Historiska svenskar i Barkley och genombrott av Sebastian
Sebastian Ljungdahl - FOTO Transgrancanaria

Historiska svenskar i Barkley och genombrott av Sebastian


Anna Carlsson och Johanna Bygdell var de historiska första svenska kvinnorna att delta i det mytomspunna Barkley Marathons i förra veckan. Sebastian Ljungdahl fick internationellt genombrott genom seger på maratondistansen i Transgrancanaria och i klassiska Skövde 6-timmars blev det högklassiga resultat.

Vinst för Sebastian i Transgrancanaria

Transgrancanaria inleder säsongen för många elitlöpare i traillöpning. Den torra Gran Canaria med de vackra stränderna har många svenskar en relation till. För Sebastian Ljungdahl blir den relationen nu extra speciell. Här tog han nämligen sin första internationella seger på den distans som kallas Marathon, 43 kilometer med 1 355 höjdmeter.
Tävlingen var en del i Spartan Trail World Championships och Sebastian fick också ta emot 2 300 dollar i prispengar. Med tiden 3:02:30 var han drygt tre minuter före tvåan, finländaren och fjällmarabekantingen Mårten Boström.

Lyssna på intervju med Sebastian i podden Ultraaktuellt

Natalie Persson gjorde också en stark insats och blev 12:e dam på Marathondistansen.

På den klassiska Transgrancanaria-distansen, 129 km, tog sig Johan Lantz efter många tidigare försök till slut i mål, trots en hel del problem. Han blev 27:e bland herrarna och därmed bäste svensk.
På mellandistansen Advanced gjorde Anders Szalkai en överraskande start och blev bäste svensk på herrsidan som 59:a. På damsidan blev Malin Wallander 24:a.

Anna och Johanna historiska i Barkley Marathons

Barkley Marathons är en mytomspunnen tävling i Frozen Head State Park i Tennessee, USA. 1977 rymde Martin Luther Kings mördare James Earl Ray från fängelset Brushy Mountain State Penitentiary. Han hittades efter 54 timmar, bara 19 km därifrån. 

Gary Cantrell, mer känd som Lazarus Lake, tyckte att man borde klara 100 miles på den tiden. 1986 ordnade denna numera legendariske tävlingsledare det första Barkley Marathons i den svårgenomträngliga vildmarken i Frozen Head State Park. Tre år senare förlängdes sträckan till just 100 miles på fem varv.

Eller ja, hur långt vet egentligen ingen, mer än att det är längre än 100 miles och med extremt många höjdmeter. Deltagarna får rita av den tänkta bansträckningen på en med orienteringsmått mätt mycket översiktlig karta. Med karta, kompass och textbeskrivningar ska de hitta ett antal böcker där de ska riva ut och ta med sig den sida som motsvarar startnumret.

Det första året någon klarade alla fem varven under tidsgränsen 60 timmar var 1995. Totalt är det bara 15 olika löpare som har klarat detta, med John Kelly som senaste “finisher” 2017. Klarar man tre varv kallas det för “fun run”. Ingen kvinna har klarat fyra eller fem varv, men i år var brittiskan Jasmin Paris första kvinna sedan 2013 att genomföra en fun run.

Det finns ingen officiell startlista till Barkley Marathons och hur man blir en av de 40 utvalda är höljt i dunkel. Klart är i alla fall att Johan Steene har gett sig på Barkley fyra gånger och som mest klarat av ett fun run. Johan skulle delta även i år, men covidtest på Arlanda gav positivt utslag så han tvingades stanna hemma.

Två svenskar kom ändå till start. Anna Carlsson och Johanna Bygdell är de första svenska kvinnorna att ge sig på denna till synes omöjliga utmaning. Starten gick kl. 6:55 på morgonen, exakt en timme efter att Cantrell blåst i en snäcka. 

Det första varvet, i dagsljus och fint väder, genomförde de båda tillsammans på 10 timmar och 14 minuter. Men sedan kom natten och framför allt hällande regn och kyla. Vid den femte av 14 böcker på det andra varvet beslöt de att de inte kunde fortsätta.

Av de 30 som startade det andra varvet var det bara sex som fullföljde det. Fem av dessa klarade också en fun run. På det fjärde varvet navigerade belgaren Karel Sabbe fel och utmattad som han var sökte han hjälp av en soptunna och fick sedan köras tillbaka av sheriffen. Greig Hamilton från Nya Zeeland klarade inte det fjärde varvet inom reptiden och inte heller i år blev det alltså någon finisher i Barkley Marathons.

Lyssna på Annas och Johannas egna rapporter från Barkley Marathons i podden Ultraaktuellt

Bra klass i Skövde 6-timmars

2005 arrangerade Reima Hartikainen det första Skövde 6-timmars, vilket också var den första 6-timmarstävlingen i Sverige. I år var det dags för den 17:e upplagan av tävlingen, som går på en varvbana i Boulognerparken i centrala Skövde.

Sophia Sundberg slog det svenska damrekordet i denna tävling 2017, 80,099 km. Men på herrsidan hade ingen löpare klarat att ta sig över 80 km sedan Philip von Rosen 2012 slog gällande banrekord på 84,274 km. Men i år var det dags igen, då Bill Öster i sin 6-timmarsdebut tog sig precis över dagens mål och nådde 80,09 km. Han blir därmed fen 15:e svensken på herrsidan att passera 80 km genom tiderna.

I somras vann Bill SM i 24-timmarslöpning och ett par månader senare vann han en landslagsplats till satellit-VM i backyard ultra genom seger i The Bridge Backyard Ultra. Han presenterade sig som ultralöpare genom att sätta FKT, fastest known time, på Blekingeleden och Skåneleden SL1. Och det är på stigarna han säger att han trivs bäst. Men kanske är det på plattare rundbanor som han tävlingsmässigt ändå presterar bäst?

– Tanken har faktiskt slagit mig också, det verkar ju uppenbarligen gå ganska bra när jag springa platta enformiga tävlingar, funderar Bill Öster.

Årets två stora mål är just SM i 24-timmarslöpning i april och satellit-VM till hösten.

Strax bakom sig hade Bill 18-årige Alfons Enell på 77,73 km (det längsta någon svensk under 22 år har sprungit på 6-timmars) och 52-årige Oscar Sjölander, som med 77,100 km var blott 20 meter från sitt svenska M50-rekord från Hälle 6-timmars förra året. 

Aldrig tidigare har det krävts över 77 km för att stå på pallen i Skövde 6-timmars. När André Rangelind slog då gällande svenskt rekord i Borlänge 2016 nådde dock hela tre herrar över 81 km, med fyran på 78,777.

Även på damsidan fick vi se fina resultat. Matilda Gend, som i ultradebuten i Borås förra året sprang 73,2 km och för bara fyra veckor sedan vann Tjörnarparen 50 km, tog hem sin tredje ultraseger på 71,13 km. Detta trots att hon hade feber tidigare i veckan.

– Hoppas det blir friskt inför SM, säger Matilda Gend, som har SM på 100 km som nästa mål.

Tvåa blev Anna Hedenfeldt, som på SM får springa på hemmaplan. I Skövde gjorde hon 6-timmarsdebut med 70,44 km. Trea blev Therese Fredriksson på 69,35 km, som med detta ville ha ett långpass med lätt känsla inför SM på 24-timmars.

Lyssna på intervjuer med Alfons Enell och Anna Hedenfelt i podden Ultraaktuellt

Söderåsen Ultra

På Söderåsen i Skåne, med start och mål i Åstorp nordost om Helsingborg, ordnade Andreas Feurst ett så kallat fat-ass-evenemang i helgen. “Fat ass” innebär att det är mer ett socialt evenemang, utan vätskestationer eller priser. Men hela 53 löpare kom till start och resultatlista blev det.

Ellinor Flintberg var snabbaste dam på 5:19 på den ca. 50 km långa banan, medan Jesper Delgård var snabbaste herre på 4:45.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback...

Läs mer

Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar...

Läs mer
Överraskningar och banrekordkamp i Ultravasan, högklassigt i Idre

Ultravasan 2022 bjöd på några överraskningar, med framstående debutanter och kamper om banrekord. Och i sommarens andra stora fjällmara, i...

Läs mer
HUB 200 miles, Gax 100 miles & fjällmaravecka i Åre

200 miles längs västkusten, 100 miles över Österlen och fjällmaratonveckan i Åre. Även när denna ultrakolumn tog semester var sommarens...

Läs mer
Silverbiljett till Filip och Anna snabbast över Skåne

Filip Söderling knep den sista silverbiljetten till satellit-VM i backyard ultra. Anna Andersson avslutade en intensiv sommar med seger i...

Läs mer