Dina behov och andras idéer

Dina behov och andras idéer


Ibland blir det lite rörigt med vad man tycker man ska och vad man gör. Man känner sig otillräcklig. Man känner sig inte tillfredsställd. Man tycker man borde en massa saker. Som man antingen bär på en evinnerligt lång och otydlig, men sjukt jobbig, mental post-it. Eller faktiskt skriver på post-its. I kalendrar. På listor.

Kanske är några av saker man man tycker man bör sånt som att träna mer. Äta bättre. Meditera. Hålla koll på saker. Kolla upp saker. Städa där. Rensa här.

Man säger att man borde träna mer styrka och till slut kopplar man den idén till att allt löser sig bara man följer det där jobbiga träningsprogrammet. Kör de där intervallerna. Gör den där meditationen och rensar skrivbordet på daton, har noll mail i inkorgen. Osv. Du har your sh**. I’ve got mine.

Det som det egentligen handlar om är att vi har behov vi inte upplever är fyllda. Och med en social medial ström som liknar en ständig mental översvämning är det inte så lätt att sålla i vad vi faktiskt behöver. Vill. Mår bra av. Och vad vi helt sonika kan strunta i.

Om vi utgår ifrån att vi har tak över huvudet, tillgång till mat, inte är utsatta för direkt hot och fara då handlar våra behov lite förenklat om att känna gemenskap och tillhörighet. Att motionera för hälsa för att kunna må bra. Att känna att vi bidrar till något större. Att vi utvecklas. Får bekräftelse. Känner oss starka.

Dessa behov går att uppnå på flera sätt. Att få bekräftelse är ett behov. Att lägga upp något på Instagram och vänta på likes är ett sätt att söka bekräftelse. Men det är inte det enda sättet. Det är bara så det blivit för många. Det går lika bra att bygga en vana att få det av sig själv och någon man möter i det fysiska rummet. Att vara på sociala medier är inget behov. Att få bekräftelse är det. Gör det på ditt sätt.

Att känna att man klarar av saker är en nyckel i världens mest kända teori om självbestämmande och motivation. Ett sätt att göra det är att anmäla sig till ett tufft lopp och träna för det och dessutom få bekräftelse för det. Men det går lika bra att jobba med sin känsla runt kompetens på jobbet eller inom något annat. Att springa lopp är inget behov. Att känna att man klarar av saker är det. Gör det på ditt sätt.

Att hitta ett sätt att varva ned och hitta sitt fokus, att vila hjärnan från intryck för att klara av de vi behöver hantera är ett behov. Ett behov för att må bra och hålla över tid. Att hålla på med meditation eller försöka bygga in en yogarutin är ett sätt som det proklameras att man ska göra. Men det är ett sätt. Det är inte den universala lösningen. Det kan gå lika bra att bara promenera en stund och tänka på din andning. Att syssla med något kravlöst som bryter av det du upplever som krav. Att yoga eller meditera är inget behov. Att hitta ett sätt att återhämta sig från sina unika utmaningar är det. Gör det på ditt sätt.

Att ta hand om sin kropp så den håller för livets utmaningar är ett behov. Att följa ett träningsprogram, att gå till gymet och lyfta x gånger y antal z och hålla på med knepiga övningar är inte det. Det kan vara ett sätt. Men du kan lika gärna sk**a i gymet och lösa det på ett enklare sätt. Att träna hårt är inte ett behov. Att ta hand om kroppen är det. Gör det på ditt sätt.

När det känns som det är rörigt. När något saknas. Hoppa inte på en tanke om vad du borde göra. Landa i vad som är ditt behov. Lös det på ditt sätt! // Ann-Sofie

En klimatsmart god och enkel matvecka #foodsforeverydaychamps

En klimatsmart god och enkel matvecka #foodsforeverydaychamps


Det här inlägget skrev jag tidigare men det försvann i cyberrymden när RunnersWorld uppdaterade sin layout.

Syftet med det här inlägget är att peppa dig som är intresserad av att äta mer klimatsmart och mer vegetariskt men tycker det känns lite krångligt. För dig som gillar:

* Gott * Enkelt * Nyttigt * Tidssmart * Klimatsmart helt enkelt för det är det som Foods for everyday champs står för.

Det här ger en veckomeny som är lakto-ovovegetariskt. Men mjölkprodukter, framförallt ost, har en stor klimatpåverkan så det är inte mycket ost utan den är med som lite smakförstärkare och proteinhöjare på sina håll.

Ägg tycker jag är ett av våra mest fantastiska livsmedel. Väldigt lätt och smidigt och förhållandevis klimatsmart, speciellt svenska ekologiska ägg. Otroligt mycket näring och prisvärt för runt 3 kr/ägg.

Maten bygger på att du lagar middag och nöjer dig med rester till lunchlåda dagen efter några av dagarna. Jag gillar inte exakta recept, jag lagar oftast mat till två vuxna, två yngre barn samt till en stor matlåda så recepten jag länkar till eller tipsar om är tänkta så. Många frågar om barnen äter detta. Jodå. Ibland kanske jag ger dem kikärter för sig självt istället för i biffar men jag har gett dem riktig mat sen de var små så de är vana. Testa! Det är inga underliga smaker på något sätt.

Den här veckomenyn är tänkt för den här murriga årstiden då man vill ha varm mat.

En kommentar också apropå att det skulle bli mycket samma. Säg att man växlar ko och griskött under 4 måltider. Det är ganska samma. Bönor, linser och ärter- inte alls samma textur, inte helt samma näringsinnehåll och definitivt olika smak. Mycket lättare att variera faktiskt!

Söndag kväll

När ni ändå äter middag, koka många portioner med råris, svartris/quinoa/bovete/hirs- det du gillar mest. Om ris- skölj noga innan och efter. Är ni fyra personer, koka typ 9-10 portioner.

Måndag morgon: Lägg 5-6 dl röda linser i blöt.

Måndag middag – god linsgryta

Linserna som är blötlagda går fort att koka. Laga detta recept. Till det har du redan kokat ris/bovete osv. Spenatblad, morot, majs, klickar med youghurt, lite smulad salladsost är gott till om du behöver mer för att bli mätt.

Lägg resterna i en glaslåda och ta med till jobbet som lunchlåda tisdag!

Tisdag morgon: Lägg en påse med torra kikärter i blöt.

Tisdag middag – Ris/quinoafräs med grönsaker och ägg

Ta resterna av riset/quinoan eller vad du kokade i söndags. Fräs en lök och tillsätt hackade grönsaker som tex zucchini, paprika, morot, majs, ärtor, champinjoner osv osv- men cirka 3-4 stycken. Vänd i riset/quinoan och stek på svag värme. Riv i lite blomkål om du vill. Krydda med örtsalt, peppar, timjan. Hyvla över lite parmesan och vänd runt. Lägg i en stor bunke och stek antal ägg som ni är middagsätande. Gott med vitkålssallad till. Har du så det räcker tar du med till lunch dagen efter. ”Förstärk” med smulad salladsost, avokado och kanske ett till ägg.

Medan du lagar mat och äter kokar du kikärterna- tar cirka 45 minuter. Spar dem!

Onsdag middag- kikärtsburgare med hederlig svensk potatis

Hittade det här receptet. Jag köper ekologiska kikärter från Willys så det behöver förstås inte vara deras märke på ärterna. Det går bra med vanlig potatis också. Koka lite extra potatis

Igen- gör extra och ta med till jobbet!

Torsdag: Extra äggig pankis och godaste soppan

Klassiker! Soppan gör du såhär, ungefär: Hacka en lök och en vitlöksklyfta. Fräs detta utan att det tar färg med en buljongtärning och peppar. Skär 3 morötter i skivor, vält i med 3 dl vatten och två kartonger krossade tomater. Låt koka en stund till morötterna är mjuka. Smaka av kryddningen. Stavmixa och pressa över saften av 1/2-1 apelsin. Alt kika på detta recept. Igen- behöver du så förstärk med en klick youghurt, smulad fetaost eller kanske keso.

Samtidigt gör du ugnspankis: En stor plåt, smörj med smör eller kokosolja(inte testat men torde funka!?). I en bunke lägg 4-5 dl a olika mjöler, riv i resten av potatisen också. Jag brukar använda kikärtsmjöl, dinkel, bovete, havremjöl osv. Salta lite och kanske ha i lite kardemumma. Ös på med kanske 6-8 dl dl havremjölk (beror lite på vilka mjöl du använder) och rör runt. Kläck i 5 ägg. Rör runt. Det ska vara en tjock smet. Stjälp upp och in i ugnen på 190 C cirka tills klar. Ätes efter soppan med bär och kanske en klick youghurt.

Fredag- vego tacos

Om soja har många åsikter. Jag har kollat med Orkla var deras soja kommer ifrån och det verkar ok! Vi köper vegofärs på soja och det är i stort sett det enda halvfabrikat vi köper. Men den är god och det är enkelt att få till bra färs.

Vi steker den med tacokrydda och mosar sen i 1-2 kartonger med svarta bönor, det blir SUPERgott! Till det har vi alla de vanliga tillbehör förutom osten och gräddfilen som vi slutat med men alla har ju sina favoriter! Egna tortillabröd kan man göra om man vill- här hittade jag recept på det.

Eftersom du lär ha massor av kikärter kvar kan du göra en god hummus och ha till tacosen och spara till helgen. Man kan också vända kikärter i lite rapsolja och tacokryddor och rosta dem lätt i ugnen som snacks!

Helgmat

Kanske är ni på språng och då kan det vara smart att ta med något. Vi brukar göra paj och  jag brukar göra paj med ägg i pajskalet, dinkelmjöl och mindre fett och då bara rapsolja. Fyller den med lite rester från tacomiddagen, massor av ägg, lite mjölk och hyvlar över lite parmesan. Soltorkade tomater, spenat, majs och ärtor är en goding.

Att göra en stor ugnspankis och hederlig potatis och broccolisoppa till är också en snabb helglunch.

Annars kan man hitta massor av goda saker att steka som finns i frysdisken. Vi älskar vegobollarna och falaflarna. Finns i olika märken. Halvfabrikat? Jajemen men det slår att äta charkuterier vilken dag som helst. Koka god pasta till- finns flera av linser, bönor osv.

Lördag- Cowgirlburgarmiddag

De här är SÅ GODA. Överdriver inte. Jag gör dem med vita bönor istället och brukar skippa cheddarosten men den gör det väldigt gott även om just hårdost inte är så klimatsmart. Bara jag skriver om dem blir jag supersugen!

Lyxig indisk söndagsmiddag

En av mina favoritgrytor är  Mulligatawny. Den måste ni bara pröva! Det går att komplettera den med något kött, tex kycklingfiléer stekta och skurna i bitar om man vill. Välj förstås svenskt och ekologiskt.Tofu eller vita bönor går också att ha i efter du stavmixat. Naanbröd och raita till och mmm som att äta på god restaurang och passar perfekt när man varit ute och vill ha något enkelt värmande att äta.

Den här veckomenyn är inte den mest klimatsmarta, då skulle det vara än mer vego. Men många av oss vill inte äta veganskt och om fler gjorde en förflyttning från rött kött till lakto-ovo- och lite hållbart fiske så får det enorm klimatpåverkan. Och den förändringen tror jag fler klarar av. Hoppas du blev inspirerad, dela gärna tipsen med familj, vänner och kollegor som också vill äta #foodsforeverydaychamps. Lycka till!

Tre löparfrågor utan raka svar

Tre löparfrågor utan raka svar


Nu jag jag snart löpcoachat i TVÅ DECENNIER! Ja inte varje dag och inte ens varje månad men sen mars 2000  då jag tränade ett gäng nybörjare (inkl mig själv) att klara Reading Half Marathon. Sen dess har det blivit både det ena och det andra och det här med att vetandet är som en boll som ju större den blir får större yta mot det man inte vet- det tänker jag på både vad det gäller löpning och livet i stort.

Jag har nog fått alla frågor man kan få om löpning under de här åren. Och jag tror att jag svarar mer och mer flummigt allteftersom åren går trots att jag samlar på mig mer och mer erfarenhet. Det är så mycket som inte går att svara rakt på utan som bara varje löpare själv kan reda ut. Men hela sport- klädes- utrustnings- energiindustrin tjänar inte så mycket på om vi känner oss 1) säkra på vad vi behöver för vårt högst unika sätt att röra oss 2) inser att vi inte behöver så mycket. Och så gillar vi att fråga varandra och få svar och många vill tala om för andra hur de gör, i all välmening men det går sällan att copy-paste vare sig upplägg, utrustning eller energi.

Vi är unika.

Vi ser helt unika ut vilket gör att en så repetitiv rörelse som löpning kommer påverka oss helt unikt.

Vi har en unik matsmältning.

Vi har unika upplevelser och stressnivåer.

Vi har helt unika fötter.

Vi kan be om råd, vi kan höra om erfarenheter, vi kan bolla, vi kan vara lika men vi är helt unika. Och vi kan så mycket mer om vår egen kropp än vi ofta tror. Här är tre frågor ingen utom du själv kan svara på.

1. Sitter den där löparskon bra?

Kanske den vanligaste. Man ber om tips på skor men en sko som sitter som en smäck på mig och funkar bra kan vara katastrof för dig. Jag kanske är van vid nolldropp och ingen dämpning. Du har kört med dropp och väl uppbyggda skor. Allt beror på. Det man kan fråga om är förstås om de är smala/breda, små/stora i storlekarna. Om sulan är bra- det är en riktigt bra fråga som är mycket relevant framförallt i terräng. Man kan resonera och bolla skomodeller men det är stört omöjligt att säga till någon att ”det här är en bra sko för dig”. Den mesta forskningen visar att man ska gå på om skon är skön på just ens egen fot.

2. Ska du springa snabbt?

De allra flesta svarar ”nej”. Kutym liksom. Och vad är snabb? Som Usain Bolt? Som Jonas Buud? De allra flesta svarar att ”nejdå” och det blir ofta svaret om man frågar om de är snabba. Nästan ingen säger att de är snabba för 1) vi är JanteSverige och 2) Man vill ofta bli snabbare så man jämför sig med de som är de och tycker att man själv inte är det. Och så ger det ett litet break just då om man inte skulle hänga med eller, om det är loppdags, springa på den där tiden man tänkt. Vad än folk svarar på frågan om det ska springas snabbt eller om de är snabba- finns det inget rakt svar.

3. Kan jag äta det här under långpass?

Ok! Här har jag ju skrivit massor med ”svar” om det själv men det går heller inte att säga. För en del funkar grädde. För andra funkar bara sportdryck som smakar tapetklister. Man måste testa sig fram. Man kan med fördel sträva efter att tåla mycket och definitivt testa mycket och folk kan ge anekdoter om att ditten och datten lett till att magen rasat eller mått jättebra och båda eller inget kan bli sant för dig. Men något som funkar jättebra för någon annan kan bli katastrof för dig. Testa. Testa. Testa.

Med detta sagt- vi kan bolla massor av klokheter med varandra men att ta en annans löparsanningar för sina- går inte. Vi kan inspireras och avskräckas av varandra men både det vi gör, det vi äter och det vi klär på oss blir en helt unik ny sanning för oss. Bygg din inre kunskapsbank av vad som funkar för dig. Troligtvis är det färre grejer och en enklare ansats till löpningen än vad många andra låter påskina. That’s what I call bohemian running!

Spring din egen väg!

Ready to run- mer än att snöra skorna

Ready to run- mer än att snöra skorna


Hej rehab igen! Hej hej hopp. Det gick så bra tänkte jag men under ytan började min nervproblematik komma tillbaka. Något i vänstersidan funkar inte och bästa Elin konstaterade vid en kik på min rumpa igår att ”typ halva vänster skinka är borta”. Ja då är det inte så konstigt att det suras när jag springer goddamit. Men nu vet jag vad jag ska göra och jag får ladda om. Var anmäld till 80 km i Västerås i slutet av september men nu blir det inget sånt. Bara rehab.

So.

Det var inte det som det här inlägget skulle handla om utan en stilla (nåja) tanke runt just det här att vi oftast kanske bara springer en timme per dygn och det förstås är jättemycket som spelar roll som sker när vi inte springer. Förr i tiden var vi kanske mer redo att springa. Vi var i rörelse mest hela tiden så att gå från det läget till att springa var inte så stor förändring. Dessutom sov vi mer och kanske bättre också.Och vi har kanske inte så mycket tid utöver den där stunden vi faktiskt springer att lägga på löpningen men det finns flera saker vi kan göra, och en del vi kanske ändå gör, som stöttar att vara redo för att springa.

Här är några saker att tänka på:

Sömnen

Ja den kommer jag alltid dragandes med. Men att ha sovit ordentligt förbättrar din förmåga att motivera dig. Det minskar risken att bli förkyld när du tar i hårt. Det gör också att du får bättre reaktionsförmåga och minskar alltså risken för skador. Att ha sovit ordenligt är det absolut viktigaste du kan göra för att vara redo att springa. Så är det bara. Ta hand om sömnen!

Smörjda gångjärn

Kanske har du varit på kontoret och varit stilla hela dagen. Suttit med böjda ben, haft skor på dig, kanske klackskor!? Varit lite framåtlutad, framåtroterad. Att sen bara sticka ut och springa när det varit den rådande positionen flera timmar, ja då är kanske kroppen inte redo. Över tid kan du bli kort i höftböjarna, kort i vaderna, ha fötter som inte vet vad det är att möta underlag och en bröstrygg som hänger framåt.

Visst kan man värma upp. Men ska man säg springa på kvällen så kan det vara en ide att kanske vara lite barfota under dagen, rulla fotleder, sträcka ut höftböjarna och bröstryggen. Helt enkelt göra lite mikrouppvärmning då och då för att vara lite prepp på vad som komma skall. Enkla korta sekvenser.

Rätt käk och vätska

Verkligen inget knepigt. Men ska du springa hårt behöver du ha ätit kolhydrater för att ha tillgång till din bästa växellåda. Så är det bara. Ska du över huvud taget anstränga dig kan det var skönt att inte känna dig svimfärdig medelst. Att ha lagom med vätska i kroppen och lagom med käk helt enkelt. För det man ska göra.

Energi till det som för dig framåt

Benen? Nej jag menar hjärnan faktiskt. Om du bara ska ut och njutkuta så kräver inte det kanske så mycket mentalt grit. Men om du tänker utmana dig hårt, smaka mjölksyra i öronen, ja då är faktiskt din hjärnkapacitet en faktor att ta hänsyn till. Har du haft en tuff dag på jobbet och fattat massa beslut så kanske hjärnan är trött och då finns det inte lika mycket kraft att pusha sig till vad det nu är man ska försöka göra. Inget att straffa sig för. Bara inse att de dagarna får man kanske ta det lite eller helt lugnare. För jobbet kommer ju före ett intervallpass.

Rätt grejer

Här finns det mycket pengar att tjäna på att få dig att tro att du behöver både det ena och det andra. Och efter ett tag kanske du behöver det ena och det andra för att du vant dig vid det. Men det bästa och enklaste är ju att inte behöva så mycket. Att typ kunna springa i vilka kläder som helst. Utan en laddad klocka, utan speciella strumpor och grejer. Bomull går alldeles fantastiskt bra oavsett vad ett stort klädmärke påstår. Jag har sprungit till och från i 20 år nu. Sprungit till och från jobbet. I plus 30 och i minus 15 grader. 16 mil och allt därunder. Om det är något jag vill skicka med så är det att det spelar väldigt lite roll vad du har på dig under ett pass på runt en timme bara det inte skaver. Fötterna mår bra av att vänja sig vid att få jobba. De älskar att jobba, de är skapta för det. Bygg in en vana att ha skor som låter fötterna jobba som de är.  Är du tjej behöver du troligtvis en bh av något slag men utöver det torde inte något vara ett måste. Så vad gäller kläder och grejer tror jag man kan förenkla mycket om man kan känna sig ready to run med så få grejer som möjligt.

På bilden kände jag mig springfärdig. I Åre i helgen. Move placidly out there!

Springer genom hela Sverige – för Panzisjukhuset

Springer genom hela Sverige – för Panzisjukhuset


Just i detta nu sover han hoppas jag. Men imorgon snörar han skorna igen och fortsätter sin löptur genom hela Sverige. Från Treriksröset till Smygehuk. Över 200 mil. Till förmån för Panzisjukhuset och arbetet där. Hur bra är det inte?

Daniel Roxvret är min löparhjälte just nu! Han beskriver äventyret väldigt bra på sin hemsida, du kan se om han passerar nära där du bor här.

Jag fick ställa några frågor till honom:

Hur känns det nu?

Det känns superbra! Men just denna dagen har jag känt mig om starkast på så påverkar ju såklart, hade varit lite annat svåra dag 3. Man kan väl säga att människokroppen är rätt fantastisk!


Vad är du överraskad över?

