Fantastiskt rekord av Anna Carlsson på Bergslagsleden

Fantastiskt rekord av Anna Carlsson på Bergslagsleden


Flera duktiga löpare har gett sig på att springa Bergslagsleden på snabbast möjliga tid. I helgen krossade Anna Carlsson alla tidigare rekord, när hon sprang den över 28 mil långa och krävande leden på 38,5 timmar.

Det som på engelska heter Fastest Known Time, FKT, har verkligen exploderat under pandemitiden. FKT handlar om att springa en specifik sträcka, ofta en vandringsled, på snabbast kända tid.

Bergslagsleden tillhör de mest populära lederna för FKT-försök. Den är drygt 28 mil lång, med över 5 000 höjdmeter, och går från Kloten i norra Örebro län till Stenkällegården i Tiveden. När Lars Drageryd förra sommaren kämpade sig i mål med ryggproblem på knappt 44 timmar hade han ett entourage av elitorienterare med sig genom skogen. Den tiden var Anna Carlssons mål att slå den gångna helgen.

– Jag hade en optimistik plan som låg ungefär på 38 timmar och en mindre optimistisk plan, som låg på närmare 44 timmar. Det var den mindre optimiska planen som jag kände var realistisk och genomförbar, berättar Anna Carlsson.

Men under det 1,5 dygn som Anna var i rörelse så funkade nästan allting. De tekniska stigarna tog visserligen ut sin rätt även på Anna Carlsson under nattens kyliga timmar, men riktigt långt nere i källaren var hon aldrig. I mål var hon bara 27 minuter ifrån sin mest optimiska plan.

– Nu ska jag skriva nåt jag sällan skriver: jag är så jäkla nöjd och stolt! skrev Anna i sociala medier efteråt.

Och undra på det. Det nya rekordet alla kategorier lyder alltså på 38 timmar och 27 minuter, en prestation i yppersta världsklass. När flera av de tävlingar som Anna hade tänkt att springa har ställts in blev detta hennes första ultraäventyr sedan hon kom med i Asics nya satsning på traillöpning.

– Jag ville ha en utmaning att starta igång året med. Att springa en led är ett roligt alternativ. Jag hade egentligen tänkt att springa någon som var runt 100 miles och var först inne på Roslagsleden. Men så fick jag höra att det är ganska mycket grusväg där och innan den här upplevelsen var jag inte så förtjust i grusväg. Men nu älskar jag grusväg, skrattar hon.

– Jag hade hoppats på att kunna hålla tempot bättre på slutet men leden var mer teknisk än jag trott i förväg och jag hade inte riktigt ben kvar för att parera det.

Men de många långa dagarna tillsammans med hunden Scout i fjällen utanför Abisko där Anna bor har gett en gedigen bas. Att vara i rörelse under lång tid hade hon också erfarenhet av genom de 54 timmar som hon sprang under satellit-VM i backyard ultra i höstas. Att springa från A till B över rötter och stenar är dock något annat.

Det enda som strulade under de 38 timmarna var tekniken. För att kunna registrera ett FKT måste man kunna verifiera genom bland annat GPX-filer från en klocka. Dessutom delade Anna en länk för att de som ville skulle kunna följa hennes position medan hon sprang. Men sladden till klockan glappade så att det inte gick att ladda medan hon sprang.

– Det var ett litet stressmoment, säger Anna, som förhoppningsvis får stå på startlinjen i en tävling igen i juli, i 100-milestävlingen Val D’Aran by UTMB i Spanien.

– Jag hoppas så himla mycket på att den blir av och att vi kan ta oss dit, för banan ser så fantastiskt rolig och fin ut.

– Men jag är faktiskt väldigt sugen på att springa ett riktigt 200 mileslopp. Framför allt för att man kommer slippa den här tekniken själv. Det känner jag mig ganska redo för, nästa år.

Efter att hon flyttade till Abisko 2015 gjorde Anna ultradebut på hemmaplan två år senare, i Swedish Alpine Ultra längs Kungsleden. Den enda gången som 35-åringen från Färila inte har varit på pallen i en ultratävling var när hon blev fyra i TDS 2019, en av tävlingarna under UTMB-veckan.

Men ultrakarriären går spikrakt uppåt och förhoppningsvis kan hon i sommar få ett ordentligt kvitto på vad det innebär i internationellt motstånd. Fram till dess får Anna Carlsson känna sig stolt över sina 38 timmar och 27 minuter på Bergslagsleden.

Lyssna på intervju med Anna i podden Ultraaktuellt
Läs mer om FKT


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

SUM jubilerade & Tommy gjorde det igen

20-årsjubileum för Sörmland Ultra Marathon, Tommy Carlsson vann TEC 200 miles en månad efter Viadal...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Succé för sexdagarstävlingen Viadal Ultra

Det var sex dagar som skapade en väldigt speciell stämning, både på plats och bland...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Första SM i ultratrail, en av veckans nio ultratävlingar

Johanna Gelfgren och Anders Kleist är namnen på de historiska första svenska mästarna i ultratrail....

Läs mer
Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese

Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa en biljett till det svenska...

Läs mer
Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång

Långa backyardfester och plågsamt vacker målgång: Två backyarddueller, inspirerande resa från noll till hundra miles och 50-årsfirande mitt i natten....

Läs mer
Svenska framgångar under UTMB-veckan

De två giganterna François D'haene och Courtney Dauwalter vann igen – och flera svenskar gjorde resultat av yppersta världsklass.

Läs mer