Anton ordnar egen VM-kvaltävling + många småskaliga tävlingar i helgen
Martin Scharp vann Lomma Backyard Ultra. FOTO: Deca Text & Bild

Anton ordnar egen VM-kvaltävling + många småskaliga tävlingar i helgen


Anton Gustafsson ordnar egen 100-kilometerstävling i Lidköping i juni, för att kvala till VM. I helgen arrangerades ett flertal småskaliga ultratävlingar, de flesta i backyard ultra-formatet och den anrika gratistävlingen Aros Marathon.

2010 arrangerades den första upplagan av Aros Marathon, som till stora delar går längs den gamla banvallen mellan Uppsala och Enköping. Tävlingen är gratis att delta i. Snabbast var Axel Svärdhagen som avverkade de 50 kilometerna på 3:29.

Den av helgens backyard ultra-tävlingar som höll på längst var Lomma Backyard Ultra. I tolv timmar hade Mattias Ahlbin och Martin Scharp roligt tillsammans som de enda kvarvarande, innan Martin blev själv att genomföra det 33:e varvet. Totalt 42 av 57 startande klarade av minst sju varv och därmed ultradistans.

I Vinkbo Backyard Ultra gick deltagaravgiften på 200 kronor till den som kunde slå de tidigare tre årens vinnare Filip Andersson. Men det blev Filip som återigen blev ensam kvar efter 26 varv, assisterad av Krister Hägg Lahti, och fick därmed själv ta emot 5 800 kronor i prispengar. Jesper Flink och Christer Broström gjorde upp i tävlingen-i-tävlingen, att genomföra det snabbaste varvet.

Hultsfreds Löparklubb, med 76-årige Kurt Gustavsson som tävlingsledare, ordnade ännu en backyard ultra. 4 av de 18 som sprang minst sju varv var över 70 år gamla. Bland annat slog Björn Suneson, 74, distansrekord med 14 varv och 93 km (lika långt som 44 år yngre Fanny Lampert). Längst kom Charlotta Cronéer, som efter att 66-årige Johnny Söderstig gav upp fick springa det 16:e varvet på egen hand.

I Backyard Ultra Sölvesborg stod den sista kampen mellan Jan Söderström och Roger Kjellson, med Jan som vinnare efter 21 varv.

Och slutligen, Hofors varv efter varv, som sker enligt backyard ultra-formatet men med maximalt tio varv. I stället avgörs vinnarna genom snabbaste tid på det tionde varvet. Ingela Andersson var snabbast av de tre kvinnor som sprang alla tio varven och Per Bodin Hansen av de elva män som gjorde detsamma.

Anton vill kvala till VM i egen 100-kilometerstävling

Anton Gustafsson, AXA Sports Club. FOTO: Deca Text & Bild

Anton Gustafsson blev sjuk inför SM på 100 km och kunde inte göra sig själv rättvisa. Därför tog han kontakt med Lidköpings IS som nu har fått sanktion från Svenska Friidrottsförbundet för en 100-kilometerstävling i Lidköping den 19:e juni. 250 varv ska avverkas på en löparbana. Den som vill vara med kan kontakta Anton via anton_gustafsson92@hotmail.com eller 073-415 65 24.

Lyssna på intervju med Anton Gustafsson i podden Ultraaktuellt

SM-tävlingar 2023

Nästa år sker SM i traillöpning i samband med EcoTrail Stockholm, med Team Nordic Trail som arrangör, i mitten av juni. För första gången sker SM både i kort traillöpning (45 km) och lång traillöpning (80 km) samtidigt.

SM på 100 km sker på en drygt 2 km lång asfalterad slinga runt galoppbananan Bro Park, belägen mellan Stockholm och Enköping, den 13:e maj. Arrangörsförening är Bålsta IK.

Sedan tidigare är det beslutat att SM i 24-timmarslöpning sker i samband med den av Växjö Löparklubb arrangerade VXO Ultrafest även både 2023 och 2024. Exakt datum är inte spikat, men det blir någon gång i april eller början av maj.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback...

Läs mer

Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar...

Läs mer
Överraskningar och banrekordkamp i Ultravasan, högklassigt i Idre

Ultravasan 2022 bjöd på några överraskningar, med framstående debutanter och kamper om banrekord. Och i sommarens andra stora fjällmara, i...

Läs mer
HUB 200 miles, Gax 100 miles & fjällmaravecka i Åre

200 miles längs västkusten, 100 miles över Österlen och fjällmaratonveckan i Åre. Även när denna ultrakolumn tog semester var sommarens...

Läs mer
Silverbiljett till Filip och Anna snabbast över Skåne

Filip Söderling knep den sista silverbiljetten till satellit-VM i backyard ultra. Anna Andersson avslutade en intensiv sommar med seger i...

Läs mer