Både kvantitet och kvalitet under ultrarik långhelg
Bill Öster Viadal - Foto: Henrik Roos

Både kvantitet och kvalitet under ultrarik långhelg


Tolv ultratävlingar i Sverige och flera med svenskintresse utomlands. Kristi Himmelsfärdshelgen bjöd både på kvantitet och kvalitet.

EM-kvalförsök på Viadal

I höstas ordnades de första tävlingarna på gården Viadal utanför Förslöv i Skåne. Lotta Thörn har skapat en evenemangsgård med en 674 meter lång löparbana på sin egen gård. I torsdags gick starten för 17 48-timmarslöpare och ett dygn senare fick de sällskap av 11 som sprang 24-timmars.

Bill Öster var där för att göra det han misslyckades med på SM en månad tidigare, ettt resultat som visar att han ska med till EM 24-timmars i Verona i september. 

Trots ihållande blåst och perioder av stundtals kraftigt regn lyckades Bill nå 247,007 km. Det är 12 km över den indikativa gräns som landslagsledningen har satt upp, men för att bli uttagen ska det också anses möjligt att vara topp 20. 

Alla de fem herrar som redan är uttagna har nått ännu längre, om än under gynnsammare förhållanden. Magnus Rabe sprang både 253 km och 256 km förra året. Martin Scharps personbästa på 247,898 km är förvisso från december 2019, men han ytterligare två tävlingar över 243 km under de senaste två åren. Och så medaljtrion från SM i Växjö, Erik Olofsson, Christian Malmström och Tobbe Gyllebring som alla nådde över 260 km och är topp 7 i världen i år. Den slutgiltiga uttagningen kungörs 7 juni.
På damsidan vann Mari Nilsson på 171,314 km.

Lyssna på intervju med Bill Öster i podden Ultraaktuellt

I 48-timmarstävlingen var en av frågorna om Martin Scharp skulle kunna utmana det svenska rekordet. Formellt innehas rekordet av Johan Steene på 384,936 km, men Sten Orsvärn har sprungit 393,984 km i en tävling där han inte hade möjlighet att genomföra dopingprov.

Det höll i ett knappt dygn för Martin, som därefter bara fullföljde loppet och fick ihop 328,493 km. På damsidan tog Lisa Amundsson ännu en meriterande seger, även om hennes 266,079 km var knappt två kilometer under hennes eget svenska åldersrekord som hon satte som passering i Viadal 6-dagars.

Ytterligare EM-kvalförsök i Danmark

Samtidigt som Bill Öster gick i mål i sin 24-timmarstävling på Viadal startade Emir Halalkic 24 Timer Ved Havet i Danmark. Under de första sex timmarna höll han ett tempo på under 5 minuter per kilometer, vilket hade gett ett slutresultat på 288 km. Även om tempot bedarrade var det först efter 17 timmar som kraschen blev ett faktum. Den sista timmen fick Emir dock åter bra fart på benen och kunde för tredje gången på två år ta sig över 230 km.

Emir sprang 243,733 km i Sittard, Nederländerna, i mars. Till EM kan en nation skicka max nio deltagare i herr- respektive damklass, men bara sex av dessa får ingå i det lag vars tre bästa resultat räknas i lagtävlingen.

Vilket slit i Uka Pain

I skogarna runt Älvdalen genomfördes den fjärde upplagan av Uka Pain, ett uttryck som betyder “vilket slit” på älvdalska. 2018 var 50 km den enda ultradistansen, året därpå även den dubbla distansen. 2021 tillkom 100 miles, som också går under namnet “Int nod joll”, som betyder “inte något trams”.

Och trams var det inte tal om när tre varv på en kuperad och bitvis teknisk bana, plus en inledande prolog, skulle avverkas för 100-mileslöparna. 

Johanna Bygdell sprang tillsammans med Magnus Jensen de tförsta varvet, varefter Magnus klev av. I det skedet, efter 66 av 169 km, var det Johan Isaksson som ledde med 17 minuter före Maria Saxvall och 22 före Johanna Bygdell. 

Men redan ett varv senare var Johannas avstånd ner till Johan en knapp halvtimme och i mål hade det drygats ut till en hel timme. Inte nog med en förkrossande totalseger, hon slog även Jonas Johanssons banrekord från förra året med nästan en halvtimme.

Lyssna på intervju med Johanna Bygdell i podden Ultraaktuellt

På 100 km slog Viktor Stenqvist sitt eget banrekord från förra året med 25 minuter och var med tiden 9:23 55 minuter före tvåan Sebastian Sundius. Damklassen vanns överlägset av Anna Ståhlkloo.

Även på 50 km sattes ett banrekord, av Helene Söderlund som vann damklassen på 4:41 och därmed var 8 minuter snabbare än Malin Barrulfs tidigare rekord. Tvåa detta året blev Kajsa Berg, som har svenskt rekord på 100 km från sitt VM-silver 2015.

I ett välmeriterat startfält i herrarnas 50 km vann Johan Lantz till slut ohotat, närmast före en starkt avslutande Wille Englund.

Svenskar utomlands

I den lilla byn Zegama i Baskien i norra Spanien anordnades Zegama Aizkorri, en tävling som inte minst är omtalad för en fantastisk och närgången publik. Tävlingen, som i år ingick i Golden Trail World Series, lockar alltid starka startfält och i år slog både Kilian Jornet (som tog sin 10:e seger i loppet) och Nienke Brinkman banrekord. Distansen är drygt 42 km, med 2 700 höjdmeter.

Även flera av de bästa svenska bergslöparna på damsidan var med. Även om ingen av dem hade sin bästa dag slutade Johanna Åström främst som 14:e. Emelie Forsberg, som gjorde comeback efter att ha fött två barn, vann vertikalen dagen före och slutade 24:a, placeringen före Ida Nilsson.

I Annecy, en timme väster om Chamonix, blev både Petter Engdalhl och Mimmi Kotka tvåa på maratondistansen, som detta år mätte 39 km, i MaxiRace. En andraplacering blev det även för “skyrunning rockstar” Sebastian Ljungdahl i Madeira Sky Race, 55 km med 4 100 höjdmeter, en tävling som ingår i Skyrunning World Series.

Lyssna på intervju med Johanna Åström i podden Ultraaktuellt

Fler svenska tävlingar

Förutom de båda tävlingarna under Viadal Ultra och de tre ultratävlingarna under Uka Pain var det alltså ytterligare sju svenska ultratävlingar under långhelgen.

Walk of pain handlar förvisso om att promenera i 5 kilometer per timme, men enligt principen “last one standing”. För tredje året var det Charlotta Sahlström som blev sist kvar, denna gången på det nya rekordet 51 timmar (255 km). Johan Nilsson var den som höll Charlotta sällskap längst.

Av de nio som gick i mål på ultradistansen i Ottarsloppet stod Marina Becher och Sjur Jensen som vinnare. I Blekinge River Trail var det 17 som tog sig i mål och Anna Simonsson-Søndenå och Henrik Molin var dem som fick stiga högst upp på prispallen.

Och så var det förstås även fyra backyardtävlingar. Flest varv blev det i Örebro Backyard Ultra, där Björn Tikkanen vann på 25 varv, assisterad av Erika Lundmark. Därefter följde för övrigt ytterligare tre kvinnor.

I Frank Dog Backyard Ultra kunde man antingen delta i klassen “Insane” med max 24 varv eller “Sane” som med en senare start hade 13 varv som max. Calla Hjersman kom längst med 21 varv.

I Frykstahöjden Backyard Ultra i Karlstad kom Edvard Smith längst med 20 varv, assisterad av Mats Nordmark och Roger Rönningen.

Bara någon timme sydöst om Örebro, med start två dagar senare, gick Hjälmargården Backyard Ultra. Där var det Kajsa Holmberg som kom längst med 12 varv, assisterad av Jonathan Sundblom.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer