FKT, Everesting, Kullaberg & Ultravasanträning

FKT, Everesting, Kullaberg & Ultravasanträning


Den gångna långhelgen gav tillfällen till många ultraäventyr. Dock var det inte många som sökte sig till Kullaberg, eftersom Länsstyrelsen förbjöd Kullamannens virtuella träningshelg. Men vad var det egentligen som hände?

FKT, Everesting och marathonlöpare mot Ultravasan

Av de ultraäventyr som genomfördes under Kristi Himmelsfärdshelgen var Kennie Pussinens det längsta. Knappt 48 timmar tog det för honom att springa 24 mil på Östra Upplandsleden, som också var ett genrep inför sommarens Hallands Ultra-Beach 200 miles.

Flest höjdmeter lär de ha fått ihop som sprang upp och ner för den berömda mördarbacken på Lugnet utanför Falun.

Eleonor Tyllsmark – Everesting på Lugnet

Målet var lika många höjdmeter som Mount Everest, 8 848, en utmaning som kallas för Everesting. Eleonor Tyllsmark klarade det på strax under ett dygn, medan det gick ett par timmar snabbare för Kalman Vanky, Kenneth Löfman och Daniel Bodarne.

Värt att nämna är även förra helgens FKT på den populära Roslagsleden, av Elin Öhman.

Elin Öhman – Roslagsleden

Med en tid på knappt 32 timmar är Elin den kvinna som sprungit de 184 kilometerna från Grisslehamn till Danderyd allra snabbast.

Något rekordförsök var det inte för den forne elitlöparen på marathon, Mikael Ekvall, när han tillsammans med Björn Martinsson testade ett av ultralegendaren Rune Larssons klassiska ultralångpass. (Toppbilden i artikeln är på dessa 3 löpare från Mikael Ekvalls instagram)
Då gränsen mot Norge är stängd blev det en något nerkortad variant på 107 km ner till Trollhättan. Mikael och Björn är två av de snabba marathonlöpare som nu siktar på ultradistanser, med Ultravasan i augusti som ett av målen.

Länsstyrelsen förbjöd Kullamannens träningshelg

Det som varit den gångna veckans stora snackis bland trail- och ultralöpare är annars det som hände, eller inte hände, på Kullaberg. För att uppmuntra löpare att springa på Kullaberg närhelst man ville under långhelgen bjöd Kullamannen in till något som de kallade för Kullamannen Virtual Trail Weekend, la ut en GPX-fil som man kunde följa och skapade ett Facebook-evenemang för att få en uppfattning om hur många som skulle komma.

När Länsstyrelsen fick nys om detta skickades en förfrågan till polisen som utifrån informationen som delgavs dem klassificerade det som ett evenemang. Då Kullaberg är ett naturreservat där delar är fågelskyddsområde fram till mitten av juli ansåg Länsstyrelsen att det därför krävdes ansökan om dispens för att få genomföra ett sådant evenemang, eller att samråd måste ske med Länsstyrelsen Skånes naturprövningsenhet.

Eftersom Kullamannen inte hade kontaktat Länsstyrelsen eller skickat någon ansökan om evenemang tog Länsstyrelsen ett beslut om förbud för Kullamannen att genomföra samordnade aktiviteter med fler än 30 deltagare under perioden 12 maj till 15 juli, där organisationen tillhandahåller fysisk eller digital infrastruktur. Om förbudet skulle överträdas är det förenligt med ett vite om 50 000 kr för varje kalenderdatum som sådana evenemang konstateras.

– Vi blev jätteöverraskade, för vi kunde inte drömma om att de skulle se det som ett evenemang. Vi var tydliga om att det var ett virtuellt lopp som man kunde springa när man ville. Det fanns inga starttider och vi hade ingen service med vätska och inga nummerlappar, säger Per Sjögren från Kullamannen.

Länsstyrelsen Skåne har utifrån den information som Kullamannen kommunicerat via sin webbsida och i sociala medier dock gjort tolkningen att det var ett evenemang med en ansvarig arrangör, vilket därmed var tillståndspliktigt.

