Szalkais bästa tips inför Stockholm Marathon!
Nu är det äntligen dags för adidas Stockholm Marathon. I Runner’s Worlds chefredaktör Anders Szalkais nedräkning mot loppet delar han med sig här av sina bästa tips inför tävlingsdagen!
[Presenteras i samarbete med adidas]
Så är det äntligen dags för 2022 års upplaga av adidas Stockholm Marathon – ett stort mål som många löpare, precis som jag, har haft i tankarna under otaliga träningspass en längre tid nu. All träning och nästan all laddning ska vara gjord. Nu återstår bara att optimera allt på tävlingsdagen.
Här presenterar jag de tips jag själv brukar ge, och som jag försöker ta till mig själv. Jag har delat dem tidigare både i min bok ”Maraton och andra långlopp” och jag tycker att de fortsatt kan gälla – håll till godo och lycka till!
Ät och drick i rättan tid
På tävlingsdagen är det fiberfattig frukost som gäller för att minimera risken för magproblem under loppet. Äter du frukost tidigt, tycker jag du som ska springa loppet (Start 12.00/12.10) ska komplettera frukosten med ett litet och lätt mellanmål.
Även om min tränare en gång sa att hungriga vargar jagar bäst tycker jag inte att det gäller för ett långlopp. Du ska se till att det du äter på tävlingsdagen gör att du inte blir hungrig före start. Samtidigt ska du tänka på att om du äter för mycket för nära loppet kommer delar av det blod som din kropp behöver för att syresätta dina löpmuskler att vara upptaget med att jobba med matsmältningen. Så inte hungrig men heller inte mätt är det som gäller.
Före start ska du även se till att din vätskebalans är bra, men överdriv inte. Du kan dricka sportdryck, men försök gärna ha en eller två sportdrycksfria timmar fram till din uppvärmningsdel innan start. Då ligger ditt blocksocker på en jämn nivå fram till loppet, och efter start eller när du börjat värma upp, påverkar sportdrycken inte längre blodsockret negativt.
Smörj in känsliga ställen
Skavsår är aldrig kul att få, och det är ett onödigt irritationsmoment. Så smörj in känsliga ställen innan du sätter på dig tävlingskittet. Armhålan, bröstvårtorna och ljumskarna är klassiska skavsårsställen, och med lite mjukgörande hudsalva undviker du skav. Om du vet att du har en tendens att få skoskav kan det även vara läge att smörja in fötterna.
Värm upp efter hur fort du ska springa
Värm gärna upp lite lätt före starten. Beroende på vilken startfart du ska ha i loppet kan uppvärmningen se lite olika ut. För de allra flesta räcker det bra med loppets gemensamma uppvärmning i startfållan. Det blir en mjuk och bra start för kroppen. Ibland får man vänta länge i startfållan, och då kan en kort uppvärmningsjogg på några minuter och lite dynamisk stretch innan du går in i fållan göra att starten blir behagligare och att kroppen blir redo för ansträngningen.
Om du siktar på en snabb startfart i loppet krävs en egen uppvärmningsdistans på någon kilometer, kompletterat med 2–3 korta, 15 sekunder långa pulshöjande ruscher innan du går in i startfållan. Då slipper du dra på dig onödig startmjölksyra som kan hämma hela ditt lopp.
När du väntar på att startskottet ska ljuda får du inte glömma att andas. Se till att du får in syre i lungorna och inte står och spänner dig. Sträck på dig med armarna i vädret för att dra ut ryggen och få in syre. Lite nervositet är bra, men tänk på att loppet ska vara en rolig upplevelse. Det finns ingen anledning att vara alltför nervös eller få spagettiben i starten alltså.
Loppet
Starten går och för de flesta kommer det att vara lite trångt i början. Men starten är en inspirerande del av loppet, så passa på att njuta och ta in allt. Låt dig inte stressas om det är lite trångt, utan se det som att du får en mjuk start i loppet. Att kryssa sig fram tar mycket energi och du vinner oftast väldigt lite tid. Efter hand sprider fältet ut sig och du kan hitta din rytm och flyta på i din planerade fart.
Känns det som att du har kommit fel, eller att starten blev för snabb, ska du bryta en kort stund genom att slå av på farten och sen starta om igen.
När du har kommit en bit in i loppet är det viktigt att du känner att rytmen infinner sig. Känns det som att du har kommit fel, eller att starten blev för snabb, ska du bryta en kort stund genom att slå av på farten och sen starta om igen. Förhoppningsvis behövs det inte, men tveka inte om det inte riktigt fungerar direkt.
Drick regelbundet
Väl inne i loppet är det viktigt att dricka. Vätskeförlust medför sämre prestationsförmåga och ökad risk för att du inte ska klara dig i mål. Drick vid varje vätskestation, eller runt var 20:e minut, 2–3 deciliter åt gången är lagom. Det är bättre att dricka lite mindre och ofta än mycket vid få tillfällen.
