50-plusrekord av Pernilla med tuffa förutsättningar

50-plusrekord av Pernilla med tuffa förutsättningar


När flertalet ultratävlingar fortfarande måste ställas in uppstår istället mindre tävlingar med anpassningar till rådande restriktioner. En sådan var inbjudningstävlingen Tärnsjö 24- och 48-timmar som Jesper Flink och Carolina Johansson ordnade någon mil utanför Tärnsjö i helgen. Pernilla Otto sprang längre på 48-timmars än vad någon svensk kvinna över 50 har gjort tidigare.

Den gångna helgen skulle det klassiska evenemanget Täby Extreme Challenge (TEC) ägt rum. Den tävlingen skedde första gången 2009 och är en av två svenska 100-milestävlingar som fungerar som kvalificering för att delta i lotteriet till den anrika tävlingen Western States i USA.

– Min personliga plan var att springa TEC 200 miles, men när även det loppet ställdes in så var jag i stort behov av ett längre träningspass, säger Jesper Flink.

För ett år sedan ordnade Jesper och Carolina en 24-timmarstävling på Tärnsjö IP, men för att göra det lättare med varvräkning och minska kostnader för ett system för bara 8-10 deltagare valde de denna gång att skapa en bana på 2 878 meter i det lilla samhället Råsbo mellan Heby och Tärnsjö sju mil nordväst om Uppsala. Varvräkning skedde semi-manuellt och alla deltagare fick ordna mat och dryck helt på egen hand.

– När även frågan om 48-timmars dök upp så var det en självklarhet att säga ja till det med. Banan och varvräkningen var ju fixat och löparna fick klara sig själva.

Nio löpare på 24-timmars och två på 48-timmars sprang på grus, åker, kalhygge och stig i ett område dit man flyttat och byggt upp gamla gårdar från Tärnsjös omgivningar.

Pernilla Otto

Pernilla fyra genom tiderna på 48-timmars

Pernilla Otto, som också skulle sprungit TEC 200 miles, behövde en skarp utmaning inför Viadal sexdagars och sprang 48-timmars tillsammans med Fredrik “Forssis” Forsström.

– Det var ett bra tillfälle att spänna bågen och satsa riktigt högt. Planen blev offensiv, men vi glömde bort att det var helt osupportat och att det i april kan blåsa, regna, hagla och vara kallt, säger Pernilla.

De tuffa förutsättningarna omkullkastade planen, men Pernilla satte istället upp nya mål.

– Jag satsade till slut på att slå rekordet för kvinnor över 50. Lyckades med det och är sjukt stolt, även om det är inofficiellt, berättar Pernilla.

266,067 km lyder Pernilla Ottos resultat, vilket är det fjärde längsta av en svensk kvinna på 48-timmars. Fredrik Forsström slutade på 262,773 km.

På 24-timmars hade Gustaf Sjösvärd en tung dag orkesmässigt.

– Jag har ingen särskilt stor erfarenhet av 24-timmarslopp, men min bild av dem är att det traditionellt ska vara väldigt lättsprunget så att banan inte är utmaningen, utan att man hittar utmaningen i sig själv. Men motivationen var det inget fel på och det var roligt att springa, säger Gustaf, som vann på 181,389 km.

Ytterligare två, arrangerande Jesper Flink och Daniel Granström nådde över 100 miles. Catarina Andersson kom längst av damerna med 123,754

Lyssna på fördjupning om mästerskap i ultralöpning i det senaste avsnittet av podden Ultraaktuellt


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Långt på Lidingö, högt i Karlstad och udda i Örebro

I en högklassig backyardtävling på Lidingö nådde tre löpare över 40 varv och Tobbe Gyllebring...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

SUM jubilerade & Tommy gjorde det igen

20-årsjubileum för Sörmland Ultra Marathon, Tommy Carlsson vann TEC 200 miles en månad efter Viadal...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Succé för sexdagarstävlingen Viadal Ultra

Det var sex dagar som skapade en väldigt speciell stämning, både på plats och bland...

Läs mer
Första SM i ultratrail, en av veckans nio ultratävlingar

Johanna Gelfgren och Anders Kleist är namnen på de historiska första svenska mästarna i ultratrail. Magnus Rabe gjorde en grand...

Läs mer
Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese

Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa en biljett till det svenska...

Läs mer
Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång: Två backyarddueller, inspirerande resa från noll till hundra miles och 50-årsfirande mitt i natten....

Läs mer