– Vi har bedömt att detta är ett evenemang som kräver dispens från reservatsföreskrifterna, eftersom den här tiden på året är det en risk för störning på växt- och djurliv. Man kan inte arrangera det utan att ha en kontakt med Länsstyrelsen innan, säger Helena Holmgren, enhetschef på Länsstyrelsen Skånes naturprövningsenhet.

Kullamannens Sportklubb driver kaféer vid Kullens fyr och Himmelstorp och hade därför skrivit att man är på plats under dessa kaféers öppettider. Övrig tid skulle dock löparna lämnas ensamma med berget och någon infrastruktur speciellt för evenemanget planerades inte.

Kartan med GPX-filen tolkades i Länsstyrelsens beslut som att Kullens fyr var start och mål, samt att den bana som Kullamannen förslog löparna beträdde fågelskyddsområde, vilket därmed bröt mot reservatsföreskrifterna. För att försökra sig om att den sträckningen vid Djupadal inte gick inom fågelskyddsområde hade Per Sjögren i förväg ställt frågan till Daniel Åberg, platschef på Kullaberg för Länsstyrelsens naturvårdsförvaltning.

– Det går bra att ta stigen ner. Gränsen går vid Djupadal, har inte ändrats, svarade Daniel Åberg via SMS.

Det erbjöds också möjlighet att skicka in tider i efterhand som skulle publiceras på Kullamannens hemsida, för att “få ära och odödlighet”, som det uttrycktes. På frågan om Per Sjögren kan ha varit ironisk när han hade uttryckt att gosedjur och tröst väntade dem som lyckades bemästra berget svarar Helena Holmgren följande:

– Vi har gått på den informationen som fanns på hemsidan där man talade om att man fanns på plats, vilka tider och så. Det är det vi har utgått ifrån.

Från Kullamannens sida har man svårt att förstå på vilket sätt ett 30-tal löpare under fyra dagar skulle vara en större risk för det känsliga växt- och djurlivet än andra som besöker den populära halvön.

– Länsstyrelsen har en egen mountainbikebana som också tangerar fågelskydded. Och under perioden april till juli har Kullaberg 300 000 – 400 000 besökare. Då ska det ställas mot de här 30 som vi visste var intresserade. Vi måste förtydliga detta och veta vad vi får göra och inte göra. Jag känner en grov orättvisa, säger Per Sjögren.

Orättvisan anser Per Sjögren bestå i att inte alla som besöker Kullaberg eller uppmuntrar till att röra sig i naturen där behandlas på samma sätt.

– Har man ett evenamang man vill dra igång och om man är företagare med verksamhet där, då måste man ha koll på vilka föreskrifter som gäller. Man måste vidta de försiktighetsmått som behövs för att man inte ska riskera att skada växt- och djurliv. Detta är en tid på året när det är extra känsligt, det har vi informerat Kullamannen om tidigare också, svarar Helena Holmgren, Länsstyrelsen Skåne.

Efter beslutet med hot om vite drog Kullamannen tillbaka all information på hemsida och i sociala medier om träningsmöjligheterna.

Per Sjögren vid Kullens fyr

Lyssna på intervjuer med Per Sjögren, Helena Holmgren och Elin Öhman, samt Johan Steene, ordförande i Kommittén för Ultradistanslöpning (KUL)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Banrekordkross på 100 miles i Kullamannen

Fransmannen Alexandre ”Green cap” Boucheix krossade banrekordet med 47 minuter på helgens Kullamannen 100 miles....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Petter Engdahl segrade i Transvulcania

Petter Engdahl tog vara på chansen när Transvulcania avgjordes i helgen, efter en tre år...

Läs mer

101 timmar i satellit-VM i backyard ultra

Satellit-VM i backyard ultra har återigen flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. Två...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer
Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback av en maratonstjärna och Viadal...

Läs mer
Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil vann och slog banrekord i...

Läs mer
Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar du allt inför mästerskapet.

Läs mer