Träna alternativt – orka mer!

Träna alternativt – orka mer!


Det som oroar mig är att väldigt många av dem drabbas av skador alldeles för tidigt i sin karriär. Skador som gör att de aldrig får chansen att utvecklas som de borde. Skador som gör att de lägger av i förtid innan de nått vuxen ålder och toppen på sin karriär.

Nu för tiden drabbas allt fler unga idrottare, både tjejer och killar, av skador som jag under mina ungdom för 20 år sedan inte visste namnet på.
En förklaring tror jag kan vara att vi numera har tillgång till fler inomhushallar där många tränar den större delen av sina pass. För de som tränar teknikgrenar måste hallarna vara en stor tillgång. Men när det gäller löpträning tror jag att slitaget på kroppen blir mycket större om man ofta springer i doserade kurvor på bana istället för att springa ute, även om det är vinter och kallt.
Dessutom har jag sett allt för många löpare som tränar väldigt ensidigt. Detta gäller även många vuxna löpare på olika nivåer. Om man vill bli en bra löpare så krävs det självklart en hel del löpträning. Därmed inte sagt att det är bäst att enbart löpträna.
Min träningsfilosofi har alltid innehållit allsidig träning med mycket alternativ träning även under skadefria perioder. Är det något jag lärt mig under alla mina år som hårt tränande så är det att de stora framgångarna alltid kommit efter långa träningsperioder utan avbrott till följd av skador och sjukdomar.

Som elitidrottare måste man ständigt träna på gränsen för vad kroppen tål. Även om min elitkarriär slutade med skadeprogram hade jag tack vare min allsidiga träning väldigt lite skadebekymmer under min långa karriär. Jag har träffat alldeles för många löpare som aldrig tränar något annat än löpning. Det syns i hållningen och i löpsteget om en person inte är genomtränad framför allt i mage och rygg.
Många löpare, speciellt tjejer, är rädda för att styrketräning ska ge dem stora, tunga och onödiga muskler som hämmar deras löpning. Tvärtom krävs en genomstark kropp för att få ut maximalt av sitt löpsteg och hålla sig ifrån skador. De skulle bara veta hur många timmar det krävs på gymmet varje dag för att få stora och tunga muskler.

Det finns en mängd bra alternativ till löpträning som ger otroligt mycket utan att slita på löpmusklerna. Min alternativa träning har främst bestått av längdskidåkning, cykling, styrketräning, vattenlöpning, simning och tennis.

Den alternativ träning som är mest lik löpning och som jag ägnat mest tid åt genom åren är löpning i vatten med wet vest. Löpträning i vatten är väldigt skonsamt men tufft och har gett mig mycket bra resultat.
Många löpare skulle må bra av att ibland byta ut ett löppass mot något alternativ för att spara kroppen. Alternativ träning innebär att man kan träna hårdare än med ensidig löpträning. Det handlar mycket om att våga pröva. Jag rekommenderar det starkt!


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Niclas Tejle

Charlotta Tångring


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både...

Läs mer

Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din...

Läs mer
Vässa din fart i vår – fyra enkla knep!

För att bli bättre måste du hela tiden utmana dig själv i din träning. Här är fyra enkla sätt att...

Läs mer
Så fixar du ett hemmaträningsläger i påsk

Är du tvungen att stanna hemma i påsk? Misströsta inte – kör ett eget träningsläger på hemmaplan!

Läs mer
Nybörjarguide! | Spring ännu längre!

Nu är det dags för sista steget i vår nybörjarguide – att springa ännu längre!

Läs mer