Inför Kullamannen och kort från gångna ultrahelgen

Inför Kullamannen och kort från gångna ultrahelgen


Den gångna helgen såg två mindre ultratävlingar, en backyard i Ljungby och en kortare terrängultra i Sundsvall. Kommande helg är det bland annat dags för Kullamannen och vi går igenom alla favoriter.

Inför Kullamannen

Vi börjar med det som sker kommande helg. Kullamannen har växt till en av Sveriges allra största och mest omtalade ultratävlingar. Visserligen kan man även springa ett 22-kilometersvarv på Kullaberg, men vi fokuserar här på de tre ultradistanserna, 50 km, 100 km och framför allt huvudtävlingen 100 miles.

100-milesdistansen på Kullamannen hade premiär 2017. De tre upplagor som har varit har inbegripit 2,5 varv på utmanande stigar på Kullaberg, vilket har varit en stor del av själva upplevelsen. Då Länsstyrelsen har haft synpunkter på hur många som får tävla på Kullaberg är det en annan bandragning i år, med ett varv mindre på “Kullen”.

Starten sker i Båstad på fredag kl. 7.00 och efter några inledande kilometers snabblöpt prolog längs kusten blir det ett och ett halvt varv runt Bjärehalvön, där man två gånger passerar genom Sinarpsdalen. Sedan följer 70 ganska platta kilometer innan tre avslutande mil på Kullaberg. Förväntad målgång i Mölle för de första är någon gång under småtimmarna natten till lördag.

Damfavoriter 100 miles

På damsidan är Anna Carlsson favorit. Hon vann Kullamannen 2018, i sin 100-milesdebut och var totalfyra. Efter det har hon dock tagit flera kliv upp mot världseliten. 45 ensamvarv på Torne träsk i en virtuell backyardtävling våren 2020 blev 54 varv i satellit-VM i backyard ultra för ett år sedan. I våras slog hon rekord på den 28 mil långa Bergslagsleden och i somras tog hon sin första internationella seger i det tuffa 100-milesloppet Val d’Aran i Spanien. Efter att ha fått avbryta UTMB med krånglande mage vill hon säkerligen visa, inte minst för sig själv, att hon också klarar en för hennes del ovanligt lättlöpt 100-milestävling.

Men hon blir utmanad främst av Johanna Bygdell. Den forne orienteraren hade det totala banrekordet på High Coast Ultra innan Jonas Buud gav sig på den tävlingen. Hennes 15:10 på TEC 100 miles 2017 var inte ens Anna Carlsson ens i närheten av 2019. För två år sedan var Johanna två och totalfemma i Kullamannen, efter att fått ont på ovansidan fötterna och smalbenen och tvingats gå större delen av sista varvet på Kullaberg. Efter en hel del skadebekymmer är hon nu tillbaka för att åter bemöta Kullamannen.

Lyssna på intervju med Johanna Bygdell i podden Ultraaktuellt

På startlinjen står även en nybliven världsmästare i adventure racing, Malin Hjalmarsson. Det blir förvisso den längsta ultralöptävlingen för Malin, men bara den inledande etappen i VM-tävlingen för en månad sedan mätte över tolv mil, med navigering i svår terräng och tung ryggsäck. Om hon redan lyckats återhämta sig blir det mycket intressant vad hon kan prestera.

I startlistan står även Elisabeth Borgersen, men osäkert om hon kommer till start efter att ha drabbats av en stressfraktur i somras.

Efter dessa fyra är det ett snäpp ner till de övriga, där några andra namn att nämna är Patrizia Strandman, Anna Ståhlkloo och 100-milesdebutanterna Ebba Sigfridson, Jenny Wallner och Alexandra Nilsson. Av fåtalet internationella deltagare är det troligen från Danmark (Christina Huth Panduro) och Norge (Ingvill Fauske) som de svenska damerna kan utmanas.

Herrfavoriter 100 miles

På herrsidan är det ovanligt öppet, efter att de senaste båda vinnarna Petter Restorp och Magnus Rabe inte kommer till start, liksom andra världslöpare som Carl-Johan Sörman och Jonas Buud. Inga internationella storlöpare kommer heller till start, trots att det är en del av Ultra-Trail World Tour.

Som knapp huvudfavorit får svensk-norske 27-åringen Simen Hjalmar Wästlund kanske ändå utnämnas. Efter några kortare ultratävlingar i Norge slog han igenom på allvar 2020 när han slog Pau Capell och vann Fjällmaraton 100K. Men även om han blev 12:a i Transgrancanaria i februari har han hittills haft det lite svårare på ännu längre distanser, med DNF både på TDS och Penyagolosa Trails för ett par veckor sedan.

Stefan Ehrin har i alla fall en genomförd Kullamannen i bagaget, även om en 41:a plats 2018 förstås inte är något han skryter med. 17:e-platsen på Transgrancanaria 2020 är det bästa han har gjort i internationellt motstånd, även om andraplatsen i Fjällmaraton 100K i augusti (och fjärde förra året), liksom flera segrar i Björnfrossa och Gotlands Ultramaraton säger mycket om hans kapacitet. Efter att inte ha kunnat träna ordentligt tidigare under året verkar han känna sig i bra slag inför Kullamannen.

Lyssna på intervju med Stefan Ehrin i podden Ultraaktuellt

Ytterligare en trio som i det här sammanhanget räknas som ungdomar, som lär sälja sig dyrt är William “Wille” Englund, 27, Dennis Källerteg, 26 och Bill Öster, 26.

