Inför SM i 24-timmarslöpning
FOTO: Jacob Zocherman

Inför SM i 24-timmarslöpning


Till helgen blir det äntligen svenskt mästerskap i 24-timmarslöpning. Efter 13 år av riksmästerskap får alltså denna klassiska ultralöpningsgren nu SM-status. SM-tävlingen sker i samband med Skövde Ultrafestival och vi har tagit tempen på favoriterna inför en helg där temperaturen blir hög även på andra sätt.

Redan 1980-1982 fick Bertil Järlåker sin klubb IK Tiwaz att ordna tre 24-timmarstävlingar i Norrköping. Men sedan tog det 20 år innan en annan stark profil inom svensk ultralöpning, K-G Nyström, drog igång Trollhättan 24-timmars. I och med den tävlingen började även “vanligt folk” att springa ultra.

Det första riksmästerskapet hölls i Trollhättan 2007. När 24-timmarslöpning för första gången får SM-status till helgen är platsen Skövde, där hela åtta av riksmästerskapen har hållits.

– Äntligen får vi SM på 24-timmars efter så många år med motioner och annat, gläds tävlingsledaren Reima Hartikainen.

Damer

På damsidan gör Sveriges ohotat bästa 24-timmarslöpare genom tiderna, Maria Jansson, sin första start i en svensk 24-timmarstävling sedan 2010. Det blir hennes 21:a tävling i denna klassiska disciplin!

2015 blev hon europamästare och samtidigt trea på VM. Året därpå skulle det bli ännu bättre, hon blev återigen europamästare och 250,647 km var dessutom europarekord och då näst längst i världen genom tiderna.

Men in i det sista är det osäkert om Maria kommer till start denna gången.

– Jag har en nervinklämning som påverkar funktionen i höger ben, säger Maria.

Förhoppningsvis får vi se Maria på startlinjen. Den som i så fall kommer ge henne allra hårdast kamp upp mot lite längre distanser är den som i höstas slog hennes nordiska rekord, norskan Therese Falk. Som norsk medborgare tävlar hon dock inte i SM-klassen.

– Jag är bara glad för att få springa tävling. Det blir väldigt varmt, så det blir nog inte något rekordlopp, även om dagsformen skulle vara bra. Ambitionen är att hålla ut i alla 24 timmarna. Utöver det gläder jag mig väldigt. Jag är ju otroligt glad i de svenska ultralöpare som jag känner och jag känner mig alltid inkluderad och välkommen, säger Therese Falk.

De två som lär göra upp med Maria Jansson om SM-medaljerna är Therese Fredriksson och Elin Hartelius. Therese sprang 222,558 km i sin 24-timmarsdebut i finska Espoo i februari 2020.

– Jag hade en kanondag i Espoo och var lugn och stressade inte. Jag kommer vara väldigt ödmjuk och lyhörd under loppets gång. Och jag ser att vädret ska bli väldigt varmt, så det gäller att vara smart under loppet, lyssna på kroppen och ta det försiktigt och lugnt, säger Therese.

Elin Hartelius imponerade också i sin 24-timmarsdebut i Göteborg i april. Trots många timmars kamp kom hon ändå med god marginal över 200 km i sin debut, 207,724 km. En förkylning som inte helt har vikt undan har dock gjort henne mer osäker inför helgen.

– Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan just nu. Vill så gärna springa. Om jag kommer till start, vilket jag ändå hoppas/siktar på, kommer jag att vara ännu lite mer lyhörd för vad kroppen signalerar. Känns det inte bra kanske jag blir tvungen att kliva av. Men vem vet, kanske blev vilan som sjukdomen innebar en grym uppladdning och det går bättre än förväntat. Allt kan hända i ultra, säger Elin.

Som sagt, allt kan hända i ultra. Men om allt går som det bör blir det sannolikt svårt för några övriga att kämpa om SM-medaljer.

Den med bäst personligt rekord av de övriga är en av världens bästa i K60-klassen, 61-åriga Lisa Amundsson. Lisa har dessutom SM-guld i 24-timmars från 2016 och två bronsmedaljer.

– Roligt att vara tillbaka i Skövde igen ett av årets stora händelser. Ambitionen är naturligtvis att komma så långt som möjligt. Svårt att veta om träningen varit tillräcklig för längre distanser. Men jag är glad att få vara med och springa med den svenska eliten, säger Lisa Amundsson ödmjukt.

Ytterligare tre kvinnor har tidigare passerat drömgränsen på 100 miles. Anna-Maria Trollsfjord (173,3 km i Skövde 2020), Elin Engström (166,5 km i Örebro 2020) och Annika Johanson (166,3 km i Skövde 2018). Kan de få sällskap i 100-milesklubben av ytterligare någon?

Herrar

På herrsidan får tre löpare agera huvudfavoriter, även om i alla fall två av dem ännu inte fått ut sin potential i disciplinen.

Sebastian Pokorny har gjort två för hans vidkommande misslyckade 24-timmarstävlingar (219,484 km från Skövde förra året som bäst). Med erfarenheterna från dessa är hans förhoppning att det nu ska leda riktigt långt, om nu inte värmen ställer till det.

– Målsättningen är ju såklart att komma så långt som möjligt, även om placeringen kanske kommer vara lite mer i fokus än det hade varit vid andra förutsättningar. Men jag är nöjd med mina förberedelser och kroppen känns väldigt bra, så det ska bli skönt att springa av sig lite, säger Sebastian Pokorny.

Erfarenheter från två 24-timmarstävlingar utan önskat resultat har även Mikael Gottberg. Han har inte dolt sina ambitioner att en landslagsplats skulle smaka gott. I Skövde 2019 drabbades han av begynnande rhabdomyolys-symptom och avbröt, medan han i inomhustävlingen på Bislet senare samma år nådde 216,534, ett resultat han gärna ser förbättras rejält i helgen.

– Ambitionen är att springa stabilt i alla 24 timmarna då det är det som krävs för att göra ett bra resultat. Det är något jag gjort bättre och bättre för varje gång jag provat och hoppas därför kunna slipa ytterligare lite på just det även denna gången. Riktigt kul med SM-statusen och vilket uppsving det gett på antalet anmälda, säger Mikael.

Och det spritter i benen på göteborgaren.

– Det ska bli så kul att få tävla på riktigt igen, så känns bara positivt och kul inför helgen. Lite som julafton när man var barn.

Julafton blir det även för Emir Halalkic.

– På norsk skulle man nog säga terningskast seks för att beskriva hur sugen jag är, säger Emir.

Fjolårets RM i Skövde var hans femte 24-timmarstävling och med 230,827 fick han en efterlängtad medalj. Men det finns mer att slipa på med taktiken, så en bra dag kan det bära ännu längre.

– För egen del hoppas jag på ett fint resultat och en bra placering, säger Emir hemlighetsfullt.

Debuterande utmanare

De tre med störst utmanarpotential har aldrig tidigare sprungit 24-timmars. Det kan med andra ord gå hur som helst, då mycket kan hända under ett dygn.

Bill Öster har genom FKT-rekord på Skåneleden SL1 och Blekingeleden (som båda har blivit slagna nyligen) visat att han kan hålla igång riktigt länge. Men han har ännu inte mätt sina krafter på tävling.

– Mina ambitioner är i vanlig ordning ganska höga, jag siktar mot stjärnorna så kommer jag förhoppningsvis åtminstone över trädtopparna, haha. Min plan är att försöka sikta mot 24 mil och skulle man märka mot de sista timmarna att man ligger hyfsat fortfarande så är ju pallplats lockande och kanske inte omöjligt, hoppas den 26-årige blekingen.

För bara tre veckor sedan gjorde Erik Olofsson ultradebut genom att bli bronsmedaljör i SM på 100 km. Klarar han att ta ytterligare en SM-medalj i sin andra ultratävling så kort inpå?

– Återhämtningen efter SM på 100 km har ändå gått bra. Jag tog i princip en vecka helt träningsfri då benen var riktigt rejält slitna. Förra veckan fick jag dock in 15 mil och benen kändes bättre och bättre, säger Erik.

Att springa 24-timmars är förstås en helt annan typ av ultra än 100 km, men stämningen är på topp.

– Jag är oerhört laddad för utmaningen. Målet är att vara i rörelse hela loppet och lyckas jag med det hoppas jag det ska räcka långt både vad gäller distans och placering, säger Erik.

Den av de tre debutantutmanarna med allra längst löperfarenhet på toppnivå är Runner’s World’s 51-årige chefredaktör Anders Szalkai. Under större delen av 1990-talet och början av 2000-talet var han dominant på marathon, med bland annat fem SM-guld. 2011 testade han på ultra för första gången, genom att vinna ännu ett SM-guld, på 100 km, trots en tuff resa. Förra året sprang han för första gången 100 miles under ett dygn, på en backyard ultra i Kalmar. Nu hoppas han förbättra sitt distansrekord avsevärt.

– Jag har mycket mer respekt för den här distansen och för att det är en helt annan grej än den typen av löpning som jag själv har hållit på med och som jag har varit hyfsat bra på. Det här är nånting nytt och lite spännande. Det ovissa gör det lite kul, men samtidligt lite läskigt, säger Anders, som har satt upp 100 miles som steg ett, 200 km som nästa etappmål och 240 km som sitt drömmål.

Veteranklasser

24-timmars är sannolikt den friidrottsdisciplin där även löpare högre upp i åldrarna har möjlighet att fajtas om topplaceringar även totalt. Men det delas även ut SM-medaljer i åldersklasser. Den äldsta klassen på herrsidan är M75 med tre deltagare, medan den äldsta damklassen med deltagare är K60.

Följ tävlingen

Tävlingen kan följas via Facebookgruppen “Följ SM i 24-timmarslöpning”.

Varvtider och aktuell ställning kommer man kunna följa via jogg.se/liveresultat.

Ett mer ingående förhandsinlägg finns på https://ultramarathon.se/nyheter/infor-sm-i-24-timmarslopning


Antal kommentarer: 1

Lennart Svensson

Lycka till er alla i Borås Löparklubb ,,, samt så klart övriga löpare,,,,,,,,,Hälsar Lennart Svensson ,,Borås LöparklubbLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Skövde Ultrafestival, backyard ultra och snabb Kleist

I helgen gick den 14:e upplagan av Skövde Ultrafestival, med EM-aktuella 24-timmarslöpare och Ivan Bretan...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Internationella pallplatser för Johan & Elisabeth

I UTMB:s Europafinal Val d’Aran tog Johan Lantz en efterlängtad pallplats. Även Elisabeth Borgersen fick...

Läs mer

Suneson sprang genom hela Sverige, Sörman bäst i trail-EM

74-årige Björn Suneson har sprungit genom hela Sverige. 46-årige Carl Johan Sörman var bäste svensk...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Mimmi vann Lavaredo – och VM-laget på 100 km är klart

Mimmi Kotka tog en meriterande seger i det klassiska Lavaredo Ultra Trail. Och VM-laget på...

Läs mer
Kajsas återkomst, Antons VM-kval och dramatik för Jenny och Branislav

I en intensiv ultrahelg var det tio tävlingar i Sverige och flera med svenska framgångar utomlands. Trefaldiga europamästarinnan på 100...

Läs mer
SM i kort traillöpning, fyra ultratävlingar och två äventyr

Emilia Brangefält och Oscar Claesson heter de svenska mästarna i kort traillöpning. Tre sprang runt Vänern och invigde Vänerleden. Jenny...

Läs mer
Rabe till satellit-VM och tvåa nya namn till 24-timmars-EM

Magnus Rabe vann Jernbruket Backyard Ultra och belönades med en silverbiljett till ännu ett internationellt mästerskap, satellit-VM i backyard ultra....

Läs mer