Att det hittills har gått så bra trots väldigt dålig träning inför.


Vad är roligast?

Att känna sig stark! Att se donationer trilla in och att läsa alla kommentarer som peppar mig!


Vad är jobbigast?
Känna skavanker och vara rädd att det blir någon stor skada, få tankar av att det inte kommer gå bra.


Vad äter du?
Frukost – Macka. Lunch – Mackor + tilltugg. Kvällsmat – Ris/makaroner med kyckling + tilltugg. I rörelse 8st flaskor med maltodextrin/fruktos.

Hur mår kroppen?
Bra! Pirrar lite i fotsulorna såhär på kvällskvisten precis som alla dagar, fötterna önskar nog att jag var klar snart


Hur känns det mentalt- har du bra tips när man får en dipp?
Viktigaste när man har en dipp är att första varför man får den, ofta behöver man bara få i sig mer energi eller så kanske man är kall och behöver mer kläder. Men det gäller ju att komma ihåg att dippar kommer, men man kommer också ur dom, något som tyvärr inte alltid är lätt att komma ihåg när man är i en svacka. Bästa är att ha folk runt omkring en som påminner en om saker man inte själv förstår.

Ja vad ska man säga- löparkepsen av! Jag kommer förstås fortsätta uppdatera hur det går för Roxen men jag hoppas du vill följa och framförallt stötta hans insamling. Här är länken igen. Heja dig Roxen!

#foodsforeverydaychamps Klimatsmart mat del 1: Köttklok

#foodsforeverydaychamps Klimatsmart mat del 1: Köttklok


Om det inte framgått redan så brinner jag enormt för klimatfrågor. Jag började redan som 10-åring och har läst både miljöekonomi, miljöteknik, miljömanagement, miljövetenskap men jag är LÅNGT ifrån duktig på det här ska jag vara ärlig med. Men intresset finns och jag har ju dessutom en god kunskap om kost. Det har du också, vi är alla ganska bra på det faktiskt men vi gör lätt tokiga tankevurpor, upplever att vi inte har tid att förbereda och göra goda val och jag vill gärna att vi delar tips och ideer till varandra. Köttproduktionen står för cirka 15 % av världens totala utsläpp av växthusgaser och vi i väst äter en stor del av dessa. Vår köttkonsumtion har dessutom ökat rejält (33 % mellan 1980 till 2010) även om det har dippat lite senaste åren. Det kan också vara mer hållbart att äta ”snabbväxande” kött men det går ju på tvärsen med omsorg om djuren. (Källa Jordbruksverket).

I år vet vi att många svenska bönder tvingas slakta djur så vi får tillgång till en högre andel svenskt kött och är det något man i ett första steg kan göra för att ta hand om både sin och djurens hälsa så är det ju att bara äta svenskt kött. Och då kan vi ju behöva bli lite jobbiga konsumenter och fråga var köttet kommer ifrån på restauranger och liknande. Men det är att vara jobbig på ett bra sätt!

Så äta klimatsmart och gör man ju förstås på flera olika sätt. En del är ju:

1) Vad vi äter

2) Vilka vi handlar från och hur vi handlar det

3) Hur mycket vi slänger

Så jag tänkte ge mig på detta i två kanske tre blogginlägg och vill gärna ha tips och tankar däremellan.

Ibland tycker jag också det blir så tokigt när någon vill göra en förändring och så kommer någon annan och slår undan benen genom att säga ”ja men X är mycket bättre än ditt Y”. Alla förändringar till det bättre är att hurra för och har man levt på falukorv kanske man inte ställer sig och panerar o bankar på en rotselleri som byte men kanske kan lägga till något och minska mängden korv. Ja ni hajar.

En annan del är också det här med mättande protein. Ibland ser jag recept som låter jättegoda men näringsinnehållet blir vips lågt på protein som några av oss vet att vi behöver för att bli mätta. Då kan vi tappa några entusiaster bara på att de inte känner att de blir mätta. Tex pasta med någon röra med soltorkade tomater och grönsaker. Gott! Men lägg till bönor så ökar chansen att du blir mätt även en timme efter maten!

Så det här inlägget tänkte jag skulle handla om att minska köttet. Inte helt ta bort det för jag tror man tappar folk på vägen om man blir för radikal. Men säg att man minskar sina köttinköp med 50 %, kanske 70 % till o med? Det gör stor skillnad. Säg att man till familjen köpt 2 kg köttfärs, två måltider korv/chark och en biff i veckan och halverar det? Stor skillnad.

Nästa inlägg blir tips på en klimatsmartare veckomeny. Med mättande protein, goda, enkla rätter som blir bra matlådor. Tredje avsnittet blir tips på att minska svinnet så då tänker jag ta hjälp av Emilia som är expert!

5 klimatsmarta, goda, enkla, plånbokssmarta byten (med uppskattad samma tillagningstid)

1) Stekt eller ugnsbakad falukorv eller korv

— > Leta snabbmat i ”vegetarisk”sektionen i mataffären. Änglamarks Falafel är jättegod, Anamma har både biffar och bollar. Det finns andra märken också. Testa något nytt, du kommer hitta något du gillar och det här bytet gör enorm skillnad för både hälsa och klimat. Just charkprodukter ska vi undvika om vi kan.

2) Rör inte min tacos med köttfärs!

> Köp hälften av köttet du brukar och lägg i svarta bönor, mosa dem gärna litegrann. Belugalinser (svarta som natten) kan du koka också och blanda ned i färsen och krydda som vanligt. Supergott. Lovar. Tänk att du lagar äkta sydamerikansk style.

>> Byt helt mot sojafärs eller byt en del (tex 500 g köttfärs och 500 g sojafärs).  

Men soja då? Det är väl inte bra? Problemet med soja är mångfacetterat jag vet, men om du kontrollerar vad sojan kommer ifrån ( Anammas färs tex kommer bland annat från Serbien, inte regnskogsmark i Brasilien) och inte trycker i dig det varje dag är det betydligt bättre än billig köttfärs, ffa importerad. När soja odlas på stora arealer för att bli mat till köttdjur blir ju det en belastning. Men det är endast en liten del i nuläget som blir livsmedel. Ja jag tycker soja är svårt att uttala sig om även när jag läst runt men det är en bra proteinprofil men transporterna till Sverige blir förstås en utmaning. Kom gärna med inspel här om du vet mer!

3) Jag älskar min röda biff!

> Se till att det är svenskt kött och gör den till ett tillbehör istället för huvudrätt. Lägg till en bönsalsa, en bönsallad/linssallad osv. Räkna 50 g per person istället för 100 gram eller hur du brukar räkna.

4) Hamburgare är så gott!

> Köp hälften av den färs du tänkt och mosa i fetaost, bönor, ägg osv. 50/50 helt enkelt

>> Det finns HUR goda vegetariska burgare som helst. Lovar! Kikärtsbiffar, halloumiburgare, rödbetsburgare. Byt ut köttet helt eller gör några köttbiffar och några vegobiffar. De tar lite längre tid

5) Köttfärs o spagetti då?

