50-plusrekord av Pernilla med tuffa förutsättningar

50-plusrekord av Pernilla med tuffa förutsättningar


När flertalet ultratävlingar fortfarande måste ställas in uppstår istället mindre tävlingar med anpassningar till rådande restriktioner. En sådan var inbjudningstävlingen Tärnsjö 24- och 48-timmar som Jesper Flink och Carolina Johansson ordnade någon mil utanför Tärnsjö i helgen. Pernilla Otto sprang längre på 48-timmars än vad någon svensk kvinna över 50 har gjort tidigare.

Den gångna helgen skulle det klassiska evenemanget Täby Extreme Challenge (TEC) ägt rum. Den tävlingen skedde första gången 2009 och är en av två svenska 100-milestävlingar som fungerar som kvalificering för att delta i lotteriet till den anrika tävlingen Western States i USA.

– Min personliga plan var att springa TEC 200 miles, men när även det loppet ställdes in så var jag i stort behov av ett längre träningspass, säger Jesper Flink.

För ett år sedan ordnade Jesper och Carolina en 24-timmarstävling på Tärnsjö IP, men för att göra det lättare med varvräkning och minska kostnader för ett system för bara 8-10 deltagare valde de denna gång att skapa en bana på 2 878 meter i det lilla samhället Råsbo mellan Heby och Tärnsjö sju mil nordväst om Uppsala. Varvräkning skedde semi-manuellt och alla deltagare fick ordna mat och dryck helt på egen hand.

– När även frågan om 48-timmars dök upp så var det en självklarhet att säga ja till det med. Banan och varvräkningen var ju fixat och löparna fick klara sig själva.

Nio löpare på 24-timmars och två på 48-timmars sprang på grus, åker, kalhygge och stig i ett område dit man flyttat och byggt upp gamla gårdar från Tärnsjös omgivningar.

Pernilla Otto

Pernilla fyra genom tiderna på 48-timmars

Pernilla Otto, som också skulle sprungit TEC 200 miles, behövde en skarp utmaning inför Viadal sexdagars och sprang 48-timmars tillsammans med Fredrik “Forssis” Forsström.

– Det var ett bra tillfälle att spänna bågen och satsa riktigt högt. Planen blev offensiv, men vi glömde bort att det var helt osupportat och att det i april kan blåsa, regna, hagla och vara kallt, säger Pernilla.

De tuffa förutsättningarna omkullkastade planen, men Pernilla satte istället upp nya mål.

– Jag satsade till slut på att slå rekordet för kvinnor över 50. Lyckades med det och är sjukt stolt, även om det är inofficiellt, berättar Pernilla.

266,067 km lyder Pernilla Ottos resultat, vilket är det fjärde längsta av en svensk kvinna på 48-timmars. Fredrik Forsström slutade på 262,773 km.

På 24-timmars hade Gustaf Sjösvärd en tung dag orkesmässigt.

– Jag har ingen särskilt stor erfarenhet av 24-timmarslopp, men min bild av dem är att det traditionellt ska vara väldigt lättsprunget så att banan inte är utmaningen, utan att man hittar utmaningen i sig själv. Men motivationen var det inget fel på och det var roligt att springa, säger Gustaf, som vann på 181,389 km.

Ytterligare två, arrangerande Jesper Flink och Daniel Granström nådde över 100 miles. Catarina Andersson kom längst av damerna med 123,754

Lyssna på fördjupning om mästerskap i ultralöpning i det senaste avsnittet av podden Ultraaktuellt


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Katt-och-råtta-dramatik på Skåneleden och 300 varv i en trädgård

Att intresset för ultralöpning i Sverige växer kraftigt kan den gångna helgen vittna om. Trots...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fantastiskt rekord av Anna Carlsson på Bergslagsleden

Flera duktiga löpare har gett sig på att springa Bergslagsleden på snabbast möjliga tid. I...

Läs mer

Lysande 6-timmarsresultat och första ultratrail-SM i september

Friidrottsklubben Hälle IF är på frammarsch även inom ultralöpning. På annandag påsk anordnade de en...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsklass i Pace on Earth Invitational 24h

Elov Olsson sprang längre än Jonas Buuds 11 år gamla rekord på 100 miles. Magnus...

Läs mer
114 sprang ultradistans i virtuell backyard ultra – Rabe vann i sin debut

När i princip alla vanliga tävlingar är inställda var intresset stort när Sweden Runners ordnade ännu en virtuell backyard ultra.

Läs mer
Carl Johan femma i ett annorlunda Transgrancanaria

Trots dimma och pannlampsstrul stod Carl Johan Sörman för en stark femteplats i Transgrancanaria. Bakom honom imponerade fler svenskar. Niclas...

Läs mer
Extremtuff 100-milestävling och corona-anpassat längs Höga Kusten

Vilket är Sveriges tuffaste 100-mileslopp? Den frågan diskuteras flitigt i sociala medier nu. I helgen vann Kennie Pussinen Storstenshöjden 100...

Läs mer