PierreRobert

Få ut mer av din träning med funktionsunderkläder!

Många lägger stor vikt vid att välja träningskläder särskilt anpassad för deras träning, i funktionsmaterial som fungerar bra just för aktivitet. Tyvärr glömmer många bort detta i valet av träningsunderkläder. Men varför skulle behovet av bra underkläder för träning skilja sig mot valet av andra träningskläder?

Pierre Robert är välkända för sina sköna vardagsunderkläder. Sedan 2011 har företaget också en sportkollektion för såväl män som kvinnor och därmed lång erfarenhet av funktionsunderkläder. Kollektionen fick tidigt bra respons och Pierre Robert var officiell underklädesleverantör till den svenska olympiska truppen under OS i London 2012 och ska nu vara underklädesleverantör till den norska olympiska truppen under OS i Tokyo 2020. Här berättar de mer om vikten av att använda funktionsunderkläder för att du ska få ut mer av din träning.

– Vid träning ska underkläderna sitta skönt och ha en materialkomposition som gör att plagget andas, säger Johanna Hjälm, Junior Product Manager hos underklädesmärket Pierre Robert. Byt därför ut dina underkläder i bomull mot ett par i funktionsmaterial eller mjuk merinoull och du kommer märka skillnad.

– Vi sätter komfort främst i allt vi gör och skapar skräddarsydda plagg som passar den skandinaviska vardagen, och det gäller även våra sportunderkläder. De ska vara bekväma under hela träningen och transportera bort fukt från kroppen för den ultimata prestationen och komforten. Vår sporthipster exempelvis, är skräddarsydd för att sitta bra under hela träningspasset, transportera fukt och har en laserskuren söm runt benen för att inte synas under träningstightsen och för att ge en förbättrad träningsupplevelse. Inte nog med det så uppdaterar vi i år vår sporthipster med 75% återvunnen Polyamid, som kommer från en blandning av återvunnet textilavfall och gamla fisknät från havet. För oss på Pierre Robert är det viktigt att kläder produceras på ett etiskt försvarbart sätt och vi jobbar hårt för att bli mer hållbara, hela tiden, säger Johanna Hjälm.

– Kunskapen om funktionsmaterial har ökat under de senaste åren. Däremot gör många misstaget att enbart fokusera på att underkläderna ska vara sköna, men missar att de även måste vara funktionella och kunna transportera fukt. Använder du underkläder i bomull under träning eller motion så absorberar de fukt och svett, vilket resulterar i att du blir kall och blöt under träningen, även om du har bra träningskläder i funktionsmaterial. Det är därför viktigt att klä sig rätt hela vägen inifrån och ut för att kunna optimera komforten och prestationsförmågan. Vi ser att intresset ökar när det gäller underkläder i funktionsmaterial, men det är fortfarande lågt i förhållande till de övriga lagren, säger Pierre Roberts kundchef Niklas Nordquist. 

– Förutom funktionsmaterialets förmåga att transportera bort fukten så är de även gjorda för att minimera skav. Det många upptäcker med våra funktionsunderkläder är att de är väldigt sköna att använda till vardags också. 

Det är viktigt att tänka på att tvätta dina funktionsunderkläder i 40 grader, och inte använda sköljmedel, då funktionsmaterialets fibrer täpps igen. Detta påverkar i sin tur andningsförmågan och uppsugningsförmågan, samt försämrar elasticiteten. För att förhindra att mikroplast släppas ut i havet när du tvättar dina funktionskläder så rekommenderar vi även att du använder en Guppy tvättpåse som fångar upp mikroplasten. 

TIPS FÖR BÄTTRE PASSFORM PÅ UNDERKLÄDERNA

HERRAR
Kalsonger: Gärna en boxermodell med lite längre ben som sitter åt mot kroppen, då minimeras risken att benen korvar sig. Men de ska heller inte sitta så tajt att rörelserna hämmas.

DAMER
Sport-bh: Bh:n ska stötta bysten utan att kännas stram. Ju större byst, desto bättre support. För bäst fukttransport är det viktigt att bh:n sitter tätt mot kroppen.
Trosor: De ska sitta åt mot kroppen, samtidigt som det ska gå att röra sig fritt. Modellen får inte vara för liten, då blir det ingen effektiv fukttransport. 

FINNS HOS FÖLJANDE ÅTERFÖRSÄLJARE. LOKALA AVVIKELSER FÖREKOMMER