> Igen, minska andelen färs ha i en burk blandade bönor, kidneybönor, svarta bönor osv. En till burk krossade tomater, tärnad squash, palsternacka, rotseller, rivna morötter- låt fantasin flöda! Utmana kidsen att pröva det nya och kalla det superkraftmat.

>> Byt mot quornfärs eller sojafärs. En skvätt rödvin eller balsamvinäger ger god smak. Använd ev en köttfond för att hålla i köttsmaken om den är dig kär.

Hur gör jag? Vi äter inte kött och chark som grundregel. Alltså vi handlar inte hem kött eller charkprodukter men bjuds det på det så äter vi det hos vänner. Ibland hamnar vi på MAX Hamburgare och jag äter alltid deras supergoda vegetariska hamburgare men kidsen gillar inte dem. Vi äter en del soja- yes, vi använder den färsen och ibland ”sojabollar” istället för köttbullar. Jag brukar tänka att en gång i månaden, typ efter mens, så äter jag kanske 1-200 gram svenskt KRAV-märkt rött kött bara för att åtgärda järndroppet (nej jag fattar att det inte helt kompenserar men det blir enkelt att komma ihåg) . Jag kan LÄNGTA efter en riktigt god kryddad korv och ibland äter jag det men då gärna lammkorv och det kanske är 1-2 ggr per månad. Vill inte äta utländskt kött och undviker att äta kött från bufféer där man inte vet vad det kommer ifrån.

Tips att läsa:

Köttguiden från WWF

Icas tips för klimatsmart mat

Jordbruksverkets fakta om hållbar köttkonsumtion

Löpning- när resan är målet #bohemianrunning

Löpning- när resan är målet #bohemianrunning


En av de vanligaste frågor en löpare får är vad man tränar för. Vad är målet? Man lägger upp mål själv. Man siktar på att genomföra pass, tävlingar. Man längtar tills en intervall är över. Man betar av, bockar av, siktar på. Distanser. Tider.

Kanske får det räcka. Kanske är det bra så.

Men för många av oss är löpningen något större. Det är så stort så det är en del av livet.

Och vad vet vi om livet? Att det började. Att det slutar. Men inte när. När det gäller livet är resan målet. Att det pågår, det är det bästa. Är det enda.

Att vi upplever det just där där vi är. Är fullt härvarande i det. Glad och tacksam att få vara det.

Om löpningen får handla lite mer om att springa. Att vara i det. Bara springa, en fot framför den andra. Att bara göra det får bli lite större, vara lite mer centralt. Räcker i sig. Att hur fort, hur långt, vad vi har på oss, hur vi ser ut, var vi springer, vad vi gjort innan och vad vi gör efter är lite mer skitsamma.

Att löpningen, resan, får vara målet.

Det tror jag mångas löpning skulle må bra av.

Packningstips för flerdagarsturer

Packningstips för flerdagarsturer


Jag lovade återkomma med packningstips och jag tänker att det här skulle även kunna komma SJ till gagn om jag får ha storslagna tankar. För tänk om alla hade bara 5 liter mindre packning med sig på tågen till fjällen? Flera hundra liter mindre packning per tågvagn. Tänk er utrymmet som blir! Som jag skrev i förra inlägget får väl alla bära så mycket de vill men när man uppfattar att folk tycker det är tungt och man undrar om man verkligen behöver alla grejer man läser om eller ser, ja då tycker jag vi ska tipsa varandra till höger o vänster!

Jag är som sagt ingen expert alls men har varit ute en del genom åren och framförallt har jag sprungit med packning de senaste åren. Det här var första gången med tält och packning för flera dagar och jag är supernöjd med det jag fick med mig. Hade allt jag behövde och då var det ändå både varmt och kallt, regn och sol. Jag rörde mig långt (3,5 mil ca) varje dag, äter mycket och behöver mycket energi. Vad jag åt och tips på det kommer i separat inlägg!

Jag var alltså borta 4 dygn cirka. Reste med nattåg och vandrade tre dagar. Vandrar man längre behöver man förstås mer, men framförallt mat, kanske 1-2 par rena strumpor till och tröja att ha närmast kroppen. I övrigt ska allt funka flera dagar till. Jag hade en 30 liters ryggsäck och tror jag bar cirka 8 kilo från start. Jag behövde inte komplettera med något- unnade mig ett ägg och köpekaffe men hade med tillräckligt med både energi och kaffepulver för att klara mig själv. Till och med lite för mycket käk!

Att vandra/springa i // kläder för kvällen // förstärkning

* Bikini med bra stöd upptill- skölj upp varje kväll

* Shorts – räcker med ett par

* Keps (för solen!)

* Kompressionsstrumpor (rent par för ombyte dag 3)

* Tunn ylletshirt (en ren med som ombyte dag 3)

* Tunn hoodie för värme o vind

* Löparjacka mot regn o vind

* Regnjacka och regnbyxor

* Ylleunderställ

* Pannband o vantar

*”löparkängor” och sandaler (mest för hemresan!)

* 30 L löparrygga från Salomon med ett regnskydd från Silva

Jag behöver inte så mycket stöd upptill så bikini i sporttopstil funkade. Jag hade två par exta trosor och eftersom mina torkar fort sköljde jag upp bikinibyxorna på kvällen så de var torra (nåja) dagen efter. Om det är något jag prioiriterar så är det rent närmast kroppen!

På fötterna hade jag långa kompressionsstrumpor som blev skitiga som attan men det gör ju inget. Efter två dagar bytte jag till ett par andra så jag använde totalt två par strumpor. Jag använder Falke och har aldrig haft skav eller blåsor. Efter dessa 11 mil i blöt o gegga hade jag en liten blåsa under en tå- that’s it!

Att vandra/springa i hade jag ett par korta lättorkande shorts. Nu var det ganska varmt och jag är varm av mig. Man kan ju ha ett par längre men gärna tunna shorts så torkar de fort. Det är sällan man fryser om benen så jag använde mina regnbyxor som långbyxor när det behövdes. Jag vek upp dem när det var ”mellanvarmt” och drog ned dem när jag ville skydda mot regn och blåst. 

Upptill hade jag en tunn merinoullstshirt. Den hade jag i två dagar och hade kunnat skölja upp så den höll en dag till om jag kunnat torka i stugor/bra väder vid tältet. Jag tycker den kan hålla i tre dagar. Beroende på hur ditt svett luktar förstås men luftar man den och tvättar sig noga under armarna morgon och kväll håller den längre!

Som överdrag hade jag min älskade L.I.M hoodie från Haglöfs- tunn, väger nästan inget och skyddar bra mot vind. Över den hade jag när jag stannade och pausade en L.I.M Haglöfs löparjacka, supertunn! Köpte den precis innan avfärd på outleten i Avesta och den blir liten som en tennisboll så rymdes bra i en av ryggans framfack. Lager på lager funkar bra. Regn/vindtätt skapar värmelager. Ylle värmer. Jag använde regnjackan som jacka och hade jag behövt mer kläder under dagen kunde jag dra på mig ylleunderstället jag hade på kvällen när jag sov. 