Wille Englund vann Fjällmaraton 100K, bara fyra minuter före Stefan Ehrin, men har aldrig sprungit längre än så. Han ser fram emot regn och blåst.

Dennis Källerteg satte förra året ett fantastiskt rekord på Kungsleden, trots 40 mil med skadat knä. Han har vunnit Sätila Trail och presterat väl i internationellt motstånd på HURT 100 (10:a 2018) och Whistler Alpine Meadows (2:a 2019).

Och Bill Öster har vunnit varenda ultratävling som han inte bara tagit som träning (SM-guld i 24-timmars och silverticketvinst i the Bridge Backyard Ultra) och satt FKT:er på både Blekingeleden och Skåneleden SL1 (som sedermera slagits). Men det är trail han gillar mest…

Om Simon Bloss kommer till start och kan få ut sin kapacitet är han förstås också någon att nämna. Och så några veteraner i sammanhanget. Tomas Nordlöf prenumererar på pallen i High Coast Ultra och var inte långt efter Wille Englund och Stefan Ehrin på Fjällmaraton 100K. 26:e-placeringen i Kullamannen 2018 vittnar inte om hans kapacitet.

Och givetvis coach-adept-paret Christian Malmström och Magnus Linde. Magnus var trea i Kullamannen senast, efter Rabe och Restorp. På herrplaceringen bakom (med två damer emellan) hade han sin coach Christian Malmström. På Vinninge Ultratrail i våras var det dock ombytta roller. Med erfarenhet både av Kullamannen, Dark Trail och andra långa utmaningar är detta två herrar som lär avancera när andra som inlett optimistiskt faller av. Kan det rentav leda hela vägen till pallen? På Kullamannen kan allting hända.

Clarens Olsson visade med en andraplats i Kullamannens specialupplaga Dark Trail förra året, just före nämnda Christian Malmström och Magnus Lunde, att kapaciteten är hög. Johan Hartelius och Johan Isaksson delade på femteplatsen i den tävlingen och är två av många som kommer till Båstad med höga förhoppningar.

Anders Szalkai är förstås också ett namn som sticker ut i startlistan. Att han kan springa snabbt är oomtvistat. Att han kan springa långt och länge har han visat i en backyard ultra förra året och i 24-timmars-SM i somras. Men nu är det trail och många timmars mörkerlöpning, outforskad mark för den mångfaldige svenska maratonmästaren.

Kullamannen 100 miles livesänds av ultramarathon.se

FÖLJ DINA FAVORITLÖPARE PÅ 100 MILES VIA GPS-TRACKER

100 & 50 km distansen Kullamannen

På 100 km är Jakob Åberg lite av huvudfavorit, men där Lena Trillelv lär vara med högt upp även i totalen.

På 50 km ser det ut att bli flera starka löpare i topp på herrsidan och förhoppningsvis en duell mellan Erik Anfält och Klas Johansson, där den senare dock inte verkar komma till start. Men österrikaren Gerhard Kaufmann blir tuff och kanske även islänningen Jörundur Jónasson kan vara med länge. På damsidan blir det troligen en svensk uppgörelse, med My Svensson, Karin Joubert och Mia Gyllenberg som några av favoriterna.

Backyardpremiär i Ljungby

I Ljungby gick i helgen premiärupplagan av Backyard Ultra Ljungby. 73 kom till start, 53 av dem sprang minst sju varv och blev ultralöpare. Slutduellen stod mellan Olaf Szukalowicz och Tobias Fabbeke, där Olaf gav upp efter 17 varv och Tobias vann därmed på 18. Linda Pilerud, som även ska springa Kullamannen 100 miles, kom längst av damerna med 13 varv.

Rödvinmyrans Terränglopp

I Sundsvall gick den tredje upplagan av Rödvinmyrans Terränglopp i vackert höstväder. Flest deltagare var det på de kortare distanserna, men tolv herrar och en dam sprang i alla fall 46,5 km. Rasmus Nilsson slog banrekord på 4:39:29 (även om varvet var omvänt i år) och Anna Öhman var enda dam till start och i mål på 6:29.

FOTO: Kullamannen TrailLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Silverbiljett till Mai och historiskt i Lund

Mai Bui blev den första kvinnan att vinna en silverbiljett till satellit-VM i backyard ultra.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Anton ordnar egen VM-kvaltävling + många småskaliga tävlingar i helgen

Anton Gustafsson ordnar egen 100-kilometerstävling i Lidköping i juni, för att kvala till VM. I...

Läs mer

Johanna och Patrik historiska SM-vinnare i ultratrail

Johanna Gelfgren och Patrik Lindegårdh kommer för alltid ha sina namn i historieböckerna. De vann...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

24-timmarsrekord och världsklass

23-24 april 2022 kommer bli datum för historieböckerna. Då genomfördes den bästa och mest dramatiska...

Läs mer
Dubbla banrekord i Österlen Spring Trail

Både Lena Trillelv och Christian Malmström slog banrekord när det återigen var dags för Österlen Spring Trail. Hannah Goldring vann...

Läs mer
Ståhlkloo vann i Spanien och norskt rekord på 100 km

Anna Ståhlkloo tog sin första internationella seger på vägen till UTMB, i Ultra Sierra Nevada. Och Sebastian Conrad Håkansson slog...

Läs mer
24 mil av Emir och 8,5 av Hamber

Emir Halalkic fick till slut till det i ett 24-timmarslopp när han nådde 243,731 km i en tävling i Nederländerna....

Läs mer