Fantastiskt rekord av Anna Carlsson på Bergslagsleden

Fantastiskt rekord av Anna Carlsson på Bergslagsleden


Flera duktiga löpare har gett sig på att springa Bergslagsleden på snabbast möjliga tid. I helgen krossade Anna Carlsson alla tidigare rekord, när hon sprang den över 28 mil långa och krävande leden på 38,5 timmar.

Det som på engelska heter Fastest Known Time, FKT, har verkligen exploderat under pandemitiden. FKT handlar om att springa en specifik sträcka, ofta en vandringsled, på snabbast kända tid.

Bergslagsleden tillhör de mest populära lederna för FKT-försök. Den är drygt 28 mil lång, med över 5 000 höjdmeter, och går från Kloten i norra Örebro län till Stenkällegården i Tiveden. När Lars Drageryd förra sommaren kämpade sig i mål med ryggproblem på knappt 44 timmar hade han ett entourage av elitorienterare med sig genom skogen. Den tiden var Anna Carlssons mål att slå den gångna helgen.

– Jag hade en optimistik plan som låg ungefär på 38 timmar och en mindre optimistisk plan, som låg på närmare 44 timmar. Det var den mindre optimiska planen som jag kände var realistisk och genomförbar, berättar Anna Carlsson.

Men under det 1,5 dygn som Anna var i rörelse så funkade nästan allting. De tekniska stigarna tog visserligen ut sin rätt även på Anna Carlsson under nattens kyliga timmar, men riktigt långt nere i källaren var hon aldrig. I mål var hon bara 27 minuter ifrån sin mest optimiska plan.

– Nu ska jag skriva nåt jag sällan skriver: jag är så jäkla nöjd och stolt! skrev Anna i sociala medier efteråt.

Och undra på det. Det nya rekordet alla kategorier lyder alltså på 38 timmar och 27 minuter, en prestation i yppersta världsklass. När flera av de tävlingar som Anna hade tänkt att springa har ställts in blev detta hennes första ultraäventyr sedan hon kom med i Asics nya satsning på traillöpning.

– Jag ville ha en utmaning att starta igång året med. Att springa en led är ett roligt alternativ. Jag hade egentligen tänkt att springa någon som var runt 100 miles och var först inne på Roslagsleden. Men så fick jag höra att det är ganska mycket grusväg där och innan den här upplevelsen var jag inte så förtjust i grusväg. Men nu älskar jag grusväg, skrattar hon.

– Jag hade hoppats på att kunna hålla tempot bättre på slutet men leden var mer teknisk än jag trott i förväg och jag hade inte riktigt ben kvar för att parera det.

Men de många långa dagarna tillsammans med hunden Scout i fjällen utanför Abisko där Anna bor har gett en gedigen bas. Att vara i rörelse under lång tid hade hon också erfarenhet av genom de 54 timmar som hon sprang under satellit-VM i backyard ultra i höstas. Att springa från A till B över rötter och stenar är dock något annat.

Det enda som strulade under de 38 timmarna var tekniken. För att kunna registrera ett FKT måste man kunna verifiera genom bland annat GPX-filer från en klocka. Dessutom delade Anna en länk för att de som ville skulle kunna följa hennes position medan hon sprang. Men sladden till klockan glappade så att det inte gick att ladda medan hon sprang.

– Det var ett litet stressmoment, säger Anna, som förhoppningsvis får stå på startlinjen i en tävling igen i juli, i 100-milestävlingen Val D’Aran by UTMB i Spanien.

– Jag hoppas så himla mycket på att den blir av och att vi kan ta oss dit, för banan ser så fantastiskt rolig och fin ut.

– Men jag är faktiskt väldigt sugen på att springa ett riktigt 200 mileslopp. Framför allt för att man kommer slippa den här tekniken själv. Det känner jag mig ganska redo för, nästa år.

Efter att hon flyttade till Abisko 2015 gjorde Anna ultradebut på hemmaplan två år senare, i Swedish Alpine Ultra längs Kungsleden. Den enda gången som 35-åringen från Färila inte har varit på pallen i en ultratävling var när hon blev fyra i TDS 2019, en av tävlingarna under UTMB-veckan.

Men ultrakarriären går spikrakt uppåt och förhoppningsvis kan hon i sommar få ett ordentligt kvitto på vad det innebär i internationellt motstånd. Fram till dess får Anna Carlsson känna sig stolt över sina 38 timmar och 27 minuter på Bergslagsleden.

Lyssna på intervju med Anna i podden Ultraaktuellt
Läs mer om FKTLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer