Vann SM-maran – i sandaler


I starten gick han i täten direkt, och vid vändpunkten ledde han sensationellt med två minuter, ett försprång som han i mål hade utökat med ytterligare en halv minut.
Det blev inledningen till en märklig karriär med många toppar och dalar.
Året därpå upprepade han sin seger och vann med sex minuter till godo, men 1934 rapporterades han i bedrövlig form, och det var inte förrän i sista stund som han blev uttagen till den svenska truppen till EM i Turin. Dit kom han, om än med förhinder. En av hans ledare berättar:
”Enochsson skulle ansluta till en grupp som skulle avresa med tåg från Stockholm på torsdagskvällen. Gruppen skulle samlas på hotell Terminus på Vasagatan, mitt emot Centralstationen. Till den samlingen kom dock ingen Tore Enochsson.
Han hade på väg till samlingen inför avresan träffat några kamrater i Klarakvarteren som han följde med för att ta en öl eftersom han hade gott om tid. Men det blev många öl under kvällen och Enochsson missade avresan. Efter ett par dagar i Klarakvarteren var pengar, öl och sprit slut och festen var över.
I tillnyktrat tillstånd kom Enochsson ihåg att han skulle till Turin för att löpa maraton. Han lyckades låna ihop till en enkel biljett och kom iväg. Men han hade inga pengar till mat eller fika och fick därför hålla till godo med vattnet i de karaffer som fanns i vagnarna.
Han var framme i Turin och den svenska förläggningen dagen före maratonstarten, och hans kloka ledare kunde räkna ut att han inte borde förtära annat än soppa, bröd och vätska, innan det var dags för start.”

Hur det gick i loppet? Enochsson kämpade som ett lejon och tog sig i mål som tvåa på 2.54 (ökenhetta rådde), två minuter efter segraren Toivonen från Finland.
Enochssons favoritlopp var annars Stockholmsloppet 25 km, som han vann inte mindre än fyra gånger.
Sin sista stora insats gjorde Enochsson i Berlin-OS där han blev tionde man i maratonloppet.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Vilken comeback - rubriken aktuell igen för Glans!

Jonas Glans har "chockat" löpar Sverige tidigare, och nu har han gjort det igen. Med...

Läs mer

Vinn Ockelbomaffians HOKA-favoriter!

Ultralöparna Elov Olsson och bröderna Johan och Jocke Lantz går under namnet Ockelbomaffian. Läs om...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löpning en nyckel till Nils van der Poels OS-succé

Rune Larsson snackar träning med Nils van der Poel – dubbel guldmedaljör på OS i Peking.

Läs mer
Carolina Wikström om det härliga OS-beskedet

I början på veckan kom det efterlängtade beskedet från Svenska olympiska kommittén: maratonlöparen Carolina Wikström är uttagen till sommar-OS i...

Läs mer