HUB 200 miles, Gax 100 miles & fjällmaravecka i Åre
Malin Barrulf, vinnare av 100 km Fjällmaraton

HUB 200 miles, Gax 100 miles & fjällmaravecka i Åre


200 miles längs västkusten, 100 miles över Österlen och fjällmaratonveckan i Åre. Även när denna ultrakolumn tog semester var sommarens ultrakalender välfylld.

100 miles på Österlen

100 miles är en klassisk distans inom ultralöpning. Det var dock inte förrän 2006 som den första 100-milestävlingen anordnades i Sverige. Stefan Samuelsson arrangerade då det första Gax 100 miles, i en stor loop längs Skåneleden på Österlen.

Årets upplaga var den 13:e i ordningen och sedan loppet återupplivades 2014 är det Urban Ljungberg och Jan-Erik Ramström som har haft huvudansvaret. Startplatserna sålde slut på några minuter i denna tävling där det inte finns några genvägar till startlistan för elitlöpare.

Lena Lönnemark banrekord & vinnare Gax 2022

Lena Lönnemark från Solna har förvisso vunnit Gotlands Ultra Maraton och varit tvåa i Bergslagen 100 miles. Men nu presenterade hon sig på allvar för ultra-Sverige genom att slå banrekord i Gax 100 miles med tiden 19:25:20. Hon är därmed den första kvinnan att springa under 20 timmar.

Även Liselott Jezek (21:23) och Anna Andersson (21:49) slog sig in på damernas topp 6-lista genom tiderna.

Lyssna på intervju med Lena Lönnemark i podden Ultraaktuellt

Det gick snabbt också på herrsidan. Bara Magnus Rabe (15:16:50 2020) har sprungit snabbare än de 16:40:50 som det tog för André Rangelind i år. 

Andre Rangelind vann 100 miles loppet Gax

Den forne svenske rekordhållaren på 6-timmars och dubble SM-guldmedaljören på 100 km har nu sadlat om till längre distanser. Genom 40 varv i Kalmar Backyard Ultra kvalificerade sig Rangelind för Team Sweden i satellit-VM o backyard ultra och nu kan han alltså också stoltsera med seger i sin första 100-milestävling.

Till tvåan Kristoffer Eneman (18:07) skiljde nästan 1,5 timme. På tredje plats kom fjolårsvinnaren Roger Kjellsson (18:35).

Lyssna på intervju med André Rangelind i podden Ultraaktuellt

I systerloppet Full Moon Race, som går längs Gax-banans sista 50 miles, blev det också kvinnligt banrekord. Matilda Gend vann på 8:23 och Magnus Linde som vann herrklassen på 7:18 var bara fem minuter från det banrekordet.

200 miles längs västkusten

När Robert Rundqvist för två år sedan bjöd in till det första Halland Ultra-Beach Trailrun, eller HUB som det kallas, var det en utmaning utöver det vanliga. Inte nog med att distansen var 200 miles (322 km), från Göteborg till Båstad, banan gick genom brötiga stenpartier, vadande i vatten och längs tunglöpta stränder med semesterbadare. 

Förra året tvingades tävlingen ställas in med kort varsel, på grund av protester mot bandragningen från fågelskådar. När det var dags för den andra upplagan i år var intresset förvånansvärt stort med tanke på vad som väntade. 

Jonas Eklöf snabbast i HUB200

Förvisso kom “bara” 32 deltagare till slut till start i ösregnet vid Götaplatsen i Göteborg. Tolv av dessa tog sig ändå hela vägen till Båstad. Snabbast av alla var Jonas Eklöf, som inte behövde mer än 48 timmar och 39 minuter. Trefaldige Trans Scania-vinnaren Pål Andersson blev därmed distanserad med över 9 timmar.

Ingen av de sju startande kvinnorna tog sig hela vägen. Man kunde även tävla på 100 km, 100 miles eller någon av de sex etapperna som utgjorde 200-milestävlingen.

Lyssna på intervju med Jonas Eklöf i podden Ultraaktuellt

Fjällmaratonveckan i Åre

Augusti är månaden för trailtävlingar i fjällen. I Åre pågår trailfesten i en hel vecka, där två av tävlingarna är på ultradistanser, Fjällmaraton 45K och Fjällmaraton 100K.

På den distans som har gett upphov till evenemangets namn, som numera mäter 45 km, visade Ida Nilsson att hon är tillbaka efter en strulig vår och sommar. Men SM-vinnaren i kort trail, Emilia Brangefält, skuggade hela tiden strax bakom och slutade mindre än två minuter efter Ida.

Även på herrsidan var det en guldmedaljör från korta trail-SM som återigen skulle göra ett klasslopp. Oscar Claesson var med tiden 3:20:29 5,5 minuter före EM-löparen Sebastian Ljungdahl.

På 100-kilometersdistansen fördubblade SM-fyran i marathon och fjolårsvinnaren i Fjällmaraton Bydalsfjällen, Åsa Wiklund, sin längsta distans på tävling. Hon tog täten inledningsvis, men när Malin Barrulf hade arbetat sig ikapp och förbi var det inte något snack om saken. Barrulf gick i mål på 11:23, vilket var 1 timme och 15 minuter innan Wiklund gjorde detsamma.

Lyssna på intervju med Malin Barrulf i podden Ultraaktuellt

I herrklassen var det en amerikan som bor i Falun, Noah Brautigam, som var klart starkast. Ultravasantvåan Viktor Stenqvist var distanserad med 45 minuter (9:31 mot 10:16). Bara två minuter bakom Stenqvist kom överraskande John Lagerskog, en 48-åring från Arvidsjaur som bor i Östersund och tävlar i längdskidor på vintern och löpning under sommarhalvåret.

Internationella sommarframgångar

Johan Steene, som i våras blev av med sit svenska rekord på 24-timmars, vann i juli the Last Annual Vol State Road Race, 500 km över hela delstaten Tennessee. Samma helg vann Petter Engdahl med 45 minuters marginal Zugspitz SuperTrail 68 km i tyska Garmisch-Partenkirchen.

Johanna Gelfgren kände sig inte i form när hon sprang Hamperokken Skyrace under Tromsø Skyrace, en tävling i Skyrunner World Series, men tog sig med pannbenets hjälp trots det in på tredje plats efter två spanjorskor.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Världsrekord på EM i 24-timmars, Elin & Emir bästa svenskar

Aleksandr Sorokin från Litauen slog ännu ett otroligt världsrekord när han vann EM i 24-timmarslöpning....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Inofficiella världsresultat och sex backyards

Två 18-åringar gjorde världsresultat i Nässjö 6-timmars. Helgen bjöd på hela sex backyard ultra-tävlingar, comeback...

Läs mer

Superultraveckan med superlopp av Petter

Petter Engdahl kan ha stått för tidernas bästa svenska ultratrail-prestation när han i övertygande stil...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Inför VM på 100 km

När VM i 100-kilometerslöpning avgörs i Berlin står flera svenska hopp på startlinjen. Här hittar...

Läs mer
Överraskningar och banrekordkamp i Ultravasan, högklassigt i Idre

Ultravasan 2022 bjöd på några överraskningar, med framstående debutanter och kamper om banrekord. Och i sommarens andra stora fjällmara, i...

Läs mer
Silverbiljett till Filip och Anna snabbast över Skåne

Filip Söderling knep den sista silverbiljetten till satellit-VM i backyard ultra. Anna Andersson avslutade en intensiv sommar med seger i...

Läs mer
Skövde Ultrafestival, backyard ultra och snabb Kleist

I helgen gick den 14:e upplagan av Skövde Ultrafestival, med EM-aktuella 24-timmarslöpare och Ivan Bretan som avslutade sitt projekt med...

Läs mer