Vatten går bra, men sportdryck kan ge dig viktig energi och även salter som kan ersätta det salt du svettas ut.
Om sportdryck inte fungerat för dig under långpassen kan du kanske dricka vatten kombinerat med energigel, men glöm då inte att försöka få i dig något med salt i under loppet. Energigel tycker jag att du kan ta runt var 25:e till var 45:e minut, gärna varvat med vatten. Salt kan du förhoppningsvis få i dig vid någon station på banan som har tilltugg eller dryck med salt.
Då är det bra om du har gjort en uppdelning av loppet i din planering, så att du inte ser hela loppet framför dig på en gång.
Ska du springa mer än fyra timmar kan det vara bra att tillföra lättsmält energi i fast form under loppet. Undvik sådant du inte har provat förut, om det inte är kris. I så fall får du helt enkelt chansa. Då är det bra om du har gjort en uppdelning av loppet i din planering, så att du inte ser hela loppet framför dig på en gång.
Efter hand kommer ofrånkomligen tröttheten. Då kan det kännas oändligt långt och det är lätt att de negativa tankarna kommer. ”Vad spelar det för roll om jag kämpar?” Om den känslan dyker upp är det lätt hänt att du inte plockar fram det som finns inom dig. Här gäller det att fokusera framåt, men inte mot målet utan mot delmålen. Hitta ett lämpligt delmål och tänk till exempel ”nu ska jag jobba på fram till nästa vätskekontroll”. Plocka fram övervinnarkänslan. Helt plötsligt är du förbi det motiga och kan se nästa del i loppet.
Att dricka under loppet – tekniken för dig som ska springa snabbt
Träna gärna på det här före loppet. Sätt ut ett vätskebord under några intervallpass och träna på att få tag i en mugg utan att tappa fart och löprytm. Det svåra är att verkligen se till att större delen av vätskan kommer ner i magen. Om vätskan inte finns i flaska utan i mugg kan du försöka trycka ihop muggen direkt på mitten så att det blir som en ”pip” att hälla från. Det förutsätter att muggen inte är en klen platsmugg som spricker direkt. Då får du nöja dig med att ha tränat på att få tag i muggen och sen sänka farten lite för att verkligen få i dig vätskan.
Ta hjälp av publiken
Stockholm är ett lopp med publik och många har även närstående längs banan, något du givetvis ska utnyttja det under loppet. Ta hjälp av publiken och alla omkring dig. En vinkning eller lite positiv utstrålning till publiken trots tröttheten kan ge mycket respons och kraft tillbaka. Prova!
Medtävlarna finns också runt dig hela tiden, så uppmuntra varandra när det börjar bli tufft.
Blir du trött kan du med fördel lägga dig i en löpargrupp där du kan ta rygg på en annan under en period och hämta dig lite. Lite senare kanske du kan hjälpa någon annan genom att ligga i front.
Spara muskelkraft i backarna, och ändra steget
Tänk på att springa mjukt i utförslöpningen, och att ta små tassande steg uppför eller passa på att ta ett raskt gångavsnitt om du behöver. Det finns många tillfällen då det kan löna sig ta ett kortare promenadavsnitt för att spara energi och kunna springa snabbare på andra delar av banan.
Om det börjar kännas tungt i musklerna ska du testa att ändra steget. Tänk dig att du ska springa högt och fint trots tröttheten.
Om det börjar kännas tungt i musklerna ska du testa att ändra steget. Tänk dig att du ska springa högt och fint trots tröttheten. Då får du något nytt att tänka på och kan förhoppningsvis hitta outnyttjad muskelkraft. Kom ihåg att du har oanade krafter inombords! Tröttheten kommer för alla, men om du lyckas hålla tankarna positiva går det oftast att ta sig ur den och hitta mer kraft än du tror.
Om du har provat allt och verkligen inte känner att det är din dag kan du försöka släppa dina tidsambitioner och köra ett lopp där du upplever allt som händer, snarare än att pressa farten. Hur det än går är känslan av att nå målet något att jobba för!
Bra tips att ha med dig före och under loppet:
• Ladda med extra kolhydrater dagarna innan loppet.
• Se till att ha bra vätskebalans när du kommer till starten.
• Ladda mentalt före start och dela sen upp loppet i mindre delar.
• Gör i ordning ditt tävlingskitt i tid.
• Smörj in känsliga ställen före start.
• Hitta inspiration och ta hjälp av publiken.
• Ta in tävlingskänslan i starten, men låt dig inte inspireras så mycket att du startar för snabbt.
• Drick hellre ofta än mycket.
• Njut av ditt lopp! Tänk på all träning du lagt in och plocka ut det nu.