Första SM i ultratrail, en av veckans nio ultratävlingar
Johanna Gelfgren - Foto: Tobias Åberg

Första SM i ultratrail, en av veckans nio ultratävlingar


Johanna Gelfgren och Anders Kleist är namnen på de historiska första svenska mästarna i ultratrail. Magnus Rabe gjorde en grand slam genom att vinna Black River Run, hans fjärde raka 100-milesseger. Och i det tuffa bergsloppet Tor de Géants tog Petter Restorp en meriterande tredjeplats. Det är bara några av många stora ultrainsatser den gångna helgen.

Under hela förra veckan, från måndag till söndag, pågick sexdagarstävlingen Viadal Ultra. Den kommer vi skriva om i en separat artikel senare. Men ytterligare åtta ultratävlingar skedde i Sverige, plus alltså svenskar som hade framgång utomlands. Omkring 550 löpare tog sig i mål på ultradistanser i någon av dessa nio tävlingar. 2008 var det första året när fler än så genomförde en ultratävling, under ett helt år.

SM-tävlingar 2022

I veckan kom också beslut om var SM i 24-timmars och traillöpning sker nästa år. Växjö Löparklubb blir värd för SM i 24-timmarslöpning 23-24 april och Aktivitus SC arrangerar SM i ultratrail (73 km med ca 2 200 höjdmeter) i Göteborg 30 april. Dessutom sker SM i traillöpning på kortare distans, 40 km, i regi av Genarps IF den 12 juni.

Första SM i ultratrail

I juli gick det första svenska mästerskapet i 24-timmarslöpning. I söndags var det dags även för ultratrail att få samma status, efter att det 2018 och 2019 har varit riksmästerskap. Hälle IF stod som arrangör, liksom för SM på 100 km 2019. Platsen var Norra Fjället utanför Ljungskile där löparna sprang två varv på en 22,5 kilometer lång bana med i princip uteslutande stig och alltså sammanlagt fick ihop 45 kilometer och 900 höjdmeter.

Förhandstipsen visade sig stämma väldigt bra med utfallet. På damsidan sprang Johanna Gelfgren förbi Karin Nilsson efter några kilometer och kunde ohotad vinna med nästan en kvart. Med tiden 4:03:12 var Johanna, som totalvann Göteborg Trailrun 44 km helgen innan, sammanlagd nia i mål.

– Det känns jättekul. Jag kan ofta vara så att jag inte dräller runt i det så länge, men jag ska försöka att njuta lite. Jag hade lite halvt missat att inte riksmästerskapet var typ SM, men det var ju kul att det blev historiskt, säger 23-åriga Johanna Gelfgren, som med det kan lägga ytterligare en av många ultraframgångar till sin meritlista.

Nästa mål för Johanna är en skyrunningtävling på Madeira i oktober och EM i skyrunning i Portugal i november.

Bakom Johanna blev det en tajtare kamp, där 19-åriga Emilia Brangefält var ett par minuter efter 20 år äldre Karin Nilsson vid varvning, men bara 58 sekunder från silvermedaljen i mål. Emilia var placeringen efter Karin även i Idre Fjällmaraton Järvens Stig tre veckor tidigare.

Spännvidden i ålder blev ännu tydligare då fjärdeplatsen togs av 53-åriga Petra Klevmar, som var orolig att hennes hjärtarytmi skulle hindra henne från att springa snabbt. Petra bekräftade därmed den fina femteplatsen från Ultravasan90 i augusti, utan att hjärtat behövde bli den begränsande faktorn.

Startfältet på herrsidan såg på förhand ut att bli ett riktigt getingbo. Efter ett antal sena anmälningar innehöll den högklassiga startlistan flera av dem som placerat sig högst upp i fjällmaror, traillopp och till och med en Lidingöloppetvinnare.

Ganska tidigt tog Anders Kleist kommandot. 41-årigen som tävlar för IK Akele har tre vinster i Åre Fjällmaraton för några år sedan och två SM-brons på halvmarathon. Med 58 sekunders marginal höll han undan för Sebastian Ljungdahl och har nu också ett SM-guld i prisskåpet.

Anders Kleist – Foto: Tobias Åberg

– Jag var lite orolig för vissa delar i slutet av banan, så jag kände att det vore bra om jag hade bra kontroll på loppet när jag kom dit. Och jag ville sätta lite skräck i de andra från början och bara köra på mitt sätt, säger Anders Kleist.

Han visste inte hur långt efter de andra var, men trots krampkänning kände han att han hade krafter kvar om det skulle behövts.

– Det är jättekul att vinna ett SM-guld. Jag har funderat lite grann på om man skulle kunna göra det på något sätt. Men så dök den här chansen upp med det som ändå är min specialitet och då var det kul att vara med.

Sebastian Ljungdahl blev alltså den tuffaste motståndaren. Ljungdahl, med bland annat internationella meriter från skyrunning, vann Idre Fjällmaraton Järvens Stig tre veckor tidigare. Men som väntat blev det inga jättestora avstånd i herrklassen, även om det inte skedde några placeringsförändringar i topp sex efter varvningen.

Bronspengen togs av Linus Hultegård, som förra året vann Lidingöloppet och 2017 var SM-fyra i Stockholm Marathon. Linus hade fem minuter både upp till Sebastian på silverplatsen och ner till Hällelöparen Julius Strömberg på fjärdeplatsen. Det var faktiskt första gången som Strömberg inte var topp två i en ultratävling. Inte långt efter Julius fyllde Robbin Kantarp och ännu en hemmalöpare, Patrik Lindegårdh, de övriga topp-sex-platserna.

Totalt 17 damer och 48 herrar kom till start, med 14 respektive 45 i mål. SM-medaljer delades även ut i veteranklasser från 35 år och uppåt, även om antalet deltagare var få i de flesta av dessa klasser. Veteranguld gick till Karin Nilsson i K35, Katarina Struwe i K40, Hanna Kronberg i K45 och Petra Klevmar i K50, samt Robbin Kantarp i M35, Anders Kleist i M40, Henrik Karlsson i M45, Jens Persson i M50, Ove Jacobsson i M55 och Anders Västerberg i M60.

Grand slam för Magnus Rabe efter Black River Run

Fyra 100-milestävlingar ingår i The Swedish 100 Miles Challenge. Täby Extreme Challenge (TEC), som normalt går i april, the Gax 100 Miles på Österlen i juli, Black River Run i Västerås i september och Kullamannen i november. Om man genomför samtliga dessa fyra inom ett år, i valfri ordning, belönas man med en väst. På grund av pandemin räknas dock inte strikt 12 månader nu när tävlingar har skjutits upp.

Sedan Kullamannen vintern 2017/2018 ersatte Arctic Ultra hade Gustaf Sjösvärd tidigare den snabbaste totaltiden med 76:12:50. Men på startlinjen i Västerås i lördags stod Magnus Rabe. I november 2019 vann han Kullamannen med nästan en timme före Petter Restorp, i somras krossade han banrekordet på The Gax 100 Miles och för ett år sedan vann han även TEC 100 miles överlägset.

När det VM i 24-timmarslöpning som han hade blivit uttagen till blev inställt föll det sig därför väl att sluta cirkeln med Black River Run. För första gången på ett par år blev han dessutom rejält utmanad av en annan som skulle sprungit i samma landslag, 53-årige Martin Scharp. Scharp var inte mer än tio minuter bakom efter sju av de tio varven, utan att själv veta om det.

– Jag kände mig rätt så bra jagad hela vägen, det var en rätt jobbig känsla faktiskt, berättar Magnus Rabe.

Men på de sista varven i mörkret drog Rabe ifrån och var en dryg halvtimme före Scharp i mål. Tiden 14:52:51 är den näst bästa i tävlingens historia (första loppet gick 2013) och Scharps tid är numera den tredje bästa.

Magnus Rabes totaltid i alla de fyra tävlingarna i The Swedish 100 Miles Challenge är 65:20:18, alltså en putsning av tidigare rekord med nästan 11 timmar.

– Jag värderar detta väldigt högt. För mig var detta målet sedan en tid tillbaka, dels att genomföra tävlingarna och att dessutom lyckas vinna alla fyra, det är ju helt fantastiskt, säger Magnus, som trots att han ser sig som traillöpare hoppas få iklä sig landslagsdressen på VM i 24-timmars i september 2022 istället.

För Martin Scharps del var tiden bara fem minuter från världsårsbästa på 100 miles.

– Jag skulle kollat upp statistiken före loppet. Även om jag är ganska ointresserad av åldersindelningar så hade det varit skoj att vara bäst i världen på 100 miles hittills i år, säger Martin som hade en del krafter kvar i mål.

– Det konstiga var att mitt mål de sista två varven var att inte bli varvad av Magnus och så låg jag istället hyfsat nära.  De senaste två loppen har verkligen känts som om jag utvecklats och då framför allt grundtempot, gläds Martin Scharp.

Tredjeplatsen delades av Jesper Åstrom och Pål Andersson på 17:53.

I damklassen ledde Västeråslöparen Karolina Biwall Hellman ända ut på det näst sista varvet. Men då passerades Karolina av Yann Hellman.

– Jag trodde först att hon var en pacer, berättar Yann Hellman.

– Riktigt trevligt lopp, men vinsten var helt oväntad från min sida.

