Träna alternativt – orka mer!

Träna alternativt – orka mer!


Det som oroar mig är att väldigt många av dem drabbas av skador alldeles för tidigt i sin karriär. Skador som gör att de aldrig får chansen att utvecklas som de borde. Skador som gör att de lägger av i förtid innan de nått vuxen ålder och toppen på sin karriär.

Nu för tiden drabbas allt fler unga idrottare, både tjejer och killar, av skador som jag under mina ungdom för 20 år sedan inte visste namnet på.
En förklaring tror jag kan vara att vi numera har tillgång till fler inomhushallar där många tränar den större delen av sina pass. För de som tränar teknikgrenar måste hallarna vara en stor tillgång. Men när det gäller löpträning tror jag att slitaget på kroppen blir mycket större om man ofta springer i doserade kurvor på bana istället för att springa ute, även om det är vinter och kallt.
Dessutom har jag sett allt för många löpare som tränar väldigt ensidigt. Detta gäller även många vuxna löpare på olika nivåer. Om man vill bli en bra löpare så krävs det självklart en hel del löpträning. Därmed inte sagt att det är bäst att enbart löpträna.
Min träningsfilosofi har alltid innehållit allsidig träning med mycket alternativ träning även under skadefria perioder. Är det något jag lärt mig under alla mina år som hårt tränande så är det att de stora framgångarna alltid kommit efter långa träningsperioder utan avbrott till följd av skador och sjukdomar.

Som elitidrottare måste man ständigt träna på gränsen för vad kroppen tål. Även om min elitkarriär slutade med skadeprogram hade jag tack vare min allsidiga träning väldigt lite skadebekymmer under min långa karriär. Jag har träffat alldeles för många löpare som aldrig tränar något annat än löpning. Det syns i hållningen och i löpsteget om en person inte är genomtränad framför allt i mage och rygg.
Många löpare, speciellt tjejer, är rädda för att styrketräning ska ge dem stora, tunga och onödiga muskler som hämmar deras löpning. Tvärtom krävs en genomstark kropp för att få ut maximalt av sitt löpsteg och hålla sig ifrån skador. De skulle bara veta hur många timmar det krävs på gymmet varje dag för att få stora och tunga muskler.

Det finns en mängd bra alternativ till löpträning som ger otroligt mycket utan att slita på löpmusklerna. Min alternativa träning har främst bestått av längdskidåkning, cykling, styrketräning, vattenlöpning, simning och tennis.

Den alternativ träning som är mest lik löpning och som jag ägnat mest tid åt genom åren är löpning i vatten med wet vest. Löpträning i vatten är väldigt skonsamt men tufft och har gett mig mycket bra resultat.
Många löpare skulle må bra av att ibland byta ut ett löppass mot något alternativ för att spara kroppen. Alternativ träning innebär att man kan träna hårdare än med ensidig löpträning. Det handlar mycket om att våga pröva. Jag rekommenderar det starkt!


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Niclas Tejle

Charlotta Tångring


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Höstens bästa löppass

Bekvämt och kul – och du blir snabbare på kuppen! Progressiv distanslöpning är perfekt höstträning....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så väljer du rätt intervallvila

Utgå från de här tipsen när du planerar din vila mellan intervallerna.

Läs mer
Fyra skäl att älska höstlöpning!

Runt hörnet väntar den perfekta årstiden för löpning. Så här maxar du hösten!

Läs mer
Kom igång! Fem punkter att bocka av innan du börjar löpträna

Vill du komma igång med löpning? Så här skapar du en bra träningsrutin.

Läs mer
Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer