Tio minuter träning gör skillnad
En ny studie från Örebro universitet visar att så lite som tio minuter extra träning om dagen kan minska risken för muskelförtvining hos äldre.
Att det är viktigt att fortsätta röra på sig när man blir äldre är kanske ingen nyhet. Nu rapporterar Örebro universitet att det räcker att öka den tid man rör på sig med tio minuter per dag för att motverka risken för sarkopeni, en form av muskelförtvining. Sarkopeni kan innebära lägre livskvalitet, och innebär också en ökad risk för både fallolyckor och sämre ämnesomsättning.
– Det är goda nyheter för äldre som inte kan ägna sig åt mer intensiv träning, säger Jort Veen som nyligen har disputerat i idrottsvetenskap vid Örebro universitet.
I avhandlingen undersökte han kopplingen mellan lågintensiv fysisk aktivitet – som långsamma promenader och lätt trädgårdsarbete – och förlust av muskelmassa hos äldre. I den statistiska modellen som användes i studien fick 235 äldre mellan 65 och 69 år dagligen byta ut tio minuters stillasittande mot lågintensiv fysisk aktivitet.
– Lågintensiv träning räcker för att signifikant minska risken för utveckling av sarkopeni hos äldre. Modellen visar att risken minskar ytterligare om stillasittande kan bytas ut mot tio minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet om dagen, säger Jort Veen.
I sin forskning har Jort Veen också studerat hur muskelstärkande fysisk aktivitet – som styrketräning och yoga – påverkar muskelmassan, muskelstyrkan, den fysiska förmågan och risken för muskelförtvining. De äldre som deltog i studien konditionstränade redan varje vecka i minst 2,5 timmar med måttlig till hög intensitet.
Resultaten visar att tillägg av styrketräning minst två gånger i veckan kan kopplas till större muskelmassa och lägre risk för att utveckla muskelförtvining. Det förbättrar också den totala fysiska förmågan hos äldre.
– Men det krävs minst två styrkepass i veckan för att förhindra muskelförlust, säger Jort Veen.