Tio minuter träning gör skillnad

Tio minuter träning gör skillnad


En ny studie från Örebro universitet visar att så lite som tio minuter extra träning om dagen kan minska risken för muskelförtvining hos äldre.

Att det är viktigt att fortsätta röra på sig när man blir äldre är kanske ingen nyhet. Nu rapporterar Örebro universitet att det räcker att öka den tid man rör på sig med tio minuter per dag för att motverka risken för sarkopeni, en form av muskelförtvining. Sarkopeni kan innebära lägre livskvalitet, och innebär också en ökad risk för både fallolyckor och sämre ämnesomsättning. 

– Det är goda nyheter för äldre som inte kan ägna sig åt mer intensiv träning, säger Jort Veen som nyligen har disputerat i idrottsvetenskap vid Örebro universitet.

I avhandlingen undersökte han kopplingen mellan lågintensiv fysisk aktivitet – som långsamma promenader och lätt trädgårdsarbete – och förlust av muskelmassa hos äldre. I den statistiska modellen som användes i studien fick 235 äldre mellan 65 och 69 år dagligen byta ut tio minuters stillasittande mot lågintensiv fysisk aktivitet.

– Lågintensiv träning räcker för att signifikant minska risken för utveckling av sarkopeni hos äldre. Modellen visar att risken minskar ytterligare om stillasittande kan bytas ut mot tio minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet om dagen, säger Jort Veen.

I sin forskning har Jort Veen också studerat hur muskelstärkande fysisk aktivitet – som styrketräning och yoga – påverkar muskelmassan, muskelstyrkan, den fysiska förmågan och risken för muskelförtvining. De äldre som deltog i studien konditionstränade redan varje vecka i minst 2,5 timmar med måttlig till hög intensitet.

Resultaten visar att tillägg av styrketräning minst två gånger i veckan kan kopplas till större muskelmassa och lägre risk för att utveckla muskelförtvining. Det förbättrar också den totala fysiska förmågan hos äldre.

– Men det krävs minst två styrkepass i veckan för att förhindra muskelförlust, säger Jort Veen.
Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vasaloppsåkare är friskare än övriga befolkningen

Forskning visar att Vasaloppsåkarna i genomsnitt har mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke, högt...

Läs mer

Träna din kondition – tänk bättre

Fysisk träning kan gynna den mentala prestationsförmågan för den som till exempel tävlar i schack,...

Läs mer

Aktiva barn får färre förkylningar

En glad nyhet i vabruari: En ny studie visar att fysisk aktivitet kan kopplas till...

Läs mer

Tre äggstra bra nyheter

En ny studie visar att ägg kan gynna muskeluppbyggnaden – men vilken del av ägget...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Kondition – en sociodemografisk fråga

En ny svensk studie visar att bland annat sociodemografiska faktorer påverkar vem som har låg...

Läs mer
Träna bättre i vinter

Har du koll på vinterträningens fyra hörnstenar?

Läs mer
Kompressionsstrumpor förbättrar inte prestationen

En ny studie från Göteborgs universitet visar att kompressionsstrumpor inte ger någon positiv prestationseffekt under löpning – tvärtom kunde forskarna...

Läs mer