Träning för Mappies

Träning för Mappies


Känner du till betecknigen mappie? Kanske är du en? I så fall är det bara att gratulera.

Mappies Mature Affluent Pioneering People är en amerikansk beteckning för ekonomiskt framgångsrika 50 till 60-plussare med eftertraktad kunskap, erfarenhet och pionjärsanda. 
Med andra ord: Sådana som i tid visste vad de skulle bli när de blev stora och som nu nu i mappiefasen är en viktig ekonomisk faktor är räkna med för marknadens strateger och agenter.

Mappies verkar ha kul! De är uppskattade på jobbet och aktiva på fritiden. Deras ekonomi tillåter en guldkant på tillvaron och deras självförtroende gör dem till segrare på semesterparadisens golfoch tennisbanor. De har överlevt lämna barnen på dagis, jobba, storhandla på ICA Maxi och komplettera allt glömt på lokala Konsum innan hämtning på dagis/fritis, middag, läxläsning och skjuts till barngympan/tennisen/simningen/ och sedan panikslå klackarna i taket med grannarna på helgerna så att man inte blir trist och mossig i förtid-fasen.
Det är minsann något att sträva efter det!

Men då gäller det att man hänger i så att man orkar leva ut sina välförtjänta mappiefasoner när det väl är dags.
Klämma in regelbunden träning i veckoschemat och försöka vara konsekvent så att man inte snubblar på mållinjen när tiden är inne att skörda frukten av de tidigare härliga, men intensiva livsfaserna (läs småbarnsoch tonårsförlderperioderna).

För det är ju tyvärr så att lika lite som resor, roliga hobbies och kulturupplevlser är kostnadsfria är den goda formen gratis.
Man får betala för allt med blod, svett och tårar ja, eller kanske oftast med kontokortet om vi nu ska vara helt ärliga. 
Och ur det perspektivet kan man ju tänka att svett är ett ganska resonligt pris för en prisvärd vara det vill säga den goda formen och det oavsett livsfas. 
Särskilt om man betänker att man inte direkt har några begränsade tillgångar i just den valutan…

Pernilla Lodin
 Redaktör

Hälsobrevet är ett digitalt nyhetsbrev vars syfte är att bidra till en hälsosammare livsstil genom förnyad kunskap om kost, motion och hälsa. 

I två nya studier rapporteras om olika effekter av god träningen för personer i 50-årsåldern och uppåt för mappies med andra ord.
Den första studien fokuserar på både mäns och kvinnors skelettstyrka eftersom både män och kvinnor förlorar benmassa från 30-årsåldern och uppåt.

Tidigare studier har visat att högintensiv motionsträning (som ger tyngre belastning) stärker, alternativt bevarar benmassan hos unga. Nu visar en ny studie att högintensiv träning har god effekt även på äldre människors benmassa.

Studieobjekten är 560 amerikanska motionärer genomsnittsålder 65.9 år, som deltog i 2005 års nationella seniorspel.

Forskarna jämförde benmassan hos de tävlande som deltog i högintensiva sporter som basket, löpning, triathlon och volleyboll med benmasssan hos dem som deltog i långintensiva sportgrenar som cykling, bowling, golf, simning.

Resultatet visade att benmassan var avsevärt tätare hos dem som utsatte kroppen för den tuffare ansträngningen än hos dem som utövade sporter som inte belastade skelettet i samma utsträckning.

Den andra studien handlar om den bästa träningskombinationen för medelålders kvinnor.
Forskarna ville utvärdera olika träningsformers effekt på de faktorer som utgör metabolt syndrom*, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

I studien ingick 22 friska och slumpmässigt utvalda kvinnor i 50-65 årsåldern. Kvinnorna delades in i tre grupper, varav en ordinerades ett styrketräningsprogram och att promenera tre gånger i veckan. Den andra gruppen ordinerades promenader och gympa och den tredje gruppen utgjorde kontrollgrupp, i vilken deltagarna ordinerades att leva sina liv som tidigare, utan några förändringar.

Studien, som omfattade 12 veckor, inleddes och avslutades med omfattande blodprover och kroppsmätningar.
Studieresultatet visade att båda träningsgrupperna hade förbättrade insulinvärden, höjda nivåer av tillväxtproduktion samt minskat kroppsfett och bukfett, men den grupp som hade de bästa värdena och den största fettreduceringen var den grupp som kombinerade promenader med viktträning.

* Faktorer som utgör metabolt syndrom:
Bukfetma plus minst två av följande: förhöjd mängd triglycerider (fett) i blodet, låg andel HDL-kolesterol (gott kolesterol) i blodet, högt blodtryck, nedsatt glukostolerans eller diabetes typ 2.

Källor:
IDEA Fitness Journal 7(2): 13 (Feb. 2010). Sports Health: A Multidisciplinary Approach 1(6): 508-13, samt: Metabolism (In press, accessed 8 Feb.
2010)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Coachens bästa tips inför långloppet

Ska du springa ett maraton eller något annat långlopp? Här får du coach LG Skoogs...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Redo för maraton!

Ska du springa ett maraton eller något annat långlopp? Grattis till en inspirerande utmaning! Här...

Läs mer

Löparens bästa lifehacks

Med dessa 21 tips och tricks blir livet som löpare enklare, snabbare – och hälsosammare!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gluten och löpning – så funkar det

Emma Lindblom förklarar hur du tar reda på om gluten kan vara ett problem för...

Läs mer
Prioritet protein!

Protein är viktigt för kroppens förmåga att bygga upp sig efter träningen – men det gäller att prioritera rätt för...

Läs mer
En starkare höst!

Efter en lång säsong kan det vara svårt att hålla löpmotivationen uppe. Här tipsar coach LG Skoog om hur du...

Läs mer
Fem grymma höstpass du måste testa

Att hösten är här innebär inte att du måste sluta springa fort. Här är fem fartfyllda pass du borde testa.

Läs mer