Jag hade på mig regnbyxorna uppvikta som kvällskläder så behövde jag inte gå runt i långkalsonger :D.

Som förstärkning hade jag vantar och pannband om det skulle bli kallt. Så- worst case kunde jag ha: ylle t-shirt, ylleunderställ, tunn hoodie, löparjacka och regnjacka på mig.

På kvällarna sköljde jag som sagt upp det som var skitigt eller luktade (det gjorde inget tyckte jag men jag var ju själv haha!)

På fötterna hade jag ett par lätta vandrar”skor” från Haglöfs: Strive Mid GT. Min man har likadana och vi älskar dem! De håller för att både springa och vandra i och hade dem även när vi vandrade i steniga Ben Nevis i Skottland!

Det var kläderna det!

Sova/hygien

* Tält

* Liggunderlag

* Sovsäck

* Handduk

* Neccessär

* Liten snabbtorkande handduk

Enda missen var min sovsäck- vilket jag visste. En billig sak för sommar som väger 800 g. För kallt! Ska investera i en lättviktssäck senare. Mitt tält är ett ”krypin” från Jack Wolfskin som heter Gossamer och väger 1,7 kg. Lätt att sätta upp, jag sovsäck och alla grejer fick plats därinne. Jag hade ett fantastiskt upplåsbart liggunderlag som var som att sova i en vanlig säng- ”Nemo” heter det. Bevarade värmen bra upplevde jag, med tanke på hur kallt det var ute. 2 grader andra natten i tältet….

Så: Tält, sovsäck, liggunderlag och sova i ylleunderstället och till slut alla kläder jag hade.

Min neccessär var också enkel: Tandborste och tandkräm (reseformat). En fast liten tvålbit. En liten burk med sheasmör som jag smörjde fötterna med. En liten burk med ansiktskräm. Tungskrapa (klarar mig inte utan!!), extra tofs och hårspänne, Burts Bees läppbalsam med citrondoft- lyx att smörja in med under vandring, vägde 20 gram. Tandpetare. Öronproppar och ögonbindel- ett måste i sommarfjäll med tältduk som viner och sol som inte verkar gå ned.

Ingen hårborste och shampoo och sånt där alltså. Tycker man klarar sig upp till 10 dagar utan sånt. Saknade en liten trasa att torka av tältet med men hade kunnat riva sönder handduken!

Äta

* Termos

* Spork

* Kåsa

Jag skriver ett separat inlägg om energiplanering men jag hade med mig en spork, kåsa och en termos som bas för mat och dryck. Jag kokade ju vatten i stugor längs vägen men annars hade jag lagt till min gasolbehållare och det lilla köket plus gryta som nog tar upp en  – två liter med plats och det hade jag inte riktigt pga otymplig sovsäck och bok (!!) Det byter jag förstås vid nästa tur!

Säkerhet

* Visselpipa

* Leatherman multikniv

* Första hjälpen

* Mobiltelefon och powerbank

* Pannlampa

Liten risk att vandra på Kungsleden men ändå- ingen täckning och jag gick mycket ensam. Första hjälpen är lätt att köpa men du ska också veta hur grejerna ska användas. Visselpipa är bra om rösten tröttnar samt tydlig signal på att något är fel. Färgglad outfit hade jag genom min rosa regnjacka och röda rygga om jag skulle behöva synas. Kunskap, färg och visselpipa väger inget extra!

Övrigt

Jag hade med mig en bok, penna och papper och korsord. Bok var eg lite onödigt då jag har en bok på Letto på telefonen och den drar nästan inget batteri i flightmode men …well jag hade plats pga inget kök (rådande eldförbud ville jag inte tjafsa med). Penna och papper var viktigt då jag faktiskt konfererade för mig själv där på fjället i tre dagar och behövde skriva ned saker jag kom fram till. Jag blir också ofta obehagligt torr om fingrarna, sådär så jag blir galen så min lilla 10 g burk med typ försvarets Hudsalva el dylikt var bra! Solglasögon kan vara alternativ till kepsen.

Som sagt. Saknade inget. Hade kunnat skippa pannlampa och bok och ändå ha det gött. Somnade som en sten så läste kanske bara 10 sidor ändå :).

Tänk multifunktionella grejer. Tänk Situations, Skills, Stuff. Ju mer förberedd på situationer du möter och skills du har desto färre grejer behöver du!

Nästa inlägg: God och bra energi längs vägen!

Fråga gärna, tipsa gärna, bolla gärna och dela gärna erfarenheter! Jag vill lära mig mer!

Gå/springsresa på Kungsleden – lättpackat utan kompromisser

Gå/springsresa på Kungsleden – lättpackat utan kompromisser


För två veckor sen ungefär spontanbokade jag en resa till Abisko och hem från Nikkaloukta. Det är en ganska klassisk vandring på Kungsleden, många lägger en vecka på de cirka 11 milen. Många går med mycket packning, många ser ut att stånka och bära mer än de önskar. Jag tycker det finns en balans mellan att bära lätt och att ha med sig rätt saker. En balans mellan att köpa dyr utrustning och make do med det man har. Att inget är mer rätt eller fel men det verkar som många tycker det är tungt och jobbigt och då finns det ju all anledning att lätta på utrustningen och få kraft att njuta mer. Att förstå att det är en ganska stor industri som vinner mycket på att vi köper på oss massa saker som vi kanske inte egentligen behöver om vi reder ut våra preferenser.

Jag hade inte en vecka. Jag kände att tre dagar var max vad jag ville vara borta och jag gillar att vara i rörelse så det var inga problem att planera in 36 km första dagen, 37 andra och cirka 35 tredje dagen.

Nattåget skulle komma fram till Abisko 11.15 så räknade med att vara iväg ca 11.30 och gåspringa till Alesjaure (36 km). Dag två Alesjaure – Singi (37 km via Tjäktja och Sälka) och tredje dagen ta mig till bussen i Nikka som gick 16.55 vilket skulle gå via Kebnekaise fjällstation och vara 35 km.

Nu var tåget lite sent (surprise!) men jag kom iväg 12.30 iallafall. Vädret var varmt men det började regna väldigt skönt efter en stund- jag gick och blev medvetet dyngsur bara för den senaste månadens torka liksom fick mig att längta efter det. Men i Abiskojaure efter 14 km smet jag in och drog på mig regnstället. Nu hade jag 22 km kvar. Jag hade småsprungit litegrann men min rygg var helt förstörd efter att ha fått sitta och sova på tåget upp.

Och jag hade ju inte bråttom! Det var ju bara jag och mitt tält och jag hade preppat med kokt linspasta o tonfisk så middagen var klar.

Det sprack upp och jag fick helt enormt vackra vyer bortemot Alesjaure över turkost vatten och snöklädda toppar. Jag satt på en sten, åt min enkla middag, täckningen på telefonen var borta och jag hade allt jag behövde. Lyckan pirrade i kroppen och jag hade kunnat gå hela natten kändes det som men visst var det skönt att vara framme..

..vilket jag var runt 20.00 vid Alesjaure där mycket kylutrymme gick åt till öl till bastun..blir lite ledsen i hjärtat över sånt men bemötandet på platsen var desto bättre av fantastiska STF-värdar. Jag betalade för att få använda kök och torkutrymme- jag var dyngsur! Satte upp mitt tält med vacker utsikt, tvättade mig i den kalla fjällforsen, åt lite torkad frukt och kröp ned i, vilket jag redan visste, min  för kalla sovsäck med ylleunderställ på. Fötterna helt ok om än sådär svampiga som de är när man gått och blivit blöt…

Vaknade och frös- förstås! Hade inte hunnit få med min varma sovsäck men somnade om med yllepannband och löparjackan på och sov vidare med klockan på 06- inte för att det behövdes för jag vaknar då ändå.

Dag 2

Packade snabbt ihop tältet, tog det lugnt med frukosten- är ingen frukostmänniska utan drack mitt kaffe och tryckte i mig lite musligröt (hällde kokt vatten på granola och åt). Stuvade ned allt och traskade iväg vid 08.00 mot Singi 37 km bort. Vackert vackert. Vackrare ju längre jag gick. Ingen brådis så struntade mestadels i att springa och bara gick. Varmt och gött. En förmiddagspaus utanför Tjäktja med macka jag hade med mig och ett äpple jag sparat som onödig lyx. Åt lite nötter och torkad frukt och knatade vidare. Efter ett tag ser man Kebmassivet och vandrar i en fin dalgång efter passet som är den högsta punkten på Kungsleden.

Pausade vid Sälka och drack gott kaffe, lite mer macka, lite choklad. Det var lite segt helt klart mot slutet. Men vyerna vägde upp allt. Magiskt vackert! Klockan var 17.00 när jag möttes av världens trevligaste stugvärd Jan på Singi. Solen strålade och det var en lycka att leta en liten plats för mitt lilla kryp-intält. Lagade en enorm portion snabbmakaroner med pesto, åt lite mer choklad, löste korsord, pratade med ett jättetrevligt gäng där två var från England och vi skrattade gott åt att vi satt med världens finaste utsikt och pratade om en park i Hertfordshire norr om London!

Tvättade mig i bäcken och hängde mina snabbtorkade shorts och handduk på tältet. Lade mig 21.00 med alarmet satt på 05.00. Det var lätt runt 20 grader men lånade en varm filt och jodå, vaknade med klapprande tänder ändå mitt i natten. På med mer kläder, somnade om.

Dag 3

Vaknade 05.00. Packade ihop tältet med tandklapper, kokade vatten till min termos och drack två koppar kaffe, hällde varmt vatten över myslin med insikten att jag behöver ju inte äta det första jag gör! Det gör jag ju inte till vardags och när man går är det ju inte direkt högintensivt. Knatade iväg i den vackraste fjällmorgon du kan tänka dig. Alldeles tyst, bara jag, klockan var 06.00 och den här vandringen först upp över ett pass och sen ned mot Keb med mäktiga Liddubakkti till höger som ett vakande öga över mig- det kommer jag aldrig glömma.

Sen blev det varmt. Och ju närmre Keb jag kom desto mer tält och vid Keb kändes det som jag bara ville vända och springa in i fjällen igen: Helikoptrar i skytteltrafik och färgglada tält i varje buske, folk som inte hade koll på var de skulle gå eller hur det var med vatten framöver. Mobiltelefoner, skräp och en lite tuff och show-offig atmosfär. Jag får ju skylla mig själv som pausade just där men efter 14 km var det dags att fylla på med kaffe och min spork hade helt gett upp. Tänkte inte slafsa pestomackisar med händerna till lunch.

Knatade vidare mot Nikkaloukta med en längtan om att få tänka klart i lugn och ro men här är det förstås skytteltrafik med folk. Med cirka 10 mils vandring i benen på tre dagar var jag inte trött, jag är ju en uthållig ardenner men det här var ju inte så rolig vandring så var ganska redo att komma fram till Nikkaloukta. Och just då passerar jag ett par som hejar glatt och vi börjar prata. Lina och Kristoffer- vilka underbara pärlor ni är! Vad härligt det var att få babbla med er, dela tankar och garva lite hela vägen till nattåget! Ödmjuka inför naturen, måna om att vårda den- efter det slitage jag sett och kaoset vid Keb och reflektionen över vad det är som fraktas ut i våra unika fjäll så var det fint att höra att flera reflekterar över samma sak. Det var underbart att vara för sig själv i tre dagar men mötet med er är ändå något av det bästa jag tar med mig!

Och- lugnet av att vandra i vidderna. De här fjällen slår mycket på fingrarna. De ger mersmak- det finns otroligt fina dalgångar bortom Kungsleden. Vill man gå i lugn och ro- gå tidigt och gå sent. Jag fick gå långa sträckor i det lugn och ro jag hade längtat efter.

Har fått frågan om vad jag hade med mig i packning och jag ska skriva ett inlägg om det. Men 30 liter och 8 kilo hade jag på väg ut och jag saknade ingenting. Jag köpte till ett 10 g paket smör och unnade mig ett kokt ägg och ett äpple vid Keb- resten hade jag med mig och alla som känner mig vet att jag äter som en häst. Jag skippade köket till förmån för en bok (!!) men annars hade den fått plats också.

Jag kan varmt rekommendera att miljövänligt åka SJ upp och visst- det kan bli förseningar men det är ju ingen tid att passa någonstans.

Lättpackat, härligt, långt och fantastiskt vackert. Tack naturen.

Min tältplats vid Alesjaure

Regnskydd, sandaler och bok på utsidan!

En bättre människa

En bättre människa


Man vaknar. Det finns en intention om att det ska bli en perfekt dag. En balanserad dag. Närvarande, engagerad.

Dagen börjar. Det händer saker. Saker som inte var planerade. Man väljer B istället för det perfekta A och så är man helt plötsligt inne på B-spåret.

Man hade tänkt läsa en bok men det hinns på något sätt inte med ändå. Man får inte ro.

Man får säga ifrån, man ska ju uppfostra och det ska vara ordning. Man är ”inte bästa mamma”. Kanske till och med ”bajsmamma”.

Den näringsrikt eminenta måltiden man tänkt ut blir ouppskattad av några, otillräcklig för andra och kompletteras för egen del med två ostmackor.

Man jämkar, man blidkar, man funderar, man ger sig, man står på sig, man grejar och håller på.

Det kryper och det kliar. Det där hårda passet man planerat det finns det inte hjärnkapacitet kvar till.

Man byter om. Det känns segt. Man lommar iväg. Får lite feeling ändå.

Springer.

Springer fort, känns det som fast långsamt går det men skit i det. Benen bär en in i ett alldeles oåtkomligt universum av harmoni och eufori på en gång. Långt från medlande, tänkande, grubblande, skurande, diskande och diskuterande Hålla samsande.

Nära livet självt. Stegen, pulsen, flåset. Det trampar liv och fart i ådran som bär energi till livets alla förgreningar av behov att tillfredställa. Rensar rören från gnäll. Från slagg från vardagens mjölksyra.

Man springer och springer och kommer tillbaka till alltihop. Skitig och ren på samma gång. Svettig och fri. Mindre tjafs. Färre saker spelar roll, det som spelar det blir tydligare.

Redo att fortsätta försökandet. Lite mer rustad för det.  Försökandet att bli en bättre människa.

 

Mer bohemlöpning åt folket!

Mer bohemlöpning åt folket!


Under 1800-talet började begreppet bohem rota sig. Det handlar om en okonventionell livsstil förstås men till viss del kopplades det till frivillig fattigdom. Men den fattigdomen handlade förstås om brist på materiella saker. Och vad gäller löpningen tror jag många kan hitta rikedom i att minska pryttlandet. Lite som grundtanken med minimalism- minska på prylar för att öka friheten. En bohemisk approach till löpning tänker jag är att minska fokuset på detaljer och flera av de självskapade hinder många känner för att få en upplevelse av perfektion i löpningen.
Perfektion är ett relativt begrepp, förstås. Något jag tror går förlorat för många i en jakt på saker som går att kvantifiera. Tider. Distans. Antal. Saker som ska vara exakta och rätta: Skor, klocka, kläder.

Men för de allra flesta av oss spelar det inte så stor roll för den absoluta prestationen ändå. Vad vi har för klocka, kläder, skor, hur fort intervallen gick, exakt hur långt det var. Det går bra att träna för både milen, maraton, ultralopp utan att fokusera på detaljer. Utan att hänga upp sig på dem. Det går formodligen bättre faktiskt!

Tänk att du är ready to run nästan hur och var som helst. Att det inte måste vara speciella parametrar på plats: ätit på ett visst sätt, ha ett visst par skor, ”löparkläder”, en viss tid osv osv.

Många av oss blir också skadade. Ofta ofta handlar det om att vi inte lyssnat på kroppen. Det är klart att det inte löses enbart av att vi kastar klockan men jag är övertygad om att ett ökat fokus på att lyssna inåt och lära sig benchmarka mot kroppens signaler är ett sätt att bli hållbar. Att låta en klocka som mäter tid vara en sidogrej, inte huvudfokus.

Och det här med det perfekta passet. Perfektion är som sagt ett relativt begrepp och det är bara du som kan bestämma vad i din löpning som är perfekt. Inget utanför dig. För de allra flesta av oss, alla som inte är elitsatsande, så är det inte så viktigt med minuter hit o dit. Om intervallen blev fyra och en halv minut eller fem. Med starka fötter och en kropp i balans går det att springa i nästan vilka skor som helst. Ett vanligt linne. Bomull. Vanliga solglasögon. På tom mage. Efter en glass. Före en glass. Utan strumpor.

Ni hajar vad jag är ute efter. Minska de hinder och strunta i de onödiga detaljer och prylar som en hel industri och ganska många personer med social medialt utrymme lyfter fram att man behöver. Öka känslan av att tillgängligheten till löpningen är större. Att det är lättare att ”få till det”. Njuta av det och ta hem känslan av vad som är bra och vad som behövs till kroppen. Från scheman och elektronik och prylar.

Bohemianrunning är att ge förutsättningar för att få den där sköna YAYkänslan lite oftare. Minska hindren för att ta sig ut. Foka’ på kroppen, rörelsen. Det blir billigare och enklare och därtill, är jag övertygad om, en bättre upplevelse.

Så. Testa. Vad kan du förenkla? Vad har du för hinder du målar upp, prylar som ”måste” vara på plats som du kan prova att strunta i?

Springa Bergslagsleden – tips!

Springa Bergslagsleden – tips!


Vill du bara ha tips- scrolla ned!

Idag var jag och och min nyfunna vän Camilla ute på ett litet äventyr på Bergslagsleden.

Jag har tidigare sprungit några etapper vid en tvådagars löpning 2016 . Idag var det etapperna Ånnaboda- Suttarboda-Leken som stod på schemat. Vi ville få ihop 30 km. Ja eller mest Camilla som ville få ihop mil inför Ultravasan. Jag har ju bara joggat 20 km som längst i sträck i år och bara 15 km i terräng så jag var väldigt nöjd med allt över 20 km. Jag är sugen på att hitta på ett längre tuffare lopp nästa år där man måste vara team, men jag är ju en sån eremit när jag springer! Men Camilla funkar det super att springa med, vi hade så mycket att prata om och båda studsar rätt upp i luften vid sikte av orm. (Vi har massa annat gemensamt förutom det som tur var.)

Vi velade fram och tillbaka litegrann vilka sträckor vi skulle springa men det landade i att mötas vid Lekens badplats, ställa en bil där, köra den andra till Ånnaboda och börja där och sen skjutsa tillbaka den andra till Ånnaboda.

Bergslagsleden är en väl omhändertagen och markerad led. Det finns vatten vid alla etappmål (tror jag!). Superfin bergslagsnatur men som namnet indikerar- det går upp och ner! Vi passerade en tjärn där det var 25 grader i vattnet och fin stege rätt ned i det tébruna vattnet.

Vi började med en runda i Ånnaboda för att få fler kilometer och kom upp på Falkberget som är otroligt vackert! Sen fortsatte vi leden mot Suttarboda. Det var varmt idag. 30 grader och jag började lida ganska tidigt. Blev toktörstig, ville i vartenda vatten vi såg och tids nog blev jag yr. När det var några kilometer kvar var det riktigt jobbigt. Så yr! Jag släppte iväg Camilla att springa på fram och tillbaka lite och stapplade fram och drömde om isglass och bad.

Det fick jag till slut och uj så härligt det var! Vi vek av leden vid Leken och tog oss till badplatsen där och den härliga sjön. Sällan har ett bad suttit så fint. Sällan har isglass och såna där cornichoner eller vad de där smågurkorna på glasburk heter, smakat så gott. Jag hade ingen klocka men runt 26-27 kilometer stapplade jag ihop och det känns bra att börja bygga tid och distans för framtida utmaningar!

Tips för dig som vill springa Bergslagsleden

* Det går bussar till flera av etappstarterna. Runt Örebro tex kan du ta buss från Resecentrum till en etapp och ta buss hem från en annan. Det går således jättebra utan bil på många håll!

* En del spänger kan flippa upp ganska rejält och springer ni på led- håll avstånd!

* Ska du ut på ett parti där du får ormkänning- plocka några kottar eller stenar och kasta framför dig medan du springer så skrämmer du (kanske!) iväg dem

* Säkerhet – Vätska – Energi. Tre delar att tänka på! Synas, höras, nås och kunna hjälpa andra kan man också tänka på.

* Missa inte sevärdheterna. Grottor, förkastningar, utsiktsplatser, källor, stanna vid en tjärn och bada. Fornlämningar osv. Så lätt att bara springa förbi men passa på att pausa där det är något speciellt att se.

* Spring i badvänliga kläder och ta med typ vaselin eller Sportslick så du undviker skav. Underbara badplatser i fina små tjärnar på flera håll.

* Lämna bara fotspår. Bara bara. Såg inget skräp alls idag- det är glädjande!

Har du sprungit någon/några etapper? Vilken var finast tycker du?