Yanns segertid blev 20:10:59, vilket var 37,5 minuter före Karolina. Karolina Biwall Hellman fick för övrigt också ta emot västen för genomförd Swedish 100 Miles Challenge. Trea blev Anna Andersson på 21:38, som tog hem familjens andra bronspeng från helgen.

På 50-milesdistansen blev det vinster av två ultradebutanter från Västerås, efter tajta kamper. 27-årige Therese Evertsson vann damklassen på 9:13:37, bara en minut före Kim Öberg. I herrklassen vann 28-årige Can Karakoyun på 7:38:46, mindre än två minutuer före Anders Lång.

Tre distanser i Bergslagsleden Ultra

Bergslagsleden Ultra har gått varje år sedan 2014, på en distans på cirka 48 kilometer från Digerberget till Ånnaboda, via Storstenshöjdens slalombacke. Men i år blev det nytt, både genom att det blev tre olika distanser och dessutom out-and-back, alltså ut till en vändpunkt och tillbaka. Vid vändpunkten skulle man rycka en sida ur boken “Vad jag talar om när jag talar om löpning” motsvarande sitt startnummer. 78 valde att springa 46 km, 30 stycken kom i mål på 66 km och av 27 startande på den längsta distansen, 84 km, kom 13 i mål.

På den kortaste distansen blev det en kamp in på målsnöret mellan David Lundström och Simon Karlsson. David hade tiden 3:53:38 och var med det 11 sekunder före Simon i mål.

På damsidan blev segermarginalen desto mer övertygande för Kajsa Rosdal som vann på 4:49:45, 25 minuter före Lisa Bouvin.

På mellandistansen, 66 km, ledde Joacim “Kimmen” Martinsson Rikner fram tills mindre än en mil återstod. Då gav hans knä upp och han fick haltande till och med ta hjälp av pinnar för att ta sig fram när det lutade upp eller ner. Istället vann Daniel Wärnelid på 7:26:25, fem minuter före Peter Klingvall. På damsidan var Ida Nordin med 9:01:42 bara 3,5 minuter före Monika Sperl.

De tre som ledde herrklassen på den längsta distansen låg före 66-km-löparna vid de senares vändpunkt. Ola Backlund öppnade hårdast, men väggade och fick hjälpas ut ur skogen. Lugnt startande Jonathan Kandelin (som varit trea och femma i Idre Fjällmaraton) gick upp i ledning efter ungefär 48 kilometer. Han passerade då den blott 17-årige ultradebutanten Alfons Enell från SOL Tranås. Då Kandelin fick magproblem på slutet blev hans segermarginal till slut bara fyra minuter, 8:59:19 mot 9:03:37.

Men Alfons Enell alltså, ett ungt löfte vars namn vi bör lägga på minnet.

I damklassen blev Emeli Grafström ensam i mål och totalfemma på 9:55.

169 startande i första Kalmar Backyard Ultra

När Högby IF, med Calle Nilsson i spetsen, ordnar löpevenemang bjuds det till fest. Efter att två gånger tvingats skjuta upp Kalmar Backyard Ultra skedde premiären till slut i helgen, på Stensö. 169 kom till start och 116 av dessa sprang ultradistans, alltså minst sju varv. Det bådar gott inför 2022 års upplaga i april, som då blir den andra tävlingen där vinnaren får en silverbiljett till Team Sweden i satellit-VM i oktober nästa år.

Julia Ekfeldt kom längst av damerna med 18 varv. Drömgränsen 100 miles, vilket i en backyard ultra alltså tar 24 timmar, uppnåddes av fem löpare. Christer Karlsson gav upp efter 28 varv och kampen kom att stå mellan radioprataren Johan Signert, som för ett år sedan vann en annan backyard i Kalmar, BHBYU (Berga Hills Backyard Ultra) på 26 varv, och triathleten Mattias Toivanen. Toivanen har gjort tre ironman och sprungit fyr till fyr på Öland under tre dagar, men i en ultralöptävling hade han tidigare aldrig sprungit längre än 56 kilometer.

Signert slutade efter det 30:e varvet, vilket alltså gav segern till Mattias Toivananen på 31.

– Jag var väldigt ödmjuk inför Kalmar Backyard Ultra då jag aldrig sprungit något liknande innan och visste inte hur kroppen skulle reagera. Under loppet visade det sig att det fanns krafter inom mig jag inte trodde jag hade. Och när jag tvivlade på mig själv och ville ge upp på de sista 6-7 varven hade jag fantastiskt stöd av familj och vänner som lurade mig upp på startlinjen igen, berättar Mattias.

I april 2022 går alltså nästa Kalmar Backyard Ultra, med en silverbiljett i potten.

Familjärt och välarrangerat Borås Ultramarathon

I år firar både Göteborg och Borås 400 år. Vad kan då passa bättre än att springa mellan dessa städer, längs Vildmarksleden och Sjuhäradsleden. Målet var i Borås och startade man i Skatås blev sträckan 80 kilometer, medan man kunde välja att springa 48 km med start i Hindås. SOK Knallen står bakom det uppskattade arrangemanget.

12 damer och 18 herrar tog sig i mål på 48-kilometaren, med Lena Trillelv som snabbaste dam på 4:36:08 och Fredrik Sigurd som snabbast i herrklassen på 4:08:41.

Fler herrar, 29, men bara 5 damer, tog sig an hela vägen från Skatås i Göteborg till Borås. Det blev än tajt uppgörelse i herrtoppen, där Mikael Laposa till slut var först i mål på 9:17:22, bara en dryg minut före Robie Islam. Li Edqvist vann damklassen på 13:49:48.

Sveriges tuffaste 24-timmarstävling

Utanför Älmhult ordnade Olaf Szukalowicz för tredje gången 24-timmarstävlingen Mossarun. Den går på en 17 kilometer lång trail-loop, där man kan välja att på slutet samla fler kilometrar på ett 2-kilometersvarv. Nio herrar och fem damer kom till start i detta gemytliga arrangemang, där Szukalowicz sätter en säregen prägel och där drömgränsen på 100 miles ännu inte har uppnåtts.

Tävlingens äldste deltagare, Anders Ahlgren, 59 år, cyklade tio mil till tävlingen dagen innan. Ändå kom han näst längst av herrarna med 112 km. Men med totalt 8 varv på 17-kilometersvarvet, och 3 100 höjdmeter, stod Erik Ahlrot som segrare på 136 km.

Jenny Wallner låg länge någon timme före Erik, men slog i ett knä och kunde bara slutföra gående. Hon blev ändå tvåa av damerna, där Line Kolbe nådde längst med 102 km.

Det fanns även en 50-kilometersklass med 9 startande. Markus Hagelberg vann på 6:45. Enda startande kvinna tvingades avbryta efter att inte ha hittat legoklossen vid en kontrollpunkt.

Helgens övriga svenska ultratävlingar

I utkanten av Lidköping, med start utanför sitt eget hus, ordnade Björn Fredriksson och Caroline Filipsson den tredje upplagan av Bôgda Backyard. Annika Drakfors blev last one standing med 18 varv.

OK Skogsvargarna ordnade ännu en tävling på Vargön utanför Trollhättan. Martin Kjellström och Madelen Andersson vann 42-kilometersdistansen. Inga damer startade på 80 km, där Rober Frödin var snabbast i mål av de två herrar som fullföljde.

Petter Restorp trea i Tor des Géants

Tor de Géants är en av världens längsta bergslopp som går i ett sträck, utan att delas upp i etapper. Huvuddistansen är officiellt 330 km (men det finns både kortare och faktiskt en på 450 km också!) och man samlar då ihop hela 24 000 höjdmeter. Längs vägen når man flera höga alptoppar och rör sig genom ett par nationalparker, med start och mål i Courmayeur.

I herrklassen kom Petter Restorp, som bor i Chamonix, i mål på en imponerande tredjeplats på 76 timmar och 36 minuter. Upp till vinnaren Franco Collé från Italien hade han nästan tio timmar och ner till fjärdeplatsen skiljde fem timmar. Så även om det är en tävling, där 431 av över 700 startande kom i mål, är man under större delen av sträckan för sig själv.

– Jag är en bergsmänniska och det är där jag har rört mig sista tiden. Det var svinkul att tävla igen. Det blir speciellt när det är så långt. Men jag vet inte riktigt hur jag ska se den här tävlingen. I och med att den är så annorlunda allting annar jag har gjort så ser jag den som dels ett äventyr, experiement med vad man kan åstadkomma och möjligtvis en parantes till vad jag håller på med annars, säger Petter Restorp.

Lyssna på intervjuer och snack i podden Ultraaktuellt, med Daniel Westergren och veckans bisittare Birger FältLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback...

Läs mer

Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar...

Läs mer
Överraskningar och banrekordkamp i Ultravasan, högklassigt i Idre

Ultravasan 2022 bjöd på några överraskningar, med framstående debutanter och kamper om banrekord. Och i sommarens andra stora fjällmara, i...

Läs mer
HUB 200 miles, Gax 100 miles & fjällmaravecka i Åre

200 miles längs västkusten, 100 miles över Österlen och fjällmaratonveckan i Åre. Även när denna ultrakolumn tog semester var sommarens...

Läs mer
Silverbiljett till Filip och Anna snabbast över Skåne

Filip Söderling knep den sista silverbiljetten till satellit-VM i backyard ultra. Anna Andersson avslutade en intensiv sommar med seger i...

Läs mer