och slog flera världsrekord även han? Eller fenomenet Kjell-Erik Ståhl som massproducerade högklassiga maratonlopp under 20 års tid? Eller Evy Palm om man väger in den ålder hon hade när hon gjorde sina resultat? Och hur värderar man Erik Östbyes långa karriär och fantastiska prestationer som veteranlöpare?
Svaret kan bara bli att det beror på hur man räknar.

 


Antal kommentarer: 2

Lars Lundegård

Om man räknar på det så är det Dan Waern,
/Lars


lars

att göra 31.42 på 10 km är nog ett av det värsta jag läst.
Man ska komma ihåg att vid den åldern är kroppen långt ifrån vad den var när man var yngre.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer
Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström är uttagen till sommar-OS i...

Läs mer